Biology GK Questions Quiz-52

Biology GK Questions Quiz-52

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1021.Insulin :

    (1) increases blood sugar
    (2) decreases blood sugar
    (3) constricts blood vessels
    (4) stimulates lactation
    Answer:
    1021.(2) Insulin is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body. It stops the use of fat as an energy source by inhibiting the release of glucagon. It removes excess glucose from the blood, which otherwise would be toxic.

    1022.Plant genetic material in ‘GeneBank’ is preserved at – 196° C in liquid nitrogen as.

    (1) seedling and meristem
    (2) mature seed (dry)
    (3) pre-mature seed (high moisture)
    (4) ripe fruit
    Answer:
    1022.(2) Plant genetic material in ‘GENE BANK’ is preserved at -196° Celsius in Liquid Nitrogen as mature seed (dry). In plants, it is possible to unfreeze the material and propagate it.

    1023.Flowers emit fragrance to :

    (1) purify air
    (2) drive away flies
    (3) attract insects
    (4) perform all the above
    Answer:
    1023.(3) Flowers emit fragrance to attract pollinators which are mainly insects. The fragrance plays a prominent role in the localization and selection of flowers by insects, especially moth-pollinated flowers, which are detected and visited at night.

    1024.Radioactive materials should be kept in the container made of :

    (1) Fe 
    (2) Al
    (3) Pb 
    (4) Steel
    Answer:
    1024.(4) Radioactive materials are first encased in resin or concrete and sealed in steel drums. The drums are then packed into concrete casks and placed in concrete trenches up to 18 metres deep.

    1025.Which of the following prevents bleeding of gums ?

    (1) Ascorbic acid
    (2) Vitamin B
    (3) Nicotinamide
    (4) Thiamine
    Answer:
    1025.(1) Vitamin C (Ascorbic acid) cures scurvy, which can cause abnormal gum bleeding. Excellent sources include citrus fruits such as oranges, lemons, limes, and grapefruits.

    1026.Five Kingdom classification was given by

    (1) Whittaker 
    (2) Haeckel
    (3) Linneus 
    (4) Copeland
    Answer:
    1026.(1) Robert Harding Whittaker was a distinguished American plant ecologist who was the first to propose the five-kingdom taxonomic classification of the world’s biota into the Animalia, Plantae, Fungi, Protista, and Monera in 1969. He also proposed the Whittaker Biome Classification, which categorized biome-types upon two abiotic factors: temperature and precipitation.

    1027.Animals with Chitinous exoskeleton are

    (1) Insects 
    (2) Sponges
    (3) Sea-Urchin 
    (4) Snails
    Answer:
    1027.(1) Chitin is the main component of the cell walls of fungi, the exoskeletons of arthropods such as crustaceans (e.g., crabs, lobsters and shrimps) and insects, the radulas of mollusks, and the beaks and
    internal shells of cephalopods, including squid and octopuses. Combined with calcium carbonate, as in
    the shells of Crustacean and mollusks, chitin produces a much stronger composite.

    1028.The heart rate in an adult person is

    (1) 50-60 times per minute
    (2) 70-80 times per hour
    (3) 70-80 times per second
    (4) 70-80 times per minute
    Answer:
    1028.(4) Heart rate refers to the speed of the heartbeat, specifically the number of heartbeats per unit of time. The heart rate is typically expressed as beats per minute (bpm). The normal human heart rate ranges from 60–100 bpm; however 70-80 bpm is treated as the normal in adults.

    1029.Which of the following is a tapeworm ?

    (1) Fasciola
    (2) Schistosoma
    (3) Taenia
    (4) Enterobius
    Answer:
    1029.(3) Taenia is a genus of tapeworm that includes some important parasites of livestock. Members of the genus are responsible for taeniasis and cysticercosis in humans. There are more than 100 species recorded. They are morphologically characterized by a ribbon-like body composed of a series of segments called proglottids.

    1030.The scavengers of earth are

    (1) Bacteria 
    (2) Viruses
    (3) Algae 
    (4) Fungi
    Answer:
    1030.(3) A scavenger is an organism that mostly consumes decaying biomass, such as meat or rotting plant material. Blue-green algae (BGA) inhibit lipid peroxidation and have free radical scavenging activity, which can be beneficial for the protection against oxidative stress.

    1031.Bone osification test is conducted to as certain human

    (1) Brain efficiency
    (2) Tentative age
    (3) Tentative height
    (4) Drug addiction
    Answer:
    1031.(2) Ossification is the process of laying down new bone material by cells called osteoblasts. It is synonymous with bone tissue formation. As per scientific evidence, by the age of 25 years nearly all bones are completely ossified in humans. Ossification test is a guess work based on the fusion of joints in the human body b/w birth and age 25. If all joints are fused the person must be of 25yrs of age or older.

    1032.Which of the following is the basic characteristic of a living organism ?

    (1) Ability to breathe
    (2) Ability to reproduce
    (3) Ability to move
    (4) Ability to eat
    Answer:
    1032. (1) Living beings are systems or organisms that tend to respond to changes in their environment and inside themselves, in such a way as to promote their own continuation and longevity. They have the ability to breathe or respire, move or navigate and the ability to multiply. Living organisms include human beings, plants, insects, animals among others.

    1033.Myopia is a disease connected with

    (1) Lungs 
    (2) Brain
    (3) Ears 
    (4) Eyes
    Answer:
    1033. (4) Myopia, commonly known as nearsightedness, is a vision condition in which close objects are seen clearly, but objects farther away appear blurred. It occurs if the eyeball is too long or the cornea, the clear front cover of the eye, has too much curvature. Concave lenses or corrective surgery is used to correct this defect.

    1034. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms ?

    (1) Eco-niche 
    (2) Ecosystem
    (3) Ecozone 
    (4) Habitat
    Answer:
    1034. (2) An ecosystem is a community of living organisms in conjunction with the nonliving components of their environment, interacting as a system. The nature of the organisms—the species, functional groups and trophic levels to which they belong—dictates the sorts of actions these individuals are capable of carrying out, and the relative efficiency with which they do so.

    1035.In a poultry unit, the factor most influencing the cost is the cost of

    (1) feed
    (2) transportation
    (3) chicks
    (4) medicines
    Answer:
    1035. (1) Feed cost is one of the important variable costs that plays a big role in determining the poultry cost. Variable costs rise and fall with the size of the output and the level of the operation. Fixed costs (for items such as taxes, insurance, interest, and depreciation on buildings and equipment), are incurred whether or not there is any output.

    1036.Haemoglobin in the blood is a complex protein rich in

    (1) Iron 
    (2) Silver
    (3) Copper 
    (4) Gold
    Answer:
    1036. (1) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates. Iron is an essential part of hemoglobin. When iron stores are low, both hemoglobin and red blood cell production slows, causing anemia.

    1037.Vitamin C is also known as

    (1) Amino acid
    (2) Ascorbic acid
    (3) Acetic acid
    (4) Azelaic acid
    Answer:
    1037. (2) Ascorbic acid is a naturally occurring organic compound with antioxidant properties which is one form of Vitamin C. It dissolves well in water to give mildly acidic solutions. It is used to prevent and treat scurvy, a disease caused by a lack of vitamin C in the body.

    1038.Which of the following is not a stem modification ?

    (1) Bulb of Onion
    (2) Corm of Arvi
    (3) Tuber of Sweet-potato
    (4) Tuber of Potato
    Answer:
    1038. (3) A modified stem is a part of a plant with special features developed for special functions. Modified stems can be found either above or below ground. Examples of above the ground modified stems include; crowns, stolons, runners or spurs, while below the ground include; bulbs, corms, rhizomes, tubers and tendrils. Sweet potato is an example of a tuberous root.

    1039.Clitellum is found in

    (1) Leech 
    (2) Snail
    (3) Nereis 
    (4) Earthworm
    Answer:
    1039. (4) The clitellum is a thickened glandular and nonsegmented section of the body wall near the head in earthworms and leeches, that secretes a viscid sac in which the eggs are deposited. Its main function is to store the eggs of the earthworm.

    1040.The type of fruit obtained from a multicarpillary, apocarpous gynoecium is:

    (1) composite 
    (2) aggregate
    (3) simple 
    (4) multiple
    Answer:
    1040.(2) Aggregate fruits are the group of fruitlets which develop from the multicarpellary, apocarpous ovary. Flowers with apocarpous multiple gynoecium are apt to give rise to a number of fruits as there are a number of free ovaries, each capable of giving rise to one fruit. Berries are good example of such fruits.

    यह भी देखे:
































    Post a Comment

    0 Comments