Biology GK Questions Quiz-49

Biology GK Questions Quiz-49

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    961. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of

    (1) Plasma
    (2) Haemoglobin
    (3) Heparin
    (4) Fibrin
    Answer:
    961. (3) Heparin is a naturally-occurring anticoagulant produced by basophils and mast cells. Heparin acts as an anticoagulant, preventing the formation of clots and extension of existing clots within the blood. Heparin is present in the walls of blood vessels where it doesn’t allow blood to clot.

    962. Leech is an ectoparasite on cattle, which is

    (1) Carnivorous 
    (2) Omnivorous
    (3) Sanguivorous 
    (4) Herbivorous
    Answer:
    962. (4) A herbivore is an organism anatomically and physiologically adapted to plant material, for example foliage, as the main component of its diet. Cattle are herbivorous animals.

    963. How many chambers does a mammalian heart have ?

    (1) 4 
    (2) 1
    (3) 2 
    (4) 3
    Answer:
    963. (1) Most mammalian hearts are structured similarly to the human heart. There are 4 chambers found within the mammalian heart: the left atrium, right atrium, left ventricle, and right ventricle.

    964. The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?

    (1) Snail
    (2) Crab
    (3) Dogfish
    (4) Gambusia fish
    Answer:
    964. (4) The Gambusia fish, also known as mosquitofish, feeds on the larvae of mosquitoes. So it helps in controlling their population. Mosquitofish were introduced directly into ecosystems in many parts of
    the world as a bio-control to lower mosquito populations which in turn negatively affected many other species in each distinct bioregion.

    965. The ambient air is stable when the ambient lapse rate is

    (1) Neutrally stable
    (2) Hyper-adiabatic
    (3) Sub-adiabatic
    (4) Super-adiabatic
    Answer:
    965. (3) f the environmental lapse rate is greater than – 5.5 K/km, then there is some small amount of vertical turbulence and the atmosphere is said to be stable. It is also referred to as being sub-adiabatic.

    966. Membrane lipids of chillsensitive plants contain

    (1) low proportion of saturated fatty acids.
    (2) low proportion of unsaturated fatty acids.
    (3) equal proportion of saturated and unsaturated fatty acids.
    (4) high proportion of unsaturated fatty acids.
    Answer:
    966. (4) The membranes of chill sensitive plants have been found to have about a 2:1 ratio of unsaturated to saturated fatty acids. It has been seen that the proportion of unsaturated membrane fatty acids increases and the critical temperature decreases when chill-sensitive plants are acclimated to a low temperature.

    967. Respiration is regarded as a

    (1) Synthetic Process
    (2) Catabolic Process
    (3) Anabolic Process
    (4) Reduction Process
    Answer:
    967. (2) Cellular respiration is a catabolic process because it is breaking down glucose to eventually transfer energy into its usable form in ATP. An anabolic process builds things up, photosynthesis is a version of this and the metabolic opposite of cellular respiration.

    968. The structure which helps in the nutrition of the Embryo is

    (1) Yolk sac
    (2) Amniotic membrane
    (3) Crypts
    (4) Placenta
    Answer:
    968. (1) The yolk sac is a membranous sac attached to an embryo, providing early nourishment. It functions as the developmental circulatory system of the human embryo, before internal circulation begins. It carries out transfer of nutrients in weeks 2 and 3 when the utero-placental circulation is established.

    969. Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?

    (1) Cerebellum
    (2) Cerebrum
    (3) Medulla Oblongata
    (4) Pons
    Answer:
    969. (3) Medulla Oblongata is that part of the brain which regulates basic functions. It regulates vomiting, hiccupping, swallowing, coughing, sneezing, etc.

    970. Which one of the following animals is devoid of lateral line sense organ?

    (1) Labeo 
    (2) Catla
    (3) Sea horse 
    (4) Magur
    Answer:
    970. (3) The lateral line is a system of sense organs found in aquatic vertebrates, chiefly fish, used to detect movement and vibration in the surrounding water. Sea Horses do not have such organ.

    971. Conglobate gland is a leaf like structure found in

    (1) Female Cockroach
    (2) Male Cockroach
    (3) Male Ascaris
    (4) Female Ascaris
    Answer:
    971. (2) Conglobate gland is a leaf like, median, unbranched gland of male cockroach. It lies below the
    ejaculatory duct and open into the genital pouch close to the male genital aperture.

    972. In the resistance colour code, the fourth band signifies

    (1) tolerance level
    (2) power of ten
    (3) the total value of resistance
    (4) the material of the resistor
    Answer:
    972. (1) The first and second band represent the numerical value of the resistor, and the color of the third band specify the power-of-ten multiplier. Reading the resistor from left to right, the fourth band represents the tolerance.

    973. The curcumin is isolated from

    (1) Garlic 
    (2) Turmeric
    (3) Sunflower 
    (4) Rose flower
    Answer:
    973. (2) Curcumin is the principal curcuminoid of the popular Indian spice turmeric, which is a member of the ginger family. The curcuminoids are natural phenols that are responsible for the yellow color of
    turmeric.

    974. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from

    (1) Calcium 
    (2) Fluorine
    (3) Chlorine 
    (4) Sodium
    Answer:
    974. (1) The human body requires more calcium than any other mineral. At least 99% of the calcium is found in the bones and teeth, giving them strength and rigidity.

    975. The type of tail found in Shark is

    (1) Protocercal 
    (2) Homocercal
    (3) Heterocercal 
    (4) Diphycercal
    Answer:
    975. (3) Sharks possess a heterocercal caudal fin in which the dorsal portion is usually noticeably larger than the ventral portion. This is because the shark’s vertebral column extends into that dorsal portion,
    providing a greater surface area for muscle attachment.

    976. The Sigmoid Colon is part of

    (1) Small Intestine
    (2) Anal Canal
    (3) Large Intestine
    (4) Ileum
    Answer:
    976. (3) The sigmoid colon is a short curving of the colon, just before the rectum. It is part of the large intestine.

    977. Which of the following plant pigments absorbs in red and farred region of light?

    (1) Carotenoide
    (2) Chlorophyll
    (3) Phytochrome
    (4) Cryptochrome
    Answer:
    977. (3) Phytochrome is a photoreceptor, a pigment that plants use to detect light. It is a protein with a bilin chromophore. It detects mainly red and far-red region of the visible spectrum and regulates germination of seeds.

    978. The process through which excess of light energy is dissipated in photosynthesis is known as

    (1) Quenching
    (2) Scavenging
    (3) Photolysis
    (4) Photophosphorylation
    Answer:
    978. (1) Quenching is a process in which absorbed light energy is dissipated as heat and does not take part in photochemistry. The phenomenon involves quenching of chlorophyll a (Chla) fluorescence, which is induced under steady-state illumination.

    979. AIDS virus destroys

    (1) Lymphocytes
    (2) Monocytes
    (3) Neutrophils
    (4) Basophils
    Answer:
    979. (1) AIDS virus destroys the T-cells inside of the immune system. T cells or T lymphocytes belong to a group of white blood cells known as lymphocytes, and play a central role in cell-mediated immunity.

    980. Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used for treating oil spills ?

    (1) Pseudomonas
    (2) Agrobacterium
    (3) Clostridium
    (4) Nitrosomonas
    Answer:
    980. (4) Nitrosomonas is a genus comprising rod shaped chemoautotrophic bacteria. This rare bacteria oxidizes ammonia into nitrite as a metabolic process. Nitrosomonas are useful in treatment of industrial
    and sewage waste and in the process of bioremediation.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments