Biology GK Questions Quiz-47

Biology GK Questions Quiz-47

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    921. Emulsification is

    (1) breaking fats into small globules
    (2) digestion of fats
    (3) absorption of fats
    (4) storage of fats
    Answer:
    921. (1) Emulsification is the breakdown of large fat globules into smaller, uniformly distributed particles. It is accomplished mainly by bile acids in the small intestine. Emulsification is the first preparation of fat for chemical digestion by specific enzymes.

    922. Taxonomy is a science that deals with

    (1) Morphology
    (2) Anatomy
    (3) Classification
    (4) Economic uses
    Answer:
    922. (3) Taxonomy is the academic discipline of defining groups of biological organisms on the basis of shared characteristics and giving names to those groups. Each group is given a rank and groups of a given rank can be aggregated to form a super group of higher rank and thus create a hierarchical
    classification.

    923. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is

    (1) cellulose 
    (2) galactose
    (3) chitin 
    (4) starch
    Answer:
    923. (3) All crustaceans have a body covered with a protective shell composed of a horny substance called chiton. The outer skeleton is not continuous but made up of divided sections called somites.

    924. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of

    (1) Thyroxine
    (2) Testosterone
    (3) Estradiol
    (4) Estrol
    Answer:
    924. (1) With its excess secretion, also known as hypersecretion, thyroxin (T4) causes an increased
    heart rate, high blood pressure, possible palpitations, and could lead to heart failure. It is related to
    hyperthyroidism.

    925. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of

    (1) Coughing 
    (2) Sneezing
    (3) A and B 
    (4) Urination
    Answer:
    925. (2) PM-10 is a particulate matter having an aerodynamic diameter of less than 10 µm. Particles
    larger than 10 microns tend to be filtered out in the nose and therefore do not enter the respiratory tract.

    926. Sarus crane is the state bird of

    (1) Rajasthan
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Madhya Pradesh
    (4) West Bengal
    Answer:
    926. (2) The Sarus Crane is the state bird of Uttar Pradesh. These birds have always been known to inhabit the state, and even historic epics originating from the state have made references to the species (Leslie 1998).

    927. The animal who can consume more salt among the following is

    (1) Sheep 
    (2) Camel
    (3) Donkey 
    (4) Dog
    Answer:
    927. (2) Camels require six to eight times the salt intake of other animals. This helps the camel’s body to store water in its cells. At an average, camels need a ration of 45-60 grams of salt every day.

    928. In dicots the pollen-grains possess :

    (1) two germ pores
    (2) three germ pores
    (3) four germ pores
    (4) one germ pore
    Answer:
    928. (2) Pollen grains of monocots have one opening, while pollen grains of dicots have three openings. Pollengrains can be monocolpate (having one germ pore called germinal furrow e.g., monocots), bicolpate (2 germpores) and tricolpate (3 germ pores e.g., dicots).

    929. Acceptable “Noise Pollution Level” in India range between:

    (1) 16 – 35 dec
    (2) 40 – 45 dec
    (3) 70 – 100 dec
    (4) 10 – 15 dec
    Answer:
    929. (2) According to the noise pollution rules, the permissible noise level during the day is 50dB in
    silence zones, 55dB in residential areas, 65 dB in commercial areas and 75 dB in industrial areas. The
    night time permissible levels for silence zones, residential areas, commercial areas and industrial areas are respectively 40 dB, 45 dB, 55 dB and 70 dB.

    930. Pick out the correct match:

    (1) Fleshy foods – Calcium and Protein
    (2) Fish – Starch and Vitamin
    (3) Milk – Fibre and Minerals
    (4) Egg yolk – Protein and Fat
    Answer:
    930. (4) An egg yolk is a part of an egg which feeds the developing embryo. As a food, yolks are a major source of vitamins and minerals. They contain all of the egg’s fat and cholesterol, and about one-half of the protein.

    931. DPT vaccine is administered to prevent diseases like:

    (1) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
    (2) Dengue, Pertussis and Typhoid
    (3) Dengue, Polio and Tetanus
    (4) Diphtheria, Pertussis and Typhoid
    Answer:
    931. (1) DPT refers to a class of combination vaccines against three infectious diseases in humans:
    diphtheria, pertussis (whooping cough) and tetanus. The vaccine components include diphtheria and
    tetanus toxoid, and killed whole cells of the organism that causes pertussis.

    932. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in:

    (1) Frogs
    (2) Human beings
    (3) Lizards 
    (4) Snakes
    Answer:
    932. (2)Normal human body temperature in adults is 34.4–37.8 °C. Sometimes a narrower range is stated, such as 36.5–37.5 °C. Hypothermia is defined as any body temperature below 35.0 °C.

    933. The disease that has been eradicated from the world is:

    (1) Leprosy
    (2) Poliomyelitis
    (3) Chicken pox
    (4) Small pox
    Answer:
    933. (4) Eight attempts have been made to date to eradicate infectious diseases. Two successful programs targeted smallpox and rinderpest. The last naturally occurring case of smallpox (Variola minor) was diagnosed on 26 October, 1977.

    934. Blood is a:

    (1) connective tissue
    (2) epithelial tissue
    (3) muscular tissue
    (4) reproductive tissue
    Answer:
    934. (1) Blood is considered a connective tissue for two basic reasons: (i) embryologically, it has the same origin (mesodermal) as do the other connective tissue types and (ii) blood connects the body systems together bringing the needed oxygen, nutrients, hormones and other signaling molecules, and removing the wastes.

    935. The natural disaster in which carbon-di-oxide suddenly erupts from a deep lake water is known as _________.

    (1) Lacaustrine
    (2) Fluvial
    (3) Glacial 
    (4) Liminic
    Answer:
    935. (4) A limnic eruption, also referred to as a lake overturn, is a rare type of natural disaster in which
    dissolved carbon dioxide (CO2) suddenly erupts from deep lake water, suffocating wildlife, livestock and humans. Such an eruption may also cause tsunamis in the lake as the rising CO2 displaces water.

    936. The hormone used as an oral contraceptive is :

    (1) Cortisone
    (2) Progesterone
    (3) Testosterone
    (4) Aldesterone
    Answer:
    936. (2) It was discovered relatively long ago (1930’s) that injections of progesterone were effective as a contraceptive in preventing pregnancies. Progesterone is used as a contraceptive for creating a hostile
    environment for fertilization and not allowing sperm to enter the egg.

    937. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by :

    (1) Carbon monoxide
    (2) Carbon dioxide
    (3) Hydrocarbon
    (4) Nitrogen oxide and sulphur dioxide
    Answer:
    937. (4) Acid rain is a rain or any other form of precipitation that is unusually acidic, meaning that it possesses elevated levels of hydrogen ions (low pH). It is caused by emissions of sulfur dioxide and nitrogen oxide, which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids.

    938. Which of the following is an endemic species ?

    (1) Horn bill
    (2) Indian Rhino
    (3) Pink head duck
    (4) Nicobar pigeon
    Answer:
    938. (1) The Malabar Grey Hornbill is a hornbill that is endemic to the Western Ghats and associated hills of southern India. They are found mainly in dense forest and around rubber, arecanut or coffee plantations.

    939. The process of photosynthesis involves conversion of

    (1) chemical energy into radiant energy
    (2) chemical energy into mechanical energy
    (3) solar energy into chemical energy
    (4) mechanical energy into solar energy
    Answer:
    939. (3) Photosynthesis is the process by which light energy is converted into chemical energy by organisms. Carbon dioxide and water are the raw materials of this process. The light energy comes from the sun and its end products are oxygen and glucose.

    940. Air quality depicting PM- 2.5 is more hazardous to

    (1) Archaeological Monuments
    (2) National Parks
    (3) Botanical Gardens
    (4) Old Men and Women
    Answer:
    940. (4) Fine particles known as PM-10 and PM-2.5 can penetrate deep into the lungs, creating health
    problems. People with heart or lung diseases, older adults, and children are most likely to have problems because of contact with particle pollution. Short-term exposure to PM among pregnant women has been associated with prematurity and growth retardation.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments