Biology GK Questions Quiz-62

Biology GK Questions Quiz-62

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1221.Which one of the following is the infective stage of the Malarial Parasite?

    (1) schigozoite 
    (2) trophozoite
    (3) sporoblast 
    (4) sporozoite
    Answer:
    1221.(4) When a mosquito sucks the blood of a person who has malaria parasites in his or her blood, the mosquito picks male and female gametocytes where they undergo a series of changes to become sporozoites. The sporozoites are the infective stages of malaria parasites in the mosquito. This process takes about 10 -14 days depending on environmental temperature.

    1222.Ecosystem consists of :

    (1) A biotic community and its non–living elements
    (2) Population
    (3) A population and its non–living elements
    (4) A biotic community
    Answer:
    1222.(1) An ecosystem is defined as any community of living and non-living things that work together. Biotic components are the living things that shape an ecosystem. All non-living components of an ecosystem is called abiotic components such as temperature, light, moisture, air currents, etc.

    1223.Linseed is obtained from

    (1) Castor 
    (2) Flax
    (3) Groundnut 
    (4) Sesame
    Answer:
    1223.(2) Linseed are the seeds of the flax plant, which are the source of linseed oil and linseed cake. Flax is a member of the genus Linum in the family Linaceae. Linseed is one of the most potent sources of omega 3 fatty acids found in nature.

    1224.Which of the following organism possesses characteristics of a plant and an animal?

    (1) Euglena 
    (2) Mycoplasma
    (3) Paramecium 
    (4) Chlorella
    Answer:
    1224.(1) Most species of Euglena have photosynthesizing chloroplasts within the body of the cell, which enable them to feed by autotrophy (making energy-containing organic molecules from inorganic raw material through the use of an energy source such as sunlight), like plants. However, they can also take nourishment heterotrophically (making use of food that comes from other organisms in the form of fats, carbohydrates, and proteins), like animals. So Euglena have features of both animals and plants.

    1225.Match the following :

    I
    A. Anabaena 
    B. Mucor 
    C. Pseudomonas 
    D. Ephedra 
    II
    1. Bacteria
    2. Gymnosperm
    3. Fungi
    4. Blue–green algae
    (1) A–4, B–2, C–3, D–l
    (2) A–4, B–3, C–1, D–2
    (3) A–3, B–4, C–l, D–2
    (4) A–2, B–l, C–4, D–3
    Answer:
    1225.(2) Anabaena: a blue-green algae; Mucor: a filamentous fungus; Pseudomonas: a common Gram-negative bacterium that can cause disease in animals; Ephedra: a genus of gymnosperm shrubs, the only
    genus in its family, Ephedraceae, and order, Ephedrales.

    1226.Tachycardia is a condition characterized by

    (1) heart-rate decreases from the normal
    (2) heart- rate increases from the normal
    (3) heart-beat stops
    (4) heart fails to pump
    Answer:
    1226.(2) Tachycardia is a heart rate that exceeds the normal resting rate. In general, a resting heart rate over 100 beats per minute is accepted as tachycardia in adults. A healthy adult heart normally beats 60 to 100 times a minute when a person is at rest. Tachycardia occurs when an abnormality in the heart produces rapid electrical signals.

    1227.Oxyntic cell is meant for the secretion of

    (1) Pepsin
    (2) Enterokinase
    (3) Hydrochloric acid
    (4) Lactic acid
    Answer:
    1227.(3) Parietal cells (also known as oxyntic cells), are the epithelial cells that secrete hydrochloric acid (HCl) and intrinsic factor. These cells are located in the gastric glands found in the stomach. They contain an extensive secretory network from which the HCl is secreted by active transport into the stomach.

    1228.Which one of the following is a vestigial organ ?

    (1) Eye-brow
    (2) Collar-bone
    (3) Wisdom-teeth
    (4) Nails
    Answer:
    1228.(3) Wisdom teeth are vestigial third molars that human ancestors used to help in grinding down plant tissue. The common postulation is that the skulls of human ancestors had larger jaws with more teeth, which were possibly used to help chew down foliage to compensate for a lack of ability to efficiently digest the cellulose that makes up a plant cell wall. As human diets changed, smaller jaws were naturally selected, yet the third molars, or “wisdom teeth,” still commonly develop in human mouths.

    1229.Water flows off the wings of birds and insects due- to the presence of

    (1) Waxes 
    (2) Sugars
    (3) Proteins 
    (4) Minerals
    Answer:
    1229.(1) Insects and birds have the simplest surface waxes that serve to water proof feathers. These consist of long chain hydrocarbons. The interlocking feather barbs and a special waxy coating create a shield that water runs off of. Besides, while a few components present in surface lipids can prevent growth of pathogens, the total surface was layer certainly functions to prevent microbial entry into the organism.

    1230.Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue?

    (1) Uric acid 
    (2) Acetic acid
    (3) Pyruvic acid 
    (4) Lactic acid
    Answer:
    1230.(4) Muscle fatigue refers to the decline in muscle force generated over sustained periods of activity. Intracellular acidosis due mainly to lactic acid accumulation has been regarded as the most important cause of skeletal muscle fatigue. Lactic acid accumulation leads to increased intracellular hydrogen ion (H+) concentration that leads to a weaker contraction.

    1231.Point out the incorrect pair :

    (1) Green Revolution – Agricultural Development
    (2) White Revolution – Dairy Development
    (3) Blue Revolution – Development of Fisheries
    (4) Operation Flood – Irrigation Development
    Answer:
    1231.(4) Operation Flood, launched in 1970 is a project of the National Dairy Development Board (NDDB), which was the world’s biggest dairy development program. It made India, a milk-sufficient nation, the largest milk producer in the world, surpassing the USA in 1998. Operation flood is also called White Revolution of India.

    1232.In B.C.G. Vaccine the word ‘C’ stands for :

    (1) Calmette 
    (2) Cough
    (3) Chlorine 
    (4) Cadmium
    Answer:
    1232.(1) The acronym BCG stands for Bacillus Calmette– Guérin, a vaccine against tuberculosis and for the treatment of some bladder cancers. It is prepared from a strain of the attenuated (virulence-reduced) live bovine tuberculosis bacillus, Mycobacterium bovis. It is on the World Health Organization’s List of Essential Medicines.

    1233.The presence of pollutants in the environment is usually expressed in ppm, where ppm stands for:

    (1) particles per mole
    (2) purity per microgram
    (3) pollutant prevent measures
    (4) parts per million
    Answer:
    1233.(4) PPM is an abbreviation of Parts Per Million. It is commonly used as a measure of small levels of pollutants in air, water, body fluids, etc. Parts per million is the mass ratio between the pollutant component and the solution.

    1234.Which one of the following is an autotroph?

    (1) Butterfly 
    (2) Algae
    (3) Grasshopper 
    (4) Mushroom
    Answer:
    1234.(2) An autotroph is an organism that can produce its own food using light, water, carbon dioxide, or other chemicals. Plants are the most familiar type of autotroph, but there are many different kinds of autotrophic organisms. Algae, which live in water and whose larger forms are known as seaweed, is autotrophic.

    1235.Soilless agriculture refers to

    (1) Hydroponics
    (2) Hygroponics
    (3) Sericulture
    (4) Inter–cropping
    Answer:
    1235.(1) Hydroponics is a subset of hydroculture and is a method of growing plants using mineral nutrient solutions, in water, without soil. Terrestrial plants may be grown with their roots in the mineral nutrient solution only, or in an inert medium, such as perlite or gravel. Hydroponics is a subset of soilless culture.

    1236.‘Red Data Book’ provides an account of

    (1) Endangered plants only
    (2) Fossil plants
    (3) Endangered plants and animals
    (4) Extinct animals only
    Answer:
    1236.(3) The Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of
    the state or country. This book provides central information for studies and monitoring programmes
    on rare and endangered species and their habits.

    1237.First human heart transplant was performed in

    (1) 1972 
    (2) 1955
    (3) 1967 
    (4) 1959
    Answer:
    1237.(3) Christiaan Barnard, a South African cardiac surgeon, performed the world’s first successful humanto-human heart transplant at Groote Schuur Hospital, Cape Town on 3 December 1967. The recipient o heart transplant was Louis Washkansky, a fifty three year old grocer with a debilitating heart condition.

    1238.In India, Dugong (sea cow) is found in the bioreserve site of:

    (1) Gulf of Mannar
    (2) Nokrek
    (3) Manas
    (4) Sundarban
    Answer:
    1238. (1) The sea mammal Dugong is found in the Gulf of Mannar biosphere reserve. It feeds on sea grasses like Halodule uninervis which occur in abundance in the waters around the Krusadai and Shingle islands and off the coast of Mandapam. Gulf of Mannar is the first Marine Biosphere Reserve not only in India, but also in south and Southeast Asia.

    1239.Life originated by chemosynthesis was proved in the laboratory by :

    (1) Sanger 
    (2) Pasteur
    (3) Miller 
    (4) Aristotle
    Answer:
    1239.(3) The Miller–Urey experiment of 1952 simulated the conditions thought at the time to be present on the early Earth, and tested the chemical origin of life under those conditions in a laboratory. The experiment demonstrated how amino acids could be generated in a lab environment from simple compounds subjected to electrical discharges in the early Earth’s atmosphere. The spontaneous creation of amino acids was used in this experiment to explain life’s origins by chemosynthesis.

    1240.Normal blood pressure reading of an adult human :

    (1) 80/120 mm Hg
    (2) 120/80 mm Hg
    (3) 130/90 mm Hg
    (4) 160/95 mm Hg
    Answer:
    1240.(2) According to the American Heart Association (AHA), normal blood pressure is a systolic pressure of less than 120 millimeters of mercury (mm Hg) and a diastolic pressure of less than 80 mm Hg, or 120/80 mm Hg. Having a blood pressure greater than 140/90 mm Hg is considered high blood pressure or hypertension.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments