Biology GK Questions Quiz-69

Biology GK Questions Quiz-69

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1361.Who is known as the ‘Father of Green Revolution’ in India?

    (1) G. Paul
    (2) Norman Borlaug
    (3) Van Neil
    (4) Dr. Mithchell
    Answer:
    1361.(2) Norman Borlaug, an American biologist and humanitarian, is globally known as the Father of Green Revolution forintroducing techniques that contributed to the extensive increases in agricultural production. He is credited with saving over a billion people worldwide from starvation. M. S. Swaminathan is known as “Indian Father of Green Revolution” for his leadership in introducing and further developing highyielding varieties of wheat in India.

    1362.The oxygen liberated during photosynthesis comes from

    (1) Water
    (2) Carbon dioxide
    (3) Glucose
    (4) Chlorophyll
    Answer:
    1362.(1) The oxygen produced during photosynthesis comes from water. The electrons excited by light in the chlorophyll molecule are replaced by electrons produced from the oxidation of water into oxygen. Photosynthesis combines water and carbon dioxide into sugars, leaving oxygen gas as a waste product.

    1363.Kyoto Protocol is associated with

    (1) Species conservation
    (2) Climate change
    (3) Wetland Conservation
    (4) Medicinal plants
    Answer:
    1363.(2) The Kyoto Protocol is an international agreement linked to the United Nations Framework Convention on Climate Change, which commits its Parties by setting internationally binding emission reduction targets. It was adopted in Kyoto, Japan, on 11 December 1997 and entered into force on 16 February 2005.

    1364.Meibomian glands are located in

    (1) Eye 
    (2) Ear
    (3) Nose 
    (4) Skin
    Answer:
    1364.(1) Meibomian glands are the tiny oil glands which line the margin of the eyelids (the edges which touch when the eyelids are closed). These glands secrete oil which coats the surface of our eyes and keeps the water component of our tears from evaporating (drying out). Together, the water and the oil layer make up the tear film.

    1365.Which of the following vitamins are water soluble?

    (1) Vit. A and Vit. B
    (2) Vit. B and Vit. C
    (3) Vit. C and Vit. D
    (4) Vit. A and Vit. C
    Answer:
    1365.(2) Vitamins are classified as either fat soluble (vitamins A, D, E and K) or water soluble (vitamins B and C).The fat soluble vitamins are soluble in lipids (fats); water-soluble vitamins are those that dissolve in water upon entering the body. Because of this, our body cannot store excess amounts of water-soluble vitamins for later use.

    1366.Green House Effect’ means

    (1) Pollution in houses in tropical region
    (2) Prevention of ultraviolet radiation by the ozone layer
    (3) Trapping of solar energy due to atmospheric gases
    (4) Damage to green painted buildings
    Answer:
    1366.(3) The greenhouse effect occurs when Earth’s atmosphere traps solar radiation because of the presence of certain gases, causing the heating of the earth. These greenhouse gases include water vapor, CO2, methane, nitrous oxide (N2O) and other gases, according to the Environmental Protection Agency (EPA).

    1367.Honey that has high concentration of sugar does not decay because

    (1) Bacteria cannot survive in an active state as it is totally deprived of oxygen
    (2) It contains natural antioxidant that prevents bacterial attack
    (3) Bacteria cannot survive in an active state in a solution of high osmotic strength as water is drawn out
    (4) None of these
    Answer:
    1367.(3) The reason why bacteria doesnot grow in high concentration of sugar is because of sugar’s high osmotic and dehydrating effects. Sugar, whether in solid or aqueous form, attempts to reach equilibrium with the sugar content of the food product with which it is in contact. This has the effect of drawing available water from within the food to the outside and inserting sugar molecules into the food interior. The result is a reduction of the so-called product water activity (aw), a measure of unbound, free water molecules in the food that is necessary for microbial survival and growth.Sugar’s other antimicrobial mechanisms include interference with a microbe’s enzyme activity and weakening the molecular structure of its DNA (Scientific American Journal).

    1368.Which of the following mammals lay eggs?

    (1) Bat 
    (2) Whale
    (3) Weasel 
    (4) Platypus
    Answer:
    1368.(4) The platypus, also known as the duck-billed platypus, is a semiaquatic egg-laying mammal endemic to eastern Australia, including Tasmania. Together with the four species of echidna, it is one of the five extant species of monotremes, the only mammals that lay eggs instead of giving birth.

    1369.What does the term ‘Ebola’ stand for?

    (1) A viral disease outbreak in West Africa
    (2) A viral disease outbreak in Bangladesh
    (3) A city in Syria destroyed by ISIS.
    (4) None of these
    Answer:
    1369.(1) Ebolais a viral hemorrhagic fever of humans and other primates caused by ebolaviruses. The largest outbreak to date of Ebola was the epidemic in West Africa, which occurred from December 2013 to January 2016 with 28,616 cases and 11,310 deaths.

    1370.The virus of AIDS affects the growth of _________

    (1) Haemoglobin
    (2) RBCs in blood
    (3) T cells in blood
    (4) Grey cells in brain
    Answer:
    1370.(3) Human immunodeficiency virus (HIV) attacks and kills crucial immune system cells, known as T-helper cells. A T cell, or T lymphocyte, is a type of lymphocyte (a subtype of white blood cell) that plays a central role in cell-mediated immunity. They are called T cells because they mature in the thymus from thymocytes.

    1371.Gustation refers to the sense of which of the following ?

    (1) Smell 
    (2) Hearing
    (3) Tactile 
    (4) Taste
    Answer:
    1371.(4) Gustation is usually called the sense of taste. Taste is the sensation produced when a substance in the mouth reacts chemically with taste receptor cells located on taste buds in the oral cavity, mostly on the tongue.Taste cells are gathered together in taste buds on the tongue, and taste buds are hidden in bumps on the tongue called papillae.

    1372.What is commonly known as ‘white plague’?

    (1) Typhoid 
    (2) Malaria
    (3) Tuberculosis 
    (4) Plague
    Answer:
    1372.(3) Tuberculosis was known as the white death and the great white plague during the 19th century. Tuberculosis is an infectious disease caused by the bacterium Mycobacterium tuberculosis (MTB). It can occur in any organ of the body but is most well known in the lung.

    1373.Which of the digestive organs contains acid?

    (1) Stomach
    (2) Small intestine
    (3) Appendix
    (4) Colon
    Answer:
    1373.(2) Gastric acid, gastric juice or stomach acid, is a digestive fluid, formed in the stomach. It is composed of hydrochloric acid (HCl), potassium chloride (KCl) and sodium chloride (NaCl). Gastric acid plays a key role in digestion of proteins, by activating digestive enzymes.

    1374.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?

    (1) Cotton 
    (2) Jute
    (3) Wool 
    (4) Silk
    Answer:
    1374.(4) Ultrastrong spider silk is one of the toughest natural fibers known in nature. The light, flexible
    fiber is five times stronger by weight than high-grade steel and extremely stretchy, enlarging to snag incoming insects and other prey.

    1375.Potato is a

    (1) Root 
    (2) Stem
    (3) Bud 
    (4) Fruit
    Answer:
    1375.(2) Potatoes are examples of tubers : the swollen ends of stolons that may store starch. It is a stem
    because it has many nodes called eyes with spaces between eyes known as internodes. Potato tubers
    develop at the end of swollen underground stem structures, rhizomes. Eyes of potatoes are really axillary buds which contain several small buds at each site. These buds can expand to form shoots which grow on to make whole plants.

    1376.Haematopoiesis take place in

    (1) Lungs 
    (2) Pancreas
    (3) Liver 
    (4) Bone marrow
    Answer:
    1376.(4) Haematopoiesisis the formation of blood cellular components. The sites where haematopoiesis occurs change during embryonic development, but in adult mammals, the bone marrow is the major site of haematopoiesis. Haematopoietic stem cells in the bone marrow reside in a specialised micro environment known as the hematopoietic stem cell niche, composed of osteoblasts, mesenchymal cells and sinusoidal vessels.

    1377.______ is a hormone that regulates the amount of glucose in the blood

    (1) Glucogen 
    (2) Thyroxine
    (3) Oxytocin 
    (4) Insulin
    Answer:
    1377.(4) Insulin is a hormone that allows our body to use sugar (glucose) from carbohydrates in the food that we eat for energy or to store glucose for future use. Insulin helps keeps our blood sugar level from getting too high (hyperglycemia) or too low (hypoglycemia).Insulin is a peptide hormone produced by beta cells of the pancreatic islets.

    1378.Pellagra and Scurvy are caused by which pair of vitamin deficiency respectively

    (1) Vitamin C and Vitamin D
    (2) Vitamin B-12 and Vitamin C
    (3) Vitamin C and Vitamin A
    (4) Vitamin A and Vitamin B-12
    Answer:
    1378.(*) Pellagra defines systemic disease as resulting from a marked cellular deficiency of niacin (vitamin B3). It is characterized by 4 “D’s”: diarrhea, dermatitis, dementia, and death. Scurvy is a state of dietary deficiency of vitamin C (ascorbic acid). It causes general weakness, anemia, gum disease, and skin hemorrhages.

    1379.The suicidal bags of the cell are

    (1) Lysosomes
    (2) Ribosomes
    (3) Dictyosomes
    (4) Phagosomes
    Answer:
    1379.(1) Lysosomes are called the suicide bags of the cells they contain digestive enzymes, and break down food, cellular debris and foreign invaders like bacteria. When the cell is injured beyond repair, or becomes old, the lysosome digests the cell. So, it is called “suicide bag of the cell.”

    1380.Who among the following is credited with starting the work on plant tissue culture?

    (1) F.C. Steward
    (2) P. Maheshwari
    (3) P.R. White 
    (4) Haberlandt
    Answer:
    1380.(4) G. Haberlandt, a German botanist, in 1902 cultured fully differentiated plant cells isolated from different plants. This was the very first step for the beginning of plant cell and tissue culture. Further contributions were made by the Cell Doctrine which admitted that a cell is capable of showing totipotency.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments