Biology GK Questions Quiz-71

Biology GK Questions Quiz-71

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1401.Which of the following is used as anaesthetics?

    (1) N2 
    (2) N2O
    (3) CH4 
    (4) CO2
    Answer:
    1401.(2) Nitrous oxide (N2O) is a colorless, odorless gas that is used as an anesthetic and analgesic. It is used in surgery and dentistry for its anaesthetic and analgesic effects. It is known as “laughing gas” due to the euphoric effects of inhaling it, a property that has led to its recreational use as a dissociative anaesthetic.

    1402.Clove is obtained from

    (1) Root 
    (2) Stem
    (3) Leaves 
    (4) Flower buds
    Answer:
    1402.(4) Cloves are obtained from the aromatic flower buds of a tree in the family Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Cloves ate the dried unopened flower buds and calyx tubes, harvested before the flowers have opened, of the clove tree. Cloves are collected when the flower bud is not yet open.

    1403.Which of the following is the treatment of water pollution?

    (1) Bag house filter
    (2) Windrow composting
    (3) Venturi scrubber
    (4) Reverse Osmosis
    Answer:
    1403.(4) Reverse osmosis (RO) is a water purification technology that uses a semipermeable membrane to remove ions, molecules, and larger particles from drinking water. It can remove many types of dissolved and suspended species from water, including bacteria, and is used in both industrial processes and the production of potable water. It is most commonly known for its use in drinking water purification form.

    1404.Harvesting season of Kharif crop in India is _________

    (1) January, March
    (2) February, April
    (3) September, October
    (4) November, January
    Answer:
    1404.(3) Kharif crops or monsoon crops are domesticated plants cultivated and harvested during the rainy (monsoon) season in the South Asia, which lasts between April and October. Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July, during the south-west monsoon season and harvested in September-October. Main kharif crops are millet and rice.

    1405.Spraying of DDT on crops causes pollution of __________

    (1) Air & Soil 
    (2) Crops & Air
    (3) Soil & Water 
    (4) Air & Water
    Answer:
    1405.(3) DDT is a persistent organic pollutant that is readily adsorbed to soils and sediments, which can act both as sinks and as long-term sources of exposure affecting organisms. Besides, spraying pesticides like DDT on plants pollutes the ground water system which contaminates the entire food chain by severely affecting humans dependent on these.

    1406.Which cells in pancreas produce Insulin ?

    (1) Thymus
    (2) Estrogen
    (3) Corpus epididymis
    (4) Islets of Langerhans
    Answer:
    1406.(4) The islets of Langerhans are the regions of the pancreas that contain cells that produce hormones. There are five types of cells in the islets of Langerhans: beta cells secrete insulin; alpha cells secrete glucagon; PP cells secrete pancreatic polypeptide; delta cells secrete somatostatin; and epsilon cells secrete ghrelin.

    1407.The xylem in plants are responsible for :

    (1) transport of water
    (2) transport of food
    (3) transport of amino acids
    (4) transport of oxygen
    Answer:
    1407.(1) Xylem is one of the two types of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. The basic function of xylem is to transport water from roots to shoot and leaves, but it also transports some dissolved nutrients. Together with phloem (tissue that conducts sugars from the leaves to the rest of the plant), xylem is found in all vascular plants.

    1408.Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?

    (1) Bacillus thurigiensis
    (2) Agrobacterium tumefaciens
    (3) Pseudomonas fluorescens
    (4) None of these
    Answer:
    1408.(2) Crown gall is a disease caused by the bacterium Agrobacterium tumefaciens (synonym Rhizobium radiobacter), which enters the plant through wounds in roots or stems and stimulates the plant tissues to grow in a disorganized way, producing swollen galls. As the disease progresses, plants lose vigour and may eventually die.

    1409.Eustachian Tube is located in which part of human body?

    (1) Nose 
    (2) Ear
    (3) Eyes 
    (4) Throat
    Answer:
    1409.(2) The Eustachian Tube is a tube that links the nasopharynx to the middle ear. It is a part of the middle ear. The Eustachian tube connects from the chamber of the middle ear to the back of the nasopharynx.It is named after the 16th century anatomist Bartolomeo Eustachi.

    1410.Which part of the brain plays an important role in motor control?

    (1) Cerebellum 
    (2) Cerebrum
    (3) Medulla 
    (4) Pons
    Answer:
    1410.(1) The cerebellum, also known as little brain, is a region of the brain that plays an important role in balance and motor control. It is also involved in some cognitive functions such as attention, language, emotional functions (such as regulating fear and pleasure responses) and in the processing of procedural memories.

    1411.”Alfalfa” is the name of a

    (1) Mineral 
    (2) Tribe
    (3) Grass 
    (4) Town
    Answer:
    1411.(3) Alfalfa, also called lucerne, is a perennial flowering plant in the pea family Fabaceae cultivated as an important forage crop in many countries around the world. It is used for grazing, hay, and silage, as well as a green manure and cover crop. Alfalfa is generally referred to as grass.

    1412.Goitre is caused by the deficiency of ______

    (1) Zinc 
    (2) Calcium
    (3) Iodine 
    (4) Chlorine
    Answer:
    1412.(3) Goitre is a swelling of the neck or larynx resulting from enlargement of the thyroid gland, associated with a thyroid gland that is not functioning properly. Worldwide, over 90% cases of goitre are caused by iodine deficiency. Prevention includes adding small amounts of iodine to table salt, a product known as iodized salt.

    1413.The main protein found in milk is ______

    (1) Albumin 
    (2) Globulin
    (3) Globin 
    (4) Casein
    Answer:
    1413.(4) The major proteins in milk are casein and whey. These two milk proteins are both excellent sources of all the essential amino acids, but they differ in one important aspect—whey is a fast-digesting protein and casein is a slow-digesting protein. As a food source, casein supplies amino acids, carbohydrates, and the two inorganic elements calcium and phosphorus.

    1414.Which organ gets affected in Weil’s disease?

    (1) Liver 
    (2) Lung
    (3) Heart 
    (4) Kidney
    Answer:
    1414.(4) Weil’s disease is a severe form of leptospirosis, a type of infection caused by Leptospira bacteria. The classic form of severe leptospirosis is known as Weil’s disease, which is characterized by liver damage (causing jaundice), kidney failure, and bleeding.

    1415.The first protocol to ban the emissions of choloroflurocarbons in the atmosphere was made in

    (1) Montreal 
    (2) Osaka
    (3) Geneva 
    (4) Florida
    Answer:
    1415.(1) The first protocol to ban the emissions of chlorofluorocarbons in the atmosphere was signed in
    Montreal, Canada in 1987. Known as Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer, it
    is an international treaty designed to protect the ozone layer by phasing out the production of numerous substances that are responsible for ozone depletion.

    1416.Blood group was discovered by

    (1) Alexander Fleming
    (2) William Harvey
    (3) Landsteiner
    (4) Paulov
    Answer:
    1416.(3) Karl Landsteiner, an Austrian biologist and physician, is noted for having distinguished the main blood groups in 1900. He developed the modern system of classification of blood groups from his identification of the presence of agglutinins in the blood. In 1930, he received the Nobel Prize in Physiology or Medicine.

    1417.In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as

    (1) Crown 
    (2) Canopy
    (3) Understorey
    (4) Forest floor
    Answer:
    1417.(3) In ecology, understorey refers to a layer of vegetation beneath the main canopy of a forest. It comprises plant life growing beneath the forest canopy without penetrating it to any great extent, but above the forest floor. Only a small percentage of light penetrates the canopy so understory vegetation is generally shade tolerant.

    1418.Decoding and interpretation of visual information in brain is associated with

    (1) Frontal lobe
    (2) Occipital lobe
    (3) Temporal lobe
    (4) Parietal lobe
    Answer:
    1418.(3) Temporal lobe is associated with decoding nonverbal patterns, visual decoding, interpreting and remembering visual information. The temporal lobe is involved in processing sensory input into derived meanings for the appropriate retention of visual memory, language comprehension, and emotion association.

    1419.The food in Onion is stored in the form of _______

    (1) Cellulose 
    (2) Protein
    (3) Starch 
    (4) Sugar
    Answer:
    1419.(4) Bulbs like garlic and onion store food in the form of sugar (sucrose) rather than starch. . This is also true of sugar beet, sugarcane, etc. In onions, the food is stored in leaves. However, in most plants, starch is stored as food. Cellulose is not a food for plants but a building material.

    1420.Which among the following has the maximum life span

    (1) Eagle 
    (2) Tortoise
    (3) Tiger 
    (4) Elephant
    Answer:
    1420.(2) Tortoises generally have one of the longest lifespans of any animal. Some individuals are known to have lived longer than 150 years. Galápagos giant tortoise has life span of 190 years.Because of this, they symbolize longevity in some cultures, such as China.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments