Biology GK Questions Quiz-53

Biology GK Questions Quiz-53

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1041.The plants, which grow under water stress conditions of deserts are :

    (1) Epiphytes
    (2) Xerophytes
    (3) Heliophytes
    (4) Sciophytes
    Answer:
    1041.(2) The term xerophyte refers to a plant species that has evolved over time to adapt to dry regions like deserts. Xerophytes have adapted to be able to keep extremely large amounts of water for a long period of time. Without this capability, the plant would die, as the desert region itself does not provide enough water to sustain life.

    1042.Coupling and repulsion are the two states of :

    (1) linkage 
    (2) chiasma
    (3) mutation 
    (4) crossing over
    Answer:
    1042.(1) Genetic linkage is the tendency of genes that are located proximal to each other on a chromosome to be inherited together during meiosis. The figure below depicts the gamete composition for linked genes from coupling and repulsion crosses:

    1043.Stamens are fused with each other by their anthers and also with the petals in :

    (1) Leguminosae
    (2) Liliaceae
    (3) Compositae
    (4) Euphorbiaceae
    Answer:
    1043.(3) The loose union of structure of the same whorl is called cohesion, but the intimate histological union is called connation. When anthers are fused with each other, the condition is described as syngenesious e.g., Compositae, Lobeliaceae. This fusion is called cohesion. When there is fusion of stamens with petals, they are described as epipetalous e.g., Gamopetale.

    1044.Deficiency of iron causes :

    (1) Goitre 
    (2) Polio
    (3) Rickets 
    (4) Scurvy
    Answer:
    1044.(*) Goitre: swelling of the neck or larynx resulting from enlargement of the thyroid gland due to iodine deficiency; Polio: an acute, viral, infectious disease spread from person to person, primarily via the fecal-oral route; Rickets: defective mineralization of bones due to deficiency or impaired metabolism of vitamin D; Scurvy: a disease resulting from a deficiency of vitamin C. Iron deficiency leads to anemia.

    1045.Where does the cabbage store food ?

    (1) Leaves 
    (2) Stem
    (3) Fruit 
    (4) Root
    Answer:
    1045.(1) Cabbages have no need to store food as they are seasonal plants and die after about 4 to 6 months. They do however produce food in the leaves of the plants and would utilize short-term storage (in the leaves) for simple metabolic processes.

    1046.Study of organisms in relation to their environment is called :

    (1) Ecology 
    (2) Zoology
    (3) Entomology 
    (4) Palynology
    Answer:
    1046.(1) Ecology is the scientific study of interactions among organisms and their environment, such as
    the interactions organisms have with each other and with their abiotic environment. Topics of interest to
    ecologists include the diversity, distribution, amount (biomass), number (population) of organisms, as well as competition between them within and among ecosystems.

    1047.Crossing-over occurs during

    (1) Leptotene 
    (2) Zygotene
    (3) Pachytene 
    (4) Diplotene
    Answer:
    1047.(3) Chromosomal crossover (or crossing over) is the exchange of genetic material between homologous chromosomes that results in recombinant chromosomes. It is one of the final phases of genetic recombination, which occurs during prophase I of meiosis (pachytene) during a process called synapsis.

    1048.In which of the following multiple epidermis is found ?

    (1) Boerhaavia
    (2) Amaranthus
    (3) Helianthus
    (4) Nerium
    Answer:
    1048.(4) It is assumed that protodermal cells divide periclinally in certain cases to form multiseriate or multiple epidermis. The multiple epidermis is found in some organs like roots of orchids (Vanda), leaves of Ficus, Nerium, Piperomia, etc. In Nerium, it is found on both surfaces.

    1049.Blood cancer is commonly known as

    (1) Leucoderma
    (2) Leukaemia
    (3) Haemophilia
    (4) Sickle-cell anaemia
    Answer:
    1049.(2) Leukemia is a cancer of blood and bone marrow. When a person has leukemia, the body makes too many white blood cells (leukocytes). The causes of most types of leukemia are not known. In general, all cancers have a breakdown in the normal way cell division is controlled.

    1050.The first stable product of photosynthesis is

    (1) Starch
    (2) Sucrose
    (3) Phosphoglyceric acid
    (4) Glucose
    Answer:
    1050.(3) The first product of photosynthesis is a threecarbon compound called phosphoglyceric acid and phosphoglyceraldehyde. Almost immediately, two of these join to form a glucose molecule. Certain herbaceous plants such as sugarcane, corn, and sorghum, form as the first products of photosynthesis not threecarbon but four-carbon compounds— oxalacetic, malic, and aspartic acids.

    1051.Endoscope is an instrument used to detect the ulcers in the stomach has a long narrow tube (with a small glowing bulb at one end) which is inserted in to the stomach through the mouth contains.

    (1) small current carrying wire
    (2) a narrow tube containing water
    (3) optical fibre
    (4) a narrow tube containing some chemical solution
    Answer:
    1051.(3) An endoscope can consist of a rigid or flexible tube and a light delivery system to illuminate the organ or object under inspection. The light source is normally outside the body and the light is typically directed via an optical fiber system. A lens system transmits the image from the objective lens to the viewer, typically a relay lens system in the case of rigid endoscopes or a bundle of fiber optics in the case of a fiberscope.

    1052.When a single gene controls the expression of more than one character, it is said to be

    (1) Heterotrophic
    (2) Autotrophic
    (3) Allotropic
    (4) Pleiotropic
    Answer:
    1052.(4) When a single gene has an effect on the expression of two or more phenotypic traits, it is said to have a pleiotropic effect on the traits. For example, testosterone controls the development of what are
    referred to as secondary sexual characteristics, but it also relates to behavioral traits like aggression. Thus, a gene that controls the levels of testosterone would have a pleiotropic effect on the expression of
    many secondary sexual traits which are morphological, as well as behavioral.

    1053.The plants which grow well, only in light are known as

    (1) Sciophilous 
    (2) Xerophytes
    (3) Heliophytes 
    (4) Epiphytes
    Answer:
    1053.(3) In botany, heliophytes refer to plants that thrive in bright sunlight; while those growing best in shade are known as sciophytes. Heliophytes are capable of a more efficient use of high light intensities than sciophytes. Examples of heliophytes are sugar cane, sunflower and maize.

    1054.Food crops comprise.

    (1) Cotton, Tobacco, Sugarcane
    (2) Linseed, Castor, Turmeric
    (3) Foodgrains, Pulses, Edible oilseeds
    (4) Jute, Cotton, Chillies
    Answer:
    1054.(3) Food crops are any agricultural product that can be eaten. Examples of food crops include food grains (Wheat, Rice, Maize) pulses, soybeans, sunflowers, sorghum, and edible oils (mustard, sunflower, etc). On the contrary, the term non food crop applies to the use of agricultural crops for uses other than human (as food) or animal consumption (as feed).

    1055.The pancreas secretes

    (1) Insulin
    (2) Bile juice
    (3) Peptic juice
    (4) None of these
    Answer:
    1055.(1) Functioning as an exocrine gland, the pancreas excretes enzymes to break down the proteins, lipids, carbohydrates, and nucleic acids in food. Functioning as an endocrine gland, the pancreas secretes the hormones insulin and glucagon to control blood sugar levels throughout the day.

    1056.When we touch leaves of “Touch me not plant”, they close, these movements are called

    (1) Photonastic movements
    (2) nyctinastic movements
    (3) seismonastic movements
    (4) chemonastric movements
    Answer:
    1056.(3) These types of movements have been termed seismonastic movements. The movement occurs when specific regions of cells lose turgor pressure, which is the force that is applied onto the cell wall by water within the cell vacuoles and other cell contents.

    1057.The concept of tissue culture was introduced by

    (1) Halfmeister 
    (2) Hanstein
    (3) Haberlandt 
    (4) Hanning
    Answer:
    1057.(3) Wilhelm Roux is credited with the establishment of the basic principle of tissue culture in 1885. However, it was Gottlieb Haberlandt, an Austrian botanist, who first pointed out the possibilities of the culture of isolated tissues, plant tissue culture.

    1058.Beak is formed by

    (1) cheeks 
    (2) jaws
    (3) teeth 
    (4) None
    Answer:
    1058.(2) Although beaks vary significantly in size and shape from species to species, their underlying structures have a similar pattern. All beaks are composed of two jaws, generally known as the upper mandible (or maxilla) and lower mandible (or mandible).

    1059.Pinna (external ear) is present in

    (1) Amphibian 
    (2) Fish
    (3) Mammal 
    (4) Reptile
    Answer:
    1059.(3) Outer Ear or Pinna is found only in terrestrial mammals. It is composed of a thin plate of yellow elastic cartilage, covered with integument, and connected to the surrounding parts by ligaments and muscles.

    1060.Cell becomes turgid because of

    (1) Plasmolysis
    (2) Exosmosis
    (3) Endosmosis
    (4) Diffusion
    Answer:
    1060.(3) When the plant cell is placed in a hypotonic solution, it takes up water by osmosis and starts to swell, but the cell wall prevents it from bursting. The plant cell is said to have become “turgid” i.e. swollen and hard. So it is because of endosmosis that cell becomes turgid.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments