Biology GK Questions Quiz-63

Biology GK Questions Quiz-63

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1241.The disease which has been eradicated :

    (1) Mumps 
    (2) Measles
    (3) Small pox 
    (4) Chicken pox
    Answer:
    1241.(3) Smallpox was an infectious disease caused by either of two virus variants, Variola major and Variola minor. After vaccination campaigns throughout the 19th and 20th centuries, the WHO certified the global eradication of smallpox in 1979. Smallpox is one of two infectious diseases to have been eradicated, the other being rinderpest which was declared eradicated in 2011.

    1242.Which of the following is commonly used in preparing custard powder ?

    (1) raagi 
    (2) wheat
    (3) maize 
    (4) rice
    Answer:
    1242.(3) Custard powder is primarily made up of thickeners that give the pudding its texture. It is primarily made from edible maize starch or corn flour. Cornstarch is great for thickening liquids, dissolves easily and is almost foolproof. The powder also contains flavorings such as vanilla.

    1243.Excretion in Hemichordates takes place by

    (1) Glomerulus 
    (2) Pronephron
    (3) Mesonephron 
    (4) Metanephron
    Answer:
    1243.(1) The glomerulus functions as an excretory organ in hemichordates. Soluble wastes are collected from the blood by the glomerulus, lying within the proboscis cavity, and excreted from that cavity through a dorsal pore (an opening on the upper side) to the outside.

    1244.People with Down’s syndrome invariably affected by:

    (1) Huntington’s disease
    (2) Alzheimer’s disease
    (3) Meningitis
    (4) Brain haemorrhage
    Answer:
    1244.(2) The best-known and most common chromosome abnormality in humans is Down’s syndrome, a condition associated with an extra chromosome 21. Down’s syndrome individuals also almost invariably develop Alzheimer’s disease, a form of dementia that is fairly common among the elderly. People with Down’s syndrome develop this disease in their fourth or fifth decade of life, much sooner than other people.

    1245.Damping off of seedlings is caused by

    (1) Peronospola parasitica
    (2) Albugo Candida
    (3) Phytophthora infestans
    (4) Pythium debaryanum
    Answer:
    1245.(4) Damping off is a horticultural disease or condition, caused by a number of different pathogens that kill or weaken seeds or seedlings before or after they germinate. Pythium, a genus of parasitic oomycete, are most often responsible for damping-off. Along with Rhizoctonia solani, attacks by Pythium are most associated with producing roughly circular patches of dead seedlings.

    1246.The deficiency of vitamin A causes

    (1) night blindness
    (2) beri-beri
    (3) rickets
    (4) pellagra
    Answer:
    1246.(1) Nyctalopia (night blindness) is a condition making it difficult or impossible to see in relatively low light. It is one of the first signs of Vitamin A deficiency. Xerophthalmia, keratomalacia, and complete blindness can also occur since Vitamin A has a major role in phototransduction.

    1247.The use of heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termed as :

    (1) Electrometallurgy
    (2) Hydrometallurgy
    (3) Pyrometallurgy
    (4) Cryometallurgy
    Answer:
    1247.(3) Pyrometallurgy consists of the thermal treatment of minerals and metallurgical ores and concentrates to bring about physical and chemical transformations in the materials to enable recovery of valuable metals. During pyrometallic processing, an ore, after being beneficiated (concentrated by crushing, grinding, floating and drying), is sintered or roasted (calcined) with other materials such as baghouse dust and flux. The concentrate is then smelted, or melted, in a blast furnace in order to fuse the desired metals into impure molten bullion.

    1248.Natural system of classification was proposed by ______ botanists.

    (1) Indian 
    (2) German
    (3) Swedish 
    (4) British
    Answer:
    1248.(4) The best and a highly recognised natural system of classification was proposed by George Bentham and Sir Joseph Hooker, two great British botanists associated with Royal Botanical Garden at Kew, in their General Plantarum (1862-1883). They classified plants strictly on the basis of a natural scheme. This system is based not only on the characters of the reproductive organs and structural relationship, but all the other important characters are also taken into consideration and the plants are classified according to their related characters.

    1249.What is the Kyoto Protocol?

    (1) It is an agreement among countries to take steps for reducing acid rain
    (2) It is an agreement among countries to take steps for planting trees to control pollution
    (3) It is an agreement among countries to start using nuclear energy
    (4) It is an agreement among countries to take steps for reducing global warming
    Answer:
    1249.(4) The Kyoto Protocol is an international treaty, which extends the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) that commits State Parties to reduce greenhouse gases emissions, based on the premise that (a) global warming exists and (b) man-made CO2 emissions have caused it. It aims to fight global warming by reducing greenhouse gas concentrations in the atmosphere. The treaty was negotiated in December 1997 at the city of Kyoto,
    Japan and came into force on February 16, 2005.

    1250.Transpiration increases in :

    (1) Hot, dry and windy condition
    (2) Hot, damp and windy condition
    (3) Cool, damp and windy condition
    (4) Cool, dry and still condition
    Answer:
    1250.(1) Conditions which increase the rate of evaporation also increase the rate of transpiration. Transpiration is more rapid in hot, dry and windy conditions than it is in still or humid conditions. Plenty of light also speeds up transpiration. Factors that affect transpiration rate Factor Description Explanation Light In bright light transpiration increases The stomata (openings in the leaf) open wider to allow more carbon dioxide into the leaf for photosynthesis. Temperature Transpiration is faster in higher temperatures Evaporation and diffusion are faster at higher temperatures Wind Transpiration is faster in windy conditions Water vapour is removed quickly by air movement, speeding up diffusion of more water vapour out of the leaf Humidity Transpiration is slower in humid conditions Diffusion of water vapour out of the leaf slows down if the leaf is already surrounded by moist air.

    1251.Christmas factor is involved in :

    (1) Blood Coagulation
    (2) Excretion
    (3) Digestion
    (4) Respiration
    Answer:
    1251.(1) Factor IX, also known as Christmas factor, is one of the serine proteases of the coagulation system; it belongs to peptidase family S1. Deficiency of this protein causes hemophilia B. It was discovered in 1952 after a young boy named Stephen Christmas was found to be lacking this exact factor, leading to haemophilia.

    1252.If xylem and phloem are arranged in the same radius, such a vascular bundle is called :

    (1) collateral 
    (2) bicollateral
    (3) concentric 
    (4) radial
    Answer:
    1252.(1) In the collateral type of vascular bundle, xylem and phloem are arranged side by side on the same radius. This may be either open or closed. Usually xylem is seen towards the inner side and phloem towards outer side. The collateral vascular bundle is also known as conjoint.

    1253.Amino acids are required for the synthesis of :

    (1) Alkaloids 
    (2) Lipids
    (3) Proteins 
    (4) Carbohydrates
    Answer:
    1253.(3) Amino acids are required for the synthesis of body protein and other important nitrogen-containing compounds. Amino acids are constituents of protein and act as precursors for many coenzymes, hormones, nucleic acid, etc. Adult humans are unable to synthesize all twenty amino acids needed for protein synthesis; those which cannot be synthesized and which must then be acquired via the diet are referred to as essential.

    1254.Minamata disease is caused by pollution of water by :

    (1) lead
    (2) tin
    (3) methy isocyanate
    (4) mercury
    Answer:
    1254.(4) Minamata disease is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning. The disease was first discovered in Minamata City in Kumamoto prefecture, Japan in 1956. It was caused by the release of methyl mercury in the industrial wastewater (point source pollution) from the Chisso Corporation's chemical factory, which continued from 1932 to 1968.

    1255.Commercially valued cork is obtained from :

    (1) Quercus spp
    (2) Cedrus Deodara
    (3) Ficus
    (4) Cycas
    Answer:
    1255.(1) Cork is a prime-subset of bark tissue that is harvested for commercial use primarily from Quercus suber. It is endemic to the Mediterranean region. Cork is composed of suberin, a hydrophobic substance and, because of its impermeable, buoyant, elastic, and fire retardant properties, it is used in a
    variety of products, such as wine stoppers.

    1256.BOD stands for :

    (1) Biological oxidation demand
    (2) Biological oxygen demand
    (3) Biochemical oxygen demand
    (4) Biotic oxidation demand
    Answer:
    1256.(3) BOD stands for Biochemical Oxygen Demand. It is the amount of dissolved oxygen needed by aerobic biological organisms to break down organic material present in a given water sample at certain temperature over a specific time period. The BOD value is most commonly expressed in milligrams of oxygen consumed per litre of sample during 5 days of incubation at 20°C.

    1257.What do you understand by the term ‘Dark Fermentation’?

    (1) It is a method to dispose nuclear wastes.
    (2) It is a method to produce methane from organic wastes.
    (3) It is a method to reduce COD in the atmosphere.
    (4) It is a method to produce Hydrogen as a fuel from waste water.
    Answer:
    1257.(4) Dark fermentation is the fermentative conversion of organic substrate to bio-hydrogen. It is a complex process manifested by diverse groups of bacteria, involving a series of biochemical reactions using three steps similar to anaerobic conversion. Wastewater is used as a potential substrate for bio-hydrogen production in the dark fermentation process.

    1258.Approximate number of skeletal muscles is :

    (1) 500 
    (2) 700
    (3) 200 
    (4) 206
    Answer:
    1258.(2) There are approximately 640 skeletal muscles within the typical human, and almost every muscle constitutes one part of a pair of identical bilateral muscles, found on both sides, resulting in approximately 320 pairs of muscles. Nevertheless, the exact number is difficult to define because different sources group muscles differently, e.g. regarding what is defined as different parts of a single muscle or as several muscles. Examples range from 640 to 850.

    1259.The Ozone layer protects us from:

    (1) Cosmic rays
    (2) Ultra-Violet rays
    (3) Visible rays
    (4) Infrared rays
    Answer:
    1259.(2) The ozone layer refers to a region of Earth's stratosphere that absorbs most of the Sun's ultraviolet (UV) radiation. It absorbs 97–99% of the Sun's mediumfrequency ultraviolet light (from about 200 nm to 315 nm wavelength), which otherwise would potentially damage exposed life forms near the surface. 

    1260.Blue Revolution is related to:

    (1) Space research
    (2) Poultry
    (3) Drinking water
    (4) Fisheries
    Answer:
    1260.(4) Blue Revolution means the adoption of a package programme to increase the production of fish and marine products. The Blue Revolution in India was started in 1970 during the Fifth Five-Year Plan when the Central Government sponsored the Fish Farmers Development Agency (FFDA). It is related to fish breeding, fish rearing, fish marketing, and fish export.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments