Biology GK Questions Quiz-34

Biology GK Questions Quiz-34

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    661. The source of the enzyme, diastase is

    (1) salivary gland
    (2) stomach
    (3) liver
    (4) pancreas
    Answer:
    661. (1) Diastase was the very first enzyme discovered. This enzyme helps break down carbohydrates and turn them into sugar, which makes them easier to digest. It is found ins uch sources as milk, saliva
    and other plants.

    662. Mycoplasma is associated with a disease that affects the organs of

    (1) respiration
    (2) excretion
    (3) reproduction
    (4) digestion
    Answer:
    662. (1) Mycoplasma refers to a genus of bacteria that lack a cell wall. Several species are pathogenic in humans, including M. pneumoniae, which is an important cause of pneumonia (an inflammatory
    condition of the lung—affecting primarily the microscopic air sacs known as alveoli) and other
    respiratory disorders, and M. genitalium, which is believed to be involved in pelvic inflammatory diseases.

    663. Which one of the following pairs is correctly matched?

    (1) Tetanus – BCG
    (2) Tuberculosis – ATS
    (3) Malaria – Chloroquin
    (4) Scurvy – Thiamin
    Answer:
    663. (3) Chloroquine prevents the development of malaria parasites in the blood. Doctors use it to both prevent and treat malaria.

    664. A person having AB-group of blood can donate blood to a person having

    (1) A-group 
    (2) B-group
    (3) AB-group 
    (4) O-group
    Answer:
    664. (3) If a person belongs to the blood group AB, he has both A and B antigens on the surface of his red blood cells and no A or B antibodies at all in his blood plasma. So he can donate blood to those having AB blood group; but can receive blood from AB, A, B, and O groups.

    665. Which of the following is known as the graveyard of RBC ?

    (1) Liver 
    (2) Spleen
    (3) Brain 
    (4) Heart
    Answer:
    665. (2) Red Blood Cells (RBC) take their origin in the bone marrow. The liver also produces RBC, but only during infancy. The average life span of RBC is about 100- 120 days. The old, worn out and dead RBC are destroyed mainly in an organ called spleen. Hence, bone marrow is commonly called the cradle of RBC' and spleen is commonly called the 'graveyard of RBC'.

    666. The largest mixed gland of human body is :

    (1) Thymus
     (2) Liver
    (3) Pancreas 
    (4) Spleen
    Answer:
    666. (3) Pancreas is a mixed gland having both endocrine and exocrine functions. The exocrine portion secretes digestive enzymes into the duodenum via the pancreatic duct. The endocrine portion secretes two hormones, insulin and glucagon, into the blood.

    667. Mumps is a viral disease that causes inflammation of :

    (1) Parotid gland
    (2) Sublingual gland
    (3) Submaxillary gland
    (4) Infra-orbital gland
    Answer:
    667. (1) The parotid gland is a salivary gland in humans. It is one of a pair, and the largest of the salivary glands. Inflammation of one or both parotid glands is known as parotitis. The most common cause of parotitis is mumps.

    668. Match the following :

    List – I 
    (a) Aquaculture 
    (b) Floriculture 
    (c) Sericulture 
    (d) Viticulture 
    List – II
    (1) Silk
    (2) Grapes
    (3) Flower
    (4) Fisheries
    (a) (b) (c) (d)
    (1) 4 3 2 1
    (2) 3 4 1 2
    (3) 3 4 2 1
    (4) 4 3 1 2
    Answer:
    668. (4) Aquaculture: farming of aquatic organisms such as fish, crustaceans, molluscs and aquatic plants; Floriculture: cultivation of flowering and ornamental plants for gardens and for floristry; Sericulture: rearing of silkworms for the production of raw silk; and Viticulture: production and study of grapes.

    669. Rheumatic heart disease is treated with the help of:

    (1) Aspirin
    (2) Streptomycin
    (3) Methyl dopa
    (4) Penicillin
    Answer:
    669. (1) Rheumatic heart disease is heart valve damage that occurs after an episode of rheumatic fever. To reduce inflammation, aspirin, steroids, or non steroidal medications may be given. Aspirin in anti inflammatory doses effectively reduces all manifestations of the disease except chorea, and the response is typically dramatic.

    670. Which of the following relieves pain ?

    (1) Antibiotics 
    (2) Analgesic
    (3) Antipyretic 
    (4) Disinfectant
    Answer:
    670. (2) An analgesic is any member of the group of drugs used to achieve analgesia, relief from pain. Commonly known as painkillers, analgesic drugs act in various ways on the peripheral and central nervous systems.

    671. Tobacco smoke is injurious to health because it contains :

    (1) Carbon monoxide
    (2) Nicotine
    (3) Polycyclic aromatic hydrocarbons
    (4) Melathene
    Answer:
    671. (1) Tobacco smoke contains carbon monoxide which is a poisonous gas. It interferes with uptake of oxygen in the lungs and with its release from the blood to the tissues that need it. When carbon monoxide is inhaled it combines with haemoglobin in the blood to form carboxyhaemoglobin, which reduces the amount of oxygen available to the body's vital organs. Oxygen levels may be reduced by as much as 15%.

    672. Enzymes are :

    (1) Micro organisms
    (2) Proteins
    (3) Inorganic compounds
    (4) Moulds
    Answer:
    672. (2) Enzymes are proteins that act as a catalyst, lowering the activation energy of a reaction, therefore dramatically increasing the rate of the reaction. Like all proteins, enzymes are long, linear chains of amino acids that fold to produce a three-dimensional product which determines their specific activities.

    673. Which one of the following is not a benefit of saliva ?

    (1) It facilitates swallowing
    (2) It increases RBCs in the body
    (3) It keeps the mouth and teeth clean
    (4) It aids speech by facilitating movements of lips and tongue
    Answer:
    673. (2) Saliva does not increase the number of red blood cells in the body which is a condition of disease called Polycythemia. It results in an increased level of circulating red blood cells in the bloodstream.

    674. Fiber diet includes :

    (1) glycogen 
    (2) proteins
    (3) cellulose 
    (4) fats
    Answer:
    674. (3) The components of dietary fiber include cellulose, lignin (only non-carbohydrate component of dietary fiber), pectin, chitan, etc. Such fibers increase fecal bulk and speed up the passage of food through the digestive tract.

    675. Tuberculosis infection is by means of :

    (1) Mycobacterium avonin
    (2) Staphylococcus
    (3) Mycobacterium tuberculosis
    (4) Streptococcus
    Answer:
    675. (3) Tuberculosis is a common, and in many cases lethal, infectious disease caused by various strains of mycobacteria, usually Mycobacterium tuberculosis. Tuberculosis typically attacks the lungs, but can also affect other parts of the body. It is spread through the air.

    676- The abnormal constituent of urine is

    (1) urea 
    (2) creatinine
    (3) albumin 
    (4) sodium
    Answer:
    676. (3) The tests employed to detect commonly present abnormal constituents are proteins, glucose, ketone bodies, bile pigments, bile salts and blood. The liver synthesizes a type of protein known as albumin. Urine should not contain albumin, as protein molecules are large and so easily get trapped in the kidney's filters and finally they are reabsorbed in the blood stream.

    677. The disease that is caused by virus is :

    (1) Typhoid 
    (2) Cholera
    (3) Common cold 
    (4) Malaria
    Answer:
    677. (3) The common is a viral infectious disease of the upper respiratory tract which affects primarily the nose. Over 200 viruses are implicated in the cause of the common cold; the rhinoviruses are the most common.

    678. In plants water is absorbed by the root hairs by a process called:

    (1) Transpiration
    (2) Respiration
    (3) Perspiration
    (4) Osmosis
    Answer:
    678. (4) Plants absorb water from their root hairs on the root via osmosis. It is then transported to other parts of the plant (through the network of xylem vessels) through a combination of capillary action and
    "transiprational pull”.

    679. The element which is required by the plant in large quantity :

    (1) Calcium 
    (2) Nitrogen
    (3) Phosphorus
    (4) Sulphur
    Answer:
    679. (2) All plants need nitrogen to make amino acids, proteins and DNA, but the nitrogen in the atmosphere is not in a form that they can use. Plants use nitrogen by absorbing either nitrate or ammonium through the roots.

    680. Which one of the following gives energy to our body ?

    (1) Vitamins
    (2) Water
    (3) Carbohydrates
    (4) Proteins
    Answer:
    680. (3) Carbohydrates are the body's preferred energy source. One of the advantages of glucose and other carbohydrates is that they can enter into the oxidation process much more quickly and provide energy more rapidly. Fats make energy available at a slower pace than carbohydrates.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments