Biology GK Questions Quiz-57

Biology GK Questions Quiz-57

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1121.The best example of Polyembryony is

    (1) Cocoa 
    (2) Capsicum
    (3) Citrus 
    (4) Cycas
    Answer:
    1121.(3) In citrus fruits such as oranges, the nuclear cells that surround the embryo start dividing and protrude into the embryo sac. These develop into embryos; thus resulting in the presence of more than one embryo inside each ovule. This condition is known as polyembryony.

    1122.A Parenchyma cell which stores ergastic substance is known as

    (1) Phragmoblast
    (2) Idioblast
    (3) Conidioplast
    (4) Chloroplast
    Answer:
    1122.(2) Parenchyma cells containing ergastic substances are called idioblasts. Tannin cells, cells filled with raphides, etc. constitute idioblast. An idioblast is an isolated plant cell that differs from neighboring tissues. It carries out storage of reserves.

    1123.Green manure is obtained from

    (1) Domestic vegetable waste
    (2) Oil seed husk cakes
    (3) Fresh animal excreta
    (4) Decomposing green legume plants
    Answer:
    1123.(4) Green undecomposed material used as manure is called green manure. It is obtained in two ways: (a) growing green manure crops usually belonging to leguminous family and incorporating into the soil after sufficient growth or (b) by collecting green leaf from plants grown in wastelands, field bunds and forest. The most important green manure crops are sunnhemp, dhaincha, etc.

    1124.The environment includes

    (1) Abiotic factors
    (2) Biotic factors
    (3) Oxygen and Nitrogen
    (4) Abiotic and Biotic factors
    Answer:
    1124.(4) An environment encompasses all living (biotic) and non-living things (abiotic) occurring naturally on Earth. It consists of plants, animals and micro-organisms (biotic factors) in an area functioning together with all of the non-living physical (abiotic) factors.

    1125.Rhizobium is a kind of

    (1) Photosynthetic bacteria
    (2) Symbiotic bacteria
    (3) Parasitic bacteria
    (4) Saprophytic bacteria
    Answer:
    1125.(2) Rhizobia are soil bacteria that fix nitrogen after becoming established inside root nodules of legumes. They are the only nitrogen-fixing bacteria living in a symbiotic relationship with legumes. Common crop and forage legumes are peas, beans, clover, and soy.

    1126.Cultivable land is defined as

    (1) land actually under crops
    (2) cultivable waste land + fallow land
    (3) old fallow lands + current fallow lands
    (4) total fallow lands + net sown area
    Answer:
    1126.(4) Cultivable land refers to the land capable of being cultivated. It consists of net area sown, total fallow lands (current fallows + fallow lands other than current fallows), culturable wasteland and land under miscellaneous tree crops.

    1127.From which part of Opium plant we get morphine ?

    (1) Leaves 
    (2) Stem
    (3) Bark 
    (4) Fruit coat
    Answer:
    1127.(4) Morphine is the predominant alkaloid found in the varieties of opium poppy plant. It is obtained in form of liquid from the fruit capsule of the poppy. The latex which oozes from the incisions is collected, and dried to produce “raw opium” (about 8-14% morphine by dry weight).

    1128.Glucose is a type of

    (1) Pentose sugar
    (2) Hexose sugar
    (3) Tetrose sugar
    (4) Diose sugar
    Answer:
    1128.(2) Three common sugars (glucose, galactose and fructose) share the same molecular formula: C6H12O6. Because of their six carbon atoms, each is a hexose. They are “single” sugars or monosaccharides.

    1129.Number of mitochondria in bacterial cell is

    (1) one 
    (2) two
    (3) many 
    (4) zero
    Answer:
    1129.(4) Bacteria are prokaryotes, which, by definition, are cells that don’t possess membrane-bound
    organelles. Mitochondria are membrane-bound organelles. Cellular respiration, in prokaryotes, occurs
    within the cytoplasm or inner surfaces of the cell.

    1130.In cactus, the spines are the modified

    (1) stem 
    (2) stipulse
    (3) leaves 
    (4) buds
    Answer:
    1130.(3) Most cactus morphologists have concluded that cactus spines are modified leaves. They are  wholly transformed leaves that protect the plant from herbivores, radiate heat from the stem during the
    day, and collect and drip condensed water vapour during the cooler night.

    1131.The smallest known prokaryotic organism is

    (1) Microcystis
    (2) Mycoplasma
    (3) Bacteria
    (4) Chlorella
    Answer:
    1131.(2) Mycoplasmas are the smallest and simplest prokaryotes capable of self-replication. Keeping the number of structural elements, metabolic pathways and components of the protein synthesizing
    machinery to an essential minimum places Mycoplasmas closest to the concept of ‘minimum cells’.

    1132.The oilseed which is not edible

    (1) Sunflower 
    (2) Cottonseed
    (3) Sesamum 
    (4) Groundnut
    Answer:
    1132.(2) Cottonseed is a non-edible oilseed. Gossypol is a toxic compound found in the cotton plant. This compound is concentrated in the cottonseed but can also be found in other parts of the plant such as hulls, leaves and stems. Gossypol affects mainly the heart and liver.

    1133.Which fruit has its seed outside ?

    (1) Strawberry 
    (2) Banana
    (3) Groundnut 
    (4) Cashew nut
    Answer:
    1133.(1) True berries, such as blueberries and cranberries have seeds inside. The strawberry, however has its dry, yellow “seeds” on the outside (each of which is actually considered a separate fruit). The “seeds” seen on the outside of a strawberry are actually the plant’s ovaries and are called “achenes.”

    1134.Enzymes are

    (1) Proteins 
    (2) Minerals
    (3) Oils 
    (4) Fatty acids
    Answer:
    1134.(1) Enzymes are biological molecules (proteins) that act as catalysts and help complex reactions occur everywhere in life. They are in general globular proteins. They speed up reactions by providing an alternative reaction pathway of lower activation energy.

    1135.The largest cells in mammalian blood are

    (1) Erythrocytes
    (2) Monocytes
    (3) Basophils
    (4) Lymphocytes
    Answer:
    1135.(2) Various components of blood are: Plasma, Erythrocytes (Red Blood Cells), Leucocytes (White Blood Cells) and Thrombocytes/Platelets. Monocytes, also known as macrophages, are the largest blood cells in most mammals, measuring 10-15 m in diameter. They are leucocytes. Their nuclei are kidney-shaped and cytoplasm is abundant.

    1136.Who proposed Binomial Nomenclature ?

    (1) Linnaeus 
    (2) John Ray
    (3) Huxley 
    (4) Aristotle
    Answer:
    1136.(1) Binomial nomenclature is a formal system of naming species of living things by giving each a name composed of two parts, both of which use Latin grammatical forms. The formal introduction of this system of naming species is credited to Swedish natural scientist Carl Linnaeus, effectively beginning with his work ‘Species Plantarum’ in 1753.

    1137.Who proposed Five Kingdom Classification ?

    (1) R.H. Whittaker
    (2) John Ray
    (3) Carolus Linnaeus
    (4) H.F. Copeland
    Answer:
    1137.(1) R.H Whittaker proposed the five kingdom classification in 1969. Those five kingdoms are: Monera, Protista, Mycota (Fungi), Metaphyta (Plantae) and Metazoa (Animalia). It is the most accepted system of modern classification as the different groups of animals are placed phylogenetically.

    1138.The vitamin which is very labile and easily destroyed during cooking as well as storage is vitamin

    (1) D 
    (2) C
    (3) B6 
    (4) K
    Answer:
    1138.(2) Vitamin C is quite unstable when cooked or stored improperly. It is very liable and easily destroyed during cooking as well as storage. It is most susceptible to heat destruction.

    1139.‘Survival of the fittest’ was coined by

    (1) Darwin 
    (2) Lamarck
    (3) Mendel 
    (4) Weismann
    Answer:
    1139.(1) The ‘survival of the fittest’ quotation is attributed to Charles Darwin. He said, “It is not the strongest or the most intelligent who will survive but those who can best manage change.” However, Herbert Spencer first used the phrase – after reading Charles Darwin’s On the Origin of Species – in his Principles of Biology (1864).

    1140.Name the Japanese art of miniaturisation of trees.

    (1) Bonsai 
    (2) Kirigami
    (3) Origami 
    (4) Ikebana
    Answer:
    1140.(1) Bonsai is the art of aesthetic miniaturization of trees and plants in containers. A bonsai plant is not a dwarf plant but equal to the full sized flowering plant. The main objective of bonsai plants is to create a tree or plant, and even landscapes, in miniature.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments