Biology GK Questions Quiz-23

Biology GK Questions Quiz-23

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    441. Number of Eyes in an Earthworm is—

    (1) one 
    (2) two
    (3) many 
    (4) no eyes
    Answer:
    441. (4) Earthworms have no eyes, but they do have light receptors and can tell when they are in the dark, or in the light.

    442. Accupuncture is

    (1) a disease of heart
    (2) servicing of tubes and tyres
    (3) a treatment method with needles
    (4) a crop culture
    Answer:
    442. (3) Acupuncture is an alternative medicine methodology originating in ancient China that treats
    patients by manipulating thin, solid needles that have been inserted into acupuncture points in the skin.
    According to Traditional Chinese medicine, stimulating these points can correct imbalances in the flow of qi through channels known as meridians.

    443. Some viruses have RNA but no DNA. This would indicate that–

    (1) these viruses cannot replicate
    (2) these viruses have no heritable information
    (3) RNA transmits the hereditary information in these viruses
    (4) their nucleic acids can be crystallised
    Answer:
    443. (2) DNA is an informational molecule encoding thegenetic instructions Along with RNA and proteins, it is one of the three major macromolecules that are essential for all known forms of life. Genetic information is encoded as a sequence of nucleotides (guanine, adenine, thymine, and cytosine) recorded using the letters G, A, T, and C.

    444. The presence of air cavities is an adaptation of

    (1) Desert plants
    (2) Trees
    (3) Water plants
    (4) Mesophytes
    Answer:
    444. (3) Totally submerged plants are the true water plants or hydrophytes. Because they are truly aquatic they have the greatest number of adaptations to life in water. Air-filled cavities often extend throughout the leaves and stems of aquatic plants, providing an internal atmosphere.

    445. Amoebiasis is causing

    (1) Dysentery
    (2) Fever
    (3) Severe cold
    (4) Headache and cold
    Answer:
    445. (1) Amoebiasis refers to infection caused by the amoeba Entamoeba histolytica. Amoebiasis is
    estimated to cause 70,000 deaths per year worldwide. Symptoms can range from mild diarrhea to dysentery with blood and mucus in the stool. E. histolytica is usually a commensal organism.

    446. The nitrogen in the ecosystem is circulated by—

    (1) Earthworms 
    (2) Bacteria
    (3) Fungi 
    (4) Protozoa
    Answer:
    446. (2) Bacteria play a great role in nitrogen fixation. Nitrogen fixing bacteria inhabit legume root nodules. Nitrogenase is the enzyme in nitrogen-fixing bacteria that catalyzes the conversion of atmospheric nitrogen into ammonia.

    447. Which of the following is not a part of the Darwin’s theory of evolution?

    (1) Natural selection
    (2) Struggle for existence
    (3) Survival of the fittest
    (4) Inheritance of acquired characters
    Answer:
    447. (4) The inheritance of acquired characteristics is a hypothesis that physiological changes acquired over the life of an organism (such as the enlargement of a muscle through repeated use) may be transmitted to offspring. It is also commonly referred to as the theory of adaptation equated with the evolutionary theory of French naturalist Jean-Baptiste Lamarck.

    448. The brain of a computer is

    (1) C.P.U. 
    (2) C.D.
    (3) Floppy disc
    (4) Megabyte
    Answer:
    448. (1) The CPU or Central Processing Unit is the "brain" of the computer, it is the 'compute' in computer. Computer CPUs (processors) are composed of thin layers of thousands of transistors. Transistors are tiny, nearly microscopic bits of material that will block electricity when the electricity is only a weak charge, but will allow the electricity pass through when the electricity is strong enough.

    449. Liver-oil of fish is rich in

    (1) Vitamin A 
    (2) Vitamin C
    (3) Vitamin D 
    (4) Vitamin E
    Answer:
    449. (1) Fish liver oils are rich in Vitamin A. These oils, especially Cod Liver Oil, are also rich in omega-3 fatty acids and Vitamin D.

    450. Which of the following does not provide any energy?

    (1) Fats 
    (2) Proteins
    (3) Vitamins 
    (4) Carbohydrates
    Answer:
    450. (3) Vitamins are organic micronutrients which do not yield energy, but rather help our bodies carry out necessary and important physiological processes. They are either water-soluble (water is required for absorption and are excreted in urine) or fat-soluble (requires fat for absorption and are stored in fat
    tissue).

    451. Dialysis is used to perform the function of—

    (1) Lungs 
    (2) Heart
    (3) Liver 
    (4) Kidneys
    Answer:
    451. (4) Dialysis is the artificial process of getting rid of waste (diffusion) and unwanted water (ultra-filtration) from the blood. This process is naturally done by our kidneys. It is the artificial replacement for lost kidney function.

    452. Presticides are used to destroy

    (1) micro-organisms
    (2) poisonous substances in soil
    (3) poisonous plants
    (4) insects
    Answer:
    452. (4) A pesticide is generally a chemical or biological agent (such as a virus, bacterium, antimicrobial or disinfectant) that through its effect deters, incapacitates, kills or otherwise discourages pests. Target pests can include insects, plant pathogens, weeds, mollusks, birds, mammals, fish, nematodes (roundworms), and microbes.

    453. What is the common in AIDS, mumps and poliomyelitis?

    (1) Young children get affected most readily
    (2) No effective vaccine has yet been developed for them
    (3) These are caused by viruses
    (4) Their germs can be transmitted through blood transfusions
    Answer:
    453. (3) Human immunodeficiency virus (HIV) is a lentivirus (a member of the retrovirus family) that causes acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). Mumps (epidemic parotitis) is a viral disease of the human species, caused by the mumps virus. Poliomyelitis is an acute, viral, infectious disease spread from person to person, primarily via the fecal-oral route.

    454. Which enzyme converts proteins?

    (1) Pepsin 
    (2) Trypsin
    (3) Erepsin 
    (4) Enterokinase
    Answer:
    454. (2) Trypsin is a serine protease found in the digestive system of many vertebrates, where it hydrolyses proteins. Trypsin in the duodenum catalyses the hydrolysis of peptide bonds so that proteins can be broken down into smaller peptides. These peptides may then be further hydrolyzed into amino acids by other proteases before they enter the blood stream.

    455. The deficiency of iron in man result in

    (1) Anaemia 
    (2) Night blindness
    (3) Scurvy 
    (4) Rickets
    Answer:
    455. (1) Anaemia is a condition in which the number of red blood cells or their oxygen-carrying capacity is insufficient to meet physiologic needs, which vary by age, sex, altitude, smoking, and pregnancy status. Iron deficiency is thought to be the most common cause of anaemia globally.

    456. Protein which renders a cell less susceptible to attack by viruses is called—

    (1) Actomyosin
    (2) Chloromycetin
    (3) Hybridoma
    (4) Inferon
    Answer:
    456. (4) Interferons are proteins which render the cells less susceptible to attack by viruses. Interferons are proteins made and released by host cells in response to the presence of pathogens such as viruses,
    bacteria, parasites or tumor cells.

    457. Haemophilia is mostly associated with

    (1) Labourers
    (2) Royal families
    (3) Miners
    (4) Sportsmen
    Answer:
    457. (2) Hemophilia is a group of hereditary genetic disorders that impair the body's ability to control blood clotting or coagulation, which is used to stop bleeding when a blood vessel is broken. It has been associated with royal families due to inbreeding, and is sometimes called the 'Royal Disease,' Queen Victoria of England had this disease. However, it can occur in any family as a result of genetic mutation or a change in the genetic code.

    458. Approximately how many times each day, do our heart valves open and close normally?

    (1) 10,000 times
    (2) 1,00,000 times
    (3) 1,50,000 times
    (4) 2,00,000 times
    Answer:
    458. (2) The opening and closing of heart valves is known as a heartbeat. The average human heart beats 100,000 times per day.

    459. Normal blood pressure of man is

    (1) 80/120 mm Hg
    (2) 90/140 mm Hg
    (3) 120/160 mm Hg
    (4) 85/120 mm Hg
    Answer:
    459. (1) Normal blood pressure is considered to be at or below 120 over 80 (120/80). Normally, blood
    pressures are usually categorized into three groups: low (90/60 or lower), high (140/90 or higher), and
    normal (values above 90/60 and below 130/80). 

    460. Sugarcane plants are usually propagated by vegetative means because

    (1) they do not produce seeds
    (2) it is possible to maintain genetic quality
    (3) the incidence of disease may be reduced
    Answer:
    460. (1) Vegetative reproduction is a form of asexual reproduction in plants. It is a process by which new individuals arise without production of seeds or spores. The methods of vegetative propagation include cutting, vegetative apomixis, layering, division, budding, grafting and tissue culture.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments