Biology GK Questions Quiz-39

Biology GK Questions Quiz-39

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    761. The acid stored in batteries is :

    (1) Sulphuric acid
    (2) Nitric acid
    (3) Hydrochloric acid
    (4) Acetic acid
    Answer:
    761. (1) Battery acid is sulfuric acid that has been diluted with water to attain a 37% concentration level. This particular type of acid is used in sealed lead acid batteries, however, concentration levels differentiate with some brands. These batteries use a combination of lead plates and an electrolyte consisting of a diluted sulphuric acid to convert electrical energy into potential chemical energy and back again.

    762. ‘Stone Cancer’ occurs due to :

    (1) Acid rain
    (2) Global warming
    (3) Radioactivity
    (4) Bacterial action
    Answer:
    762. (1) Acid rain is caused due to oxides of sulphur and nitrogen mixing with rain water making rain water acidic. When calcium carbonate of white marble reacts with acidic water, it results into its corrosion. This is known as stone cancer. Our heritage monuments, like the Taj Mahal, are threatened by stone cancer.

    763. The chemical which is used in art and craft and can cause anemia and leukemia is :

    (1) Benzene 
    (2) Dioxine
    (3) Phthalate 
    (4) Aldrin
    Answer:
    763. (1) Benzene is an organic chemical compound sometimes known as benzol which is carcinogenic.
    Substantial quantities of epidemiologic, clinical, and laboratory data link benzene to aplastic anemia, acute leukemia, and bone marrow abnormalities. One of its forms, Ethylbenzene, is used in Paints (Arts and Craft and Interior/Exterior Building)

    764. Total number of muscles present in our body is :

    (1) 565 
    (2) 656
    (3) 665 
    (4) 556
    Answer:
    764. (2) The number of muscles in the human body varies from about 656 to 850 (sometimes from 639 to around 800). An exact number is difficult to define. The difficulty lies partly in the fact that different
    sources group the muscles differently and partly in that some muscles, such as palmaris longus, are not
    always present.

    765. Which of the plant products is used in leather industry ?

    (1) Resin 
    (2) Mucilage
    (3) Latex 
    (4) Tannin
    Answer:
    765. (4) A tannin is an astringent, bitter plant polyphenolic compound that binds to and precipitates proteins and various other organic compounds including amino acids and alkaloids. It refers to the use of wood tannins from oak in tanning animal hides into leather; hence the words "tan" and "tanning" for the treatment of leather. Oak bark, mimosa, chestnut and quebracho tree have traditionally been the primary source of tannery tannin, though inorganic tanning agents are also in use today and account for 90% of the world's leather production. 

    766. The duration 19-21 days refers to:

    (1) incubation period of hen’s egg
    (2) average life-span of a red blood cell in humans
    (3) the period of menstrual cycle soon after menstruation, during which fertilisation is most likely to occur
    (4) period of completion of one schizogony cycle of malarial parasite inside a red blood cell
    Answer:
    766. (3) The menstrual cycle is the scientific term for the physiological changes that occur in fertile women and other female primates for the purposes of sexual reproduction. It takes approximately 28 days to complete although this does vary from person to person. Length variation between eight and 20 days is considered as moderately irregular cycles. Variation of 21 days or more between a woman's shortest and longest cycle lengths is considered very irregular.

    767. In onion the edible part is

    (1) Leaf 
    (2) Root
    (3) Stem 
    (4) Flower
    Answer:
    767. (1) Edible plant stems are one part of plants that are eaten by humans. Most plants are made up of roots, stems, leaves, flowers, buds and produce fruits containing seeds. The edible portion in an onion is
    swollen leaves with a bit of stem.

    768. Mushroom cultivation is not useful in

    (1) Biogas production
    (2) Biological control of crop diseases
    (3) Recycling of agricultural wastes
    (4) Preventing cancer
    Answer:
    768. (2) Mushroom cultivation has been found to coincide with decrease of incidents of breast cancer. Spent residues after cultivation could be a better source of bio- logically pretreated substrates for biogas
    production; and agricultural waste recycling can be achieved through controlled cultivation of mushrooms.

    769. The Drone in honey-bee are

    (1) Fertile male
    (2) Fertile female
    (3) Sterile male
    (4) Sterile female
    Answer:
    769. (1) Drones are male honey bees. They develop from eggs that have not been fertilized, and they cannot sting, since the worker bee's stinger is a modified ovipositor (an egg laying organ).

    770. Of which tissue nails, hoofs and horns are made of

    (1) Cutide 
    (2) Chitin
    (3) Keratin 
    (4) Tunicin
    Answer:
    770. (3) Keratin is a fibrous protein making up most cells found in our nails and hair and the epidermis layer of our skin. It also makes up fish scales and crustacean shells, bird feathers and beaks, and
    animal horns and hooves.

    771. Haemoglobin has highest affinity for

    (1) Oxygen
    (2) Carbon dioxide
    (3) Carbon monoxide
    (4) Nitrogen
    Answer:
    771. (1) Haemoglobin has greatest affinity for oxygen with which it binds readily. The oxygen binding properties of hemoglobin exist because of the interaction between oxygen and the iron atom of the heme groups and hemoglobin's quaternary structure.

    772. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man ?

    (1) XO 
    (2) XXX
    (3) XX 
    (4) XY
    Answer:
    772. (4) In the XY sex-determination system, the femaleprovided ovum contributes an X chromosome and the male-provided sperm contributes either an X chromosome or a Y chromosome, resulting in female (XX) or male (XY) offspring, respectively.

    773. What is the other name for Vitamin B2?

    (1) Thiamine 
    (2) Haemoglobin
    (3) Riboflavin
    (4) Dextrose
    Answer:
    773. (3) Riboflavin, also known as vitamin B2 is an easily absorbed colored micronutrient with a key role in maintaining health in humans and animals. It plays a key role in energy metabolism, and for the metabolism of fats, ketone bodies, carbohydrates, and proteins.

    774. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is

    (1) Gill
    (2) Trachea
    (3) Book lung
    (4) Pulmonary Sac
    Answer:
    774. (2) In tetrapod anatomy, the trachea or windpipe, is a tube that connects the pharynx and larynx to the lungs, allowing the passage of air. It is lined with pseudo-stratified ciliated columnar epithelium cells with goblet cells that produce mucus. This mucus lines the cells of the trachea to trap inhaled foreign particles that the cilia then waft upward toward the larynx and then the pharynx where it can be either swallowed into the stomach or expelled as phlegm.

    775. Mercury poisoning in man causes the disease

    (1) Black lung
    (2) Arsenicosis
    (3) Minamata
    (4) Tai-Etai
    Answer:
    775. (3) Minamata disease is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning. It was first discovered in Minamata city in Kumamoto prefecture, Japan, in 1956

    776. Chromosomes consist of

    (1) DNA and lipids
    (2) RNA and amino acids
    (3) DNA and proteins
    (4) RNA and sugar
    Answer:
    776. (3) A chromosome is an organized structure of DNA and protein found in cells. It is a single piece of coiled DNA containing many genes, regulatory elements and other nucleotide sequences. Chromosomes also contain DNA-bound proteins, which serve to package the DNA and control its functions.

    777. The yellow colour of urine is due to presence of

    (1) Bile
    (2) Lymph
    (3) Cholesterol
    (4) Urochrome
    Answer:
    777. (4) The color of normal urine is usually light yellow to amber. Generally, the greater the solute volume the deeper the color. The yellow color of urine is due to the presence of a yellow pigment, urochrome. Deviations from normal color can be caused by certain drugs and various vegetables such as carrots, beets, and rhubarb.

    778. Which of the following is known as ‘grave yard’ of RBCs?

    (1) Liver
    (2) Bone marrow
    (3) Spleen 
    (4) Appendix
    Answer:
    778. (3) The old, worn out and dead RBC are destroyed mainly in an organ called spleen. Hence, it is
    commonly called the 'graveyard of RBC'.

    779. The main use of salt in the diet is to

    (1) increase the solubility of the food particles in water
    (2) produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
    (3) ease the process of cooking
    (4) make the taste of the food better
    Answer:
    779. (2) Salt plays a primary role in the processes of digestion and absorption. Salt activates an enzyme
    in the mouth called salivary amylase. Salt also creates hydrochloric acid. Hydrochloric acid is a very important digestive secretion, which lines the stomach walls.

    780. Which of the following is biodegradable?

    (1) Paper 
    (2) D. D. T
    (3) Aluminium 
    (4) Plastic
    Answer:
    780. (1) Paper is organic in nature as it is made from wood and pulp. So it is bio-degradable and useful in recycling.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments