Biology GK Questions Quiz-42

Biology GK Questions Quiz-42

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    821. Absence of fish along a river indicates

    (1) Zone of degradation
    (2) Zone of active decomposition
    (3) All zones of pollution
    (4) Zone of recovery
    Answer:
    821. (1) Absence of fish along a river indicates zone of degradation.

    822. Minamata disease was caused due to

    (1) Lead
    (2) Cyanide
    (3) Mercury
    (4) Methyl isocyanate
    Answer:
    822. (3) Mimamata disease in Japan was caused due to mercury.

    823. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain micro-organisms referred to as

    (1) producers
    (2) consumers
    (3) decomposers
    (4) None of these
    Answer:
    823. (3) Decomposers recycle nutrients in the atmosphere.

    824. The most abundant enzyme in the living world is

    (1) Rubisco 
    (2) Invertase
    (3) DNAse 
    (4) Zymase
    Answer:
    824. (1) The abundant enzyme in the living world is Rubisco. It is a key regulator of non-steady state of
    photosynthesis.

    825. Mycobacterium leprae is a

    (1) Bacillus 
    (2) Coccus
    (3) Spiral 
    (4) Spore
    Answer:
    825. (1) Mycobacterium leprae is a bacillus.

    826. RBCs do not perform aerobic respiration because these do not contain

    (1) Mitochondria
    (2) Nucleus
    (3) Endoplasmic Reticulum
    (4) Lysosomes
    Answer:
    826. (1) Red Blood Corpusles (RBCs) do not contain Mitochondria.

    827. A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is

    (1) Back cross
    (2) Test cross
    (3) Monohybrid cross
    (4) Dihybrid cross
    Answer:
    827. (2) A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is called Test Cross.

    828. DNA contains

    (1) Pentose sugar
    (2) Hexose sugar
    (3) Erythrose sugar
    (4) Sedoheptulose sugar
    Answer:
    828. (1) Deoxyribonucleic Acid contains Pentose sugar.

    829. Who coined the term ‘gene’ ?

    (1) Mendel 
    (2) Johannsen
    (3) Watson 
    (4) Beadle
    Answer:
    829. (2) Gene is a segment of DNA in all living organisms.

    830. Saprophytes are the organisms which depend for food on

    (1) living plants
    (2) living animals
    (3) dead and decaying material
    (4) inorganic chemical compounds
    Answer:
    830. (3) Saprophytes are the organisms which depend for food on dead and decaying material.

    831. Iodine solution is used to test the presence of

    (1) Sugar 
    (2) Proteins
    (3) Starch 
    (4) Fats
    Answer:
    831. (3) Iodine solution is used to test the presence of starch.

    832. All are protozoan diseases except

    (1) Elephantiasis
    (2) Oriental sores
    (3) Sleeping sickness
    (4) Kala-azar
    Answer:
    832. (1) Elephantiasis is caused by the worm Wuchereria bonacrafti.

    833. Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by

    (1) RNA 
    (2) Codon
    (3) DNA
    (4) messenger RNA
    Answer:
    833. (3) DNA is responsible for transfer of genetic information from one generation to the next generation.

    834. Which of the following is a true fish ?

    (1) Silver fish 
    (2) Star fish
    (3) Dog fish 
    (4) Shell fish
    Answer:
    834. (3) Dog fish is a true fish.

    835. The largest invertebrate is a/an

    (1) Sponge 
    (2) Mollusc
    (3) Arthropod 
    (4) Echinoderm
    Answer:
    835. (2) The largest invertebrate is Mollusc. With over 80,000 species, molluscs form the second largest
    phylum of animals on Earth and range from tiny snails to giant squid.

    836. The basic structural and functional unit of living organisms is

    (1) Cell 
    (2) Tissue
    (3) Organ 
    (4) Systems
    Answer:
    836. (1) Robert Hooke (1665) observed a section of cork under his microscope and found its structure resembling a ‘honey comb’. He gave the name ‘cell’ to each of the compartments of the honey comb like structure. Two German biologists, M Schleiden and T Schwann, proposed the famous cell theory in 1938-39.

    837. Carbon monoxide poisoning can be cured by

    (1) exposing the affected person to fresh oxygen.
    (2) eating butter.
    (3) drinking lemon-water.
    (4) consuming multi-vitamin tablet.
    Answer:
    837. (1) Carbon monoxide poisoning can be cured by exposing the affected person to fresh oxygen.

    838. Which one of the following plant is used to treat blood pressure?

    (1) Sarpagandha
    (2) Neem
    (3) Babool
    (4) Tulsi
    Answer:
    838. (1) Sarpagandha plant is used to treat blood pressure.

    839. Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as

    (1) Uni cropping
    (2) Multiple cropping
    (3) Double cropping
    (4) Triple cropping
    Answer:
    839. (2) Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as Multiple Cropping.

    840. Immunisation is a phenomenon of formation of antibodies by using inactive

    (1) Antigens 
    (2) Antibodies
    (3) Chemicals 
    (4) Blood
    Answer:
    840. (1) Whenever an antigen enters the blood, it binds itself with a special kind of white blood cell called lymphocyte. Each Lymphocyte produces only one kind of antibody.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments