Biology GK Questions Quiz-41

Biology GK Questions Quiz-41

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    801. Substances which are used to bring down the temperature in high fever condition are called :

    (1) Antiseptics 
    (2) Pyretics
    (3) Antipyretics 
    (4) Antibiotics
    Answer:
    801. (3) Antipyretics are used to bring down the temperature in high fever condition.

    802. Environmental pollution can be controlled by:

    (1) Checking atomic blasts
    (2) Manufacturing electric vehicles
    (3) Sewage treatment
    (4) All of the above
    Answer:
    802. (4) All of the above

    803. The only plant cells without nuclei among the following are :

    (1) Cambium cells
    (2) Root hairs
    (3) Companion cells
    (4) Tracheid cells
    Answer:
    803. (1) Cambium cells have no nucleus.

    804. A man suffering from diabetes mellitus drinks water more frequently as he has to eliminate from the blood extra :

    (1) glucose 
    (2) insulin
    (4) glucagon 
    (4) salt
    Answer:
    804. (1) The diabetic person has higher sugar in blood. Glucose is a form of sugar.

    805. Jaws are absent in :

    (1) Birds 
    (2) Fishes
    (3) Protochordates
    (4) Reptiles
    Answer:
    805. (3) Jaws are absent in Protochordates.

    806. Among the following sets of salient features, which set does not exclusively characterize mammals?

    (1) Presence of sweat glands, hairs on skin and diphyodonts
    (2) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
    (3) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
    (4) Presence of mammary glands, hairs on skin and diaphragm.
    Answer:
    806. (3) Aves are also worm blooded and their heart is four-chambered. Crocodiles (Reptilia) also have four chambered heart.

    807. Which of the following item is not included in Environmental Auditing ?

    (1) Pollution monitoring schemes
    (2) Scrutiny by the government agencies
    (3) Safety provisions for industrial workers
    (4) Storage of toxic chemicals
    Answer:
    807. (2) Scrutiny by the Government agencies is not included in the Environmental Auditing.

    808. Biogradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of:

    (1) nuclear proteins
    (2) radio-active substances
    (3) viruses
    (4) bacteria
    Answer:
    808. (4) Bacteria can convert biodegradable wastes into useful substances.

    809. An ant can see the objects all around it due to the presence of :

    (1) Eyes over the head
    (2) Well developed eyes
    (3) Compound eyes
    (4) Simple eyes
    Answer:
    809. (3) An ant has compound eye.

    810. Which one of the following is an indicator of air pollution ?

    (1) Cycas 
    (2) Algae
    (3) Bryophytes
    (4) Lichens
    Answer:
    810. (4) Lichens are an indicator of air pollution.

    811. Symptoms of Jaundice occur mainly due to disorder and malfunction of :

    (1) Intestine 
    (2) Liver
    (3) Stomach 
    (4) Pancreas
    Answer:
    811. (2) Liver is affected in Jaundice.

    812. The heat treatment applied to milk before distribution to stabilize and to remove disease causing bacteria is called as :

    (1) Pasteurisation
    (2) Fermentation
    (3) Coagulation
    (4) Homogenisation
    Answer:
    812. (1) Pasteurisation is a process of heating milk for 30 minutes at 62° C and cooling rapidly to kill harmful bacteria.

    813. The main function of insulin in the human body is

    (1) to maintain blood pressure
    (2) to help in digestion of food
    (3) to control the level of sugar in the body
    (4) to check the level of iodine in the body
    Answer:
    813. (3) Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells of the pancreas, and is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body.

    814. Plants which flower only once in their life time are known as

    (1) polycarpic
    (2) monocarpic
    (3) monogamous
    (4) monogeneric
    Answer:
    814. (2) Plants that flower and fruit only once and then die are termed monocarpic or semelparous.

    815. The larvae of cockroach is called

    (1) Caterpillar 
    (2) Nymph
    (3) Maggot 
    (4) Grub
    Answer:
    815. (2) Cockroaches develop through a process called gradual metamorphosis. This process has three
    stages: egg, nymph, and adult.

    816. In which of the following animals, is open circulatory system found?

    (1) Prawn 
    (2) Earthworm
    (3) Toad 
    (4) Man
    Answer:
    816. (1) The open circulatory system is a system in which fluid in a cavity called the hemocoel bathes the organs directly with oxygen and nutrients and there is no distinction between blood and interstitial fluid; this combined fluid is called hemolymph or hemolymph. Arthropods and mollusks have an open circulatory system.

    817. Blood fails to clot white flowing in the blood vessel because of the presence of

    (1) Heparin 
    (2) Prothrombin
    (3) Haemoglobin 
    (4) Hirudin
    Answer:
    817. (1) Heparin also known as un-fractionated heparin, a highly sulfated glycosaminoglycan, is widely used as an injectable anticoagulant, and has the highest negative charge density of any known biological molecule.

    818. The lockjaw is a pathological condition of

    (1) Diphtheria 
    (2) Polio
    (3) Paralysis 
    (4) Tetanus
    Answer:
    818. (4) The lockjaw is a pathological condition of tetanus. Clostridium tetani bacteria are responsible for tetanus. Main symptoms of tetanus : spasms of muscles and convulsions, lockjaw.

    819. Which of the following amphibians lacks tongue ?

    (1) Sphenodon 
    (2) Salamander
    (3) Ichthyophis 
    (4) Necturus
    Answer:
    819. (3) Ichthyophis lacks tongue. It is sometimes called the Asian caecilians. It is limbless amphibian.

    820. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?

    (1) Liver 
    (2) Kidney
    (3) Lungs 
    (4) Spleen
    Answer:
    820. (1) Liver produces bile which is stored in the gall bladder. Liver is the largest gland in the body.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments