Biology GK Questions Quiz-27

Biology GK Questions Quiz-27

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    521. In human body, cartilage is found in

    (1) tognue 
    (2) nose
    (3) chin 
    (4) nail
    Answer:
    521. (2) Cartilage is a flexible connective tissue found in many areas in the bodies of humans and other
    animals, including the joints between bones, the rib cage, the ear, the nose, the bronchial tubes and the
    inter-vertebral discs. It is not as hard and rigid as bone but is stiffer and less flexible than muscle.

    522. In digestion, proteins are converted into

    (1) Fatty acids
    (2) Glucose
    (3) Amino acids
    (4) Maltose
    Answer:
    522. (3) Most proteins are decomposed to single amino acids in digestion. Digestion typically begins in the stomach when pepsinogen is converted to pepsin by the action of hydrochloric acid, and continued by trypsin and chymotrypsin in the intestine. Before the absorption in the small intestine, most proteins are already reduced to single amino acid or peptides of several amino acids.

    523. Butter is

    (1) fat dispersed in milk
    (2) water dispersed in fat
    (3) water dispersed in oil
    (4) fat dispersed in water
    Answer:
    523. (2) Butter is an emulsion of water in milk fat. The water constitutes the dispersed phase and the milk fat the continuous phase. As well as fat and water, butter products and dairy spread products contain a range of other milk compounds such as protein, lactose, minerals, vitamins, fat-accompanying
    substances and, in soured butter, microbially formed metabolites such as lactic acid and aromatic
    substances.

    524. The part of the flower that can carry out photosynthesis is

    (1) Androecium
    (2) Gynoecium
    (3) Calyx
    (4) Corolla
    Answer:
    524. (3) A flower has calyx, corolla, androecium and gynoecium. Calyx and corolla are accessory organs, while androecium and gynoecium are reproductive organs. Photosynthetic activity is found in the calyx, green shoulder, pericarp, and locular parenchyma. It suggests that all of these tissues have significant roles in CO2 scavenging and the provision of carbon assimilates.

    525. Ginger is a modified

    (1) roof 
    (2) leaf
    (3) tendril 
    (4) stem
    Answer:
    525. (4) Technically, ginger is a plant with a specialized stem called a rhizome which is a horizontal
    underground stem that often sends out roots and shoots from its nodes. These roots can develop into
    stem tubers for storage or root tubers for asexual reproduction.

    526. Honey contains mainly

    (1) Proteins
    (2) Carbohydrates
    (3) Fat
    (4) Vitamin
    Answer:
    526. (2) Honey is a mixture of sugars and other compounds. With respect to carbohydrates, honey
    is mainly fructose (about 38.5%) and glucose (about 31.0%), making it similar to the synthetically
    produced inverted sugar syrup, which is approximately 48% fructose, 47% glucose, and 5% sucrose. Honey's remaining carbohydrates include maltose, sucrose, and other complex carbohydrate.

    527. Which of the following is a biodegradable waste ?

    (1) Wool
    (2) Polythene bags
    (3) Plastics
    (4) Nylon
    Answer:
    527. (1) Biodegradable waste is a type of waste which can be broken down, in a reasonable amount of time, into its base compounds by micro-organisms and other living things, regardless of what those compounds may be. Wool is the textile fiber obtained from sheep and certain other animals which is organic in nature and thus can be degraded and be used as substrates for keratinase production.

    528. Which of the following is a coldblooded animal ?

    (1) Pigeon 
    (2) Tortoise
    (3) Fox 
    (4) Goat
    Answer:
    528. (2) Tortoise's are cold blooded reptile's and require heat, which they regulate by moving in and out of the sun during the day. A tortoise can maintain a higher body temperature in the wild at night by digging into soil which has been heated by the sun during the day.

    529. The membrane covering the lungs is a

    (1) pleura 
    (2) pericardium
    (3) peritoneum 
    (4) mesothelium
    Answer:
    529. (1) In human anatomy, the pleural cavity is the potential space between the two pleura (visceral and parietal) of the lungs. The pleura is a membrane which folds back onto itself to form a two-layered,
    membrane structure. The thin space between the two pleural layers is known as the pleural cavity; it
    normally contains a small amount of pleural fluid.

    530. Hepatitis is a

    (1) heart disease
    (2) lung disease
    (3) liver disease
    (4) kidney disease
    Answer:
    530. (3) Hepatitis is a medical condition defined by the inflammation of the liver and characterized by the presence of inflammatory cells in the tissue of the organ. The condition can be self-limiting (healing on its own) or can progress to fibrosis (scarring) and cirrhosis.

    531. Entamoeba histolytica is a parasite found in man’s

    (1) liver 
    (2) intestines
    (3) lungs 
    (4) kidneys
    Answer:
    531. (2) Entamoeba histolytica is an anaerobic parasitic protozoan, part of the genus Entamoeba. When cysts are swallowed they cause infections by excysting (releasing the trophozoite stage) in the digestive tract. The infection can lead to amoebic dysentery or amoebic liver abscess.

    532. The structure in cells which contains light absorbing pigment is

    (1) Endoplasmic reticulum
    (2) Nucleus
    (3) Chloroplast
    (4) Chromoplast
    Answer:
    532. (3) Chloroplasts are organelles found in plant cells and other eukaryotic organisms that conduct
    photosynthesis and other chemical reactions. All chloroplasts contain the green pigment chlorophyll
    a, but not all chloroplasts are green because accessory pigments may be present that can change or override the green colour.

    533. Stem cells which are capable of developing into other types of cells come from the

    (1) roots 
    (2) stem
    (3) embryo 
    (4) flower
    Answer:
    533. (3) Embryonic stem cells are distinguished by two distinctive properties: (a) their pluripotency, and (b) their ability to replicate indefinitely. They are capable of propagating themselves indefinitely. This allows embryonic stem cells to be employed as useful tools for both research and regenerative medicine, because they can produce limitless numbers of themselves for continued research or clinical use.

    534. The form of carbohydrate which is synthesised in plants is

    (1) Starch 
    (2) Glucose
    (3) Fructose 
    (4) Cellulose
    Answer:
    534. (2) Carbohydrates are initially synthesized in plants from a complex series of reactions involving
    photosynthesis. The simplified version of this chemical reaction is to utilize carbon dioxide molecules from the air and water molecules and the energy from the sun to produce a simple sugar such as glucose and oxygen molecules as a byproduct.

    535. Which of the following diseases is caused by a virus?

    (1) Influenza
    (2) Pneumonia
    (3) Cholera
    (4) Whooping cough
    Answer:
    535. (1) Influenza, commonly known as the 'flu', is an infectious disease of birds and mammals caused by RNA viruses. The most common symptoms are chills, fever, sore throat, muscle pains, headache (often severe), coughing, weakness/fatigue and general discomfort. Typically, influenza is transmitted
    through the air by coughs or sneezes, creating aerosols containing the virus.

    536. Pulses are a good source of

    (1) Carbohydrates
    (2) Vitamins
    (3) Proteins
    (4) Fats
    Answer:
    536. (3) Pulses are 20 to 25% protein by weight, which is double the protein content of wheat and three times that of rice. While pulses are generally high in protein, and the digestibility of that protein is also high, they are often relatively poor in the essential amino acid methionine.

    537. High level of uric acid in the blood causes

    (1) Arthritis 
    (2) Gout
    (3) Rheumatism 
    (4) Asthma
    Answer:
    537. (2) High levels of uric acid in the blood can cause solid crystals to form within joints. This causes a painful condition called gout. If gout remains untreated, these uric acid crystals can build up in
    the joints and nearby tissues, forming hard lumpy deposits called tophi.

    538. An adult human normally has

    (1) 6 molar teeth
    (2) 8 molar teeth
    (3) 10 molar teeth
    (4) 12 molar teeth
    Answer:
    538. (4) Molars are the posterior most and most complicated kind of tooth in most mammals. Adult humans have twelve molars, in four groups of three at the back of the mouth. The third, rearmost molar in each group is called a wisdom tooth.

    539. Chicken pox is caused by

    (1) Protozoa 
    (2) Bacteria
    (3) Virus 
    (4) Fungus
    Answer:
    539. (3) Chickenpox is a highly contagious disease caused by primary infection with varicella zoster virus (VZV). It is an airborne disease spread easily through coughing or sneezing of ill individuals or through direct contact with secretions from the rash.

    540. The blood vessel carrying blood from the lungs to the heart is

    (1) Hepatic artery
    (2) Pulmonary artery
    (3) Pulmonary vein
    (4) Renal artery
    Answer:
    540. (3) The pulmonary veins are large blood vessels that carry oxygenated blood from the lungs to the left atrium of the heart. In humans there are four pulmonary veins, two from each lung. They carry
    oxygenated blood, which is unusual since almost all other veins carry deoxygenated blood.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments