Biology GK Questions Quiz-36

Biology GK Questions Quiz-36

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    701. Which one of the following is known as the ‘immovable property’ in the cell?

    (1) Carbohydrate
    (2) Fat
    (3) Protein
    (4) Nucleic acid
    Answer:
    701. (4) Nucleic acids are large biological molecules essential for all known forms of life. They include
    DNA (deoxyribonucleic acid) and RNA (ribonucleic acid).

    702. The average life span of red blood corpuscles is about

    (1) 100 - 200 days
    (2) 100 - 120 days
    (3) 160 - 180 days
    (4) 150 - 200 days
    Answer:
    702. (2) The red blood cells develop in the bone marrow and circulate for about 100–120 days in the body before their components are recycled by macrophages. Each circulation takes about 20 seconds. Approximately a quarter of the cells in the human body are red blood cells.

    703. Dormancy period of animals during winter season is called :

    (1) Aestivation
    (2) Hibernation
    (3) Regeneration
    (4) Mutation
    Answer:
    703. (2) Hibernation is a state of inactivity and metabolic depression in endotherms. Hibernation refers to a season of heterothermy that is characterized by low body temperature, slow breathing and heart rate, and low metabolic rate. Often associated with cold temperatures, the purpose of hibernation is to
    conserve energy during a period when sufficient food is scarce.

    704. Breeding and management of bees is known as :

    (1) Sericulture 
    (2) Silviculture
    (3) Pisciculture
    (4) Apiculture
    Answer:
    704. (4) Beekeeping (or apiculture, from Latin apis, bee) is the maintenance of honey bee colonies, commonly in hives, by humans. A beekeeper (or apiarist) keeps bees in order to collect honey and other products of the hive (including beeswax, propolis, pollen, and royal jelly), to pollinate crops, or to produce bees for sale to other beekeepers.

    705. The vitamin necessary for coagulation of blood is :

    (1) Vitamin B 
    (2) Vitamin C
    (3) Vitamin K 
    (4) Vitamin E
    Answer:
    705. (3) Vitamin K is a group of structurally similar, fatsoluble vitamins that are needed for the post translational modification of certain proteins required for blood coagulation and in metabolic pathways in bone and other tissue. They are 2-methyl- 1,4-naphthoquinone (3-) derivatives. This group of vitamins includes two natural vitamers: vitamin K1 (found in highest amounts in green leafy vegetables) and vitamin K2 (form used by enzymes in animals).

    706. The first effective vaccine against polio was prepared by :

    (1) J.H. Gibbon
    (2) Jonas E. Salk
    (3) Robert Edwards
    (4) James Simpson
    Answer:
    706. (2) Jonas Edward Salk was an American medical researcher and virologist, best known for his
    discovery and development of the first polio vaccine. On April 12, 1955, Dr. Thomas Francis, Jr., of the University of Michigan, the monitor of the test results, "declared the vaccine to be safe and effective.”

    707. IUCN categorized major threatened species under :

    (1) seven classes
    (2) five classes
    (3) six classes
    (4) four classes
    Answer:
    707. (*)At present, the IUCN Red List of Threatened Species (also known as the Red Data List) lists eight classes of organism under the group of "threatened categories" of endangered; critically endangered, The classes of organism for which the 'threatened' tag is applied are: mammals; birds; reptiles; amphibians; fishes; insects; mollusks; and plants.

    708. Minamata disease was caused by :

    (1) Mercury 
    (2) Lead
    (3) Cadmium 
    (4) Zinc
    Answer:
    708. (1) Minamata disease is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning. Symptoms
    include ataxia, numbness in the hands and feet, general muscle weakness, narrowing of the field of vision and damage to hearing and speech. It was first discovered in Minamata city in Kumamoto
    prefecture, Japan, in 1956.

    709. Which of the following is a good source of Vitamin ‘E’ ?

    (1) Meat
    (2) Ghee
    (3) Yellow Yolk
    (4) Fresh Vegetables
    Answer:
    709. (4) Vitamin E refers to a group of eight fat-soluble compounds that include both tocopherols and
    tocotrienols. Numerous foods provide vitamin E. Nuts, seeds, and vegetable oils are among the best sources of alpha-tocopherol, and significant amounts are available in green leafy vegetables and fortified cereals.

    710. Penicillin is isolated from :

    (1) Fungi 
    (2) Algae
    (3) Virus 
    (4) Bacteria
    Answer:
    710. (1) Penicillin is one of the first and still one of the most widely used antibiotic agents - derived from the Penicillium mold (fungi). Penicillin kills bacteria by interfering with the ability to synthesize cell wall.

    711. The total number of bones in the human body is :

    (1) 206 
    (2) 260
    (3) 306 
    (4) 360
    Answer:
    711. (1) At birth, there are over 270 bones in an infant human's body, but many of these fuse together as the child grows, leaving a total of 206 separate bones in an adult. The largest bone in the human body is the femur and the smallest bones are auditory ossicles.

    712. Bile is secreted by :

    (1) Gall bladder
    (2) Liver
    (3) Bile duct 
    (4) Pancreas
    Answer:
    712. (2) Bile is a bitter-tasting, dark green to yellowish brown fluid, produced by the liver that aids the
    process of digestion of lipids in the small intestine.

    713. Name the vitamin not found in any animal food ?

    (1) Vitamin B12 
    (2) Vitamin C
    (3) Vitamin D 
    (4) Vitamin K
    Answer:
    713. (2) Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a watersoluble vitamin. Unlike most mammals and other animals, humans do not have the ability to make their own vitamin C. Therefore, we must obtain vitamin C through our diet.

    714. The largest organ of human body is :

    (1) Heart 
    (2) Brain
    (3) Liver 
    (4) Kidney
    Answer:
    714. (3) Technically, the largest organ 'in' the body is the liver. Liver is also the heaviest organ, with an average of 1.6 kilograms (3.5 pounds). The largest organ 'of' the body is the skin (the skin is 'outside' the body).

    715. The radioactive Strontium-90 causes :

    (1) Brain cancer
    (2) Skin cancer
    (3) Lung cancer
    (4) Bone cancer
    Answer:
    715. (2) Strontium-90 is a radioactive isotope of strontium produced by nuclear fission. Used mostly in weapons and nuclear power plants, poisoning usually occurs through accidental ingestion. Studies have also linked strontium-90 to various forms of skin cancer in cases where the radiation was absorbed through the skin.

    716. What causes common cold ?

    (1) Bacteria 
    (2) Fungi
    (3) Virus 
    (4) Protozoa
    Answer:
    716. (3) The common is a viral infectious disease of the upper respiratory tract which affects primarily the nose. Over 200 viruses are implicated in the cause of the common cold; the rhinoviruses are the most common.

    717. Meningitis is a disease which affects the

    (1) Kidneys 
    (2) Liver
    (3) Heart 
    (4) Brain
    Answer:
    717. (4) Meningitis is inflammation of the protective membranes covering the brain and spinal cord,
    known collectively as the meninges. The inflammation may be caused by infection with viruses, bacteria, or other microorganisms, and less commonly by certain drugs.

    718. Number of teeth which are replaced in man are

    (1) 12 
    (2) 20
    (3) 32 
    (4) 16
    Answer:
    718. (1) Deciduous teeth are the first set of teeth in the growth development of humans and many other mammals. The deciduous teeth are: incisors (4); molars (6); and canine (2). So there are 12 teeth which get replaced by the age of 12 when only permanent teeth remain.

    719. Which of the following is used for wrapping of fractured bones?

    (1) White cement
    (2) White lead
    (3) Zinc oxide
    (4) Plaster of Paris
    Answer:
    719. (4) Plaster of Paris is a plaster made by calcining gypsum. It can be used to impregnate gauze
    bandages to make a sculpting material called modroc. It is used similarly to clay, as it is easily shaped
    when wet, yet sets into a resilient and lightweight structure. This is the material which was (and sometimes still is) used to make classic plaster orthopedic casts to protect limbs with broken bones.

    720. Which one of the following is a water borne disease ?

    (1) Diabetes 
    (2) Cholera
    (3) Small Pox 
    (4) Malaria
    Answer:
    720. (2) Cholera is an infection in the small intestine caused by the bacterium Vibrio cholerae. Transmission occurs primarily by drinking water or eating food that has been contaminated by the feces of an infected person, including one with no apparent symptoms.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments