Biology GK Questions Quiz-59

Biology GK Questions Quiz-59

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1161.Lungs of a plant are

    (1) Leaves 
    (2) Stems
    (3) Flowers 
    (4) Roots
    Answer:
    1161.(1) Leaves are the lungs of plants. Much like the lungs of animals, leaves are the place of a plant's
    respiration. It is from leaves that oxygen is emitted during the light hours of the day and carbonic acid
    gas at night.

    1162.Sporangia bearing leaf of a fern

    is called
    (1) Ramentum 
    (2) Indusium
    (3) Sorus 
    (4) Sporophyll
    Answer:
    1162.(3) The Sporangia are the reproductive structures of the ferns and fern allies. They are miniature sacks or capsules that produce the dust-like spores that are the “seeds” by which ferns are propagated. Several sporangia grouped together are called a Sorus.

    1163.‘Coralloid root’ of Cycas helps in

    (1) Absorption of water
    (2) Absorption of water and fixation of Nitrogen
    (3) Anchorage
    (4) Transport of food
    Answer:
    1163.(2) Branch roots are of two kinds: long-branching geotropic roots and short-branching apogeotropic roots, which are referred to as coralloid because of their irregular, beady appearance. The coralloid roots contain symbiotic cyanobacteria (blue-green algae), which fix nitrogen. It also collects water and soil nutrients and store carbohydrates.

    1164.Water conduction takes place in mosses through

    (1) Xylem and Phloem
    (2) Xylem
    (3) Collenchyma
    (4) Parenchyma
    Answer:
    1164.(4) Botanically, mosses are non-vascular plants that absorb water and nutrients mainly through their leaves and harvest carbon dioxide and sunlight to create food by photosynthesis. They have no vascular system to transport water. They do not have a well-developed xylem. Their conducting tissue is made up of parenchyma.

    1165.Companion cells of phloem are found in

    (1) Gymnosperms
    (2) Bryophyta
    (3) Pteridophyta
    (4) Angiosperms
    Answer:
    1165.(4) Only in angiosperms are sieve tubes and companion cells found in the phloem. In other vascular plants, parenchyma cells function in the same way as companion cells (that is, as the sieve cell’s living protoplasm), but they are not derived from the same mother cell as the sieve element.

    1166.A clone is a group of individuals obtained through

    (1) Hybridisation
    (2) Micropropagation
    (3) Cross pollination
    (4) Self pollination
    Answer:
    1166.(2) Micropropagation is the practice of rapidly multiplying stock plant material to produce a large number of progeny plants, using modern plant tissue culture methods. It leads to the production of plants that are clones of each other. It often produces more robust plants, leading to accelerated growth compared to similar plants produced by conventional methods - like cuttings.

    1167.What does the word ‘amphibian’ means ?

    (1) Three lives 
    (2) Four lives
    (3) Two lives 
    (4) One lives
    Answer:
    1167.(3) The word amphibian means two-lives. Amphibians spend their lives in the water and on land. All amphibians begin their life in water with gills and tails; as they grow, they develop lungs and legs for their life on land. Members of this animal class are frogs, toads, etc.

    1168.Interferons are synthesized in response to

    (1) Bacteria 
    (2) Fungi
    (3) Mycoplasma
    (4) Virus
    Answer:
    1168.(4) Interferons (IFNs) are a group of signaling proteins made and released by host cells in response to the presence of pathogens, such as viruses, bacteria, parasites, or tumor cells. Interferon synthesis occurs primarily in response to viral single-stranded or double stranded RNA that are either the genetic material of RNA viruses or a product of viral transcription. Interferons are named for their ability to “interfere” with viral replication by protecting cells from virus infections.

    1169.The resources which are obtained from bio sphere and have life are :

    (1) Potential resources
    (2) Biotic resources
    (3) Abiotic resources
    (4) Renewable resources
    Answer:
    1169.(2) Biotic resources describe living or once living resources of a community; for example organisms, such as plants and animals. They are obtained from the biosphere and have life. The resources which are composed of non-living things are called Abiotic Resources. For example, water, minerals, metals, wind, solar energy etc.

    1170.The hydrophilic nature of DNA is due to the presence of :

    (1) thymine base
    (2) a number of hydrogen bonds
    (3) phosphate group
    (4) deoxyribose sugar
    Answer:
    1170.(2) The phosphate groups on DNA are ionic and charged. Each phosphate group on the DNA backbone is one unit of negative charge (-1). Charged molecules attract water and are hydrophilic. DNA has two hydrophilic polar external backbones made of sugars and phosphate groups joined by ester bonds.

    1171.Which of the following is used in the treatment of cancer ?

    (1) Physiotherapy
    (2) Chemotherapy
    (3) Electrotherapy
    (4) Psychotherapy
    Answer:
    1171.(2) Chemotherapy (or CTX) is a category of cancer treatment that uses chemical substances, especially one or more anti-cancer drugs (chemotherapeutic agents) that are given as part of a standardized chemotherapy regimen. Traditional chemotherapeutic agents are cytotoxic, that is to say they act by killing cells that divide rapidly, one of the main properties of most cancer cells.

    1172.Red rot of sugarcane is caused by :

    (1) Alternaria alternata
    (2) Phylophthora infestans
    (3) Colletotrichum falcatum
    (4) Cercospora personata
    Answer:
    1172.(3) Red rot disease is caused by the fungus Glomerella tucumanensis. An older name, Colletotrichum falcatum, is still preferred by some pathologists. Red rot occurs in various parts of the cane plant but it is usually considered a stalk and a seed-piece disease. Its symptoms are highly variable depending upon the susceptibility of the sugarcane variety and the environment.

    1173.The fleshy thalamus is edible in

    (1) Apple 
    (2) Tomato
    (3) Orange 
    (4) Mango
    Answer:
    1173.(1) Apple is a pome, a simple, fleshy but false fruit as it is surrounded by a fleshy thalamus which is edible while actual fruit lies within. Other examples are pear, loquat, etc.

    1174.The sense of balance is achieved by :

    (1) Cerebrum equilibrium
    (2) Thalamus equilibrium
    (3) Cerebellum equilibrium
    (4) Spinal chord equilibrium
    Answer:
    1174.(3) The cerebellum equilibrium controls the aspects of balance, equilibrium, and muscle tone, which are factors that provide for smooth movement and activity. Electrical impulses from the cerebellum stimulate muscles that are responsible for voluntary movement, and it works in coordination with the motor cortices of the cerebrum for this overall function.

    1175.What does the word ‘amphibian’ means ?

    (1) Three lives 
    (2) Four lives
    (3) Two lives 
    (4) One lives
    Answer:
    1175.(3) The word amphibian means two-lives. Amphibians spend their lives in the water and on land. All amphibians begin their life in water with gills and tails; as they grow, they develop lungs and legs for their life on land. Members of this animal class are frogs, toads, etc.

    1176.Interferons are synthesized in response to

    (1) Bacteria 
    (2) Fungi
    (3) Mycoplasma 
    (4) Virus
    Answer:
    1176.(4) Interferons (IFNs) are a group of signaling proteins made and released by host cells in response to the presence of pathogens, such as viruses, bacteria, parasites, or tumor cells. Interferon synthesis occurs primarily in response to viral single-stranded or double stranded RNA that are either the genetic material of RNA viruses or a product of viral transcription. Interferons are named for their ability to “interfere” with viral replication by protecting cells from virus infections.

    1177.The resources which are obtained from bio sphere and have life are :

    (1) Potential resources
    (2) Biotic resources
    (3) Abiotic resources
    (4) Renewable resources
    Answer:
    1177.(2) Biotic resources describe living or once living resources of a community; for example organisms, such as plants and animals. They are obtained from the biosphere and have life. The resources which are composed of non-living things are called Abiotic Resources. For example, water, minerals, metals, wind, solar energy etc.

    1178.The hydrophilic nature of DNA is due to the presence of :

    (1) thymine base
    (2) a number of hydrogen bonds
    (3) phosphate group
    (4) deoxyribose sugar
    Answer:
    1178.(2) The phosphate groups on DNA are ionic and charged. Each phosphate group on the DNA backbone is one unit of negative charge (-1). Charged molecules attract water and are hydrophilic. DNA has two hydrophilic polar external backbones made of sugars and phosphate groups joined by ester bonds.

    1179.Which of the following is used in the treatment of cancer ?

    (1) Physiotherapy
    (2) Chemotherapy
    (3) Electrotherapy
    (4) Psychotherapy
    Answer:
    1179.(2) Chemotherapy (or CTX) is a category of cancer treatment that uses chemical substances, especially one or more anti-cancer drugs (chemotherapeutic agents) that are given as part of a standardized chemotherapy regimen. Traditional chemotherapeutic agents are cytotoxic, that is to say they act by killing cells that divide rapidly, one of the main properties of most cancer cells.

    1180.Red rot of sugarcane is caused by :

    (1) Alternaria alternata
    (2) Phylophthora infestans
    (3) Colletotrichum falcatum
    (4) Cercospora personata
    Answer:
    1180.(3) Red rot disease is caused by the fungus Glomerella tucumanensis. An older name, Colletotrichum falcatum, is still preferred by some pathologists. Red rot occurs in various parts of the cane plant but it is usually considered a stalk and a seed-piece disease. Its symptoms are highly variable depending upon the susceptibility of the sugarcane variety and the environment.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments