Biology GK Questions Quiz-35

Biology GK Questions Quiz-35

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    681. Which of the following pairs has open type of circulatory system?

    (1) Earthworm and Leech
    (2) Man and Whale
    (3) Cockroach and Silverfish
    (4) Tadpole larva and Fish
    Answer:
    681. (3) The open circulatory system is common to mollusks and arthropods. Open circulatory systems
    pump blood into a hemocoel with the blood diffusing back to the circulatory system between cells. Blood is pumped by a heart into the body cavities, where tissues are surrounded by the blood. Cockroaches and silverfish have an open circulatory system. They don't have any blood vessels.

    682. Which of the following animals does not have nervous system?

    (1) Leech 
    (2) Tapeworm
    (3) Amoeba 
    (4) Snail
    Answer:
    682. (3) The amoebas do not have nervous system, but they communicate by means of the interaction of the cellular membrane with the outside that surrounds to him. Like answer for example to an injurious
    stimulus, irritating or nutritional, the intracellular communication produces a reaction of the complete
    cell, moving away or approaching the respective stimulus.

    683. Which of the following causes Malaria ?

    (1) Insect 
    (2) Bacteria
    (3) Protozoa 
    (4) Virus
    Answer:
    683. (3) Malaria is caused by protozoan of the genus Plasmodium. There are several stages in the life cycle of Plasmodium, including sporozoites, merozoites, and gametocytes.

    684. Deposition of uric acid crystals at the joint is the cause of

    (1) Arthritis
    (2) Osteoporosis
    (3) Osteomalacia
    (4) Rickets
    Answer:
    684. (1) Gout is a medical condition usually characterized by recurrent attacks of acute inflammatory arthritis— a red, tender, hot, swollen joint. It is caused by elevated levels of uric acid in the blood. The uric acid crystallizes, and the crystals deposit in joints, tendons, and surrounding tissues.

    685. Which of the following cytoplasmic organelles are treated as prokaryotic cells within the eukaryotic cells ?

    (1) Mitochondria
    (2) Golgi bodies
    (3) Lysosomes
    (4) Glyoxysomes
    Answer:
    685. (1) Mitochondria are semi-autonomous organelles that likely began as freestanding prokaryotes that invaded eukaryotic cells more than a billion years ago. A symbiotic relationship eventually developed between these prokaryotic cells and their eukaryotic hosts. The former prokaryotes lost the capacity for independent existence but became indispensible to the eukaryotic cells.

    686. Nitrogenous food is

    (1) Carbohydrate
    (2) Lipid
    (3) Protein
    (4) Salts
    Answer:
    686. (3) All proteins contain nitrogen. Precisely, they contain about 16 per cent nitrogen. The determination of protein requirement is based on nitrogen balance, which include total nitrogen in food and excreta.

    687. Which one of the following organs excretes water, fat and various catabolic wastes ?

    (1) Kidney 
    (2) Skin
    (3) Spleen 
    (4) Salivary glands
    Answer:
    687. (1) The kidneys are essential in the urinary system and also serve homeostatic functions such as the regulation of electrolytes, maintenance of acid–base balance, and regulation of blood pressure (via
    maintaining salt and water balance). They serve the body as a natural filter of the blood, and remove
    wastes which are diverted to the urinary bladder.

    688. Which of the following diseases is caused by the consumption of nitrate contaminated food and water ?

    (1) Minimata disease
    (2) Osteoporosis
    (3) Blue baby syndrome
    (4) Asbestosis
    Answer:
    688. (3) Infants under four months of age that drink water or eat food contaminated with high levels of nitrates or nitrites are particularly at risk for methemoglobinemia, or blue baby syndrome. This can occur if water containing high levels of nitrates is used to prepare infant formula, and very rarely if
    infants eat nitrate-rich spinach which has broken down into nitrite during storage.

    689. Archaeopteryx had the following reptilian characters

    (1) Teeth on jaw, tail, beak
    (2) Clawed wings, teeth on jaw, tail
    (3) Clawed wings, scales, feathers
    (4) Teeth on jaw, feathers, tail
    Answer:
    689. (2) Archaeopteryx, sometimes referred to by its German name Urvogel, is a genus of early bird that is transitional between feathered dinosaurs and modern birds. It shares the following features with
    the deinonychosaurs:: jaws with sharp teeth, three fingers with claws, a long bony tail, hyperextensible
    second toes ("killing claw"), feathers (which also suggest homeothermy), and various skeletal features.

    690. Which of the following vertebrates lack exoskeleton ?

    (1) Amphibia
    (2) Mammalia
    (3) Aves
    (4) Chondrichthyes
    Answer:
    690. (4) An exoskeleton is the external skeleton that supports and protects an animal's body, in contrast
    to the internal skeleton (endoskeleton) of, for example, a human. Chondrichthyes or cartilaginous fishes are jawed fish with paired fins, paired nares, scales, a heart with its chambers in series, and skeletons made of cartilage rather than bone.

    691. Which of the following branches deals with the interactions of same species of living organisms with their non-living environment ?

    (1) Autecology
    (2) Synecology
    (3) Ecology
    (4) Palaeontology
    Answer:
    691. (3) Ecology is the scientific study of the relationships that living organisms have with each other and with their natural environment. Ecosystems are composed of dynamically interacting parts including organisms, the communities they make up, and the non-living components of their environment. Ecosystem processes, such as primary production, pedogenesis, nutrient cycling, and various niche construction activities, regulate the flux of energy and matter through an environment.

    692. Which of the following organelles is called ‘Atom bombs’ ?

    (1) Microtubules
    (2) Nucleolus
    (3) Golgi bodies
    (4) Lysosome
    Answer:
    692. (4) Lysosomes are known by names such as suicidal bags/ atom bomb and House keeper / scavenger of cell. They are called suicide bags or atom bombs because if the single membrane surrounding the digestive enzyme breaks, the enzymes released may also destroy the cell itself.

    693. From the bark of which plant is quinine extracted ?

    (1) Eucalyptus 
    (2) Cinchona
    (3) Neem 
    (4) Cedar
    Answer:
    693. (2) Quinine, as a component of the bark of the cinchona tree, was used to treat malaria from as early as the 1600s. The bark of trees in this genus is the source of a variety of alkaloids, the most familiar of which is quinine, an antipyretic (anti-fever) agent.

    694. Hypertension is the term used for

    (1) increase in heart rate
    (2) decrease in heart rate
    (3) decrease in blood pressure
    (4) increase in blood pressure
    Answer:
    694. (4) Hypertension is a chronic medical condition in which the blood pressure in the arteries is elevated. This requires the heart to work harder than normal to circulate blood through the blood vessels.

    695. The contractile proteins in a muscle are

    (1) Actin and Myosin
    (2) Actin and Tropomyosin
    (3) Myosin and Troponin
    (4) Troponin and Tropomyosin
    Answer:
    695. (1) Muscle fibers or myofibrils are formed of three types of proteins which are (a) contractile,
    (b) regulatory, and (c) structural. Contractile proteins are the force generators of muscle contraction. The two contractile proteins in myofibrils are Actin which is part of thin filament and Myosin, which is part of the thick filament.

    696. Acute lead poisoning is also known as

    (1) Itai-itai 
    (2) Plumbism
    (3) Neuralgia 
    (4) Byssinosis
    Answer:
    696. (2) Lead poisoning (also known as plumbism or painter's colic) is caused by increased levels of the
    heavy metal lead in the body. Lead interferes with a variety of body processes and is toxic to many organs and tissues including the heart, bones, intestines, kidneys, and reproductive and nervous systems. It interferes with the development of the nervous system.

    697. Which one of the following is called the ‘digestive bag’ in the cell?

    (1) Golgi body
    (2) Mitochondrion
    (3) Ribosome
    (4) Lysosome
    Answer:
    697. (4) Lysosomes are known as digestive bag because it digest every foreign material as well as worn out cell organelles. They contain powerful digestive enzymes which are capable of breaking down all organic materials.

    698. Osteocytes are found in

    (1) Bone 
    (2) Blood
    (3) Cartilage 
    (4) Lymph
    Answer:
    698. (1) An osteocyte, a star shaped cell, is the most commonly found cell in mature bone, and can live as long as the organism itself. Osteocytes are networked to each other via long cytoplasmic extensions that occupy tiny canals called canaliculi, which are used for exchange of nutrients and waste through gap junctions. The space that an osteocyte occupies is called a lacuna.

    699. Allosomes are

    (1) cell organelles
    (2) plant hormones
    (3) alleles
    (4) sex chromosomes
    Answer:
    699. (4) An allosome is a sex chromosome that differs from an ordinary autosome in form, size, or behavior. The human sex chromosomes are a typical pair of allosomes. The X chromosome is present in the ovum, while either X or Y chromosomes can be present in sperm.

    700. The enzyme that coagulates milk into curd is

    (1) Rennin 
    (2) Pepsin
    (3) Resin 
    (4) Citrate
    Answer:
    700. (1) Rennet is a complex of enzymes produced in any mammalian stomach, and is often used in the
    production of cheese. Rennet contains many enzymes, including a proteolytic enzyme (protease) that
    coagulates the milk, causing it to separate into solids (curds) and liquid (whey).

    यह भी देखे:
































    Post a Comment

    0 Comments