Biology GK Questions Quiz-44

Biology GK Questions Quiz-44

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    861. The term ' genetics' was coined by

    (1) Morgan 
    (2) Mendel
    (3) Bateson
    (4) Johannsen
    Answer:
    861. (3) Danish botanist Wilhelm Johansen coined the term ‘gene’. The term ‘genetics’ was coined by Bateson.

    862. The maximum biological damage is produced by

    (1) X – rays
    (2) gamma – rays
    (3) beta – rays
    (4) alpha – rays
    Answer:
    862. (2) Gamma radiation, also known as gamma rays, is electromagnetic radiation of high frequency and therefore high energy. Gamma rays are ionising radiation and are thus biologically hazardous.

    863. Which protein – sugar pair is present in milk?

    (1) Casein, Sucrose
    (2) Casein, Lactose
    (3) Ferritin, Maltose
    (4) Albumin, Glucose
    Answer:
    863. (2) Casein-Lactose protein-sugar pair is present in milk. Normal bovine milk contains 30-35 grams of protein per litre of which about 80 percent is arranged in casein micelles.

    864. Who discovered that Malaria was caused by female Anopheles ?

    (1) Edward Jenner
    (2) Louis Pasteur
    (3) Robert Koch
    (4) Ronald Ross
    Answer:
    864. (4) Edward Jenner of Britain discovered vaccination in 1796. Louis Pasteur of France discovered Rabies vaccine in 1860. Robert Koch of Germany discovered Cholera, TB germs in 1877. Sir Ronald Ross was a British Physician and entomologist, noted for identifying the links between mosquitoes and malaria. He was born in India in 1857 at Almora.

    865. An eardrum is absent in :

    (1) snakes 
    (2) turtles
    (3) tuatara 
    (4) toads
    Answer:
    865. (1) The ear has three main parts: the outer, middle and inner ear. The outer ear consists of the pinna and the auditory canal. The middle ear is filled with air and contains three tiny bones called ossicles - the anvil, hammer and stirrup. The inner ear contains the semicircular canals and the cochlea. Eardrum is the membrane of middle ear. Snakes have fully developed inner ear structures but no eardrum.

    866. Animals adapted to life in air are called :

    (1) fossorial 
    (2) arboreal
    (3) cursorial 
    (4) volant
    Answer:
    866. (2) Animal adapted to life in air are called arboreal. Arboreal means living in or connected with trees.

    867. Bryophytes are often called as amphibian plant because they :

    (1) appear like frog
    (2) are found both in water and on land
    (3) do not have habitat preference
    (4) can eat insects
    Answer:
    867. (2) Bryophytes are simple low growing plants, anchored to the ground or to tree bark by tiny filamentous rhizoids.

    868. The smallest size of a cell that can be seen with naked eye is:

    (1) 1 micron 
    (2) 10 micron
    (3) 100 micron 
    (4) 1000 micron
    Answer:
    868. (3) The smallest objects that can be seen with unaided eye are about 0.1 mm long, which is equal to 100 micrometres. Micron (u) is an alternate name of micrometre.

    869. Which of the following is an anti oxidant ?

    (1) Vitamin-C 
    (2) Vitamin-K
    (3) Vitamin-B 
    (4) Vitamin-D
    Answer:
    869. (1) Vitamin B12 contains cobalt. Deficiency of Vitamin B12 causes pernicious anaemia and inflammation of tongue and mouth. Vitamin A, Vitamin C and Vitamin E are anti-oxidants.

    870. The red, orange and yellow colours of leaf is due to :
    (1) Aldehydes 
    (2) Tannis
    (3) Lignins 
    (4) Carotenoid
    Answer:
    870. (4) The red, orange and yellow colours of leaf are due to carotenoids.

    871. Crude oil is sometimes termed sweet because it is :

    (1) sweet in taste due to dissolved sugars
    (2) mildly sweet due to low sulphur content
    (3) less acidic
    (4) less alkaline
    Answer:
    871. (2) Crude oil is sometimes termed sweet amount of hydrogen sulphide and Carbon dioxide.

    872. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India.

    (1) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane
    (2) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee arid Tea
    (3) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
    (4) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
    Answer:
    872. (1) The growth rates of area, production and yield of foodgrains in India can be divided into two broad periods – the period 1949–50 to 1964–65, signifying the pre-green revolution period, and then after omitting two drought years 1965–66 and 1966–67, the second period of 1967–68 to 1996–97 represents the post green revolution period. The main impact of green revolution was on wheat, as production increased by 300 percent. High Yielding Varieties of wheat, rice, pulses, oilseeds and sugarcane were development under Green Revolution in India.

    873. What does ‘Ozone Layer’ absorb ?

    (1) Infrared rays
    (2) Ultraviolet rays
    (3) X-rays
    (4) g-rays
    Answer:
    873. (2) Ozone layer absorbs harmful ultraviolet rays. Some 20-30 km above the earth’s surface is a mist of ozone gas. This is the 24 km thick ozone layer. Situated in stratosphere this layer shields the earth from the harmful ultraviolet radiation of the Sun. Ozone absorbs ultraviolet radiation with wavelength between 2400 and 3200 angstroms.

    874. Master copy of genetic information is

    (1) Nucleus 
    (2) r-RNA
    (3) m-RNA 
    (4) DNA
    Answer:
    874. (4) Mader copy of genetic information is DNA in all species.

    875. Contraceptive pills in the market contain

    (1) Inorganic compounds
    (2) Herbicides 
    (3) Antibiotics
    (4) Steroid-hormones
    Answer:
    875. (4) Contraceptive pills in the market contain steroid hormones like levonorgestrel, progestrogen, estrogen etc.

    876. Nematocysts are present in

    (1) Starfish 
    (2) Ascaris
    (3) Centipede 
    (4) Sea anemone
    Answer:
    876. (4) Nematocysts are present in sea anemones.

    877. Which of the following microorganisms is used in milk curdling?

    (1) Acetobacter 
    (2) Leuconostoc
    (3) Bacillus 
    (4) Lactobacillus
    Answer:
    877. (4) Lactobacillus is used in milk curdling. It is a genus of Gram positive facultative anaerobic or
    microaerophilic rod-shaped bacteria.

    878. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ?

    (1) Mn 
    (2) Mg
    (3) Fe 
    (4) K
    Answer:
    878. (2) Chlorophyll is the green pigment found in most plants, responsible for light absorption to provide energy by photosynthesis. Magnesium is the sole metallic constituent of the chlorophyll.

    879. ‘White Revolution’ is related to

    (1) Wheat production
    (2) Milk production
    (3) Flood control
    (4) Fish production
    Answer:
    879. (2) White Revolution is related to enhanced milk production. Verghese Kurien, father of the ‘‘ White Revolution’’ and founder of the cooperative dairy movement in India passed away on September 9, 2012.

    880. Who proposed the adage “Survival of the fittest” ?

    (1) Darwin 
    (2) William
    (3) Huxley 
    (4) Lamarck
    Answer:
    880. (1) Charlse Darwin (1809-1882) was British naturalist scientist. After studying animal life in South Seas, he wrote ‘ The Origin of Species’ on the theory of evolution. In ‘The Descent of Man’ he relates how man is descended from animal-like ancestors.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments