Biology GK Questions Quiz-32

Biology GK Questions Quiz-32

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    621. The function of Trypsin is to

    (1) break down fats
    (2) synthesize proteins
    (3) break down proteins
    (4) break down carbohydrates
    Answer:
    621. (3) Trypsin is a serine protease found in the digestive system of many vertebrates, where it hydrolyses proteins. Trypsin is produced in the pancreas. Trypsin cleaves peptide chains mainly at the carboxyl side of the amino acids lysine or arginine, except when either is followed by proline. It is used for numerous biotechnological processes.

    622. The floral part that produces pollen grains is

    (1) Sepal 
    (2) Petal
    (3) Anther 
    (4) Ovary
    Answer:
    622. (3) Anther is the apical portion of a stamen, which produces the microspores or pollen grains. An anther normally comprises four pollen sacs arranged in two groups or lobes joined by the connective tissue to the filament.

    623. Which are not included in the milk-teeth in a child of 3-4 years ?

    (1) Incisors 
    (2) Canines
    (3) Molars 
    (4) Premolars
    Answer:
    623. (3) Molars are the posterior most and most complicated kind of tooth in most mammals. The third, rearmost molar in each group is called a wisdom tooth. It is the last tooth to appear, breaking through the front of the gum at about the age of twenty.

    624. Insufficient dietary iodine can cause

    (1) Cretinism
    (2) Giant build
    (3) Enlarged thyroid
    (4) Small thyroid
    Answer:
    624. (3) A severe iodine deficiency can cause hypothyroidism, and even developmental brain disorders and severe goiter. If there is not enough iodine in the diet, the thyroid will be unable to produce enough hormone. Thus, insufficient dietary iodine can cause the thyroid to grow unnaturally, due to the pituitary’s continued high production of TSH in its attempt to raise thyroid hormone levels.

    625. What determines the sex of a child ?

    (1) Chromosomes of the father
    (2) Chromosomes of the mother
    (3) Rh factor of the parents
    (4) Blood group of the father
    Answer:
    625. (1) In humans and several other species of animals, the father determines the sex of the child. In the XY sex-determination system, the female-provided ovum contributes an X chromosome and the male-provided sperm contributes either an X chromosome or a Y chromosome, resulting in female (XX) or male (XY) offspring, respectively.

    626. Hypoglycemia refers to

    (1) high salt concentration in blood
    (2) high blood sugar level
    (3) high blood pressure
    (4) low sugar level in blood
    Answer:
    626. (4) Hypoglycemia is an abnormally diminished content of glucose in the blood. The term literally means "low sugar blood". It can produce a variety of symptoms and effects but the principal problems arise from an inadequate supply of glucose to the brain, resulting in impairment of function.

    627. The primary source of carbohydrates are

    (1) Marine animals
    (2) Plants
    (3) Coal-tar
    (4) Crude oil
    Answer:
    627. (2) Plants are the primary sources of carbohydrates. They produce carbohydrates by photosynthesis which is the source of energy for nearly all life on earth, either directly, through primary production, or indirectly, as the ultimate source of the energy in their food.

    628. Which animal may suffer from foot and mouth disease ?

    (1) Cattle
    (2) Cattle and sheep
    (3) Cattle and pigs
    (4) Cattle, sheep and pigs
    Answer:
    628. (2) Foot-and-mouth disease is an infectious and sometimes fatal viral disease that affects clovenhoofed animals, including domestic and wild bovids. The virus causes a high fever for two or three days, followed by blisters inside the mouth and on the feet that may rupture and cause lameness. Susceptible animals include cattle, water buffalo, sheep, goats, pigs, antelope, deer, and bison.

    629. What does enamel cover ?

    (1) Crown of the tooth
    (2) Dentin on all sides
    (3) Cementum
    (4) Cementum and partly dentin
    Answer:
    629. (1) The basic unit of enamel is called an enamel rod which is a tightly packed mass of hydroxyapatite crystals in an organized pattern. In cross section, it is best compared to a keyhole, with the top, or head, oriented toward the crown of the tooth, and the bottom, or tail, oriented toward the root of the tooth.

    630. The antibiotic Ampicillin is :

    (1) a synthetic drug
    (2) obtained from a bacterium
    (3) obtained from a plant extract
    (4) a semi-synthetic drug
    Answer:
    630. (2) Ampicillin is an antibiotic made from bacteria. Belonging to the penicillin group of beta-lactam
    antibiotics, ampicillin is able to penetrate Grampositive and some Gram-negative bacteria. It differs
    from penicillin only by the presence of an amino group. That amino group helps the drug penetrate the outer membrane of gram-negative bacteria.

    631. Opium is a plant product obtained from

    (1) dried leaves 
    (2) dried latex
    (3) roots 
    (4) stem bark
    Answer:
    631. (2) Opium is the dried latex obtained from the opium poppy. Opium contains approximately 12% morphine, an alkaloid, which is frequently processed chemically to produce heroin for the illegal drug trade. The latex also includes codeine and non-narcotic alkaloids such as papaverine, thebaine and noscapine.

    632. Drying oils contain a fairly large proportion of

    (1) fats
    (2) proteins
    (3) saturated fatty acids
    (4) unsaturated fatty acids
    Answer:
    632. (4) They contain a high percentage of "polyunsaturates" (polyunsaturated fatty acids). Most drying oils owe their drying properties to the presence of a large percentage of linolenic acid (which derives its name from "linseed"), which is highly unsaturated.

    633. Which virus from the following combinations is contagious for human beings ?

    (1) H5N1 
    (2) H1N5
    (3) H2N3 
    (4) H4N2
    Answer:
    633. (1) A bird-adapted strain of H5N1, called HPAI A(H5N1) for "highly pathogenic avian influenza virus of type A of subtype H5N1", is the causative agent of H5N1 flu, commonly known as "avian influenza" or "bird flu". It is enzootic in many bird populations, especially in Southeast Asia. One strain of HPAI A(H5N1) is spreading globally after first appearing in Asia.

    634. Which of the following is a deficiency disease ?

    (1) Asthma 
    (2) Jaundice
    (3) Scurvy 
    (4) Cancer
    Answer:
    634. (3) Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C. Vitamin. This causes muscle weakness, joint pain and problems with wound healing. It can also lead to loose teeth, bleeding and swollen gums, easily bruised skin and fatigue, and sometimes depression.

    635. Which of the following animals has a clitellum ?

    (1) Millipede 
    (2) Centipede
    (3) Earthworm 
    (4) Ringworm
    Answer:
    635. (3) A clitellum is part of a of the reproductive system of clitellates, a subgroup of annelids which contains oligochaetes (earthworms) and hirudineans (leeches). The clitellum is a thick, saddle-like, ring found in the epidermis (skin) of the worm, usually with a light colored pigment. To form a cocoon for its eggs, the clitellum secretes a viscous fluid.

    636. The number of chromosomes present in the somatic cell of the human cell is

    (1) 23 
    (2) 44
    (3) 46 
    4) 92
    Answer:
    636. (3) Human cells have 23 pairs of chromosomes (22 pairs of autosomes and one pair of sex chromosomes), giving a total of 46 per cell.

    637. Which one of the following organs excretes water, fat and various catabolic wastes ?

    (1) Kidney 
    (2) Skin
    (3) Spleen
    (4) Salivary glands
    Answer:
    637. (1) The kidneys are essential in the urinary system and also serve homeostatic functions such as the regulation of electrolytes, maintenance of acid–base balance, and regulation of blood pressure (via
    maintaining salt and water balance). They serve the body as a natural filter of the blood, and remove
    wastes which are diverted to the urinary bladder.

    638. The trace metal present in insulin is

    (1) iron 
    (2) zinc
    (3) cobalt 
    (4) manganese
    Answer:
    638. (2) Trace elements play important role in Insulin metabolism. The relationship between diabetes,
    insulin and zinc (Zn) is complex with no clear cause and effect relationships. Several of the complications of diabetes may be related to increased intracellular oxidants and free radicals associated with decreases in intracellular Zn and in Zn dependent antioxidant enzymes.

    639. Which of the following metals is present in chlorophyll?

    (1) Beryllium 
    (2) Magnesium
    (3) Calcium 
    (4) Barium
    Answer:
    639. (2) Chlorophyll is a chlorin pigment, which is structurally similar to and produced through the same metabolic pathway as other porphyrin pigments such as heme. At the center of the chlorin ring is a magnesium ion.

    640. What vessel carries the venous blood to the lungs for oxygenation ?

    (1) Pulmonary arteries
    (2) Pulmonary veins
    (3) Pulmonary arterio-venous shunt
    (4) Right ventricle
    Answer:
    640. (1) Pulmonary arteries carry venous blood from the right ventricle of the heart to the lungs. They carry deoxygenated blood to the lungs, where it releases carbon dioxide and pick up oxygen during respiration.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments