Biology GK Questions Quiz-43

Biology GK Questions Quiz-43

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    841. Which of the following is a monogenetic parasite ?

    (1) Hydra 
    (2) Fasciola
    (3) Ascaris 
    (4) Earthworm
    Answer:
    841. (3) Ascaris is a monogenetic parasite as it completes it life cycle in a single host, i.e., man.

    842. Which of the following acids is synthesized in human stomach ?

    (1) Sulphuric acid
    (2) Nitric acid
    (3) Hydrochloric acid
    (4) Phosphoric acid
    Answer:
    842. (3) Hydrochloric acid is sythesised in human stomach.

    843. Filaria is transmitted by

    (1) Aedes mosquito
    (2) Anopheles mosquito
    (3) Culex mosquito
    (4) Swamp mosquito
    Answer:
    843. (3) Aedes mosquito causes dengue fever. Anopheles mosquito causes malaria. Culex mosquito causes filaria.

    844. Which is the only mammal that can fly ?

    (1) Whale 
    (2) Bat
    (3) Hen 
    (4) Lizard
    Answer:
    844. (2) Bat is a mammal and it can fly.

    845. Commonest mammal is

    (1) Elephant
    (2) Lion
    (3) Man (Homo sapiens)
    (4) Panther
    Answer:
    845. (3) Commonest mammal is human being.

    846. What is the impact of advancing glaciers on the rings of trees ?

    (1) They become concentric
    (2) Their shape is distorted
    (3) They become widely spaced
    (4) They are immune to this change
    Answer:
    846. (2) Advancing glaciers distort the shape of the rings of trees.

    847. Green manure is obtained from

    (1) Fresh animal excreta
    (2) Decomposing green legume plants
    (3) Domestic vegetable waste
    (4) Oil seed husk cakes
    Answer:
    847. (2) Green manure is obtained from decomposing green legume plants.

    848. Typhoid fever is caused by

    (1) Bacterium 
    (2) Protozoa
    (3) Fungi 
    (4) Virus
    Answer:
    848. (1) Bacterium

    849. Which of the following is not an endocrine gland ?

    (1) Pituitary 
    (2) Thyroid
    (3) Adrenal 
    (4) Spleen
    Answer:
    849. (4) Spleen

    850. Grey hair is caused due to

    (1) aging of epidermal cells
    (2) death of dermal cells
    (3) loss of sebum in epidermal cells
    (4) loss of melanin in epidermal cells
    Answer:
    850. (4) loss of melanin in epidermal cells

    851. In our body, antibodies are formed against pathogens in

    (1) liver by RBC
    (2) blood by platelets
    (3) brain by macrophages
    (4) thymus by lymphocytes
    Answer:
    851. (4) thymus by lymphocytes

    852. Prawn heart carries

    (1) no blood
    (2) deoxygenated blood
    (3) oxygenated blood
    (4) mixed blood
    Answer:
    852. (3) oxygenated blood

    853. Which of the following has no blood, but respires ?

    (1) Fish 
    (2) Earthworm
    (3) Hydra 
    (4) Cockroach
    Answer:
    853. (3) Hydra

    854. Lactose is present in

    (1) grapes 
    (2) milk
    (3) lime 
    (4) vinegar
    Answer:
    854. (2) milk

    855. Which of the following fuels causes minimum environmental

    pollution ?
    (1) Diesel 
    (2) Kerosene
    (3) Hydrogen 
    (4) Coal
    Answer:
    855. (3) Hydrogen

    856. The biological decomposition of organic substances in wastes under controlled conditions known as

    (1) composting
    (2) incineration
    (3) sanitary landfill
    (4) pyrolysis
    Answer:
    856. (1) composting

    857. ‘Green House Effect’ means

    (1) cultivation of crops in green house to conserve heat
    (2) trapping of solar energy due to carbon dioxide gases
    (3) trapping of solar energy by earth upper surface
    (4) increase of heat due to atmospheric pollution
    Answer:
    857. (2) Green House Effect is a process by which thermal radiation from a planetary surface is absorbed by atmospheric greenhouse gases and is re-radiated in all directions.

    858. An insect is an orgainism having

    (1) 3 pairs of legs
    (2) 4 pairs of legs
    (3) Head, thorax and abdomen
    (4) Pair of wings and antenna
    Answer:
    858. (1) An insect is an organism having three pairs of legs. Insects are small, land-dwelling arthropods,
    characterised by three pairs of jointed legs. It has three distinct body sections : the head, thorax and
    abdomen. It has one pair of antennae (comprising the scape, pedicel and flagellum), compound eyes and often one or two pairs of wings.

    859. Vegetables and fruits should be a part of our diet because they stimulate

    (1) Peristalsis 
    (2) Salivation
    (3) Excretion 
    (4) Respiration
    Answer:
    859. (1) Vegetable and fruits should be a part of our diet because they stimulate peristalsis.

    860. Insectivorous plants grow in soil deficient in

    (1) Calcium 
    (2) Nitrogen
    (3) Magnesium 
    (4) Water
    Answer:
    860. (2) Insectivorous plants grow in soil deficient in nitrogen.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments