Biology GK Questions Quiz-31

Biology GK Questions Quiz-31

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    601. An edible underground stem is

    (1) Ginger
    (2) Sweet-potato
    (3) Sugarcane
    (4) Radish
    Answer:
    601. (1) Underground stems are modified plant structures that derive from stem tissue but exist under the soil surface. A number of underground stems are consumed by people including; onion, potato, ginger, yam and taro.

    602. Which of these is a modified underground stem?

    (1) Radish 
    (2) Carrot
    (3) Sweet Potato 
    (4) Potato
    Answer:
    602. (4) Underground stems are modified plant structures that derive from stem tissue but exist under the soil surface. Seedlings develop two structures or axes of growth, one that develops upward out of the soil, called stems, and structures that develop downward which are called roots. Potato is such a modified underground stem.

    603. The food conducting tissue of a plant is

    (1) Phloem 
    (2) Xylem
    (3) Parenchyma
    (4) Collenchyma
    Answer:
    603. (1) In vascular plants, phloem is the living tissue that carries organic nutrients, in particular, sucrose, a sugar, to all parts of the plant where needed. In trees, the phloem is the innermost layer of the bark. The phloem is concerned mainly with the transport of soluble organic material made during photosynthesis. This is called translocation.

    604. Potassium meta-bisulphite is used as a food preservative for

    (1) Squash
    (2) Tomato Ketchup
    (3) Fruit Juices
    (4) Pickles
    Answer:
    604. (3) The potassium meta-bisulfite preservative is an additive that is commonly used for preserving all kinds of vegetables and fruit and, thus, increasing their longevity. It finds its application in fruit juices by increasing their longevity. It is also added to dried apples and dehydrated potatoes to preserve their edibility.

    605. Which of these joints is a Hinge joint?

    (1) Hip 
    (2) Elbow
    (3) Shoulder 
    (4) Wrist
    Answer:
    605. (2) A hinge joint allows movement in a certain spot to take place. This joint is similar to the opening and closing of a door. Some examples of hinge joints are the elbow, knee, ankle and joints between the fingers. Hinge joints allow the body parts to bend and straighten. Hip and shoulders are synovial ball and socket joints.

    606. Bile is stored in the

    (1) Gall - bladder
    (2) Duodenum
    (3) Liver 
    (4) Spleen
    Answer:
    606. (1) Bile is a digestive juice that is a greenish-yellow liquid produced by the liver and stored in the
    gallbladder. Upon eating it is discharged into the duodenum.

    607. The sailva secreted in the mouth digests

    (1) Proteins 
    (2) Starch
    (3) Fats 
    (4) Vitamins
    Answer:
    607. (2) The enzymes found in saliva are essential in beginning the process of digestion of dietary starches and fats. These enzymes also play a role in breaking down food particles entrapped within dental crevices, protecting teeth from bacterial decay.

    608. Male mosquitoes

    (1) Suck blood
    (2) Feed on plant juices
    (3) Spread encephalitis
    (4) Spread malaria
    Answer:
    608. (2) Typically, both male and female mosquitoes feed on nectar and plant juices, but in many species the mouthparts of the females are adapted for piercing the skin of animal hosts and sucking their blood as ecto-parasites.

    609. Where is the Pineal Gland situated?

    (1) in the Liver
    (2) in the Brain
    (3) in the Kidneys
    (4) in the Uterus
    Answer:
    609. (2) The pineal gland is a small endocrine gland in the vertebrate brain. It produces the serotonin derivative melatonin, a hormone that affects the modulation of wake/sleep patterns and seasonal functions. Its shape resembles a tiny pine cone (hence its name), and it is located near the centre of the brain.

    610. The substance used to bring down body temperature in high fever, is

    (1) Tranquilisers
    (2) Antipyretics
    (3) Analgesics
    (4) Antibiotics
    Answer:
    610. (2) Antipyretics are drugs or herbs that reduce fever. They cause the hypothalamus to override an
    interleukin-induced increase in temperature. The body then works to lower the temperature, resulting in a reduction in fever.

    611. Which of these produces energy?

    (1) Carbohydrates
    (2) Proteins 
    (3) Vitamins
    (4) Mineral salts
    Answer:
    611. (1) General names for carbohydrates include sugars, starches, saccharide, and polysaccharides. They store energy in the form of starch (photosynthesis in plants) or glycogen (in animals and humans) and provide energy through metabolism pathways and cycles. Metabolism and combustion convert chemical energy into other forms of energy such as heat.

    612. To carry out photosynthesis plants require

    (1) Oxygen
    (2) Carbon-dioxide
    (3) Nitrogen 
    4) Hydrogen
    Answer:
    612. (2) In photosynthesis, carbon dioxide is converted into sugars in a process called carbon fixation. Carbon fixation is a redox reaction, so photosynthesis needs to supply both a source of energy to drive this process, and the electrons needed to convert carbon dioxide into a carbohydrate, which is a reduction reaction. The general equation for photosynthesis is therefore: Carbon dioxide + electron donor + light energy ® carbohydrate + oxidized electron donor.

    613. The human heart is enclosed in the

    (1) Pericardium 
    (2) Pleura
    (3) Duramater 
    (4) Conjunctive
    Answer:
    613. (1) The pericardium is a double-walled sac containing the heart and the roots of the great vessels. It is a tough double layered membrane which covers the heart. The space between the two layers of it is filled with a pericardium fluid which protects the heart from any kind of external jerk or shock.

    614. Which of the following is an example of tissue?

    (1) Brain 
    (2) Blood
    (3) Liver 
    (4) Stomach
    Answer:
    614. (2) Blood is considered a connective tissue for two basic reasons: (1) it has the same origin as do the other connective tissue types and (2) blood connects the body systems together bringing the needed oxygen, nutrients, hormones and other signaling molecules, and removing the wastes. In circulating blood two different cell types are found: enucleated erythrocytes or red blood cells and nucleated leukocytes or white blood cells.

    615. The human skeleton contains aorund

    (1) 110 bones 
    (2) 210 bones
    (3) 150 bones 
    (4) 250 bones
    Answer:
    615. (*) A typical adult human skeleton consists of 206 bones. Individuals may have more or fewer bones than this owing to anatomical variations

    616. The pigment which gives colour to the human skin is

    (1) Melanin
    (2) Rhodopsin
    (3) Iodopsin
    (4) Anthocyanin
    Answer:
    616. (1) Human skin color is primarily due to the presence of melanin in the skin. Skin color ranges from almost black to white with a pinkish tinge due to blood vessels underneath. In animals melanin pigments are derivatives of the amino acid tyrosine.

    617. Which of the following diseases is spread through contaminated food?

    (1) Malaria 
    (2) Tetanus
    (3) Typhoid 
    (4) Mumps
    Answer:
    617. (3) Typhoid fever is a disease that is caused by the bacteria Salmonella Typhi. Most people get typhoid fever by eating or drinking food or water that has been contaminated by people with the disease, including by those who do not have any symptoms. Person-to-person spread can also occur.

    618. What is “ALZHEIMER’S” disease ?

    (1) It is a disorder of the brain
    (2) It affects liver
    (3) It affects kidney
    (4) It affects human immune system
    Answer:
    618. (1) Alzheimer's disease is a progressive neurologic disease of the brain leading to the irreversible loss of neurons and the loss of intellectual abilities, including memory and reasoning, which become severe enough to impede social or occupational functioning. Alzheimer's disease is also known as simply Senile Dementia.

    619. Which one of the following is not a true fish ?

    (1) Shark 
    (2) Starfish
    (3) Eel 
    (4) Sea-horse
    Answer:
    619. (2) Although sea stars (star fish) live underwater and are commonly called "starfish," they are not fish. They do not have gills, scales, or fins like fish do and they move quite differently from fish. While fish propel themselves with their tails, sea stars have tiny tube feet to help them move along.

    620. Root nodules are commonly found in :

    (1) Parasitic plants
    (2) Epiphytic plants
    (3) Leguminous plants
    (4) Aquatic plants
    Answer:
    620. (3) Leguminous plants are plants with root nodules. These plants need root nodules because the bacteria in these nodules covert nitrogen into nitrates and give it to the plant. The plant uses this nitrogen to make proteins and other stuff. In return the plants use the provide shelter and carbohydrates to the bacteria.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments