Biology GK Questions Quiz-55

Biology GK Questions Quiz-55

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1081.Widal test is used for the diagnosis of

    (1) Salmonellosis
    (2) Malaria
    (3) Cholera
    (4) Typhoid
    Answer:
    1081.(4) The Widal test is used to help make a presumptive diagnosis of enteric fever, also known as typhoid fever. Typhidot is the other test used to ascertain the diagnosis of typhoid fever.

    1082.What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue ?

    (1) ATP
    (2) Lactic acid
    (3) Ethyl alcohol
    (4) Carbon dioxide
    Answer:
    1082.(2) Anaerobic reactions break down glucose into pyruvic acid, which then reacts to produce lactic acid. As muscle metabolism shifts from aerobic to anaerobic ATP production, lactic acid begins to accumulate in muscles and to appear in the bloodstream. This leads to muscle fatigue.

    1083.Thalassemia is an example of

    (1) Deletion mutation
    (2) Point mutation
    (3) Silent mutation
    (4) Frame shift mutation
    Answer:
    1083.(4) Frame shift mutations are associated with Thalassemia. They involve a deletion or insertion of one’or two base pairs within a coding sequence of a gene. As the coding message is read in triplets codons and deletions, the reading frame of mRNA is altered resulting in a nonsense sequence of amino acids.

    1084.Eutrophication of a water body enhances

    (1) Organic matter production
    (2) Biological oxygen demand
    (3) Both (1) and (2)
    (4) Neither (1) nor (2)
    Answer:
    1084.(3) Eutrophication is the ecosystem response to the addition of artificial or natural substances, such as nitrates and phosphates, through fertilizers or sewage. It leads not only to increased levels of nutrients, but increased Biological Oxygen Demand as well.

    1085.What is farming along with animal husbandry called ?

    (1) Mixed farming
    (2) Mixed agriculture
    (3) Dairy farming
    (4) Truck farming
    Answer:
    1085.(1) When on a farm along-with crop production, some other agriculture based practice like poultry, dairy farming or bee keeping etc. is adopted, then this system of farming is known as mixed farming. It is dominant in India, where most farms have a mixture of fields and pastures.

    1086.The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a

    (1) herb 
    (2) shrub
    (3) small tree 
    (4) very big tree
    Answer:
    1086.(3) Chocolate production starts with harvesting cocoa in a forest. Cocoa comes from tropical evergreen Cocoa trees, such as Theobroma Cocoa which are small trees. These trees live in the understory of tropical forests and require other, taller trees to shelter them from wind and sun.

    1087.The biggest single-celled organism is

    (1) Yeast
    (2) Acetabularia
    (3) Acetobacter
    (4) Amoeba
    Answer:
    1087.(4) Researchers, in October 2011, found “giant amoebas” (Xenophyophores) beneath the surface of the Pacific in the Mariana Trench. At more than four inches in length, they are the largest single-celled organism on Earth. They are found exclusively in the deep sea.

    1088.Foramen Magnum is an aperture found in the

    (1) Ear 
    (2) Lung
    (3) Girdle 
    (4) Skull
    Answer:
    1088.(4) The foramen magnum (“great hole”) is a large opening in the occipital bone of the cranium. It is one of the circular apertures in the base of the skull (the foramina), through which the spinal cord (an
    extension of the medulla oblongata) enters and exits the skull vault.

    1089.‘Kelp’ is

    (1) Sulphide mineral of iron
    (2) Partially decomposed vegetation
    (3) Sea weed rich in iodine content
    (4) An aluminium silicate mineral
    Answer:
    1089.(3) Kelps are large seaweeds (algae) belonging to the brown algae in the order Laminariales. Because of its high concentration of iodine, kelp has been used to treat goiter, an enlargement of the thyroid gland caused by a lack of iodine.

    1090.‘Barr body’ is found in

    (1) Sperm
    (2) Sertoli cells
    (3) Female somatic cells
    (4) Male somatic cells
    Answer:
    1090.(3) A Barr body is the inactive X chromosome in a female somatic cell in those species in which sex is determined by the presence of the Y or W chromosome rather than the diploidy of the X or Z. A typical human female has only one Barr body per somatic cell, while a typical human male has none.

    1091.One of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is

    (1) Burning 
    (2) Dumping
    (3) Burying 
    (4) Recycling
    Answer:
    1091.(4) The best way of getting rid of non-biodegradable waste such as plastic is by recycling them. Burning may release toxic gas into the atmosphere. Burying and dumping will hardly solve anything.

    1092.Vermicomposting is done by

    (1) Fungus 
    (2) Bacteria
    (3) Worms 
    (4) Animals
    Answer:
    1092.(3) Vermicomposting is the process of using worms and micro-organisms to turn kitchen waste into black, earthy-smelling, nutrient-rich humus. Vermicompost is an excellent, nutrient-rich organic fertilizer and soil conditioner.

    1093.If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread ?

    (1) Scurvy 
    (2) Typhoid
    (3) Malaria 
    (4) Anaemia
    Answer:
    1093.(2) Typhoid is a common worldwide bacterial disease transmitted by the ingestion of food or water contaminated with the feces of an infected person, which contain the bacterium Salmonella enterica subsp. enterica, serovar Typhi.

    1094.Which vein brings clean blood from the lungs into the heart ?

    (1) Renal Vein
    (2) Pulmonary Vein
    (3) Vena Cava
    (4) Hepatic Vein
    Answer:
    1094.(2) The pulmonary veins are a set of veins that deliver clean oxygenated blood from the lungs to the heart. It brings oxygen-rich blood to the left atrium. Systemic veins deliver deoxygenated blood to the heart.

    1095.Leaving agricultural land uncultivated for some years known as

    (1) Intensive farming
    (2) Fallowing
    (3) Shifting cultivation
    (4) Subsistence farming
    Answer:
    1095.(2) A land that has undergone plowing and harrowing and has been left unseeded for one or more growing seasons is known as fallow and the process as fallowing.

    1096.Movement of hairs in Drosera is referred to as

    (1) Heliotropism
    (2) Thigmotropism
    (3) Photonastic
    (4) Seismonastic
    Answer:
    1096.(2) Thigmonasty (thigmotropism) refers to plant movement in response to touch or physical contact without regard to the direction of the stimulus. Thigmonastic movements are exemplified by the closing of the insect-eating plant Venus’s flytrap (Dionaea muscipula) and the bending of the glandular hairs of sundew (Drosera sp.) as a result of contact with an insect.

    1097.Which of the following is an example of parasitic alga ?

    (1) Ulothrix
    (2) Cephaleuros
    (3) Oedogonium
    (4) Sargassum
    Answer:
    1097.(2) Cephaleuros is a genus of parasitic thalloid algae comprising approximately 14 species. Its common name is red rust. The alga is parasitic on tea, coffee, mango and guava causing damage limited to the area of algal growth on leaves.

    1098.Solitary cymose inflorescence is observed in

    (1) Rose 
    (2) Chinarose
    (3) Tuberose 
    (4) Gardenia
    Answer:
    1098.(4) Solitary cymose inflorescence refers to a determinate inflorescence composed of a single flower. Examples include poppy, gardenia (ornamental plant), tulip, etc. Flowers are said to be solitary when the plant bears only one, or when single flowers appear on the ends of lateral branches that are remote from one another.

    1099.What is ‘Biodiversity’ ?

    (1) Many types of flora & fauna in one forest
    (2) Many types of flora and fauna in many forests
    (3) Many population of one species in one forest
    (4) All the above are true.
    Answer:
    1099.(1) Biodiversity is the degree of variation of life. It is a measure of the variety of organisms present in different ecosystems or on the entire Earth. Biologists most often define biodiversity as the “totality of genes, species, and ecosystems of a region”

    1100.Just born baby has the respiratory rate as

    (1) 32 times/minute
    (2) 26 times/minute
    (3) 18 times/minute
    (4) 15 times/minute
    Answer:
    1100.(1) New born babies and children normally breathe faster than older children and adults. Their respiratory rate is about 30-60 breaths per minute. The respiratory rate for the different age-categories of children is:-6-12 months: 24-30; 1-5 years: 20-30; 6-12 years: 12-20.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments