Biology GK Questions Quiz-26

Biology GK Questions Quiz-26

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    501. Plants get water through the roots because of—

    (1) elasticity 
    (2) capillarity
    (3) viscosity 
    (4) photosynthesis
    Answer:
    501. (2) Plants absorb water from their root hairs on the root via osmosis. It is then transported to other parts of the plant (through the network of xylem vessels) through a combination of capillary action and
    "transiprational pull." Water moves through the plant by means of capillary action.

    502. The central control of respiratory activity in human body is exercised by

    (1) cerebrum
    (2) cerebellum
    (3) medulla oblongata
    (4) hypothalamus
    Answer:
    502. (3) The medulla oblongata is a portion of the hindbrain that controls autonomic functions such as breathing, digestion, heart and blood vessel function, swallowing and sneezing. Motor and sensory neurons from the midbrain and forebrain travel through the medulla. As a part of the brainstem, the medulla oblongata helps in the transferring of messages between various parts of the brain and the spinal cord.

    503. The method used to obtain alcohol from molasses is called

    (1) distillation
    (2) hydrolysis
    (3) fermentation
    (4) oxidation
    Answer:
    503. (3) On industrial scale, ethanol can be prepared by the fermentation of molasses. Molasses is the mother liquor left after the crystallization of sugarcane juice. It is a dark colored viscous liquid. Molasses contains about 60% fermentable sugar.

    504. Bacterial diseases are found in

    (1) plants 
    (2) animals
    (3) humans 
    (4) All of the above
    Answer:
    504. (4) Most bacteria that are associated with plants are actually saprotrophic, and do no harm to the plant itself. However, a small number, around 100 known species, are able to cause disease. Bacteria also cause diseases in animals and human beings. In humans, pathogenic bacteria cause infections such as tetanus, typhoid fever, diphtheria, syphilis, and leprosy. Among several, Leptospirosis is a bacterial disease that affects animals and humans.

    505. Scurvy is a disease of

    (1) hair 
    (2) skin
    (3) liver 
    (4) eyes
    Answer:
    505. (2) Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C. Vitamin. This causes muscle weakness, joint pain and problems with wound healing. It can also lead to loose teeth, bleeding and swollen gums, easily bruised skin and fatigue, and sometimes depression.

    506. The population of which of the following is maximum on the earth?

    (1) Fishes 
    (2) Beetles
    (3) Reptiles 
    (4) Birds
    Answer:
    506. (3) Fish as a community comprise the largest group on the earth as 72 percent of the worlds surface is covered with water. Fish are found from equatorial to polar climates; in salty or freshwater sources. It is assumed that life on the Earth began from fish.

    507. The floral part that produces pollen grains is

    (1) Sepal 
    (2) Petal
    (3) Anther 
    (4) Ovary
    Answer:
    507. (3) The anther contains microsporangia. Each microsporangium contains pollen mother cells. These undergo meiosis, and produce pollen grains, which contain the male gametes (sperm). The pollen is released by the opening of the anther.

    508. Which of these fruits develop from an inflorescence ?

    (1) Apple 
    (2) Guava
    (3) Pineapple 
    (4) Grape
    Answer:
    508. (3) Pineapple is a perennial monocotyledonous plant having a terminal inflorescence and a terminal multiple fruit. The vegetative meristem produces leaves which becomes and inflorescence meristem. The Pineapple inflorescence contains many small flowers. Each flower has a prominent Bract. The Inflorescence Meristem which produces the Secondary Floral Meristem can revert to a Vegetative Meristem and can produce Leaves instead of Bracts. This forms the "crown" of the Pineapple and can be used to grow a new plant.

    509. Ascent of sap in plants takes place through

    (1) Pith 
    (2) Phloem
    (3) Cambium 
    (4) Xylem
    Answer:
    509. (4) The ascent of sap in the xylem tissue of plants is the upward movement of water from the root to the crown. Xylem is a complex tissue consisting of living and non-living cells. The conducting cells in xylem are typically non-living and include, in various groups of plants, vessels members and tracheids.

    510. A plant with fibrous root system is :

    (1) Wheat 
    (2) Pea
    (3) Mustard 
    (4) Bean
    Answer:
    510. (1) A fibrous root system (sometimes also called adventitious root system) is the opposite of a taproot system. It is usually formed by thin, moderately branching roots growing from the stem. A fibrous root system is universal in monocotyledonous plants and ferns. Grass, bamboo, banana, rice, wheat, and most of the plants with monocotyledons have fibrous root system.

    511. A person of blood group AB can receive blood from a person of

    (1) Only group AB
    (2) Only group A
    (3) Only group B
    (4) Any blood group
    Answer:
    511. (4) If a person belongs to the blood group AB, he has both A and B antigens on the surface of his red blood cells and no A or B antibodies at all in his blood plasma. So he can donate blood to those having AB blood group; but can receive blood from AB, A, B, and O groups.

    512. The strongest bone of the body is present in the

    (1) Thigh 
    (2) Jaw
    (3) Arm 
    (4) Neck
    Answer:
    512. (1) Femur is the strongest bone of the body which is bone of the leg situated between the pelvis and knee in humans. It is the longest, heaviest and the strongest bone. It is the only bone in the thigh.

    513. The red blood cells are produced by the

    (1) Liver
    (2) Hormones
    (3) Bone-marrow
    (4) Heart
    Answer:
    513. (3) Red Blood Cells develop in the bone marrow and circulate for about 100–120 days in the body before their components are recycled by macrophages. Each circulation takes about 20 seconds. Approximately a quarter of the cells in the human body are red blood cells. They are the most common type of blood cell and the vertebrate organism's principal means of delivering oxygen (O2) to the body tissues via the blood flow through the circulatory system.

    514. Of the total number of genes inherited by a child

    (1) more are from the father
    (2) more are from the mother
    (3) there are an equal number from each parent
    (4) there is never a constant number from the parents
    Answer:
    514. (3) Each cell in the body contains 23 pairs of chromosomes. One chromosome from each pair is
    inherited from mother and one is inherited from father. The chromosomes contain the genes we inherit
    from our parents. There may be different forms of the same gene called alleles.

    515. Normal blood pressure of man is

    (1) 80/120 mm Hg
    (2) 90/140 mm Hg
    (3) 120/160 mm Hg
    (4) 85/150 mm Hg
    Answer:
    515. (1) Normal blood pressure is considered to be at or below 120 over 80 (120/80).

    516. Which of the following stores glycogen ?

    (1) Spleen
    (2) Pancreas
    (3) Gastric glands
    (4) Liver
    Answer:
    516. (4) Glycogen, the major reservoir of carbohydrate in the body, is comprised of long chain polymers of glucose molecules. The body stores approximately 450-550 grams of glycogen within the muscle and liver for use during exercise. At higher exercise intensities, glycogen becomes the main fuel utilized. Depletion of liver glycogen has the consequence of diminishing liver glucose output, and blood glucose concentrations accordingly.

    517. The function of Haemoglobin is to :

    (1) provide amino acids
    (2) carry oxygen
    (3) provide enzymes
    (4) help in excretion
    Answer:
    517. (2) Haemoglobin is an iron-containing protein in red blood cells. Hemoglobin in the blood carries oxygen from the respiratory organs (lungs or gills) to the rest of the body (i.e. the tissues) where it releases the oxygen to burn nutrients to provide energy to power the functions of the organism, and collects the resultant carbon dioxide to bring it back to the respiratory organs to be dispensed from the organism.

    518. When nitrogenous waste accumulates in the blood which organ is not functioning ?

    (1) Liver 
    (2) Lungs
    (3) Kidneys 
    (4) Heart
    Answer:
    518. (3) Acute kidney failure (AKF) occurs when there is a sudden reduction in kidney function that results in nitrogenous wastes accumulating in the blood (azotemia). The accumulation of nitrogenous wastes is known as uremia. If untreated, uremia can cause coma and eventually death.

    519. Which one of the following is a hereditary disease ?

    (1) Haemophilia
    (2) Myopia
    (3) Anaemia
    (4) Leukemia
    Answer:
    519. (1) Hemophilia is a group of hereditary genetic disorders that impair the body's ability to control blood clotting or coagulation, which is used to stop bleeding when a blood vessel is broken. It has been associated with royal families due to inbreeding, and is sometimes called the 'Royal Disease.’

    520. Metal present in blood is

    (1) Calcium 
    (2) Zinc
    (3) Sodium 
    (4) Iron
    Answer:
    520. (4) Iron is an essential part of the proteins that transport oxygen in the body. Hemoglobin, the oxygencarrying protein in red blood cells, accounts for about two-thirds of the body’s iron supply. Smaller amounts are found in myoglobin, the protein that supplies oxygen to muscles, and in enzymes needed for various biochemical reactions.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments