Biology GK Questions Quiz-51

Biology GK Questions Quiz-51

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1001. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly ?

    (1) Reduce, Rebuild, Restrict.
    (2) Random, Reduce, Recall.
    (3) Read, Register, Recall.
    (4) Reduce, Reuse, Recycle.
    Answer:
    1001.(4) The 3 R’s of eco-friendly living are: Reduce, Reuse and Recycle. They all help to cut down on the amount of waste we throw away. They conserve natural resources, landfill space and energy.

    1002.Phototropic movement is controlled by

    (1) Auxin 
    (2) Gibberellin
    (3) Cytokinin 
    (4) Ethylene
    Answer:
    1002.(1) Phototropism is the growth of organisms in response to light. In plants, phototropism is a
    response to blue wavelengths of light and is caused by a redistribution of auxin from the illuminated side to the darker side of the shoot, resulting in quicker growth on the darker side and bending of the shoot toward the source of light.

    1003. Lactogenic hormone is secreted by

    (1) Mammary glands
    (2) Placenta
    (3) Ovary
    (4) Pituitary
    Answer:
    1003.(4) Lactogenic hormone is gonadotropic hormone which is secreted by the anterior pituitary. In females, it stimulates growth of the mammary glands and lactation after parturition.

    1004. An organism which can monitor air pollution is

    (1) Bacteria 
    (2) Lichen
    (3) Algae 
    (4) Fungi
    Answer:
    1004.(2) Lichens can be used as air pollution indicators, especially of the concentration of sulfur dioxide in the atmosphere. Air pollutants dissolved in rainwater, especially sulfur dioxide, can damage lichens, and prevent them from growing. This makes lichens natural indicators of air pollution.

    1005. In the human body, which of the following organs is responsible for water balance ?

    (1) Heart 
    (2) Liver
    (3) Kidneys 
    (4) Lungs
    Answer:
    1005.(3) The kidneys maintain our body’s water balance by controlling the water concentration of blood plasma. The kidneys also control salt levels and the excretion of urea.

    1006. Chlorophyll containing autotrophic thallophytes is called as

    (1) Algae 
    (2) Lichens
    (3) Fung 
    (4) Bryophytes
    Answer:
    1006.(1) Algae are chlorophyll (green pigment) containing thallophytes. They prepare their own food and are thus autotrophic in their mode of nutrition.

    1007. Match correctly the insect vectors in List I with the diseases transmitted by them given in List II:

    List I
    a. Anopheles (female)
    b. Culex
    c. Sand fly
    d. Tse-tse fly
    List II
    1. Kala-azar
    2. Sleeping sickness
    3. Filariasis
    4. Malaria
    (1) a-1, b-4, c-2, d-3
    (2) a-2, b-l, c-4, d-3
    (3) a-3, b-2, c-1, d-4
    (4) a-4, b-3, c-l. d-2
    Answer:
    1007.(4) Anopheles (female): Malaria; Culex: Filariasis; Sand Fly: Kala-azar; Tse-tse fly: Sleeping Sickness.

    1008. ‘Table sugar’ is which type of sugar ?

    (1) Fructose 
    (2) Galactose
    (3) Glucose 
    (4) Sucrose
    Answer:
    1008.(4) Sucrose is the organic compound commonly known as table sugar and sometimes called saccharose. A white, odorless, crystalline powder with a sweet taste, it is best known for its role in food.

    1009. Chlorophyll contains

    (1) Iron 
    (2) Magnesium
    (3) Cobalt 
    (4) Zinc
    Answer:
    1009.(2) Chlorophyll molecule contains a magnesium ion. Green plants are dependent on chlorophyll for photosynthesis, and magnesium is required for chlorophyll production.

    1010. Hydroponics is a method of culture of plants without using

    (1) water 
    (2) light
    (3) sand 
    (4) soil
    Answer:
    1010.(4) Hydroponics is a method of growing plants using mineral nutrient solutions, in water, without soil. Plants are grown with their roots in the mineral nutrient solution only or in an inert medium, such as perlite, gravel, mineral wool, expanded clay pebbles or coconut husk.

    1011. The non-green heterotrophic plants of plant kingdom are

    (1) mosses 
    (2) ferns
    (3) algae 
    (4) fungi
    Answer:
    1011.(4) Animals and non-green plants cannot prepare their own food and depend directly or indirectly on green plants for their nutrition. This mode of nutrition is called heterotrophic nutrition. Fungi are nonchlorophyllos. They should be classified as animals because of their heterotrophic mode of nutrition. But, they are classified under plant kingdom as they have many plant characters.

    1012. Which gland in the human body regulates the secretion of hormones from the pituitary gland?

    (1) Thymus gland
    (2) Thyroid gland
    (3) Adrenal gland
    (4) Hypothalamus gland
    Answer:
    1012.(4) Hormone secretion from the anterior pituitary gland is regulated by releasing hormones secreted by the hypothalamus. Neuro-endocrine cells in the hypothalamus project axons to the median eminence, at the base of the brain. At this site, these cells can release substances into small blood vessels that travel directly to the anterior pituitary gland

    1013. The old and worn-out red blood corpuscles are destroyed in

    (1) Liver
    (2) Stomach
    (3) Bone marrow
    (4) Spleen
    Answer:
    1013.(4) Old, “worn out” RBCs are mostly broken down in the spleen. It is the organ that filters the blood, checks it for infection, and removes undesirable substances. RBCs are produced in the red bone marrow of bones. The average life span of erythrocytes is about 120 days.

    1014. Self pollination will lead to

    (1) inbreeding
    (2) rare breeding
    (3) overbreeding
    (4) outbreeding
    Answer:
    1014.(1) Self-pollination can lead to inbreeding depression, or the reduced health of the species, due to the breeding of related specimens. This is why many flowers that could potentially self-pollinate have a
    built-in mechanism to avoid it.

    1015. In any spreadsheet, the address of the first cell is

    (1) 0A 
    (2) 1A
    (3) A0 
    (4) Al
    Answer:
    1015.(4) There are rows and columns in any spreadsheet. Each column has a capital letter on the top to show what column it is. Each row has a number to the immediate left of the first column, to show what row it is. So address of the cell in the first column, first row is A1.

    1016. Match List I with List II and choose the correct response :

    List I
    a. Vitamin Bl 
    b. Vitamin B2
    c. Vitamin B6 
    d. Vitamin B12
    List II
    1. Pyridoxine
    2. Cyanocobalamin
    3. Thiamine
    4. Riboflavin
    (1) a-l, b-2, c-3, d-4
    (2) a-2, b-3. c-4, d-l
    (3) a-3, b-4, c-l, d-2
    (4) a-4, b-1, c-2, d-3
    Answer:
    1016.(3) Vitamin B1: Thiamine; Vitamin B2: Riboflavin; Vitamin B6: Pyridoxine; Vitamin B12: Cyano-cobalamin.

    1017. Which one of the following is correctly matched ?

    (1) Secondary consumer - Grass
    (2) Decomposer - Bacteria
    (3) Producer - Deer
    (4) Primary consumer - Leopard
    Answer:
    1017.(2) When plants and animals die, they become food for decomposers like bacteria, fungi and earthworms. The dead things that are eaten by decomposers are called detritus which means “garbage”.

    1018. The deciduous trees will

    (1) shed their leaves every year
    (2) not lose their leaves
    (3) synthesise their own food
    (4) depend on others for their food
    Answer:
    1018.(1) Deciduous means “falling off at maturity” or “tending to fall off”. Deciduous trees or shrubs lose their leaves seasonally. The converse of deciduous is evergreen.

    1019. The endangered species are listed in what colour data book?

    (1) Black 
    (2) Red
    (3) Green 
    (4) Blue
    Answer:
    1019.(2) A Red Data Book contains lists of species whose continued existence is threatened. Species are classified into different categories of perceived risk. Each Red Data Book usually deals with a specific group of animals or plants (e. reptiles, insects, mosses).

    1020.Laws of heredity was put forward by

    (1) Mendel 
    (2) Mendeleev
    (3) Pavlov 
    (4) Koch
    Answer:
    1020.(1) The laws of heredity were discovered by Gregor Mendel in about 1856-1863. Mendel conducted experiments in plant hybridization, collecting the results of cross-fertilizing hundreds of edible pea plants. The results from Mendel’s experiments confirmed his ideas about heredity: the law of
    segregation, which has become known as Mendel’s First Law, and the law of independent assortment,
    also known as Mendel’s Second Law.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments