Books & Authors Quiz-4

Books & Authors Quiz-4

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    61. Which of the following books has been written by Kishwar Desai?

    (1) The Red Devil
    (2) Witness the Night
    (3) Tonight This Savage Rite
    (4) Earth and Ashes
    Answer:
    61. (2) Kishwar Desai is an Indian author. Her first novel, Witness the Night, won the Costa Book Award in 2010 for Best First Novel. Her latest novel Origins of Love was published in June 2012.Both novels feature a feisty Indian middle-aged social worker Simran Singh, who gets involved in social problems and tries to find a resolution. In the first novel, Witness the Night, she tries to rescue a young girl accused of a horrific crime in Punjab (India) and while trying to help her stumbles upon the frightening and still prevalent tradition of female foeticide and infanticide in India. The judges of the Costa Award (Anita Rani, Anneka Rice and Mark Thornton) said about ‘Witness the Night’, “Kishwar Desai pulls off a remarkable trick, transplanting a country-house murder to modern-day India in a book that’s not afraid to tackle serious themes” The book was also longlisted for the 2009 Man Asian Literary Prize.

    62. Which of the following books has been written by Atiq Rahimi?

    (1) Earth and Ashes
    (2) This Savage Rite
    (3) The Red Devil
    (4) Witness the Night
    Answer:
    62. (1) He was born in 1962 in Kabul to a senior public servant and attended high school in Lycée Esteqlal. Following the Soviet invasion, Rahimi fled Afghanistan, taking refuge in Pakistan for a year and then relocating to France after receiving political asylum. He wrote Earth and Ashes, 2003.On completion of his studies at the Sorbonne, Rahimi joined a Paris-based production company where he produced seven documentaries for French television, as well as several commercials. Taking time off in the late 1990s,Rahimi embarked on his first writing project. His 2000 Dari/ Persian book, Earth and Ashes, was an instant bestseller in Europe and South America.

    63. Which of the following books has been written by Kamala Das ?

    (1) Witness the Night
    (2) The Red Devil
    (3) Earth and Ashes
    (4) Tonight This Savage Rite
    Answer:
    63. (4) Kamala Surayya was a major Indian English poet and littérateur and at the same time a leading
    Malayalam author from Kerala, India. Her popularity in Kerala is based chiefly on her short stories and
    autobiography, while her oeuvre in English, written under the name Kamala Das, is noted for the fiery
    poems and explicit autobiography. Her open and honest treatment of female sexuality, free from any
    sense of guilt, infused her writing with power, but also marked her as an iconoclast in her generation.
    On 31 May 2009, aged 75, she died at a hospital in Pune, but has earned considerable respect in recent
    years.

    64. The book ‘Great Soul : Mahatma Gandhi and His Struggle with India’ was in news some time back and was banned in some Indian States including Gujarat. The author of the book is –

    (1) Joseph Lelyveld
    (2) Michael Ondaatje
    (3) Jack Welch
    (4) Duncan Green
    Answer:
    64. (1) Joseph Lelyveld (born April 5, 1937) was executive editor of the New York Times from 1994 to 2001, and interim executive editor in 2003 after the resignation of Howell Raines. He is a Pulitzer Prize-winning journalist and author, and a frequent contributor to the New York Review of Books. Reviews of Lelyveld’s “Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India” claimed that the book portrays Gandhi as a bisexual with a relationship with one of his disciples, the German-Jewish architect and bodybuilder Hermann Kallenbach, a charge that Lelyveld insists is incorrect. Since the controversy broke out, Lelyveld has consistently denied claims that his book portrays Gandhi as a bisexual, or a racist, etc. “It does not say Gandhi was bisexual. It does not say that he was homosexual. It does not say that he was a racist. The word bisexual never appears in the book and the word racist only appears once in a very limited context; relating to a single phrase and not to Gandhi’s whole set attitudes or history in South Africa. I didn’t say these things, So I can hardly defend them.”

    65. Salman Rushdie’s latest novel is called

    (1) The Moor’s Last Sigh
    (2) Grimns
    (3) Shame
    (4) The Ground Beneath Her feet
    Answer:
    65. (4) The famous novels of Salman Rushdie include: Grimus (1975); Shame (1983); The Moor's Last Sigh (1995); and The Ground Beneath Her Feet (1999). His most recent book is Joseph Anton: A Memoir, an account of his life in the wake of the controversy over The Satanic Verses. It was published in September 2012.

    66. Who is the author of the book “Worshipping False Gods”?

    (1) Salman Rushdie
    (2) Vikram Seth
    (3) Arundhati Roy
    (4) Arun Shourie
    Answer:
    66. (4) Worshipping False Gods is a book by Arun Shourie. In this book, he criticized B.R. Ambedkar, the leader of Dalits, for alleged complicity with the British and lust for power and wealth. In Pune, his face was blackened by Dalit peoples for criticizing Ambedkar in his book.

    67. Who is the author of the book “Wings of Fire”?

    (1) Vikram Seth
    (2) A.P.J. Abdul Kalam
    (3) Arundhati Roy
    (4) M.J. Akbar
    Answer:
    67. (2) Wings of Fire: An Autobiography of APJ Abdul Kalam (1999) is an autobiography of A P J Abdul Kalam, former President of India. It was written by Dr. Kalam and Arun Tiwari. In this book, Kalam examines his early life, effort, hardship, fortitude, luck and chance that eventually led him to lead Indian space research, nuclear and missile programs.

    68. The author of the book “The Gin Drinkers” is

    (1) Arundhati Roy
    (2) Anita Desai
    (3) Sagarika Ghose
    (4) Shoba De
    Answer:
    68. (3) The Gin Drinkers has been authored by Sagarika Ghose who is an Indian journalist, news anchor and author. The book was published in 1998. Her other famous book is Blind Faith (2006).

    69. The author of the book ‘Animal Farm’ is

    (1) Leo Tolstoy
    (2) George Orwell
    (3) John Dryden
    (4) S.M. All
    Answer:
    69. (2) Animal Farm is an allegorical novella by George Orwell published in England on 17 August 1945. According to Orwell, the book reflects events leading up to the Russian Revolution of 1917, and then on into the Stalin era in the Soviet Union.

    70. The book “My Presidential Years” was written by

    (1) Dr. Shankar Dayal Sharma
    (2) Dr. S. Radhakrishnan
    (3) R. Venkataraman
    (4) Dr. Rajendra.Prasad
    Answer:
    70. (3) My Presidential Years is a first-hand portrayal of events of R Venkataraman’s tenure as the eighth President of India, spanning as it did the politically sensitive years 1987-1992. Never before has the tenure of an Indian President been so eventful, thorny and challenging.

    71. Which of the following Authors and Books is incorrectly matched?

    (1) Vishakhadatta : Mudrarakshasa
    (2) Kautilya : Arthashastra
    (3) Megasthenes : Indica
    (4) Nagarjuna : Dhruvasw-amini
    Answer:
    71. (4) Dhruvaswamini is a famous drama by Jayshankar Prasad, considered one of the Four Pillars (Char Stambh) of Romanticism in Hindi Literature (Chhayavad), along with Sumitranandan Pant,
    Mahadevi Verma, and Suryakant Tripathi 'Nirala', which was published in 1933. Prasad's most famous
    dramas include Skandagupta, Chandragupta and Dhruvaswamini.

    72. The book, A Tale of Two Cities was written by

    (1) John Lennon
    (2) Mark Twain
    (3) Shakespeare
    (4) Charles Dickens
    Answer:
    72. (4) A Tale of Two Cities is a novel by Charles Dickens, set in London and Paris before and during the French Revolution. With well over 200 million copies sold, it ranks among the most famous works in the history of fictional literature.

    73. Life Divine is a book written by

    (1) Gandhi
    (2) Tagore
    (3) Radhakrishnan
    (4) Sri Aurobindo
    Answer:
    73. (4) Life Divine is the philosophical magnum opus of Sri Aurobindo. It combines a synthesis of western thought and eastern spirituality with his own original insights. The Life Divine covers topics such as the human aspiration, the emergence of life in the cosmos from out of a Divine Source, the evolution of matter to spirit in the universe, the division and dualities inherent in human consciousness, the way out of man's ignorance through an evolution of consciousness, and the spiritual destiny of life on earth.

    74. Which of the following books was not written by a Nobel Laureate?

    (1) Among Believers
    (2) A House for Mr. Biswas
    (3) An Area of Darkness and India
    (4) A Suitable Boy
    Answer:
    74. (4) A Suitable Boy is a novel by Vikram Seth, published in 1993. At 1349 pages and 591,552 words, the book is one of the longest novels ever published in a single volume in the English language. It won the Best book, Commonwealth Writers Prize in 1994.

    75. Which of the following books was not written by a Nobel Laureate?

    (1) Miguel Street
    (2) Beyond Belief
    (3) Half a Life
    (4) Midnight’s Children
    Answer:
    75. (4) Midnight's Children is a 1980 book by Salman Rushdie that deals with India's transition from British colonialism to independence and the partition of British India. Rushdie has not won the Nobel Prize. Midnight's Children won both the Booker Prize and the James Tait Black Memorial Prize in 1981. It was awarded the "Booker of Bookers" Prize and the best all-time prize winners in 1993 and 2008 to celebrate the Booker Prize 25th and 40th anniversary.

    76. The Book “Shadow of a Princess” is a first-hand account of Princess Diana’s life. It is written by

    (1) Patric Jephson
    (2) Byron Lord
    (3) James Jeans
    (4) Clive Ponting
    Answer:
    76. (1) Shadow of a Princess is an intimate Account by Patric Jephson who was the Private Secretary of
    Princess Diana. The book, published in 2000, was denounced by Queen Elizabeth, Prince Charles, Prince William, and a host of others close to Diana.

    77. Who is the author of the book “The Clash of Civilisation”?

    (1) Arnold Toynbee
    (2) A.L.Basham
    (3) Alvin Tofflier
    (4) Samuel Huntington
    Answer:
    77. (4) The Clash of Civilizations is a theory that people's cultural and religious identities will be the primary source of conflict in the post-Cold War world. It was proposed by political scientist Samuel P. Huntington in a 1992 lecture at the American Enterprise Institute, which was then developed in a 1993 Foreign Affairs article titled "The Clash of Civilizations?", in response to Francis Fukuyama's 1992 book, The End of History and the Last Man.

    78. Who is the author of the Harry Potter’ series ?

    (1) P.G. Woodehouse
    (2) J.K Rowling
    (3) Frankline W. Dixon
    (4) Carolyn Keene
    Answer:
    78. (2) J. K. Rowling is a British novelist, best known as the author of the Harry Potter fantasy series. The Potter books have gained worldwide attention, won multiple awards, and sold more than 400 million copies. They have become the best-selling book series in history, and been the basis for a series of films which has become the highest-grossing film series in history.

    79. “Midnight Diaries” is an autobiography of

    (1) Boris Yeltsin
    (2) Mikhail Gorbochev
    (3) George W. Bush
    (4) Bill Clinton
    Answer:
    79. (1) Midnight Diaries is Boris Yeltsin's pithy, personal, and revealing account of the struggles and upheavals in Russia over several years, seen from the perspective of the man whose job it was to pull all the strings together. Growing out of a series of late-night conversations between Mr. Yeltsin and his chief of staff, the book addresses with astounding candor subjects including: the real impact of the coup of 1991; the process of decision-making about Chechnya; etc.

    80. Who is the author of the book “A House of Mr. Biwsas”?

    (1) Jhumpa Lahiri
    (2) Amitav Ghosh
    (3) V.S. Naipaul
    (4) Vikram Seth
    Answer:
    80. (3) A House for Mr Biswas is a 1961 novel by V. S. Naipaul, significant as Naipaul's first work to achieve acclaim worldwide. It is the story of an IndoTrinidadian who continually strives for success and
    mostly fails. Time magazine included the novel in its "TIME 100 Best English-language Novels from 1923 to 2005."

    Post a Comment

    0 Comments