Biology GK Questions Quiz-4

Biology GK Questions Quiz-4

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    61. Which of the following is NOT included in the Technology Mission?

    (1) Oil seeds 
    (2) Pulses
    (3) Maize 
    (4) Vegetables
    Answer:
    61. (4) The Technology Mission on Oilseeds was launched by the Central Government in 1986 to increase the production of oilseeds to reduce import and achieve self-sufficiency in edible oils. Subsequently, pulses, oil palm and maize were also brought within the purview of the Mission in 1990-91, 1992 and 1995- 96 respectively. In addition, the National Oilseeds and Vegetable Oils Development (NOVOD) Board also supplement the efforts of TMOP by opening of newer areas for non-traditional oilseeds. IT is promoting Tree Borne Oilseeds (TBO)s.

    62. Who discovered sex hormones?

    (1) Dreser
    (2) Eugen Steinach
    (3) Edward Calvin
    (4) Samuel Cohen
    Answer:
    62. (2) Eugen Steinach discovered the sex hormones in 1921. He conducted experiments in the
    transplantation of a male guinea pig’s testes into a female and the castration of the male. The testes
    secretion, now known as testosterone, resulted in the female guinea pig developing male sexual behavior such as mounting the partner. This led Steinach to theorize that the gland’s secretions were responsible for sexuality.

    63. Fermentation is a process of decomposition of an organic compound by :

    (1) catalysts 
    (2) enzymes
    (3) carbanions 
    (4) free radicals
    Answer:
    63. (2) Fermentation in food processing typically is the conversion of carbohydrates to alcohols and carbon dioxide or organic acids using yeasts, bacteria, or a combination there of, under anaerobic conditions. Fermentation in simple terms is the chemical conversion of sugars into ethanol. Both alcoholic fermentation and glycolysis are anaerobic fermentation processes that begin with the sugar
    glucose. Glycolysis requires 11 enzymes which degrade glucose to lactic acid. Alcoholic fermentation
    follows the same enzymatic pathway for the first 10 steps. The last enzyme of glycolysis, lactate
    dehydrogenase, is replaced by two enzymes in alcoholic fermentation. These two enzymes, pyruvate
    decarboxylase and alcoholic dehydrogenase, convert pyruvic acid into carbon dioxide and ethanol in
    alcoholic fermentation.

    64. What are the basic units from which human spare parts can be created?

    (1) Nerve cells 
    (2) Stem cells
    (3) Heart cells 
    (4) Kidney cells
    Answer:
    64. (2) Stem cells are biological cells found in all multicellular organisms, that can divide (through
    mitosis) and differentiate into diverse specialized cell types and can self-renew to produce more stem cells. Stem cells can now be artificially grown and transformed (differentiated) into specialized cell types with characteristics consistent with cells of various tissues such as muscles or nerves through cell culture.

    65. Adherent mucoid alkaline substance covering the inner lining of stomach is to :

    (1) digest starch
    (2) act against bacteria
    (3) prevent the action of pepsin of mucosa
    (4) prevent viral infection
    Answer:
    65. (3) The continuous adherent mucus layer is also a barrier to luminal pepsin, thereby protecting the
    underlying mucosa from proteolytic digestion. The primary function of the adherent mucus gel layer is
    a structural one to create a stable, unstirred layer to support surface neutralization of acid and act as a
    protective physical barrier against luminal pepsin.

    66. The area of the human tongue sensitive to bitterness is restricted to :

    (1) tip 
    (2) edges
    (3) middle part 
    (4)posterior part
    Answer:
    66. (4) The bitterness can be tasted at the posterior part of the tongue. Bitter taste is one of four taste
    receptors of the tongue. It used to be thought that they were located toward the back of the tongue.

    67. Amniocentesis is a method for :

    (1) determination of foetal health conditions
    (2) determination of the amino acids sequence
    (3) inducing abortion
    (4) artificial insemination
    Answer:
    67. (1) Amniocentesis (also referred to as amniotic fluid test or AFT) is a medical procedure used in prenatal diagnosis of chromosomal abnormalities and fetal infections, in which a small amount of amniotic fluid, which contains fetal tissues, is sampled from the amnion or amniotic sac surrounding a developing fetus, and the fetal DNA is examined for genetic abnormalities.

    68. During photosynthesis the liberated gas is :

    (1) Carbon dioxide
    (2) Oxygen
    (3) Nitrogen 
    (4) Hydrogen
    Answer:
    68. (2) Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to convert the light energy captured from the sun into chemical energy that can be used to fuel the organism’s activities. photosynthesis uses carbon dioxide and water, releasing oxygen as a waste product. Photosynthesis is vital for all aerobic life on Earth.

    69. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation ?

    (1) Platelets
    (2) Red Blood Corpuscles
    (3) White Blood Corpuscles
    (4) Lymphocites
    Answer:
    69. (1) Coagulation is the process by which blood forms clots. It is an important part of homeostasis, the cessation of blood loss from a damaged vessel, wherein a damaged blood vessel wall is covered by a platelet and fibrin-containing clot to stop bleeding and begin repair of the damaged vessel. Platelets immediately form a plug at the site of injury, this is called primary homeostasis.

    70. Which was the first antibiotic ?

    (1) Terramycin 
    (2) Neomycin
    (3) Penicilin 
    (4) Streptomycin
    Answer:
    70. (3) Penicillin is a group of antibiotics derived from Penicillium fungi. They include penicillin G, procaine penicillin, benzathine penicillin, and penicillin V. Penicillin antibiotics are historically significant because they are the first drugs that were effective against many previously serious diseases, such assyphilis, and infections caused by staphylococci and streptococci. Penicillins are still widely used today, though many types of bacteria are now resistant. All penicillins are â-lactam antibiotics and
    are used in the treatment of bacterial infections caused by susceptible, usually Gram-positive, organisms.

    71. Virus contains

    (1) Protein and lipid
    (2) Nucleic acid and protein
    (3) Lipid and carbohydrate
    (4) Carbohydrate and nucleic acid
    Answer:
    71. (1) Virus particles (known as virions) consist of two or three parts: the genetic material made from either DNA or RNA, long molecules that carry genetic information, a protein coat that protects these genes, and in some cases an envelope of lipids that surrounds the protein coat when they are outside a
    cell. The shapes of viruses range from simple helical and icosahedral forms to more complex structures.

    72. By which the sex of a child is determined before birth ?

    (1) Sperms of father
    (2) Foetus of mother
    (3) Both (1) and (2)
    (4) Nutrition of mother
    Answer:
    72. (2) The gender of the baby can be ascertained accurately after more or less than seven weeks of
    pregnancy. During this period of pregnancy, the fetal DNA is sufficiently found in the mother’s blood. Thus, identifying the fetus gender through prenatal gender testing is easier.

    73. What may be the cause of malfunctioning of thyriod gland ?

    (1) Iodine deficiency
    (2) Iron deficiency
    (3) Calcium deficiency
    (4) Vitamin C
    Answer:
    73. (1) The main reason for thyroid malfunctioning is the deficiency of Iodine. Since iodine is a trace mineral found in food that combines with Tyrosine to make both T3 and T4, both of the hormones produced in the thyroid, a lack of it can lead to under production of thyroid hormones.

    74. The element which is the most abundant in the human body is —

    (1) oxygen 
    (2) carbon
    (3) iron 
    (4) nitrogen
    Answer:
    74. (1) The generation and maintenance of all our life processes are supported by four basic components: carbohydrates, water, proteins and energy. Most scientists agree that oxygen is actually the over-riding key ingredient in all four of these life components. 80% of all our metabolic energy production is created by oxygen! The human body is largely composed of oxygen. All metabolic processes in the body are regulated by oxygen.

    75. Night blindness results from the deficiency of —

    (1) Glucose 
    (2) Vitamin-E
    (3) Vitamin-B2 
    (4) Vitamin-A
    Answer:
    75. (4) Cause of night blindness is a deficiency of retinol, or vitamin A, found in fish oils, liver and dairy products. Nyctalopia also called “Night Blindness” is a condition making it difficult or impossible to see in relatively low light. It is a symptom of several eye diseases.

    76. How many feet has a crab got?

    (1) 12 
    (2) 10
    (3) 8 
    (4) 6
    Answer:
    76. (3) Crabs are crustaceans with eight walking legs and two legs that are sometimes used for walking
    but usually used for eating. These are its pincers and they are called chela. The front two legs are called chelipeds.

    77. Which one of the following is found only in women ?

    (1) Thyroid 
    (2) Pituitary
    (3) Ovary 
    (4) Adenoid
    Answer:
    77. (3) Men don’t have ovary. Women have a pair of ovaries which is a sexual gland responsible for producing estrogen. In men, testis has same functions as ovary in women. It produces testosterone.

    78. Which one of the following is NOT a function of kidney ?

    (1) Regulation of blood pH
    (2) Removal of metabolic wastes from the body
    (3) Production of antibodies
    (4) Regulation of osmotic pressures of the blood
    Answer:
    78. (3) Kidneys are essential in the urinary system and also serve homeostatic functions such as the regulation of electrolytes, maintenance of acid–base balance, and regulation of blood pressure (via maintaining salt and water balance). They serve the body as a natural filter of the blood, and remove wastes which are diverted to the urinary bladder whereas the antibodies are produced by antigens in the cell.

    79. Water in plants is transported by

    (1) cambium 
    (2) phloem
    (3) epidermis 
    (4) xylem
    Answer:
    79. (4) Water is transported through the plant in Xylem vessels, these begin in the roots and end in the leaves of the plant, water is translocated through a combination of “Transpirational pull” and capillary
    action. Xylem is one of two “conductive” tissues responsible for moving water and the products of
    photosynthesis (glucose) through the plant, the tissue responsible for moving the “food” around is Phloem.

    80. Where are the Eucalyptus trees found in abundance ?

    (1) Mizo Hills
    (2) Naga Hills
    (3) Manipur Hills
    (4) Nilgiri Hills
    Answer:
    80. (4) Eucalyptus belongs to the family Myrtaceae with about 300 species of the genus. The species is one of the fastest growing trees in the world and many species attain great heights. In Indian subcontinent it is mostly found in Nilgiri hills. Extensive commercial planting and harvesting of non-native eucalyptus is done in large numbers.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments