Biology GK Questions Quiz-37

Biology GK Questions Quiz-37

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    721. The tallest plant in the world is

    (1) Eucalyptus
    (2) Pterocarpus
    (3) Polyalthia
    (4) Tectona
    Answer:
    721. (1) Eucalyptus regnans is the tallest of all flowering plants, and possibly the tallest of all plants, although no living specimens can make that claim. The tallest measured living specimen, named Centurion, stands 101 metres tall in Tasmania.

    722. The only bird that flies backward is

    (1) Sparrow 
    (2) Koel
    (3) Siberian Crane
    (4) Humming birdl
    Answer:
    722. (4) A humming bird can rotate each of its wings in a circle, allowing them to be the only bird which can fly forwards, backwards, up, down, sideways or sit in sheer space. To hover, hummingbirds move their wings forward and backward in a repeated figure eight, much like the arms of a swimmer treading water. Humming birds can move instantaneously in any direction, start from its perch at full speed, and doesn't necessarily slow up to land.

    723. Which one of the following is an extinct animal ?

    (1) Passenger pigeon
    (2) Mountain quail
    (3) Pink-headed duck
    (4) Ibis
    Answer:
    723. (1) The Passenger Pigeon or Wild Pigeon is an extinct North American bird. The species lived in enormous migratory flocks until the early 20th century, when hunting and habitat destruction led to its demise.

    724. From which one of the following is quinine extracted ?

    (1) Sarpagandha 
    (3) Opium
    (3) Cinchona 
    (4) Datura
    Answer:
    724. (3) Quinine, as a component of the bark of the cinchona tree, was used to treat malaria from as early as the 1600s. The bark of trees in this genus is the source of a variety of alkaloids, the most familiar of which is quinine, an antipyretic (anti-fever) agent.

    725. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious anaemia ?

    (1) Vitamin B5 
    (2) Vitamin B12
    (3) Vitamin B6 
    (4) Vitamin C
    Answer:
    725. (2) Pernicious anemia is one of many types of the larger family of megaloblastic anemias. It is caused by loss of gastric parietal cells which are responsible, in part, for the secretion of intrinsic factor, a protein essential for subsequent absorption of vitamin B12 in the ileum.

    726. ‘Pigeon milk’ is produced by

    (1) Crop
    (2) Birds
    (3) Mammals
    (4) All of the above
    Answer:
    726. (2) Crop milk is a secretion from the lining of the crop of parent birds that is regurgitated to young
    birds. They are found among all pigeons and doves where they are referred to as pigeon milk. Crop milk is also produced by flamingos and some penguins. Crop milk bears little resemblance to mammalian milk, being a semi-solid substance somewhat like pale yellow cottage cheese.

    727. In which one of the following is swim bladder absent ?

    (1) Cuttlefish
    (2) Bony fish
    (3) Cartilaginous fish
    (4) Silverfish
    Answer:
    727. (3) The swim bladder is an internal gas-filled organ that contributes to the ability of a fish to control its buoyancy, and thus to stay at the current water depth without having to waste energy in swimming. The cartilaginous fish (e.g. sharks and rays) split from the other fishes about 420 million years ago and lack both lungs and swim bladders, suggesting that these structures evolved after that split.

    728. Which one of the following is the smallest endocrine gland in human body ?

    (1) Adrenal 
    (2) Thyroid
    (3) Pituitary 
    (4) Pancreas
    Answer:
    728. (3) Pituitary gland, called Master Gland, is the smallest endocrine gland. It controls the general growth of the body and stimulates the primary sex hormones, i.e. ovaries and testes.

    729. Yellow spots on citrus leaves is due to the deficiency of:

    (1) Zinc 
    (2) Magnesium
    (3) Boron 
    (4) Iron
    Answer:
    729. (2) The deficiency of magnesium leads to yellowish green blotch near the base of the leaf between the midrib and the outer edge. The yellow area enlarges until the only green remaining is at the tip and base of the leaf as an inverted V-shaped area on the midrib.

    730. Vector of Kala-azar is :

    (1) Anopheles mosquito
    (2) Culex mosquito
    (3) Tse-Tsefly
    (4) Sand fly
    Answer:
    730. (4) Leishmaniasis (Kala azar) is a disease spread by the bite of the female sandfly. This disease is the second-largest parasitic killer in the world (after malaria). The parasite migrates to the internal organs such as liver, spleen (hence 'visceral'), and bone marrow, and, if left untreated, will almost always result in the death of the host.

    731. The chief raw material used for manufacturing Rayon is :

    (1) Nylon
    (2) Cellulose
    (3) Silicon
    (4) Radium and Argon
    Answer:
    731. (2) Rayon is a manufactured regenerated cellulose fiber. Because it is produced from naturally occurring polymers, it is neither a truly synthetic fiber nor a natural fiber; it is a semi-synthetic or artificial fiber.

    732. Cadmium pollution is associated with :

    (1) Minamata disease
    (2) Black foot disease
    (3) Dyslexia
    (4) Itai-itai
    Answer:
    732. (4) Itai-itai disease was the documented case of mass cadmium poisoning in Toyama Prefecture, Japan, starting around 1912. The cadmium poisoning caused softening of the bones and kidney failure. The disease is named for the severe pains caused in the joints and spine.

    733. The example of hermaphrodite animal in which cross fertilisation occurs is

    (1) Hydra 
    (2) Ascaris
    (3) Earthworm 
    (4) Silkworm
    Answer:
    733. (1) Cross fertilization occurs in Hydra. The spermatozoa released from the testis of one Hydra
    swim about in water with their tails and finally come into contact with the ovum of another Hydra. Only
    one spermatozoon penetrates the ovum and fertilizes it. This results in the formation of a zygote which is diploid.

    734. Blubber is

    (1) a milky secretion of rubber plant
    (2) a layer of thick fat
    (3) a device to trap insects by some aquatic
    (4) fungal infection of rice plants
    Answer:
    734. (2) Blubber is a thick layer of vascularized adipose tissue found under the skin. Lipid-rich, collagen fiberlaced blubber comprises the hypodermis and covers the whole body, except for parts of the appendages, strongly attached to the musculature and skeleton by highly organized, fan-shaped networks of tendons and ligaments. It can comprise up to 50% of the body mass of some marine mammals during some points in their lives.

    735. The coding segment of DNA is called in

    (1) Codon 
    (2) Muton
    (3) Intron 
    (4) Exon
    Answer:
    735. (1) The genetic code by which DNA stores the genetic information consists of "codons" of three nucleotides. The functional segments of DNA which code for the transfer of genetic information are called genes. A codon is defined by the initial nucleotide from which translation starts.

    736. Fat soluble vitamins are

    (1) Tocopherol, Niacin, Cyanocobalamin
    (2) Calciferol, Carotene, Tocopherol
    (3) Ascorbic acid, Calciferol, Riboflavin
    (4) Thiamine, Carotene, Biotin
    Answer:
    736. (2) Calciferol (Vitamin D); Tocopherols and tocotrienols (Vitamin E); Phylloquinone, menaquinones (Vitamin K); and Retinol, retinal, and four carotenoids including beta carotene (Vitamin A) are all fat soluble vitamins.

    737. Silk is produced by

    (1) Egg of a silkworm
    (2) Pupa of silkworm
    (3) Larva of silkworm
    (4) Insect itself
    Answer:
    737. (3) Silk is a natural protein fibre, some forms of which can be woven into textiles. The protein fibre of silk is composed mainly of fibroin and produced by certain insect larvae to form cocoons. The best-known type of silk is obtained from the cocoons of the larvae of the mulberry silkworm Bombyx mori.

    738. Which of the following is an egg laying mammal ?

    (1) Bat
    (2) Leafy ant-eater
    (3) Whale
    (4) Spiny ant-eater
    Answer:
    738. (4) Monotremes are mammals that lay eggs instead of giving birth to live young like marsupials and placental mammals. The only surviving examples of monotremes are all indigenous to Australia and New Guinea, although there is evidence that they were once more widespread. Among living mammals they include the platypus and four species of echidnas (or spiny anteaters).

    739. The colour change in the Chameleon is due to the presence of

    (1) Haemoglobin
    (2) Chromatophore
    (3) Chlorophyll
    (4) Pneumatophore
    Answer:
    739. (2) Chameleons have specialized cells, chromatophores, which contain pigments in their
    cytoplasm, in three layers below their transparent outer skin. Dispersion of the pigment granules in the chromatophores sets the intensity of each color. When the pigment is equally distributed in a chromatophore, the whole cell is intensively colored. When the pigment is located only in the centre of the cell, the cell appears mainly transparent.

    740. The deficiency of iodine leads to

    (1) Hyperthyroidism
    (2) Goitre 
    (3) Midgut
    (4) Diabetes
    Answer:
    740. (2) A goitre or goiter is a swelling of the thyroid gland which can lead to a swelling of the neck or larynx (voice box). Goitre is a term that refers to an enlargement of the thyroid and can be associated
    with a thyroid gland that is functioning properly or not. Worldwide, over 90% cases of goitre are caused
    by iodine deficiency.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments