Biology GK Questions Quiz-54

Biology GK Questions Quiz-54

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1061.The process of imbibition involves

    (1) Diffusion
    (2) Capillary action
    (3) Absorption
    (4) Both (1) and (2)
    Answer:
    1061.(3) The uptake or absorption of water by the solid substance without forming a solution is called imbibition. The substances absorbing water are called imbibants which do not dissolve in water. It is the
    initial step in the germination of the seeds.

    1062.A cell increases in volume when it is placed in

    (1) Hypertonic solution
    (2) Hypotonic solution
    (3) Isotonic solution
    (4) None of these
    Answer:
    1062.(2) When a cell is placed in a hypotonic solution, water rushes into the membrane, increasing the cell’s volume. Eventually, the cell’s membrane is enlarged such that it pushes against the cell’s rigid wall. At this point the cell is said to be turgid.

    1063.Translocation of water is

    (1) Apoplastic
    (2) Symplastic
    (3) Both (1) and (2)
    (4) None of the above
    Answer:
    1063.(3) The transport of soluble organic substances (sometimes called assimilates) within a plant is known as translocation. Both the Symplast and the apoplast function in transport within tissues and organs of plants. Water passes into the stele through symplastic route; Water passes into the xylem through apoplastic route.

    1064. Bacteriophage was discovered by

    (1) Felix d’Herelle and Frederick Twort
    (2) Kluyver and Niel
    (3) Paul Ehrlich
    (4) Burrill and Smith
    Answer:
    1064.(1) Bacteriophage refers to any of a group of viruses that infect bacteria. Bacteriophages were discovered independently by Frederick W. Twort in Great Britain (1915) and Felix d’Herelle in France (1917). D’Herelle coined the term Bacteriophage, meaning “bacteria eater.”.

    1065.Genes are not found in pairs

    (1) in body cells
    (2) in ovary after fertilization
    (3) in gametes
    (4) in zygotes
    Answer:
    1065.(3) Genes are a part of the chromosome and are found in pairs in somatic cells. One member of the gene pair segregates into a gamete, thus each gamete only carries one member of the gene pair. Gametes unite at random and irrespective of the other gene pairs involved.

    1066.The histogen, from which epidermis is formed, is

    (1) Dermatogen
    (2) Periblem
    (3) Plerome
    (4) Calyptrogen
    Answer:
    1066.(1) There are three meristematic layers in plants which consist of three sets of initials known as histogen. Dermatogen is the outermost layers, the cells of which divide anticlinally and give rise to the epidermis. Periblem and Plerome are the other two histogen.

    1067.The kidney shaped guard cells are present in

    (1) Dicot plants
    (2) Monocot plants
    (3) Both the above
    (4) Algae
    Answer:
    1067.(1) The guard cells in dicot plants are kidney shaped and dumbbell shaped in monocots. When guard cells expand on the outer edges of the stoma, but not on the inner side, they result in kidney-shaped cells, leading to an opening or pore between the two guard cells for gas exchange.

    1068.Dumb-bell shaped guard cells are present in

    (1) Groundnut
    (2) Gram
    (3) Wheat 
    (4) Mango
    Answer:
    1068.(3) Guard cells are dumb-bell shaped in monocots such as wheat. The central portion of the guard
    cells in wheat is narrow and two ends are bulbous. Guard cells are surrounded by adjacent subsidiary
    cells.

    1069.Stomatal opening is based on

    (1) Exosmosis
    (2) Endosmosis
    (3) Plasmolysis in guard cells
    (4) Decrease in concentration of cell sap
    Answer:
    1069.(2) According to the K+ ion theory the guard cells absorb K+ ions from the cells around them as they produce ATP (due to photosynthesis) and become hyper-tonic. This leads to absorption of water from nearby cells by endosmosis due to which the guard cells become turgid and the stomata opens. Decreasing light intensity and photosynthesis causes Stomatal closing.

    1070.The newly hatched tadpole breaths through its

    (1) Lung
    (2) External gills
    (3) Internal gills
    (4) All of the above
    Answer:
    1070.(2) A tadpole resembles a fish and breathes through external gills. Adult frogs breathe through their lungs and exchange gases through their skin and the lining of their mouths.

    1071.Virus in Latin means

    (1) Sweet 
    (2) Small
    (3) Fluid 
    (4) Poison
    Answer:
    1071.(4) The word Virus has been derived from the Latin ‘virus’ referring to poison and other noxious substances. A virus is a small infectious agent that replicates only inside the living cells of other organisms.

    1072.The biological process in which both aerobes and anaerobes degrade organic matter is

    (1) Manuring 
    (2) Composting
    (3) Digesting 
    (4) Nitrifying
    Answer:
    1072.(2) Composting is the depomposition of plant remains and other once-living materials to make an earthy, dark, crumbly substance that is excellent for enriching soil. It is the chief way to recycle wastes.

    1073.Statement I : Complex tissue is made up of more than one type of cells.
    Statement II : Meristems are examples of permanent tissue.

    (1) Statement I is correct, but Statement II is incorrect.
    (2) Statement I is incorrect, but Statement II is correct.
    (3) Both statements I and II are correct.
    (4) Both statements I and II are incorrect.
    Answer:
    1073.(1) A meristem is the tissue in most plants containing undifferentiated cells (meristematic cells), found in zones of the plant where growth can take place. Meristems give rise to permanent tissues.

    1074.The cuticle is absent in

    (1) Leaf 
    (2) Stem
    (3) Root 
    (4) Fruit
    Answer:
    1074.(3) The epidermis of the stem and the leaf is usually surrounded by a thin, covering called cuticle. It is formed by a waxy substance called cutin. It is meant for preventing excessive evaporation of water. Cuticle is absent in the root epidermis.

    1075. Intercalary meristems are found in

    (1) Node
    (2) Lateral bud
    (3) Terminal bud
    (4) Inter node
    Answer:
    1075.(4) Intercalary meristem is meristem at the base of the internode in monocot stems (particularly grass stems). Only the apical meristem is active. If the tip of the stem is removed, the uppermost intact intercalary meristem becomes the apical meristem and starts intercalary growth.

    1076.Which of the following pairs is correctly matched ?

    (1) Vitamin-A : Scurvy
    (2) Vitamin-B : Rickets
    (3) Vitamin-C: Nightblindness
    (4) Vitamin-E : Reproduction
    Answer:
    1076.(4) Vitamin E is a fat soluble vitamin that is essential in many physiological processes. It plays an important role in the health and maintenance of proper reproductive system function. Without vitamin E the body cannot reproduce. It is also essential during pregnancy and is needed for the proper health and
    development of the fetus.

    1077.Major pesticidal properties are present in

    (1) Jatropha 
    (2) Castor
    (3) Pongamia 
    (4) Jamun
    Answer:
    1077.(*) More than one option is correct. Jatropha curcas is known for its insecticidal, pesticidal and fungicidal properties. It is used in rural Bengal for dhobi itch (a common fungal infection of the skin). Pesticidal properties have also been reported from Pongamia Pinnata (Karanja) especially against nematodes [Research Journal of Chemical Sciences, Vol. 2(7), 16-20, July (2012].

    1078.Which of the following statements is true ?

    (1) Animals worry about raising their family
    (2) Animals make several feeding trips in a day
    (3) Animals often behave sensibly
    (4) Animals do not know meaning of brotherhood
    Answer:
    1078.(2) Animal Kingdom is usually a short day; they take several feeding trips in a day. Big birds andantelope feed several times a day.

    1079.Green blocks are referred to

    (1) Green cover
    (2) Green Ministry
    (3) Bio-bricks
    (4) Pro-biotic curd
    Answer:
    1079.(3) Green Blocks are comprised of blocks throughout the neighborhood that pledge to be greener by working together to improve quality of life, clean, and beautify their neighborhood. They are also known as bio-bricks.

    1080.2, 4-D is used as

    (1) Weedicide 
    (2) Vitamin
    (3) Fertilizer 
    (4) Insecticide
    Answer:
    1080.(1) 2, 4-Dichlorophenoxyacetic acid is a s a wide range selective weedicide which controls broad leaf type (DICOT) weeds in paddy fields, tea plantations, sugarcane fields, fruit orchards etc.. It is one of the most widely used herbicides in the world.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments