Biology GK Questions Quiz-29

Biology GK Questions Quiz-29

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    561. Blood pressure is high in the

    (1) Ventricles 
    (2) Arteries
    (3) Veins 
    (4) Auricles
    Answer:
    561. (2) Hypertension (HTN) or high blood pressure, sometimes called arterial hypertension, is a chronic medical condition in which the blood pressure in the arteries is elevated. This requires the heart to work harder than normal to circulate blood through the blood vessels.

    562. Estrogen and Progesterone control and stimulate the growth in:

    (1) Pituitary Gland
    (2) Thyroid Gland
    (3) Mammary Gland
    (4) Supra Renal Gland
    Answer:
    562. (3) The female reproductive hormones, estrogens, progesterone, and prolactin, have a major impact on breast cancer and control postnatal mammary gland development. Optimal mammary growth requires both estrogen and progesterone.

    563. Which of these is produced by a mould?

    (1) Chloroform 
    (2) Glycerine
    (3) Penicillin 
    (4) Quinine
    Answer:
    563. (3) Penicillin is one of the first and still one of the most widely used antibiotic agents - derived from the Penicillium mold. Penicillin kills bacteria by interfering with the ability to synthesize cell wall.

    564. A disease caused by Protozoa is

    (1) Common cold
    (2) Pneumonia
    (3) Malaria 
    (4) Cholera
    Answer:
    564. (3) Malaria is caused by protozoan of the genus Plasmodium. There are several stages in the life cycle of Plasmodium, including sporozoites, merozoites, and gametocytes. Sporozoites are the form that is injected by the mosquito into humans.

    565. Which of the following is a Vitamin?

    (1) Keratin 
    (2) Riboflavin
    (3) Insulin 
    (4) Adrenalin
    Answer:
    565. (2) Riboflavin, also known as vitamin B2 is an easily absorbed colored micronutrient with a key role in maintaining health in humans and animals. It plays a key role in energy metabolism, and for the metabolism of fats, ketone bodies, carbohydrates, and proteins. Milk, cheese, leaf vegetables, liver, kidneys, legumes, yeast, mushrooms, and almonds are good sources of vitamin B2, but exposure to light destroys riboflavin.

    566. Persons who are colour-blind cannot distinguish between

    (1) yellow and white
    (2) green and blue
    (3) red and green
    (4) black and yellow
    Answer:
    566. (3) A person with colour-blindness has trouble seeing red, green, blue, or mixtures of these colours. The most common type is red-green colour-blindness, where red and green are seen as the same colour.

    567. The acid present in gastric juice is

    (1) Hydrochloric
    (2) Nitric
    (3) Sulphuric
    (4) Ascorbic
    Answer:
    567. (1) Gastric glands within the stomach produce secretions called gastric juice. Hydrochloric acid (HCl) converts pepsinogen to pepsin which breaks down proteins to peptides. HCl maintains a pH in the stomach of approximately 2.0. It also dissolves food and kills microorganisms.

    568. A warm-blooded animal is

    (1) Shark 
    (2) Snake
    (3) Bat 
    (4) Ascorbic
    Answer:
    568. (3) With a few exceptions, all mammals and birds are warm-blooded, and all reptiles, insects, arachnids, amphibians and fish are cold-blooded. Bat is a mammal. Warm-blooded creatures, like mammals and birds, try to keep the inside of their bodies at a constant temperature. They do this by generating their own heat when they are in a cooler environment, and by cooling themselves when they are in a hotter environment.

    569. Which of the following is the hardest substance in the human body ?

    (1) Bone
    (2) Enamel
    (3) Dentine 
    (4) Nail
    Answer:
    569. (2) Tooth enamel, along with dentin, cementum, and dental pulp is one of the four major tissues that make up the tooth in vertebrates. It is the hardest and most highly mineralized substance in the human body. It has approximately 95% calcium concentration.

    570. Which vitamin is produced in human body by exposing it to early morning sun–rays?

    (1) Vitamin A 
    (2) Vitamin B
    (3) Vitamin C 
    (4) Vitamin D
    Answer:
    570. (4) Sunlight is one of the prime sources of Vitamin D for human beings. When the sun's ultraviolet rays hit the skin, a reaction takes place that enables skin cells to manufacture vitamin D.

    571. Bone is used as a fertiliser because it contains the plant nutrient

    (1) Nitrogen 
    (2) Phosphorus
    (3) Sodium 
    (4) Calcium
    Answer:
    571. (2) Bone ash/bone meal is normally used as an organic fertilizer as it contains calcium and phosphorus which are both nutrients for plants. Bone meal is a mixture of crushed and coarsely ground bones that is used as an organic fertilizer for plants and formerly in animal feed. As a slow-release fertilizer, bone meal is primarily used as a source of phosphorus. This organic fertilizer enables plants to store and transfer energy, promotes root, flower and fruit development, and allows early maturity.

    572. Which of the following has Vitamin C ?

    (1) Gooseberry (Amla)
    (2) Apple
    (3) Banana 
    (4) Papaya
    Answer:
    572. (1) The gooseberry fruit is the richest source of Vitamin C. In fact it contains more Vitamin C than
    that in orange, lime, guava or sweet lime. 100 grams of the edible fruit contains about 600 mg of Vitamin C. The fruit also contains low levels of sodium and a good amount of potassium which makes it suitable for hypertensive patients.

    573. Plants release energy during

    (1) Photosynthesis
    (2) Respiration
    (3) Transpiration
    (4) Germination
    Answer:
    573. (2) Organisms, such as plants, can trap the energy in sunlight through photosynthesis and store energy. During respiration (plants and animals) energy is released from sugar (glucose)by a series of reactions.

    574. From which part of a plant is turmeric obtained?

    (1) Root 
    (2) Stem
    (3) Fruit 
    (4) Flower
    Answer:
    574. (2) Turmeric is the rhizome or underground stem of a ginger-like plant. The whole turmeric is a tuberous rhizome, with a rough, segmented skin.

    575. Genes, the hereditary units, are located in the

    (1) nuclear membrane
    (2) chromosomes
    (3) lysosomes
    (4) cell membrane
    Answer:
    575. (2) A chromosome is an organized structure of DNA and protein found in cells. It is a single piece of coiled DNA containing many genes, regulatory elements and other nucleotide sequences. Chromosomal DNA encodes most or all of an organism's genetic information; some species also contain plasmids or other extra-chromosomal genetic elements.

    576. The oil which causes dropsy is

    (1) Groundnut oil
    (2) Coconut oil
    (3) Sunflower oil
    (4) Argemone oil
    Answer:
    576. (4) Epidemic dropsy is a form of edema of extremities due to intoxication with Argemone Mexicana seed oil. Sanguinarine and dihydrosanguinarine are two major toxic alkaloids of argemone oil, which cause widespread capillary dilatation, proliferation and increased capillary permeability.

    577. Universal donors are people with the blood group

    (1) A 
    (2) B
    (3) O 
    (4) AB
    Answer:
    577. (3) Type O-negative blood does not have any antigens. It is called the "universal donor" type because it is compatible with any blood type. Type AB-positive blood is called the "universal recipient" type because a person who has it can receive blood of any type.

    578. Aquatic animal with the most developed intelligence is

    (1) Shark 
    (2) Whale
    (3) Flying fish 
    (4) Sea horse
    Answer:
    578. (1) In terms of brain shape, the shark brain differs a lot from that of mammals and birds. However, in proportion to the body size shark brains usually are similar sized or bigger than those of most mammals and birds, and while arranged in a different way it seems to share the seme level of mental capacity. Some shark species seem to be as intelligent as mammals such as dogs, which is really impressive for a non-tetrapod.

    579. The blood vessel which carries oxygenated blood to the liver is

    (1) Coronary Artery
    (2) Pulmonary Artery
    (3) Carotid Artery
    (4) Hepatic Artery
    Answer:
    579. (4) In anatomy, the common hepatic artery is a short blood vessel that supplies oxygenated blood to the liver, pylorus (a part of the stomach), duodenum (a part of the small intestine) and pancreas.

    580. Which of the following cells secrete insulin?

    (1) Alpha cells 
    (2) Delta cells
    (3) Nerve cells 
    (4) Beta cells
    Answer:
    580. (4) Insulin is a hormone that is exclusively produced by pancreatic beta cells. Beta cells are located in the pancreas in clusters known as the islets of Langerhans. When the beta cell is appropriately
    stimulated, insulin is secreted from the cell by exocytosis and diffuses into islet capillary blood.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments