Biology GK Questions Quiz-48

Biology GK Questions Quiz-48

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    941. Human Environment Conference-1972 was held at

    (1) Stockholm 
    (2) Paris
    (3) Geneva 
    (4) Australia
    Answer:
    941. (1) The conference was held in Stockholm, the capital of Sweden, in 1972. The conference is widely recognized as the beginning of modern political and public awareness of global environmental problems.

    942. Which of the following is an endangered species?

    (1) Black buck
    (2) Blue sheep
    (3) Gangetic dolphin
    (4) Mithun
    Answer:
    942. (2) According to the Red list of 2012, Ganges River Dolphin is one of critically endangered species in India. Endangered species in India comprise large varieties of rare species of wild animals, aquatic animals and insects.

    943. Of the following man-made disasters, which is socially induced ?

    (1) Debris Avalanche
    (2) Salt Water Intrusion
    (3) Arson
    (4) Ozone depletion
    Answer:
    943. (3) Arson is the crime of intentionally and maliciously setting fire to buildings, wild land areas, vehicles or other property with the intent to cause damage. Distinct from spontaneous combustion and natural wildfires, it is considered to be a man-made disaster which is socially induced.

    944. Which one of the following endocrine gland is situated in the neck ?

    (1) Pancreas 
    (2) Thyroid
    (3) Pituitary 
    (4) Adrenals
    Answer:
    944. (2) The thyroid gland is one of the largest endocrine glands in the human body which is found in the neck. It controls how quickly the body uses energy, makes proteins, and controls how sensitive the body is to other hormones.

    945. The seat of intelligence is situated in the

    (1) cerebrum 
    (2) cerebellum
    (3) medulla 
    (4) thalamus
    Answer:
    945. (2) The cerebrum is the seat of intelligence and provides us with the ability to read, write and speak; make calculations and compose music; remember the past and plan for the future; and create works.

    946. What is the Normal Blood Volume in human adult ?

    (1) One litre 
    (2) Three litres
    (3) Five litres 
    (4) Seven litres
    Answer:
    946. (3) The average adult has a blood volume of roughly 5 liters, which is composed of plasma and several kinds of cells. By volume, the red blood cells constitute about 45% of whole blood, the plasma about 54.3%, and white cells about 0.7%.

    947. The fasting blood glucose level in adults in mg/100 ml is

    (1) 200 
    (2) 160
    (3) 100 
    (4) 60
    Answer:
    947. (3) The normal range of concentration of fasting blood sugar is 80 to 120 mg/ml; in the testing of true blood sugar, the normal range of concentration is 70 to 100 mg/ml. So normal glucose levels fall between 70 and 150 mg. Higher levels may indicate diseases such as diabetes mellitus.

    948. Entomology is the study of

    (1) Birds 
    (2) Insects
    (3) Fossils 
    (4) Fungi
    Answer:
    948. (2) Entomology is the scientific study of insects, a branch of arthropodology, which in turn is a branch of biology. It is derived from the Greek word ‘entomos’ which means “that which is cut in pieces or engraved/ segmented”, hence “insect”.

    949. Exobiology is a science that deals with

    (1) extinct forms
    (2) life in other planets
    (3) life in the outer space
    (4) life in marine habitat
    Answer:
    949. (3) Exobiology is the branch of biology that deals with the search for extraterrestrial life and the effects of extraterrestrial surroundings or outer space on living organisms.

    950. Activity of an enzyme can be modulated by change of

    (1) pH 
    (2) Light
    (3) Humidity 
    (4) Rainfall
    Answer:
    950. (1) Changes in pH which can accompany metabolic process such as respiration (aerobic glycolysis for example) can alter the conformation of an enzyme and hence enzyme activity. The initial changes are covalent (change in protonation state of the protein) which can lead to an alteration in the delicate balance of forces that affect protein structure.

    951. Proteins are digested by

    (1) Proteases 
    (2) Amylases
    (3) Lipases 
    (4) Nucleases
    Answer:
    951. (1) The digestion of proteins, take place by enzymes called proteases, which begins in the stomach, where pepsin breaks down some proteins into polypeptides. The end products of protein digestion are amino acids which can be absorbed.

    952. Jaundice is a disease which affects

    (1) Heart 
    (2) Liver
    (3) Spleen 
    (4) Gall bladder
    Answer:
    952. (2) Jaundice is a yellow discoloration of the skin, mucous membranes, and the whites of the eyes
    caused by increased amounts of bilirubin in the blood. It is often seen in liver disease such as hepatitis or liver cancer.

    953. Cholesterol is absent in

    (1) Groundnut oil
    (2) Butter oil
    (3) Butter milk
    (4) Ice Cream
    Answer:
    953. (1) 100 g of peanut oil (groundnut oil) contains 17.7 g of saturated fat, 48.3 g of monounsaturated fat, 33.4 g of polyunsaturated fat, and 0 mg of cholesterol. It is fast replacing dairy products due to the absence of cholesterol.

    954. Approximate life span of parrot is

    (1) 20 years 
    (2) 40 years
    (3) 70 years 
    (4) 140 years
    Answer:
    954. (1) The lifespan of a parrot depends on the species. Smaller types of parrots generally have a lifespan of 15 to 20 years, while some larger varieties can live as long as 80 years.

    955. Tendons and ligaments are

    (1) Connective tissue
    (2) Muscular tissue
    (3) Epithelial tissue
    (4) Skeletal tissue
    Answer:
    955. (1) A tendon is a fibrous connective tissue which attaches muscle to bone. A ligament is a fibrous
    connective tissue which attaches bone to bone, and usually serves to hold structures together and keep
    them stable.

    956. A plant with 30 cm or more circumference from human chest height is identified as

    (1) Herb
    (2) Shrub
    (3) Medicinal herbs
    (4) Tree
    Answer:
    956. (3) Medicinal herbs grown from 30 to 90 cm in height. They reach up to 30 cm in diameter.

    957. The skin biting mosquito has legs as locomotory organ which are

    (1) Four pairs 
    (2) Three pairs
    (3) Two pairs 
    (4) One pair
    Answer:
    957. (2) Like all other insects, in a mosquito, the thorax is specialized for locomotion. Three pairs of legs and a pair of wings are attached to the thorax. The insect wing is an outgrowth of the exoskeleton.

    958. In plant-water relationships, symbol ‘YW’ is used to represent

    (1) Osmotic pressure
    (2) Water potential
    (3) Solute potential
    (4) Osmosis
    Answer:
    958. (2) Water potential is the potential energy of water per unit volume relative to pure water in reference conditions. Water potential quantifies the tendency of water to move from one area to another due to osmosis, gravity, mechanical pressure, or matrix effects such as surface tension. Water potential is typically expressed in potential energy per unit volume and very often is represented by the Greek letter.

    959. A molecule in plants comparable to haemoglobin in animals is

    (1) Cytochrome 
    (2) Cellulose
    (3) Chlorophyll 
    (4) Carotene
    Answer:
    959. (3) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates. Similarly, Cytochromes are, in general, membranebound hemeproteins containing heme groups and are primarily responsible for the generation of ATP via electron transport.

    960. An Antigen is

    (1) the result of Antibody
    (2) the opposite of Antibody
    (3) the stimulus for Antibody formation
    (4) the residue of an Antibody
    Answer:
    960. (3) Antigens are defined as substances recognized by the body as foreign, causing the body to produce an antibody to react specifically with it. Antibodies are proteins produced by lymphocytes as a result of stimulation by an antigen which can then interact specifically with that particular antigen.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments