Biology GK Questions Quiz-68

Biology GK Questions Quiz-68

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1341.Azolla increases soil fertility for

    (1) maize cultivation
    (2) wheat cultivation
    (3) barley cultivation
    (4) rice cultivation
    Answer:
    1341.(4) The nitrogen-fixing capability of Azolla has led to it being widely used as a biofertiliser for increasing the productivity of rice fields. When rice paddies are flooded in the spring, they can be inoculated with Azolla, which then quickly multiplies to cover the water, suppressing weeds. The rotting plant material releases nitrogen to the rice plants, increasing the rice yield equivalent to that produced by 30-60 kg N/ha.

    1342.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants ?

    (1) Xylem 
    (2) Phloem
    (3) Chloroplast 
    (4) None of these
    Answer:
    1342.(2) The transport of water, nutrients and other substances from one part of a plant to another is called translocation. While, phloem transports synthesized food from the leaves to the rest of the plant body; water and minerals are transported from the roots upwards through the xylem tubes.

    1343.Which lobe of human brain is associated with hearing ?

    (1) Frontal lobe
    (2) Parietal lobe
    (3) Temporal lobe
    (4) Occipital lobe
    Answer:
    1343.(3) The Temporal Lobes, located on each side of the head above the ears, control hearing and are related to smell, taste and short-term memory (especially visual and verbal). It is involved in processing sensory input into derived meanings for the appropriate retention of visual memory, language comprehension, and emotion association.

    1344.In mammals, an important role of excretion is played by

    (1) Large intestine
    (2) Kidneys
    (3) Lungs
    (4) Liver
    Answer:
    1344.(2) The kidneys are bean-shaped organs that serve several excretory roles apart from the essential regulatory roles in mammals. They remove from the blood the nitrogenous wastes such as urea, as well
    as salts and excess water, and excrete them in the form of urine. In producing urine, the kidneys excrete nitrogenous wastes such as urea and ammonium.

    1345.The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote

    (1) Availability of easy credit to big farmers
    (2) Co-operative farming
    (3) Inclusive growth
    (4) Development of rural sector
    Answer:
    1345.(3) In the Indian context, the Second Green Revolution is a change in agricultural production widely thought necessary to feed and sustain the growing population on Earth and promote inclusive growth. As per the Eleventh Plan document, the Second Green Revolution aims to meet the problems of small and marginal farmers for providing income security to a large section of rural households and treating them as partners of development instead of a mere beneficiary of some government schemes or programme.

    1346.Which mosquito is the carrier of Zika virus?

    (1) Culex 
    (2) Aedes
    (3) Anopheles 
    (4) Culiseta
    Answer:
    1346.(2) Zika virus (ZIKV) is a member of the virus family Flaviviridae is spread by daytime-active Aedes mosquitoes, such as A. aegypti and A. albopictus. Its name comes from the Zika Forest of Uganda, where the virus was first isolated in 1947. Zika virus is related to the dengue, yellow fever, Japanese encephalitis, and West Nile viruses.

    1347.Root cap is derived from

    (1) Dermatogen 
    (2) Calyptrogen
    (3) Protoderm 
    (4) Histogen
    Answer:
    1347.(2) Calyptrogen is a layer of rapidly dividing cells at the tip of a plant root, from which the root cap is formed. It occurs in grasses and many other plants. The root cap is formed by several layers of cells that envelop the root tip externally. This covering of cells, of which the outermost ones are dead, envelops and protects the growing tip very much as a thimble protects the finger.

    1348.The blotting technique used to identify the isolated protein is

    (1) Northern blotting
    (2) Western blotting
    (3) Southern blotting
    (4) Cloning
    Answer:
    1348.(2) Protein electrophoresis and Western blotting are both methods used to identify specific proteins in a sample or solution. Western blotting, also known as immunoblotting or protein blotting, is a core technique in cell and molecular biology. In most basic terms, it is used to detect the presence of a specific protein in a complex mixture extracted from cells.

    1349.Morphology of Chromosomes can be best studied at

    (1) Interphase 
    (2) Prophase
    (3) Metaphase 
    (4) Zygotene
    Answer:
    1349.(3) The morphology of the chromosomes can be distinctly studied at metaphase stage of cell division because at this stage chromosomes are in highly condensed state and become thicker and well arranged. The following structures are observed in a typical chromosome: Chromatid, Chromonemata, Primary constriction (centromere), Secondary constriction (nucleolar organizer), satellite, telomere, and chromosmere.

    1350.Polio is caused by

    (1) Bacteria 
    (2) Virus
    (3) Fungus 
    (4) Protozoa
    Answer:
    1350.(2) Poliomyelitis, often called polio or infantile paralysis, is an infectious disease caused by the
    poliovirus.Poliovirus is usually spread from person to person through infected fecal matter entering the
    mouth. It may also be spread by food or water containing human feces and less commonly from infected saliva.

    1351.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome

    (1) Loss due to insect pests
    (2) Decrease in food production
    (3) Deficiencies of micronutrients and vitamins
    (4) Loss due to plant diseases
    Answer:
    1351.(3) Biofortification refers to the breeding of crops to increase their nutritional value. The crops produced through biofortification method are always rich in nutrients like iron, zinc and Vitamin A. for example, Golden rice was produced using the method of biofortification. This rice is rich in beta-carotene and provides vitamin A to the children.

    1352.DOTS is a treatment given to patients suffering from

    (1) Polio 
    (2) AIDS
    (3) Hepatitis 
    (4) Tuberculosis
    Answer:
    1352.(4) DOTS (Directly Observed Treatment, Short Course), also known as TB-DOTS, is the name given to the tuberculosis control strategy recommended by the World Health Organization. It is the best curative method for treatment of tuberculosis because of its highly efficient and cost-effective strategy.

    1353.Magnesium is a constituent metal of

    (1) Chlorophyll molecule
    (2) DNA
    (3) Mitochondria
    (4) Ribosomes
    Answer:
    1353.(1) The basic structure of chlorophyll consists of a porphyrin ring, coordinated to a central atom. This is very similar in structure to the heme group found in hemoglobin, except that in heme the central atom is iron, whereas in chlorophyll it is magnesium. This was discovered in 1906 and was the first time that magnesium had been detected in living tissue.

    1354.Name the gas used in preparation of bleaching powder

    (1) Oxygen 
    (2) Hydrogen
    (3) Nitrogen 
    (4) Chlorine
    Answer:
    1354.(4) Bleaching powder (CaOCl2) in manufactured by passing chlorine gas over dry slaked lime. Bleaching powder is also called calcium chlorohypochlorite because it is considered as a mixed salt of hydrochloric acid and hypochlorous acid.

    1355.Rio Summit is associated with

    (1) Convention on Biological Diversity
    (2) Green house gases
    (3) Ozone depletion
    (4) Wet lands
    Answer:
    1355.(1) The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), otherwise known as the Earth Summit or Rio Summit, was held in Rio de Janeiro, Brazil, in June 1992. An important achievement of the summit was an agreement on the Climate Change Convention. Besides, the Convention on Biological Diversity was opened for signature at the Rio Summiton 5 June 1992 and entered into force on 29 December 1993.

    1356.Polyploidy arises due to change in the

    (1) number of chromatids
    (2) structure of genes
    (3) number of chromosomes
    (4) structure of chromosomes
    Answer:
    1356.(3) An organism having more than two sets of homologous chromosomes is known as polyploid and the phenomenon polyploidy.Polyploidy refers to a numerical change in a whole set of chromosomes. Polyploidy may occur due to abnormal cell division, either during mitosis, or commonly during metaphase I in meiosis.

    1357.The largest artery in human body is

    (1) Aorta
    (2) Capillary
    (3) Vena cava
    (4) Pulmonary vein
    Answer:
    1357.(1) The aorta is the largest artery of the human body. It is an artery that directly arises from the heart itself and descends through the thorax and into the abdomen. All the arteries of the body, save the pulmonary arteries, stem from the aorta or one of its main branches.

    1358.Smooth muscles are likely to be found in

    (1) muscles of legs
    (2) muscles of arms
    (3) stomach
    (4) heart
    Answer:
    1358.(3) The term smooth muscle refers to a muscle of the human body that is part of a involuntary muscle group. The walls of hollow organs are the primary place that smooth muscles can be found. Some of those locations include: Walls of blood vessels, walls of stomach, intestines, large (aorta) and small arteries, arterioles and veins, urinary bladder, uterus, male and female reproductive tracts, respiratory tract,etc.

    1359.The substrate of photorespiration is

    (1) Fructose 
    (2) Pyruvic acid
    (3) Glycolate 
    (4) Glucose
    Answer:
    1359.(3) Photorespiration is a special type of respiration shown by many green plants when they are exposed to light. Glycolate (glycolic acid) is the chief metabolite of photorespiration and also its substrate. Other important metabolites are the amino acids glycine and serine.

    1360.The waste management technique that involves the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called

    (1) Bio sensor
    (2) Bio magnification
    (3) Bio remediation
    (4) Bio concentration
    Answer:
    1360.(3) Bioremediation is a waste management technique that involves the use of organisms to remove or neutralize pollutants from a contaminated site. It uses naturally occurring organisms to break down hazardous substances into less toxic or non-toxic substances. There are two classes of bioremediation used : In situ and Ex situ.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments