Biology GK Questions Quiz-22

Biology GK Questions Quiz-22

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    421. Columba livia is the scientific name of

    (1) Pigeon 
    (2) Snake
    (3) Rabbit 
    (4) Shark
    Answer:
    421. (1) The Rock Dove (Columba livia) or Rock Pigeon, is a member of the bird family Columbidae (doves and pigeons). In common usage, this bird is often simply referred to as the “pigeon”. The species includes the domestic pigeon (including the fancy pigeon), and escaped domestic pigeons have given rise to feral populations around the world. The Rock Dove was first described by Gmelin in 1789. The genus name Columba is the Latinized form of the Ancient Greek (kolumbos), “a diver”. Aristophanes and others use the word kolumbis, “diver”, for the name of the bird, because of its swimming motion in the air.

    422. Bones are pneumatic in

    (1) Fishes 
    (2) Amphibians
    (3) Reptiles 
    (4) Birds
    Answer:
    422. (4) Pneumatic boneis ia hollow bone filled with air, connected to the respiratory system. Many of a bird’s bones are pneumatic, with struts across their hollow interiors to provide a combination of light weight and strength as an adaptation to flying. For flight to occur in Aves, four physical forces (thrust and drag, lift and weight) must work together. In order for birds to balance these forces, certain physical characteristics are required. Flying birds have evolved reduced weight through several characteristics. Pneumatic bone is hollow or filled with air sacs, reducing weight. The loss of teeth, gonadal hypertrophy, and fusion of bones also reduce weight. Teeth have been replaced by a light weight bill made of keratin, and chewing occurs in the bird’s gizzard. Other physical characteristics required for flight are a keel for the attachment of flight muscles, an enlarged cerebellum for fine motor coordination, and a furcula, which enhances skeletal bracing for the stresses of flight.

    423. An insect - catching plant is :

    (1) Australian Acacia
    (2) Smilax
    (3) Nepenthes
    (4) Nerium
    Answer:
    423. (3) Nepenthes mirabilis or the Common Swamp Pitcher-Plant, is a tropical carnivorous plant species of the pitfall trap variety. It has by far the widest distribution of any Nepenthes species and is known from the following countries and regions. A great number of infaunal organisms have been found in the pitchers of this species. These include the sarcophagid fly Sarcophaga papuensis and the mite Nepenthacarus warreni.

    424. The method not used as a Biological control is :

    (1) Use of predators of a pest.
    (2) Pheromone traps
    (3) Use of pesticides
    (4) Use of neem extracts
    Answer:
    424. (3) Pesticides are substances or mixture of substances intended for preventing, destroying, repelling or mitigating any pest. Pesticides are a special kind of products for crop protection. Crop protection products in general protect plants from damaging influences such as weeds, diseases or insects. A pesticide is generally a chemical or biological agent (such as a virus, bacterium, antimicrobial or disinfectant) that through its effect deters, incapacitates, kills or otherwise discourages pests. Target pests can include insects, plant pathogens, weeds, molluscs, birds, mammals, fish, nematodes (roundworms), and microbes that destroy property, cause nuisance, spread disease or are vectors for disease.

    425. Wisdom teeth is the :

    (1) 1st molar teeth
    (2) 2nd molar teeth
    (3) 3rd molar teeth
    (4) 4th molar teeth
    Answer:
    425. (3) A wisdom tooth, in humans, is any of the usual four third molars. Wisdom teeth usually appear
    between the ages of 16 and 25. They are generally thought to be called wisdom teeth because they
    appear so late – much later than the other teeth, at an age where people are presumably “wiser” than as
    a child, when the other teeth erupt. The term probably came as a translation of the Latin dens sapientiae.

    426. The tusk of elephant is an enormously enlarged :

    (1) upper incisor
    (2) upper canine
    (3) lower canine
    (4) lower incisor
    Answer:
    426. (1) Tusks are elongated, continuously growing front teeth, usually but not always in pairs, that protrude well beyond the mouth of certain mammal species. They are most commonly canines, as with warthogs, pig, and walruses, or, in the case of elephants, elongated incisors. The tusks are actually upper incisors, not canines. They are the only incisors the elephant has. Elephants, mastodons, and mammoths all have upper incisor teeth that emerge from the skull as tusks.

    427. Scurvy is caused due to the deficiency of :

    (1) Vitamin-D 
    (2) Vitamin-K
    (3) Vitamin-E 
    (4) Vitamin-C
    Answer:
    427. (4) Scurvy is a disease resulting from a deficiency of vitamin C, which is required for the synthesis of collagen in humans. Scurvy often presents itself initially as symptoms of malaise and lethargy, followed by formation of spots on the skin, spongy gums, and bleeding from the mucous membranes. Scurvy was at one time common among sailors, pirates and others aboard ships at sea longer than perishable fruits and vegetables could be stored (subsisting instead only on cured and salted meats and dried grains) and by soldiers similarly separated from these foods for extended periods. Scurvy is sometimes referred to as Barlow’s disease, named after Sir Thomas Barlow, a British physician who described it. Scurvy does not occur in most animals because they can synthesize their own vitamin C. However, humans and other higher primates (the simians and tarsiers), guinea pigs, most or all bats, and some species of birds and fish lack an enzyme (L-gulonolactone oxidase) necessary for such synthesis and must obtain vitamin C through their diet.

    428. Male (Anopheles) mosquito feeds on :

    (1) Blood of man
    (2) Nectar of flower
    (3) Blood of Culex
    (4) Blood of Leech
    Answer:
    428. (2) Typically, both male and female mosquitoes feed on nectar and plant juices, but in many species the mouthparts of the females are adapted for piercing the skin of animal hosts and sucking their blood as ectoparasites. In many species, the female needs to obtain nutrients from a blood meal before she can produce eggs, whereas in many other species, she can produce more eggs after a blood meal. Both plant materials and blood are useful sources of energy in the form of sugars, and blood also supplies more concentrated nutrients, such as lipids, but the most important function of blood meals is to obtain proteins as materials for egg production. For females to risk their lives on blood sucking while males abstain is not a strategy limited to the mosquitoes; it also occurs in some other insect families, such as the Tabanidae.

    429. Growth of the baby in the uterus is found using

    (1) X-rays
    (2) Gamma rays
    (3) Ultra sound
    (4) Ultraviolet rays
    Answer:
    429. (3) Ultrasound is a technique that uses sound waves to show a picture of a baby (fetus) in the uterus. It works by bouncing sound waves off the developing fetus. Echoes from the waves are analyzed by computer to produce a moving or still picture, called a sonogram, on a screen. The technique is also called sonography.

    430. Besides ear ossicles, the cavity of the middle ear in humans contains

    (1) air 
    (2) endolymph
    (3) perilymph 
    (4) otoconia
    Answer:
    430. (1) The hollow space of the middle ear has also been called the tympanic cavity. It is an irregular, laterally compressed space within the temporal bone. It is filled with air, which is conveyed to it from the nasal part of the pharynx through the auditory tube. The middle ear contains three tiny bones known as the ossicles: malleus, incus, and stapes.

    431. The percentage of water content in the human blood plasma normally varies from

    (1) 60-64 
    (2) 70-75
    (3) 80-82 
    (4) 91-92
    Answer:
    431. (4) Blood plasma is the straw-colored/pale-yellow liquid component of blood that normally holds the blood cells in whole blood in suspension. It makes up about 55% of total blood volume. It is mostly water (93% by volume), and contains dissolved proteins, glucose, clotting factors, electrolytes, hormones and carbon dioxide (plasma being the main medium for excretory product transportation).

    432. “Sodium Pump” operates in

    (1) Muscle contraction
    (2) Heart beat
    (3) Nerve impulse
    (4) None of the above
    Answer:
    432. (3) Na+/K+-ATPase (also known as sodium-potassium pump) is an enzyme located in the plasma membrane of virtually every human cell and is common to all cellular life. In nerve and muscle cells the membranes are electrically excitable, which means that they can change their membrane potential, and this is the basis of the nerve impulse. The sodium and potassium channels in these cells are voltage-gated, which means that they can open and close depending on the voltage across the membrane.

    433. The element which is rich in most leafy vegetables is

    (1) Phosphorous
    (2) Zinc
    (3) Iron
    (4) Calcium
    Answer:
    433. (3) Green leafy vegetables are rich in iron as well as calcium. For example, Spinach is a dark, leafy green vegetable which is high in iron. One cup of cooked spinach provides one with 6.5 mg of iron which is an essential mineral needed by the human body and is a component of many proteins, including hemoglobin, which helps red blood cells deliver oxygen to all areas of the body

    434. Polio is caused by

    (1) Bacterium 
    (2) Fungus
    (3) Virus 
    (4) Insect
    Answer:
    434. (3) Poliomyelitis , often called polio or infantile paralysis, is an acute, viral, infectious disease spread from person to person, primarily via the fecal-oral route.

    435. The functions of pacemaker is

    (1) Regulation of urine formation
    (2) Regulation of digestion
    (3) Initiation of heart beat
    (4) Initiation of respiration
    Answer:
    435. (3) A pacemaker is a medical device that uses electrical impulses, delivered by electrodes contacting the heart muscles, to initiate and regulate the beating of the heart. The primary purpose of a pacemaker is to maintain an adequate heart rate, either because the heart's native pacemaker is not fast enough, or there is a block in the heart's electrical conduction system.

    436. The best method of disposal of garbage is

    (1) Vermiculture
    (2) Incineration
    (3) Land filling
    (4) Burning
    Answer:
    436. (3) Landfill is the most common and the oldest method for waste disposal management, incineration is the second largest method for waste disposal management in most of the countries around the world.

    437. In ‘Scorpion’,poison is present in the

    (1) leg 
    (2) hand
    (3) mouth 
    (4) sting
    Answer:
    437. (4) Scorpions are predatory arthropod animals which are easily recognized by the pair of grasping claws and the narrow, segmented tail, often carried in a characteristic forward curve over the back, ending with a venomous stinger. All known scorpion species possess venom and use it primarily to kill or paralyze their prey. This venom is present in their stings.

    438. The total number of bones in man are–

    (1) 212 
    (2) 206
    (3) 202 
    (4) 200
    Answer:
    438. (2) A typical adult human skeleton consists of 206 bones. These include: 22 Cranial and Facial Bones; 6 Ear Bones; 1 Throat Bone; 4 Shoulder Bones; 25 Chest Bones; 26 Vertebral Bones; 6 Arm and Forearm bones; 54 Hand Bones; 2 Pelvic Bones; 8 Leg Bones; and 52 Foot Bones.

    439. The number of heart beats on an average in an adult human is in the range of

    (1) 60-65 
    (2) 66-70
    (3) 71-80 
    (4) 85-90
    Answer:
    439. (3) The average heart rate for adult humans is about 70 to 75 beats per minute in a normal relaxed mode. While we tend to think of the "normal" heart beat rate as being "72 beats per minute", in actuality the heart beat rate is not and should not be constant.

    440. The end product of the digestion of starch in the alimentary canal is—

    (1) glucose 
    (2) galactose
    (3) maltose 
    (4) isomaltose
    Answer:
    440. (1) Starch or amylum is a carbohydrate consisting of a large number of glucose units joined by glycosidic bonds. Sugar from molasses or sugarcane, fruits or starch is first converted to glucose and fructose in presence of an enzyme called invertase.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments