Biology GK Questions Quiz-74

Biology GK Questions Quiz-74

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Biology for competitive examinations.

    1461.What is cultivation of trees, in dwarf form?

    (1) Bonsai 
    (2) Ikebana
    (3) Dwarfism 
    (4) Etiolation
    Answer:
    1461.(1) Bonsai is the Japanese art of growing dwarf trees. By contrast with other plant cultivation practices, bonsai is not intended for production of food or for medicine. Instead, bonsai practice focuses on longterm cultivation and shaping of one or more small trees growing in a container. Bonsai uses cultivation techniques like pruning, root reduction, potting, defoliation, and grafting to produce small trees that mimic the shape and style of mature, full-size trees.

    1462.Solar energy is converted into chemical energy during :

    (1) Combustion
    (2) Transition
    (3) Photosynthesis
    (4) Fusion
    Answer:
    1462.(3) Photosynthesis in plants converts radiant energy from the sun into chemical energy in the form of glucose (sugar) using electrons and protons from water. Plants take in water, carbon dioxide, and sunlight and turn them into glucose and oxygen. Water (6H2O) + Carbon Dioxide (6CO2) + Sunlight (Radiant Energy) = Glucose (C6H12O6) + Oxygen (6O2).

    1463.Which one of the following is not the excretory organ?

    (1) Kidneys 
    (2) Liver
    (3) Lungs 
    (4) Spleen
    Answer:
    1463.(4) The excretory system is a collection of organs tasked with removing excess nitrogen and other toxins from the body. Several parts of the body such as sweat glands (excretion of sweat), liver (detoxifies and breaks down chemicals, poisons and other toxins that enter the body), lungs (disposal of carbon dioxide through exhalation) and kidneys (excretion of waste through urinary system) are involved in this process. The spleen is the organ that is responsible for both the storage and purification of red blood cells.

    1464.Mechanism preventing interbreeding is called :

    (1) Adaptation
    (2) Isolation
    (3) Reproduction
    (4) Recombination
    Answer:
    1464.(2) Because interbreeding can destroy the genetic integrity of a species, causing it to become progressively infertile or extinct, evolutionary changes in anatomy and biology developed to prevent interbreeding between species. The specific term is Reproductive Isolation, which acts to prevent some, any, or all stages of reproduction from occurring. Reproductive Isolation is very important in keeping animal species separated.

    1465.Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of :

    (1) Bacteria
    (2) Nuclear proteins
    (3) Radioactive substances
    (4) Viruses
    Answer:
    1465.(1) Biodegradable waste includes any organic matter in waste which can be broken down into carbon dioxide, water, methane or simple organic molecules by micro-organisms such as bacteria. Biodegradable waste can be used for composting or a resource for heat, electricity and fuel by means of incineration or anaerobic digestion.

    1466.The hormone that stimulates heart beat is :

    (1) Thyroxine 
    (2) Gastrin
    (3) Glycogen 
    (4) Dopamine
    Answer:
    1466.(1) Thyroxine is the main hormone secreted into the bloodstream by the thyroid gland. It plays vital roles in digestion, heart and muscle function, brain development and maintenance of bones. It increases heart rate, cardiac contractility and cardiac output and also promotes vasodilation, which leads to enhanced blood flow to many organs.

    1467.The presence of air bubble in blood stream is dangerous to life because

    (1) Air combines with blood forming a complex
    (2) The flow of blood increases manifold
    (3) The flow of blood is obstructed
    (4) The pressure of blood increases manifold
    Answer:
    1467.(3) The presence of air bubble in blood, known as air embolism, occludes blood vessels. The flow of blood is obstructed causing strokes, heart attacks, pulmonary complications. An arterial air embolism is far more dangerous than a venous embolism since it prevents oxygenated blood from reaching the target organ and cause ischemia. It can lead to heart attack and death.

    1468.Which of the following plays an important role in photosynthesis ?

    (1) Chloroplast 
    (2) Centrosome
    (3) Tonoplast 
    (4) Nematoblast
    Answer:
    1468.(1) A chloroplast is an organelle unique to plant cells that contains chlorophyll (makes plants green) and is responsible for enabling photosynthesis. The chloroplasts conduct photosynthesis, where the photosynthetic pigment chlorophyll captures the energy from sunlight and converts it and stores it in the energystorage molecules while freeing oxygen from water.

    1469.The impact of Green Revolution was felt most in the case of

    (1) Wheat 
    (2) Rice
    (3) Pulses 
    (4) Oil seed
    Answer:
    1469.(1) The Green Revolution in India was a wheat-centric revolution that led to the higher-yielding varieties of wheat.The production of wheat increased by more than three times between 1967–68 and 2003– 04 while the overall increase in the production of cereals was only two times. On account of this, it is said that the Green Revolution in India is largely the Wheat Revolution.

    1470.At which stage in its life cycle does the silkworm yield the fiber of commercial use

    (1) Larva 
    (2) Egg
    (3) Pupa 
    (4) Imago
    Answer:
    1470.(3) It is during the pupa or cocoon stage that the silkworm yields the fiber of commercial use. As the silkworm prepares to pupate, it spins a protective cocoon. About the size and color of a cotton ball, the cocoon is constructed from one continuous strand of silk, perhaps 1.5 km long (nearly a mile). The silk cocoon serves as protection for the pupa.

    1471.The sigmoid colon is a part of

    (1) Small Intestine
    (2) Large Intestine
    (3) Pharynx
    (4) Rectum
    Answer:
    1471.(2) The sigmoid colon (pelvic colon) is the part of the large intestine that is closest to the rectum and anus.It forms a loop that averages about 35-40 cm in length. Its function is to expel solid and gaseous waste from the gastrointestinal tract.

    1472.The connective tissue that connects a muscle to a bone is

    (1) Cartilage 
    (2) Ligament
    (3) Tendon
    (4) Interstitial fluid
    Answer:
    1472.(3) A tendon or sinew is a tough band of fibrous connective tissue that usually connects muscle to
    bone and is capable of withstanding tension. Tendons are similar to ligaments; both are made of collagen. Ligaments join one bone to another bone, while tendons connect muscle to bone.

    1473.Which one of the following is an insectivorous plant?

    (1) Utricularia
    (2) Sequoia Gigantia
    (3) Nostoc
    (4) Bryophyta
    Answer:
    1473.(1) Utricularia (also called bladderworts) is a genus of carnivorous plants. They occur in fresh water and wet soil as terrestrial or aquatic species. All Utricularia are carnivorous and capture small organisms by means of bladder-like traps. Terrestrial species feed on protozoa and rotifers swimming in watersaturated soil’ while aquatic species feed on water fleas (Daphnia), nematodes and even fish fry, mosquito larvae and young tadpoles.

    1474.____ is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in animals and fungi.

    (1) Cellulose 
    (2) Glycogen
    (3) Pectin 
    (4) Chitin
    Answer:
    1474.(2) Glycogen is a multi branched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in humans, animals, and fungi. The polysaccharide structure represents the main storage form of glucose in the body. Glycogen is the analogue of starch, a glucose polymer that functions as energy storage in plants.

    1475.Which of the following gas leaked in the Bhopal Gas tragedy in December 1984?

    (1) Methyl isocyanate
    (2) Methyl isochlorate
    (3) Methyl phosphate
    (4) Methyl isopropate
    Answer:
    1475.(1) In the gas tragedy that occurred at the Union Carbide India Limited pesticide plant in Bhopal,
    Madhya Pradesh, on 2-3 December 1984, over 500,000 people were exposed to toxic methyl isocyanate (MIC) gas and other chemicals. An estimated 10,000 or more people died.

    1476.The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?

    (1) Vitamin B2 
    (2) VitaminB1
    (3) Vitamin B12 
    (4) Vitamin E
    Answer:
    1476.(2) Beriberi is a disease caused by a vitamin B1 (thiamine) deficiency. There are two types of the disease: wet beriberi and dry beriberi. Wet beriberi affects the heart and circulatory system. In extreme
    cases, wet beriberi can cause heart failure. Dry beriberi damages the nerves and can lead to a loss of
    muscle strength and eventually, muscle paralysis.

    1477.Chlorophyll was first isolated and named by

    (1) Caventou
    (2) Pelletier
    (3) Chlorophyll
    (4) Caventou and Pelletier
    Answer:
    1477.(4) Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaimé Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817. It is a chemical found in the chloroplasts of plants that allows the plant to absorb light. Energy from the light is used in photosynthesis to make glucose.

    1478.Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?

    (1) Bacteria 
    (2) Virus
    (3) Fungi 
    (4) Plants
    Answer:
    1478.(2) The cell theory states that all living things are made of cells, cells are the basic units of structure and function of living things, and that all cells come from other cells. Since viruses are not made of cells, and do not use cells in any of their processes, they are not related to the cell theory.

    1479.Which one of the following is a carbohydrate ?

    (1) Urea 
    (2) Insulin
    (3) Glycine 
    (4) Glucose
    Answer:
    1479.(4) Glucose (C6H12O6), also called dextrose, is one of a group of carbohydrates known as simple sugars (monosaccharides). It is found in fruits and honey and is the major free sugar circulating in the blood of higher animals. It is the most important source of energy for cellular respiration. Glucose is stored as a polymer, in plants as starch and in animals as glycogen.

    1480.The source of oxygen in atmosphere is due to

    (1) Photosynthesis
    (2) Excretion
    (3) Nitrogen fixation
    (4) Respiration
    Answer:
    1480.(1) The main source of atmospheric free oxygen is photosynthesis, which produces sugars and free oxygen from carbon dioxide and water. The organisms that carry out photosynthesis include the plant life of the land areas as well as the phytoplankton of the oceans.
    6CO2 + 6H2O + energy ® C6H12O6 + 6O2

    यह भी देखे:































    Post a Comment

    0 Comments