Books & Authors Quiz-6

Books & Authors Quiz-6

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    101. The author of ‘Harsha Charita’ was

    (1) Banabhatta
    (2) Amara Simha
    (3) Kalidasa 
    (4) Harisena
    Answer:
    101. (1) ‘Harsh Charita’ was written by Banabhatta, the court poet of Harshavardhan, the king of Thaneswar. Hiuen Tsang of Yuan Chwang, a Chinese pilgrim, visited India during his reign.

    102. Who wrote ‘Indica’ ?

    (1) I-tsing
    (2) Megasthenes
    (3) Fa-hien
    (4) Hieun Tsang
    Answer:
    102. (2) Megasthenes was a Greek Ambassador in the court of Chandragupta Maurya. In Indica, he has left an elaborate account of the administrative system of the Mauryans.

    103. The book “Employment, Interest and Money” was written by

    (1) J. M. Keynes
    (2) A. Marshal
    (3) D. Patinkin
    (4) A. Smith
    Answer:
    103. (1) The General Theory of Employment, Interest and Money was written by the English economist John Maynard Keynes. The book, generally considered to be his magnum opus, is largely credited with creating the terminology and shape of modern macroeconomics.

    104. Who has written the famous play “Neel Darpan’’ depicting the atrocities of British indigo planters ?

    (1) Prem Chand
    (2) Bankim Chandra Chatterjee
    (3) Dinabandhu Mitra
    (4) Subramania Bharati
    Answer:
    104. (3) Dinabandhu Mitra wrote “Neel Darpan”.

    105. The “One Straw Revolution” was written by :

    (1) Richael Carlson
    (2) M.S. Swaminathan
    (3) Norman Borlaug
    (4) Masanobu Fukuoka
    Answer:
    105. (4) The One Straw Revolution is a seminal book written by Masanobu Fukuoka concerning his methods of natural farming which has been highly influential with various organic farming and natural food and lifestyle movements.

    106. Who wrote the book “Why Socialism” ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Acharya Narendra Dev
    (3) M.N. Roy
    (4) Jayaprakash Narayan
    Answer:
    106. (4) In a book “Why Socialism?” (1932), Jayaprakash Narayan explained why socialism would be right for India. In 1934, Jayaprakash and his friends formed the Congress Socialist Party under the Presidentship of Acharya Narendra Deva and Secretaryship of Jayaprakash himself.

    107. ‘Natya Shastra’ was written by

    (1) Bharat Muni 
    (2) Narad Muni
    (3) Jandu Muni 
    (4) Vyas Muni
    Answer:
    107. (1) The Natya Shastra is an ancient Indian treatise on the performing arts, encompassing theatre, dance and music. It was written during the period between 200 BCE and 200 CE in classical India and is traditionally attributed to the Sage Bharata.

    108. Who is the author of the book “A Cricketing Life” ?

    (1) Christopher Martin Jenkins
    (2) Sunil Gavaskar
    (3) Kapil Dev
    (4) Tony Greig
    Answer:
    108. (1) ‘A Cricketing Life’ is the autobiography of Christopher Martin-Jenkins. In this book, he covers
    his work as a written journalist – cricket correspondent of The Times and Daily Telegraph – editor of The Cricketer, BBC cricket correspondent and Test Match Special commentator.

    109. Among the following works of Salman Rushdie, which one was his first creation?

    (1) Shame
    (2) Midnight’s Children
    (3) The Satanic Verses
    (4) The Moor’s Last Laugh
    Answer:
    109. (2) The correct chronological order of the works of Salman Rushdie is: Midnight’s Children (1981), Shame (1983), The Satanic Verses (1988), and The Moor’s Last Sigh (1995).

    110. Who is the-author of the book “No Full Stops in India”?

    (1) R.K. Narayan
    (2) Ved Mehta
    (3) Nirad C. Choudhuri
    (4) Mark Tolly
    Answer:
    110. (4) Mark Tully is the author of this book. His No Full Stops in India (1988), a collection of journalistic essays, was published in the US as The Defeat of a Congressman.

    111. Which one of the following films directed by Satyajit Ray is based on the story Nastaneer written by Rabindranath Tagore ?

    (1) Aparajita
    (2) Charulata
    (3) Pathar Panchali
    (4) Apur Sansar
    Answer:
    111. (2) Nastanirh (The Broken Nest) is a Bengali novella by Rabindranath Tagore. It is the basis for the noted 1964 film, Charulata by Satyajit Ray. The novella explores the lives of the “Bhadralok”, Bengalis of wealth who were part of the Bengal Renaissance and highly influenced by the Brahmo Samaj.

    112. Which one of the following literary works was not written by R.K. Narayan ?

    (1) Malgudi Days
    (2) Swami and his friends
    (3) Guide
    (4) Gardner
    Answer:
    112. (4) Rabindranath Tagore is the author of ‘The Gardener’. It is a book of prose. The verses in this
    book are far finer and more genuine than even the best in Gitanjali.

    113. Which one of the following literary pieces was written by Krishna Devaraya ?

    (1) Kaviraja Marga
    (2) Ushaparinayam
    (3) Anukta Malyada
    (4) Katha Saristhaga
    Answer:
    113. (3) Krishna Deva Raya wrote the book Amukta Malyada (A Garland Dedicated to the Lord) in Telugu. This book describes the pangs of separation suffered by Andal (an incarnation of the goddess Mahala-kshmi).

    114. Who is the author of the book “The State of the Nation” ?

    (1) Mark Tully
    (2) Vinod Mehta
    (3) Kuldip Nayar
    (4) Fali S. Nariman
    Answer:
    114. (4) The State of the Nation is a definitive, analytical and meticulous account of the present state of the nation – from a constitutional perspective – by Fali S. Nariman. Nariman is a distinguished Indian
    Constitutional jurist and senior advocate to the Supreme Court of India since 1971 and has remained
    the President of the Bar Association of India since 1991.

    115. Which of the following books is not written by Jawaharlal Nehru ?

    (1) Discovery of India
    (2) My Experiments with Truth
    (3) An Autobiography
    (4) Glimpses of World History
    Answer:
    115. (2) The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of Mohandas K. Gandhi, covering his life from early childhood through to 1921. It was written in weekly instalments and published in his journal Navjivan from 1925 to 1929.

    116. Which of the following pair is wrongly matched ?

    (1) Plato – Republic
    (2) Aristotle – Politics
    (3) Pundit Jawaharlal Nehru – Hind Swaraj
    (4) Karl Marx – Das Kapital
    Answer:
    116. (3) Hind Swaraj or Indian Home Rule is a book written by Gandhi in 1909. It is a book in which he expresses his views on Swaraj, Modern Civilization, Mechanization, etc. It was Gandhi’s first definitive
    writing.

    117. A book entitled, ‘The Stories of Malgudi Days’ was written by

    (1) K.R. Narayanan
    (2) R.K. Narayan
    (3) P.M. Bajpai
    (4) Abul Kalam
    Answer:
    117. (2) Malgudi Days is a collection of short stories by R. K. Narayan published in 1943 by Indian Thought Publications. The book was republished outside India in 1982. The book includes 19 stories, all set in the fictional town of Malgudi, located in South India.

    118. The book “The General Theory of Employment, Interest and Money” was published in the year

    (1) 1930 
    (2) 1932
    (3) 1934 
    (4) 1936
    Answer:
    118. (4) The General Theory of Employment, Interest and Money was written by the English economist John Maynard Keynes. Published in February 1936, it is largely credited with creating the terminology and shape of modern macroeconomics.

    119. A book entitled “The Hindus : An Alternative History” is written by

    (1) Shobha De
    (2) B.R. Ambedkar
    (3) Wendy Doniger
    (4) Salman Rushdie
    Answer:
    119. (3) The Hindus : An Alternative History is a book by American Indologist, Wendy Doniger which the author describes as an “alternative to the narrative of Hindu history that they tell. It was published in March 2009.

    120. Who among the following has written the famous book “Malgudi Days” ?

    (1) V.S. Naipaul
    (2) Deepak Chopra
    (3) Rabindranath Tagore
    (4) R.K. Narayan
    Answer:
    120. (4) Malgudi Days is a collection of short stories by R. K. Narayan published in 1943 by Indian Thought Publications. The book includes 19 stories, all set in the fictional town of Malgudi in South India.

    Post a Comment

    0 Comments