Biology GK Questions Quiz-38

Biology GK Questions Quiz-38

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    741. Two richest known sources of edible protein are

    (1) Meat and eggs
    (2) Some algae and other microorganisms
    (3) Soyabean and groundnut
    (4) Milk and leafy vegetables
    Answer:
    741. (1) Meat, fish and eggs are the richest sources of protein. An ounce of meat or fish has approximately 7 grams of protein. A large egg contains 6 grams protein.

    742. The saliva helps in the digestion of

    (1) Proteins 
    (2) Starch
    (3) Fibres 
    (4) Fats
    Answer:
    742. (2) Amylase enzymes secreted in saliva help break down starches into simpler sugar molecules that can be absorbed into the bloodstream. In this way, amylase activity influences blood glucose levels, which need to be maintained within an optimal range for good health.

    743. Which of the following correctly explains the phenomenon of “Test Tube Baby” ?

    (1) When every process of embryo formation is in the test tube.
    (2) When the embryo develops in a test tube.
    (3) When the fertilisation is external and development is internal.
    (4) When the fertilisation is internal and development is external.
    Answer:
    743. (3) Test tube baby is born from in vitro fertilization. In vitro fertilization (IVF) is a process by which an egg is fertilized by sperm outside the body: in vitro. When a woman's natural cycle is monitored to collect a naturally selected ovum (egg) for fertilization, it is known as natural cycle IVF. The fertilized egg (zygote) is then transferred to the patient's uterus with the intention of establishing a successful pregnancy.

    744. Heart attack occurs due to

    (1) Bacterial attack on the heart
    (2) Stopping of heart beat
    (3) Lack of supply of blood to the heart itself
    (4) Impairment of heart’s working due to unknown reasons
    Answer:
    744. (3) A heart attack occurs when blood flow to a part of your heart is blocked for a long enough time that part of the heart muscle is damaged or dies. The medical term for this is myocardial infarction. Most heart attacks are caused by a blood clot that blocks one of the coronary arteries. The coronary arteries bring blood and oxygen to the heart. If the blood flow is blocked, the heart is starved of oxygen and heart cells die.

    745. Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of

    (1) Bacteria
    (2) Nuclear proteins
    (3) Radioactive substances
    (4) Viruses
    Answer:
    745. (1) Bacteria are the most abundant organisms which play important role in the decomposition of organic matter. Majority of bacteria involved in decomposition of organic matter are heterotrophs and autotrophs are least in proportion which are not directly involved in organic matter decomposition.

    746. Greater population can be supported on the earth only if we eat more

    (1)mutton 
    (2) eggs
    (3)plant products
    (4) beef
    Answer:
    746. (3) One way of analyzing carrying capacity of the earth is to calculate its net primary productivity (NPP). This is the total amount of solar energy converted into biochemical energy through plant photosynthesis, minus the energy needed by those plants for their own life processes. It represents the total food resource on earth. In the food chain, meat products stay at the top. Even at the current levels where deforestation and other forms of destruction of vegetation has been rampant, plant products can
    sustain an extended population base. 

    747. Which one of the following animals is sanguinivorous ?

    (1) Fruit-fly 
    (2) Mosquito
    (3) House-fly 
    (4) Snail
    Answer:
    747. (2) The literal meaning of ‘sanguinivorous’ is someone subsisting on a diet of blood. Mosquitoes belong to this category.

    748. Functional unit of ‘Kidney’

    (1) Axon 
    (2) Neuron
    (3) Nephron 
    (4) Artery
    Answer:
    748. (3) Nephron is the basic structural and functional unit of the kidney. Its chief function is to regulate
    the concentration of water and soluble substances like sodium salts by filtering the blood, reabsorbing
    what is needed and excreting the rest as urine.

    749. Fat present below the skin surface in our body acts as a barrier against

    (1) loss of heat from the body
    (2) loss of essential body fluids
    (3) loss of salt from the body
    (4) entry of harmful micro-organisms from the environment
    Answer:
    749. (1) A layer of body fat acts as an insulator and traps heat. The subcutis is the deepest layer of skin. The subcutis, consisting of a network of collagen and fat cells, helps conserve the body's heat and protects the body from injury by acting as a "shock absorber.

    750. The life span of RBC of man is

    (1) 120 days 
    (2) 150 days
    (3) 180 days 
    (4) 190 days
    Answer:
    750. (2) The average life span of RBC is about 100-120 days. The old, worn out and dead RBC are destroyed mainly in an organ called spleen.

    751. Which organ is the alternate term for womb?

    (1) Uterus 
    (2) Ureter
    (3) Vagina 
    (4) Vulva
    Answer:
    751. (1) The uterus or womb is a major female hormoneresponsive reproductive sex organ of most mammals including humans. It is within the uterus that the fetus develops during gestation, usually developing completely in placental mammals such as humans and partially in marsupials such as kangaroos and opossums.

    752. In onion the edible part is

    (1) Leaf 
    (2) Root
    (3) Stem 
    (4) Flower
    Answer:
    752. (1) Edible plant stems are one part of plants that are eaten by humans. Most plants are made up of roots, stems, leaves, flowers, buds and produce fruits containing seeds. The edible portion in an onion is
    swollen leaves with a bit of stem.

    753. Mushroom cultivation is not useful in

    (1) Biogas production
    (2) Biological control of crop diseases
    (3) Recycling of agricultural wastes
    (4) Preventing cancer
    Answer:
    753. (2) Some of the benefits of Mushroom cultivation are: (a) it has been found to coincide with decrease of incidents of breast cancer; (b) Spent residues such as those obtained after cultivation of edible mushrooms could be a better source of bio- logically pretreated substrates for biogas production; and (c) Mushrooms can be grown on virtually all types of available wastes; and (d) agricultural waste recycling can be achieved through controlled cultivation of mushrooms.

    754. The Drone in honey-bee are

    (1) Fertile male
    (2) Fertile female
    (3) Sterile male
    (4) Sterile female
    Answer:
    754. (1) Drones are male honey bees. They develop from eggs that have not been fertilized, and they cannot sting, since the worker bee's stinger is a modified ovipositor (an egg laying organ).

    755. Of which tissue nails, hoofs and horns are made of

    (1) Cutide 
    (2) Chitin
    (3) Keratin 
    (4) Tunicin
    Answer:
    755. (3) Keratin is a fibrous protein making up most cells found in our nails and hair and the epidermis layer of our skin. It also makes up fish scales and crustacean shells, bird feathers and beaks, and
    animal horns and hooves.

    756. Haemoglobin has highest affinity for

    (1) Oxygen
    (2) Carbon dioxide
    (3) Carbon monoxide
    (4) Nitrogen
    Answer:
    756. (1) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells. It is responsible for binding oxygen in the lung and transporting the oxygen throughout the body to be used up in aerobic metabolic pathways. The oxygen binding properties of hemoglobin exist because of the interaction between oxygen and the iron atom of the heme groups and hemoglobin's quaternary structure.

    757. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man ?

    (1) XO 
    (2) XXX
    (3) XX 
    (4) XY
    Answer:
    757. (4) The chromosomes which determine the sex (maleness or femaleness) of an individual in sexually producing organisms are called sex chromosomes or allosomes or idiosomes. In humans an individual whose cells contain XX chromosomes (homo or isogametic) becomes a female, while one whose cells contains XY chromosomes (heterogametic) becomes a male.

    758. Air bladder in fish acts as :

    (1) Accessory respiratory organ
    (2) Hydrostatic organ
    (3) Both accessory respiratory organ and hydrostatic organ
    (4) Primary respiratory organ
    Answer:
    758. (2) Swim bladder is also known as air bladder for fishes. It is a buoyancy organ possessed by most
    bony fish. The swim bladder is located in the body cavity and is derived from an out-pocketing of the
    digestive tube. It contains gas (usually oxygen) and functions as a hydrostatic, or ballast, organ, enabling the fish to maintain its depth without floating upward or sinking. It also serves as a resonating chamber to produce or receive sound.

    759. Which one of the following glands is responsible for secretion of sex hormones ?

    (1) Adrenal gland
    (2) Thyroid gland
    (3) Pituitary gland
    (4) Sebaceous gland
    Answer:
    759. (3) The pituitary is sometimes referred to as the "master gland" as it controls hormone functions such as our temperature, thyroid activity, growth during childhood, urine production, testosterone production in males and ovulation and estrogen production in females.

    760. In cauliflower plant the useful part is :

    (1) Underground stem
    (2) Root
    (3) Young inflorescence
    (4) Leaves
    Answer:
    760. (3) Cauliflowers are characterized mainly by their heart which consists of an inflorescence composed of numerous undeveloped flowers that gather around a central axis. Cauliflower and broccoli are grown for their large, edible, very young inflorescence.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments