Biology GK Questions Quiz-40

Biology GK Questions Quiz-40

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    781. Which of the following weeds has been found effective in checking water pollution caused by industrial affluents?

    (1) Water hyacinth
    (2) Elephant Grass
    (3) Parthenium
    (4) Both (2) and (3)
    Answer:
    781. (4) Plants that are resistant to crude oil toxicity such as black poplar and willows, as well as miscanthus grass (elephant grass) have been found to be effective in the remediation of oil polluted soil. Bioadsorbents like Moringo oliefera seeds and Parthenium hysterophorus plants. are effective for the removal of industrial pollutants in water.

    782. Itai-itai disease is due to poisoning caused by

    (1) Mercury 
    (2) Arsenic
    (3) Cadmium 
    (4) Asbestos
    Answer:
    782. (3) Itai-itai disease was the documented case of mass cadmium poisoning in Toyama Prefecture, Japan, starting around 1912. The cadmium poisoning caused softening of the bones and kidney failure.

    783. Blue-green algae are included in the group

    (1) Eubacteria 
    (2) Cyanobacteria
    (3) Protozoa 
    (4) Fungi
    Answer:
    783. (2) Cyanobacteria, also known as blue algae, are singlecelled and belong to the family of Prokaryotes. That means, they do not have a cell nucleus. The ability of cyanobacteria to perform oxygenic photosynthesis is thought to have converted the early reducing atmosphere into an oxidizing one, which dramatically changed the composition of life forms on Earth by stimulating biodiversity and leading to the nearextinction of oxygen-intolerant organisms.

    784. Haemoglobin contains the metal

    (1) Copper 
    (2) Molybdenum
    (3) Iron 
    (4) Magnesium
    Answer:
    784. (3) Haemoglobin is an iron-containing protein in red blood cells. It contains a haem prosthetic group that has an iron atom at its centre. When the iron is bound to oxygen, the haem group is red in colour (oxyhameoglobin), and when it lacks oxygen (deoxygenated form) it is blue-red.

    785. ‘Comose’ seeds are seeds with

    (1) Long hairs 
    (2) Wings
    (3) Bristles 
    (4) Hooks
    Answer:
    785. (1) The word ‘comose’ means ‘hairy’ in Latin. It refers to certain seeds (such as cotton) having a tuft or tufts of hair. The seeds of plants like Calotropis, Gossypium, etc, possess a large number of hairs which enable them to float in air. Such seeds are described as comose.

    786. The sugar present in DNA is

    (1) Pentose 
    (2) Xylulose
    (3) Hexose 
    (4) Heptulose
    Answer:
    786.(1) The sugar present in DNA is 2-deoxyribose, which is a pentose.

    787. A seed can germinate in the absence of

    (1) adequate light
    (2) supply of oxygen
    (3) suitable moisture
    (4) suitable temperature
    Answer:
    787. (1) A seed can germinate in the absence of adequate light.

    788. Normally animals can change the place, but which one of the following animals cannot change the place ?

    (1) Starfish 
    (2) Sponge
    (3) Hydra 
    (4) Leech
    Answer:
    788. (3) Hydras are generally sedentary and sessile.

    789. Production of alcohol from organic compounds by microorganisms is known as

    (1) Combustion
    (2) Fermentation
    (3) Anaerobic respiration
    (4) Aerobic respiration
    Answer:
    789. (2) The process of breaking down large molecules into simpler one in the presence of enzyme is called fermentation.

    790. Odontology is the branch of science which deals with the study of

    (1) Teeth 
    (2) Ontogeny
    (3) Bone 
    (4) Ageing
    Answer:
    790. (1) Scientific study of teeth is called Odontology.

    791. An invertebrate does not have

    (1) Notochord 
    (2) Body cavity
    (3) Haemocoel 
    (4) Gills
    Answer:
    791. (1) An invertebrate does not have back bone and cell wall.

    792. Which of the following agricultural practices have been primarily responsible for pollution of our water resources ?

    A. Use of live-stock manure
    B. Use of chemical fertilisers
    C. Excessive use of chemical pesticides
    D. Deforestation
    (1) B and C 
    (2) A, C and D
    (3) A and B 
    (4) A, B and D
    Answer:
    792. (1) Use of chemical fertilisers and excessive use of chemical pesticides are primarly responsible for pollution of our water resources.

    793. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial effluents ?

    (1) Parthenium
    (2) Elephant grass
    (3) Water hyacinth
    (4) Both (1) and (2)
    Answer:
    793. (4) Parthenium and Elephant grass are useful to check water pollution caused by industrial effluents.

    794. Which of the following does not cause pollution ?

    (1) Burning of petrol
    (2) Use of solar energy
    (3) Burning of rubber
    (4) All of the above
    Answer:
    794. (2) Use of solar energy does not cause pollution.

    795. Excess amount of absorbed water by plants is liberated out by :

    (1) Evaporation
    (2) Osmosis
    (3) Diffusion
    (4) Transpiration
    Answer:
    795. (4) Water vapour transpires constantly through pores (stomata) in the surface of plant’s leaves.

    796. What is a sponge ?

    (1) a fossil 
    (2) a plant
    (3) an animal 
    (4) a fungus
    Answer:
    796. (3) A sponge is any sessile aquatic animal of the phylum Porifera, with a porous bag-like body structure and a rigid or elastic internal skeleton.

    797. Types of vertebrate animals which creep and crawl are called :

    (1) mammalians
    (2) amphibians
    (3) mollusks
    (4) reptilians
    Answer:
    797. (4) The types of vertebrate animals which creep and crawl are called reptilians.

    798. Which of the following enzymes aids in coagulation of blood?

    (1) Tryptase 
    (2) Pepsin
    (3) Rennin 
    (4) Amylase
    Answer:
    798. (3) Amylase converts starch and glycogen into simple sugars. Pepsin is a digestive enzyme.
    Rennin, the active part of prorennin helps in coagulation of blood.

    799. Bio - diesel is mostly produced by :

    (1) Myrtaceae 
    (2) Malvaceae
    (3) Liliaceae
    (4) Euphorbiaceae
    Answer:
    799. (4) Bio-diesel is mostly produced by Jatropha which is a genus of flowering plants in the spurge family, Euphorbiaceae.

    800. Flowerless plants are termed as:

    (1) Phanerogams
    (2) Bryophytes
    (3) Thallophytes
    (4) Cryptogams
    Answer:
    800. (4) Flowerless plants are termed as Cryptogamous.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments