Books & Authors Quiz-5

Books & Authors Quiz-5

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    81. Who has written the book, The White Castle ?

    (1) Orhan Pamuk
    (2) R.K. Narayan
    (3) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
    (4) Vikram Seth
    Answer:
    81. (1) The White Castle is a novel by Turkish author Orhan Pamuk which was published in English in
    1990. The events of this story take place in 17th century Istanbul. The story is about a young Italian
    scholar sailing from Venice to Naples who is taken prisoner by the Ottoman Empire.

    82. Out of the following artists, who has written the book, Meandering Pastures of Memories?

    (1) Shovana Narayan
    (2) Saroja Vaidyanathan
    (3) Yamini Krishnamoorthy
    (4) Geeta Chandran
    Answer:
    82. (1) Meandering pastures of memories has been authored by Shovana Narayan, best known as one of
    the best Kathak danseuses in the world. The pastures of memories cover activities of Shovana Narayan. It subtly reveals the dawn of a new era of dance reflecting humanity, harmony, feminism, dignity, dialogue and concern for global peace.

    83. With which of the following books, is Dr. S. Radhakrishnan associated?

    (A) An Idealist View of Life
    (B) Bhagavad Gita
    (C) Conquest of self
    (D) Hindu View of Life
    (1) A, B and C only
    (2) B, C and D only
    (3) A, C and D only
    (4) A, B and D only
    Answer:
    83. (4) Sarvepalli Radhakrishnan was an Indian philosopher and statesman who was the first Vice
    President of India (1952–1962) and the second President of India from 1962 to 1967. Some of his famous books include: An Idealist View of Life (1929); The Bhagavadgita (1948); and The Hindu View of Life (1926). Conquest of Self has been authored by Mahatma Gandhi.

    84. The author of the book “India Wins Freedom” is

    (1) Kuldeep Nayyar
    (2) Maulana Abul Kalam Azad
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Indira Gandhi
    Answer:
    84. (2) India Wins Freedom is a historical and semibiographical work by Indian leader Maulana Abul
    Kalam Azad that recounts and analyses the events of the Indian independence movement.

    85. The author of the book ‘My Experiments With Truth’ is

    (1) Maulana Abul Kalam Azad
    (2) Govind Vallabh Pant
    (3) M.K. Gandhi
    (4) Tara Ali Beg
    Answer:
    85. (3) The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of Mohandas Karamchand Gandhi, covering his life from early childhood through to 1921. It was written in weekly installments and published in his journal Navjivan from 1925 to 1929.

    86- The author of the Book Titled 'The Future of India', is :

    (1) Bimal Jalan
    (2) Deepak Chopra
    (3) Amitav Ghosh
    (4) N.K. Singh
    Answer:
    86. (1) The Future of India Politics, Economics and Governance has been authored by Bimal Jalan who
    is a former Governor of India's Reserve Bank and a nominated member of the Upper House of India's
    Parliament, the Rajya Sabha during 2003–2009. It a discourse on our present, with some reflections on
    how we got here. Jalan's warning is "mind the gap". 

    87. Which one of the following newspapers had been edited by Gandhiji ?

    (1) Navjeevan 
    (2) Gujarat Times
    (3) Maratha 
    (4) Jan Satta
    Answer:
    87. (1) Navjivan was a weekly newspaper published by Gandhi, in Gujarati, from 1919 to 1931, from
    Ahmedabad. Swami Anand took the reins of ‘Navjeevan’ at the end of 1919.

    88. Who is the author of the book ‘The Zigzag Way” ?

    (1) Anita Desai 
    (2) Simran Sodhi
    (3) Jahnavi Barua
    (4) Lisa Genova
    Answer:
    88. (1) The Zigzag Way is a 2004 novel by Anita Desai. The novel is about an American academic and writer who goes with his girlfriend to Mexico and rediscovers his passion for fiction writing.

    89. The author of ‘The Satanic Verses’ is

    (1) Kushal Das
    (2) Salman Rushdie
    (3) Rammurthy
    (4) John Grisham
    Answer:
    89. (2) The Satanic Verses is Salman Rushdie's fourth novel, first published in 1988 and inspired in part by the life of Muhammad. It was a 1988 Booker Prize Finalist and won the 1988 Whitbread Award for novel of the year. However, major controversy ensued as conservative Muslims accused it of blasphemy and mocking their faith which resulted in a fatwa calling for Rushdie's death issued by Ayatollah Ruhollah Khomeini, the Supreme Leader of Iran, in 1989.

    90. Who has authored the book ‘Straight from the Heart’ ?

    (1) Amrita Pritam
    (2) Raj Mohan Gandhi
    (3) Kapil Dev
    (4) R.K. Karanjia
    Answer:
    90. (3) Kapil Dev

    91. ‘Slumdog Millionaire’ film is based on the book ‘Question and Answer’ written by :

    (1) Vikas Swarup
    (2) Vinesh Swaroop
    (3) Vimal Swaroop
    (4) None of the above
    Answer:
    91. (1) Vikas Swarup

    92. Who is the author of the famous book ‘A Better India : A Better World’ ?

    (1) Azim Prem Ji
    (2) Rajiv Sikri
    (3) N. R. Narayana Murthy
    (4) Prema Mahajan
    Answer:
    92. (3) N. R. Narayana Murthy

    93. Who has authored the book ‘Straight From the Heart” ?

    (1) Kapil Dev
    (2) Kapil Sibal
    (3) Kapil Srimohan
    (4) None of these
    Answer:
    93. (1) Kapil Dev

    94. The book ‘Satanic Verses’ was written by

    (1) Agatha Christie
    (2) Gunnar Myrdal
    (3) Gabriela Sabatini
    (4) Salman Rushdie
    Answer:
    94. (4) Salman Rushdie

    95. “Autobiography of an unknown Indian” was written by

    (1) R. K. Narayan
    (2) Nirad C. Chaudhuri
    (3) R. K. Laxman
    (4) Rajmohan Gandhi
    Answer:
    95. (2) ‘Autobiography of an unknown Indian’ was written by Nirad C Chaudhuri. His other famous work is ‘A Passage to England’.

    96. The writer of the book “An Enquiry into the Nature and Causes of Wealth of Nations”, is

    (1) David Ricardo
    (2) Smt. John Robinson
    (3) Adam Smith
    (4) Robins
    Answer:
    96. (3) David Ricardo ( 1772-1823) : The Principal of Political Economy and Taxation. John Violet Robinson : The Accumulation of Capital Adam Smith : (1772-90) An Enquiry in to the Nature and Causes of Wealth of Nations’’. In this book he argued that the greatest prosperity was product by an economy in which the invisible hand of perfect competition ruled with a minimum of government supervision.

    97. Who was the author of ‘India of My Dreams’ ?

    (1) J.B. Kripalani
    (2) M.K. Gandhi
    (3) Gopal Krishna Gokhale
    (4) Jawaharlal Nehru
    Answer:
    97. (2) Mahatma Gandhi : My Experiments with Truth, India of My Dreams
    Jawaharlal Nehru : The Discovery of India, Glimpses of World History.

    98. Who was the author of the book ‘Arthashastra’ ?

    (1) Chandra Gupta
    (2) Megasthenes
    (3) Chanakya
    (4) Seleucus Nikator
    Answer:
    98. (3) Chanakya was also known by the name of Vishnugupta and Kautilya. He was the Prime Minister
    of first Mauryan ruler Chandragupta Maurya. He authored ‘Arthashastra’ an authentic book on statecraft and polity.

    99. Who is the author of the book ‘A Soldier’s General’ ?

    (1) General V.K. Singh
    (2) General J.J. Singh
    (3) Admiral Nirmal Kumar Verma
    (4) Air Chief Marshal A.K. Browne
    Answer:
    99. (2) General JJ Singh has authored the book titled ‘A Solder’s General’.

    100. Who is the author of the book ‘Beyond the Lines : An Autobiography’ ?

    (1) Khushwant Singh
    (2) General J.J. Singh
    (3) Kuldip Nayar
    (4) Ray Bradbury
    Answer:
    100. (3) ‘Beyond the Lines : An Autobiography’ has been written by Kuldip Nayar.

    Post a Comment

    0 Comments