Biology GK Questions Quiz-72

Biology GK Questions Quiz-72

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1421.Which one of the following is a water soluble vitamin?

    (1) A 
    (2) C
    (3) K 
    (4) D
    Answer:
    1421.(2) Vitamins are classified as either fat soluble (vitamins A, D, E and K) or water soluble (vitamins B and C).B-complex vitamins and vitamin C are water-soluble vitamins that are not stored in the body and must be replaced each day. These vitamins are easily destroyed or washed out during food storage and preparation.

    1422.Biofortification is a

    (1) method of breeding crops to increase their nutritional value
    (2) strategy to combat unwanted nutrients in plants
    (3) method of developing resistance to insect pests
    (4) method of plant breeding for disease resistance
    Answer:
    1422.(1) Biofortification is the breeding crops to increase their nutritional value. This can be done either through conventional selective breeding or genetic engineering. Biofortification differs from ordinary fortification because it focuses on making plant foods more nutritious as the plants are growing, rather than having nutrients added to the foods when they are being processed.

    1423.Which of the following green house gases has the greatest heattrapping ability?

    (1) Chlorofluoro carbon
    (2) Methane
    (3) Carbon dioxide
    (4) Nitrous oxide
    Answer:
    1423.(1) Gases that trap heat in the atmosphere are called green house gases. Global Warming Potentials (GWPs) are used to compare the abilities of different green house gases to trap heat in the atmosphere. Carbon dioxide is used as the base for all the calculations, so its global warming potential is 1.2. The higher the GWP, the more heat the specific gas can keep in the atmosphere. Fluorinated gases : Chlorofluorocarbons, Hydrofluorocarbons, perfluorocarbons, sulfur hexafluoride, and nitrogen trifluoride : are synthetic, powerful greenhouse gases that have highest heat trapping abilities. These gases are 1,000; 10,000 even 20,000 times more powerful than Carbon dioxide (CO2) at trapping heat and many can stay in our atmosphere for thousands of years.

    1424.Diamond does not conduct electricity, because

    (1) It’s structure is very compact
    (2) It is of crystalline nature
    (3) There are only carbon atoms present in it
    (4) No free electrons are present in it
    Answer:
    1424.(4) Diamond has a giant molecular structure. Each carbon atom is covalently bonded to four other carbon atoms. There are no free electrons or ions in diamond; so it does not conduct electricity. Except
    for most blue diamonds, which are semiconductors, diamonds are good electrical insulators.

    1425.What are Aldehydes?

    (1) Mild oxidising agents
    (2) Strong oxidising agents
    (3) Strong reducing agents
    (4) Mild reducing agents
    Answer:
    1425.(3) Aldehydes are organic chemical compounds that include a -carbonyl group (i.e. an oxygen atom attached to a carbon atom by a double covalent bond) and a hydrogen atom attached to the carbon atom of the carbonyl group: The presence of that hydrogen atom makes aldehydes very easy to oxidize. Or, put another way, they are strong reducing agents.
    O
    R – C
    H
    An Aldehyde This can be hydrogen or a hydrocarbon group All aldehydes have a hydrogen attached to the C_O

    1426.Which is the largest gland in human body?

    (1) Liver 
    (2) Thyroid
    (3) Pituitary 
    (4) S a l i v a r y gland
    Answer:
    1426.(1) Liver is the largest gland in human body. It is also the largest (internal) organ in our body and can weigh up to 1.5-1.6 kg for a human adult. The large size of the liver is matched by its functional complexity and involvement in a diverse array of regulatory mechanisms. It plays a major role in regulation of glycogen storage, decomposition of red blood cells, plasma protein synthesis, hormone production, and detoxification.

    1427.Which organ of human body secretes Insulin?

    (1) Pancreas 
    (2) Kidney
    (3) Gall bladder 
    (4) Liver
    Answer:
    1427.(1) Insulin is a hormone secreted by the pancreas that is important for metabolism and utilization of energy from the ingested nutrients - especially glucose. It keeps our blood sugar level from getting too high (hyperglycemia) or too low (hypoglycemia). The pancreas is a glandular organ in the digestive system and endocrine system of vertebrates.

    1428.If a healthy freshwater fish is placed in salt water, what will be the expected consequence?

    (1) The fish becomes dehydrated and dies
    (2) The fish becomes bloated and dies
    (3) The fish suffers from fungal or bacterial disease and dies
    (4) There is no observable effect on the fish provided there is sufficient food
    Answer:
    1428.(1) When freshwater fish is placed in salt water, the water molecules contained in the fish’s body would pass through the cell membranes of the fish, causing the fish to lose water by diffusion. This sudden change in the molecular makeup of the fish would cause the fish to die.

    1429.Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?

    (1) Vitamin A 
    (2) Vitamin D
    (3) Vitamin C 
    (4) Vitamin B
    Answer:
    1429.(2) Cod liver oil, as the name suggests, is the essential oil extracted from the livers of Atlantic cod (Gadus morhua). It is a nutrient-dense source of essential vitamins including vitamin D and vitamin A as well as anti-inflammatory omega-3 fatty acids. It one of the few and best vitamin D–rich foods.

    1430.Yeast is a _______

    (1) Bacteria 
    (2) Fungi
    (3) Algae 
    (4) Bryophyte
    Answer:
    1430.(2) Yeast are eukaryotic, single-celled microorganisms classified as members of the fungus
    kingdom.They are estimated to constitute 1% of all described fungal species. Yeasts, such as Candida
    albicans, are opportunistic pathogens and can cause infections in humans.

    1431.Which of the following is not connective tissue?

    (1) Bone 
    (2) Cartilage
    (3) Blood 
    (4) Skeletal muscle
    Answer:
    1431.(4) Skeletal muscle is a form of striated muscle tissue which is under the voluntary control of the somatic nervous system. Most skeletal muscles are attached to bones by bundles of collagen fibers known as tendons. It is one of three major muscle types, the others being cardiac muscle and smooth muscle.

    1432.Ozone protects biosphere from

    (1) X–rays
    (2) Gamma rays
    (3) Ultraviolet rays
    (4) Infrared rays
    Answer:
    1432.(3) Ozone is an allotrope of oxygen that is formed from dioxygen by the action of ultraviolet light and also atmospheric electrical discharges. The ozone layer in the stratosphere acts as a filter for the shorter wavelength and highly hazardous ultraviolet radiation (UVR) from the sun, protecting life on Earth from its potentially harmful effects.

    1433.Ornithophily is effected by

    (1) snails 
    (2) bats
    (3) insects 
    (4) birds
    Answer:
    1433.(4) Ornithophily or bird pollination is the pollination of flowering plants by birds. This coevolutionary association is derived from insect pollination (entomophily) and is particularly well developed in some parts of the world, especially in the tropics and on some island chains.

    1434.Which of the following vitamins help in the absorption of calcium?

    (1) Vitamin A 
    (2) Vitamin D
    (3) Vitamin B 
    (4) Vitamin C
    Answer:
    1434.(2) Vitamin D is essential in helping the body absorb and use calcium; in fact, the body cannot absorb calcium at all without some vitamin D.Vitamin D helps our intestines absorb calcium from the food we eat and helps build stronger bones, partly by increasing the absorption of calcium.

    1435.Which of the following vitamins contain nitrogen?

    (1) Vitamin A 
    (2) Vitamin B
    (3) Vitamin C 
    (4) Vitamin D
    Answer:
    1435.(2) Vitamin B contains nitrogen atoms that allow them to participate in regulating metabolism. For example, Vitamin B3 is a water soluble vitamin containing compound Niacin or Niacinamide, a nitrogen containing vitamin.

    1436.If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?

    (1) Scurvy 
    (2) Typhoid
    (3) Malaria 
    (4) Anaemia
    Answer:
    1436.(2) Typhoid is a systemic infection caused by Salmonella Typhi, usually through ingestion of contaminated food or water. Typhoid is spread by eating or drinking food or water contaminated with the feces of an infected person. Risk factors include poor sanitation and poor hygiene.

    1437.Pneumonia is a bacterial disease caused by the type of bacteria called _________

    (1) Bacilli 
    (2) Cocci
    (3) Sprilli 
    (4) Vibrio
    Answer:
    1437.(2) Pneumonia is a bacterial disease caused by Streptococcus pneumoniae, a Gram-positive bacterium. It lives in the noses and throats of healthy people and can enter lungs through inhalation. Other important Gram-positive causes of pneumonia are Staphylococcus aureus and Bacillus anthracis.

    1438.The chemical component that is invariably found in all viruses is :

    (1) proteins 
    (2) lipids
    (3) DNA 
    (4) RNA
    Answer:
    1438.(1) All viruses contain the following two components: a nucleic acid genome and a protein capsid that covers the genome. Together this is called the nucleocapsid. The proteinous coat surrounds and protects the genetic material. In addition, many animal viruses contain a lipid envelope. The entire intact virus is called the virion.

    1439.Which is used as an Air pollution indicator?

    (1) Algae 
    (2) Fungi
    (3) Bacteria 
    (4) Lichens
    Answer:
    1439.(4) Lichens are used as air pollution indicators, especially of the concentration of sulfur dioxide in the atmosphere. If air is very badly polluted with sulphur dioxide there may be no lichens present, just
    green algae may be found. If the air is clean, shrubby, hairy and leafy lichens become abundant.

    1440.Which enzyme digests proteins in the stomach?

    (1) Trypsin
    (2) Pepsin
    (3) Salivary amylase
    (4) Pancreatic canal
    Answer:
    1440.(2) Protein digestion begins in the stomach with the action of pepsin. Pepsin is the active protein-digesting enzyme of the stomach. When pepsin acts on the protein molecule, it breaks the bonds that hold the protein molecule together, called peptide bonds. Once broken, peptide bonds yield chains of amino acids linked together called polypeptides that are digested in the small intestine with the help of trypsin, chymotrypsin, and carboxypeptidase.

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments