Biology GK Questions Quiz-58

Biology GK Questions Quiz-58

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1141.Which one of the following is not a photosynthetic pigment ?

    (1) Chlorophyll 
    (2) Phycobilin
    (3) Carotenoid 
    (4) Anthocyanin
    Answer:
    1141.(4) There are three basic classes of photosynthetic pigments: Chlorophylls (greenish pigments), Carotenoids (usually red, orange, or yellow pigments) and Phycobilins (water-soluble pigments found in the cytoplasm). Anthocyanins play no part in photosynthesis.

    1142.Which of the following is a fibrous protein ?

    (1) Haemoglobin 
    (2) Albumin
    (3) Keratin 
    (4) Enzymes
    Answer:
    1142.(3) Keratin is a family of fibrous structural proteins. It is the key structural material making up the outer layer of human skin. It is also the key structural component of hair and nails. Another example of fibrous protein is collagen.

    1143.Typhoid fever is caused by

    (1) Bacteria 
    (2) Virus
    (3) Protozoa 
    (4) Fungi
    Answer:
    1143.(1) Typhoid fever is an infection that causes diarrhea and a rash. It is most commonly due to a type of bacterium called Salmonella typhi (S. typhi). S. typhi is spread through contaminated food, drink, or water.

    1144.The International Commisson on Zoological Nomenclature was established in

    (1) 1898 
    (2) 1988
    (3) 2001 
    (4) 1664
    Answer:
    1144.(*) The International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN) was founded in 1895. It provides and regulates a uniform system of zoological nomenclature ensuring that every animal has a unique and universally accepted scientific name.

    1145.Carolus Linnaeus System of classification is

    (1) Natural 
    (2) Artificial
    (3) Binomial 
    (4) Phylogenetic
    Answer:
    1145.(3) Swedish naturalist Carl Linnaeus established the binomial system of naming living organisms, setting a format and a structured process for classifying the interrelationships between plants (among which he included all fungi), and between animals. The binomial system that Linnaeus devised enables an author to refer to a species confident that it will mean the same thing to informed readers anywhere else in the world.

    1146.Cactus is referred to as

    (1) Hydrophyte 
    (2) Mesophyte
    (3) Xerophyte 
    (4) Epiphyte
    Answer:
    1146.(3) Cactus is a xerophyte as it specializes in surviving in hot and dry environments. Xerophytes are plants that are adapted to survive in an environment with little water, such as a desert or an ice- or snow covered region in the Alps or the Arctic.

    1147.How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern ?

    (1) One 
    (2) Two
    (3) Three 
    (4) Four
    Answer:
    1147.(1) Archegonium is the female reproductive organ in ferns and mosses. The upper part of the archegonium, the neck, consists of four rows of cells containing central neck cells. The uppermost of the neck cells are the neck canal cells; the lowest cell is the ventral canal cell. It has one neck canal cell with two nuclei.

    1148.Which angiosperm is vesselless ?

    (1) Hydrilla 
    (2) Trochodendron
    (3) Maize 
    (4) Wheat
    Answer:
    1148.(2) Trochodendron is a genus of flowering plants with one living species. It is vesselless angiosperm. Fewer than 200 species of angiosperms have the primitive feature of vesselless wood. With two exceptions— Trochodendron and Tetracentron—, all vesselless angiosperms occur in the Magnoliidae.

    1149.Who was the first child born after operative procedure ?

    (1) Caesar 
    (2) Huxley
    (3) William 
    (4) Pasteur
    Answer:
    1149.(1) Julius Caesar is commonly believed to have been born due to operative procedure from his mother Aurelia. It is from his name that the word ‘Caesarean section’ is derived. It is a surgical procedure in which one or more incisions are made through a mother’s abdomen and uterus to deliver baby.

    1150.Myrmecology is study of

    (1) Insects 
    (2) Ants
    (3) Crustaceans 
    (4) Arthropods
    Answer:
    1150.(2) Myrmecology is the scientific study of ants, a branch of entomology. The word myrmecology was coined by William Morton Wheeler (1865–1937), although human interest in the life of ants goes back further, with numerous ancient folk references.

    1151.HIV often changes its shape due to the presence of an enzyme called

    (1) Reverse Transcriptase
    (2) Enterokinase
    (3) Nucleotidase
    (4) Nucleoditase
    Answer:
    1151.(1) Use of the reverse transcriptase enzyme is a unique characteristic of retroviruses such as HIV.
    After the virus releases its genetic material into a host cell, reverse transcriptase converts the viral RNA
    into a complementary piece of DNA. This process is known as ‘reverse transcription’.

    1152.The cells which are colsely associated and interacting with guard cells are

    (1) Transfusion tissue
    (2) Complementary cells
    (3) Subsidiary cells
    (4) Hypodermal cells
    Answer:
    1152.(3) Guard cells interact physiologically and mechanically with subsidiary cells. Guard cells are those which have chloroplasts and control the opening of stomata. But, subsidiary cells are those which support the guard cells and they do not have chloroplasts.

    1153.Conversion of starch to sugar is essential for

    (1) Stomatal opening
    (2) Stomatal closing
    (3) Stomatal formation
    (4) Stomatal growth
    Answer:
    1153.(1) For keeping the stomata open a constant expenditure of energy is required. This is provided by the conversion of starch to sugar. The stomatal opening is, in turn, related to transpiration which is the evaporation of water from plants. It occurs chiefly at the leaves while their stomata are open for the passage of CO2 and O2 during photosynthesis.

    1154.Which of the following Genetically Modified vegetable is recently being made available in Indian market ?

    (1) Carrot 
    (2) Radish
    (3) Brinjal 
    (4) Potato
    Answer:
    1154.(*) Bt cotton is the only commercially available genetically modified (GM) crop in India (The Guardian, 31 July 2014). When Bt Brinjal was sought to be introduced in the market a few years ago, it led to a controversy. The Ministry of Environment and Forests imposed a moratorium on Bt Brinjal on February 9, 2010.

    1155.Which of the following listed is not a feature of organic farming ?

    (1) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
    (2) Soil is nurtured for furture use by maintaining micro-organisms
    (3) Use of synthetic fertilizers
    (4) Very less energy consumption
    Answer:
    1155.(3) Organic farming is a form of agriculture that relies on techniques such as crop rotation, green manure, compost, and biological pest control. It uses fertilizers and pesticides if they are considered natural (such as bone meal from animals or pyrethrin from flowers), but it excludes the use of synthetic
    petrochemical fertilizers and pesticides, plant growth regulators, etc.

    1156.The main function of palisade parenchyma in leaf is

    (1) Antibiotics 
    (2) Pollutants
    (3) Hormones 
    (4) Toxins
    Answer:
    1156.(4) Palisade parenchyma is the layer of tissue directly beneath the epidermis of the upper surface of a leaf. It contains the cylinder-shaped cells that hold the chloroplasts and constitutes the primary area of photosynthesis that converts the light energy to the chemical energy of carbohydrates.

    1157.The harmful substances produced by the microbes are known as

    (1) Antibiotics 
    (2) Pollutants
    (3) Hormones 
    (4) Toxins
    Answer:
    1157.(4) Toxins are substances created by plants and animals that are poisonous to humans. Most toxins that cause problems in humans are released by microorganisms such as bacteria, viruses, fungi, rickettsiae or protozoa. For example, cholera is due to a bacterial toxin.

    1158.For immediate energy production in cells, one should take

    (1) Glucose 
    (2) Proteins
    (3) Vitamin C 
    (4) Sucrose
    Answer:
    1158.(1) Glucose provides immediate energy for our brain and red blood cells. The most pressing need of all cells in the body is for an immediate source of energy. Some cells such as brain cells have severely limited storage capacities for either glucose or ATP, and for this reason, the blood must maintain a fairly constant supply of glucose.

    1159.In human body, ligaments are made up of

    (1) white fibres and some yellow elastic fibres
    (2) white fibres only
    (3) yellow fibres only
    (4) yellow fibres and muscle fibres
    Answer:
    1159.(1) A ligament is composed of dense fibrous bundles of collagenous fibres and spindle-shaped cells known as fibrocytes, with little ground substance. Ligaments may be of two major types: white ligament is rich in collagenous fibres, which are sturdy and inelastic; and yellow ligament is rich in elastic fibres, which are quite tough even though they allow elastic movement.

    1160.Which one of the following types of malaria is pernicious malaria ?

    (1) Vivax 
    (2) Ralapse
    (3) Tertian 
    (4) Malignant
    Answer:
    1160.(4) Pernicious malaria is always caused by Plasmodium falciparum and characterized by severe malarial paroxysms that recur about every 48 hours and often by acute cerebral, renal, or gastrointestinal manifestations. It is also called malignant tertian malaria.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments