Books & Authors Quiz-7

Books & Authors Quiz-7

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    121. ‘Freedom From Fear’ is a book written by

    (1) Benazir Bhutto
    (2) Corazon Aquino
    (3) Aung San Suu Kyi
    (4) Nayantara Sehgal
    Answer:
    121.(3) ‘Freedom From Fear’ is both an essay by Aung San Su Kyi, and a book of the same name comprising a collection of her essays. This remarkable collection gives a voice to Burma’s “woman of destiny,” whose fate remained in the hands of her enemies for fifteen years, before her release from house arrest in 2010.

    122. Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’ ?

    (1) J.M. Barrie
    (2) Walter Scott
    (3) George Orwell
    (4) Thomas Hardy
    Answer:
    122. (3) Nineteen Eighty-Four, sometimes published as 1984, is a dystopian novel by George Orwell. It was published in 1949 by Secker and Warburg, London. In 2005, the novel was chosen by TIME magazine as one of the 100 best English-language novels from 1923 to 2005.

    123. The ‘‘Mein Kampf’’ was written by

    (1) Hitler 
    (2) Mussolini
    (3) Bismarck 
    (4) Mazzinit
    Answer:
    123. (1) Mein Kampf is an autobiographical manifesto by Nazi leader Adolf Hitler, in which he outlines his political ideology and future plans for Germany. Volume 1 of Mein Kampf was published in 1925 and Volume 2 in 1926. The book was edited by Rudolf Hess.

    124. ‘‘Life Divine’’ is a book written by

    (1) M. K. Gandhi
    (2) Rabrindranath Tagore
    (3) S. Radhakrishnan
    (4) Shri Aurobindo
    Answer:
    124. (4) ‘The Life Divine’ is a metaphysical treatise authored by Sri Aurobindo. It is called the most profound book ever written on the nature of spirit, creation, life, and human evolution.

    125. Karl Marx wrote

    (1) Asian Drama
    (2) Emma
    (3) Das Kapital
    (4) Good Earth
    Answer:
    125.(3) Das Kapital (1867) by Karl Marx, is a critical analysis of political economy, intended to reveal the economic laws of the capitalist mode of production. Also known as Capital: Critique of Political Economy, it proposes that the motivating force of capitalism is in the exploitation of labour, whose unpaid work is the ultimate source of surplus value and then profit.

    126. ‘‘Meghdoot’’ was written by

    (1) Humayun Kabir
    (2) Khushwant Singh
    (3) Banabhatta
    (4) Kalidasa
    Answer:
    126. (4) Meghdoot (literally “cloud messenger”) is a lyric poem written by Kalidasa, considered to be one of the greatest Sanskrit poets. A poem of 111 stanzas, it was first translated into English by Horace Hayman Wilson.

    127. Who among the following is a famous English writter ?

    (1) Amrita Pritam
    (2) Mahadevi Verma
    (3) Ashapurna Devi
    (4) Mulk Raj Anand
    Answer:
    127. (4) Mulk Raj Anand was an Indian writer in English, notable for his depiction of the lives of the poorer castes in traditional Indian society. Some of his famous novels include: Untouchable (1935), Coolie (1936), Two Leaves and a Bud (1937), The Village (1939), etc. his autobiography, titled ‘The Morning Face’ (1968) won him the Sahitya Academy Award.

    128. ‘Indica’ was authored by

    (1) Kautilya 
    (2) Megasthenes
    (3) Aryabhatta 
    (4) Seleucus
    Answer:
    128. (2) Indica was written by Megasthenes, a Greek historian, philosopher, and statesman during the Roman period. He stayed as a Greek envoy to the court of Chandragupta Maurya.

    129. In whose work do we find the character ‘Rusty’ ?

    (1) R.K. Narayan
    (2) Ruskin Bond
    (3) R.K. Laxman
    (4) Rabindranath Tagore
    Answer:
    129. (2) “The Adventures of Rusty: Collected Stories” has been written by Ruskin Bond, one of India’s mostloved authors of children’s books. This book features the titular character of Rusty, an Anglo-Indian boy who bears close resemblances to author when he was a child himself. It was published in 2012 by Penguin India.

    130. Who wrote the book ‘Systema Naturae’ ?

    (1) Lamarck 
    (2) Buffon
    (3) Darwin 
    (4) Linnaeus
    Answer:
    130. (4) ‘Systema Naturae’ was one of the major works of the Swedish botanist, zoologist and physician Carolus Linnaeus that introduced the binomial nomenclature. The first edition was published in 1735. The book listed about 10,000 species of organisms, of which about 6,000 were plants and 4,236 were animals.

    131. Who has authored the book titled ‘Narendra Modi’ : A Political Biography’ ?

    (1) Andy Marino
    (2) David Irving
    (3) Jeffery Dell
    (4) Kingsley Amis
    Answer:
    131. (1) ‘Narendra Modi: A Political Biography,’ published in 2014, has been authored by Andy Marino who is a British writer. The book is a political biography that analyses not only the political motives of Modi and his political party, but also reveals the future political plans that Modi has for the country.

    132. Who is the author of ‘A Suitable Boy’ ?

    (1) Vikram Seth
    (2) Arundhati Roy
    (3) Khushwant Singh
    (4) None of these
    Answer:
    132. (1) A Suitable Boy is a novel by Vikram Seth, published in 1993. At 1349 pages and 591,552 words, the book is one of the longest novels ever published in a single volume in the English language. A sequel, to be called A Suitable Girl, is due for publication in 2016.

    133. The book “Genera Plantarium” was written by

    (1) Linnalus
    (2) Benthem and Hooker
    (3) Engler and Prantle
    (4) Hutchinson
    Answer:
    133.(1) ‘Genera Plantarum’ is a publication of Swedish naturalist Carl Linnaeus, first published in 1737. It contains brief descriptions of the 935 plant genera that were known to Linnaeus. It was later revised as ‘Species Plantarum’ in which Linnaeus established the system of binomial nomenclature.

    134. Which of the following books has been authored by Sachin Tendulkar ?

    (1) Playing It My Way
    (2) Untold Story
    (3) Train to Pakistan
    (4) India of My Dreams
    Answer:
    134. (1) Playing It My Way is the autobiography of former Indian cricketer Sachin Tendulkar. It was launched on 5 November 2014 in Mumbai. The book summarizes Tendulkar’s early days, his 24 years of international career and aspects of his life that have not been shared publicly.

    135. Match the following works with their authors :

    a Gita-Govinda 
    b Yogasastra 
    c Sribhasya 
    d Siddhanta 
    1. Hemachandra
    2. Bhaskaracharya
    3. Ramanuja
    4. Jayadeva -siromani
    (1) a–4, b–1, c–3, d–2
    (2) a–2, b–4, c–3, d–1
    (3) a–4, b–3, c–2, d–1
    (4) a–4, b–3, c–1, d–2
    Answer:
    135. (1) Gita Govinda: a 12th Century epic by Jaidev; Yogasastra: a treatise on yoga by Hemchandra; Sribhasya: the most famous work of Ramanuja (1017–1137); Siddhanta Siromani: the major treatise of Indian mathematician Bhaskaracharya, written in 1150 A.D.

    136. To whom the line ‘A thing of beauty is a joy for ever’ is attributed ?

    (1) William Wordsworth
    (2) John Keats
    (3) Dr. Charles Dickens
    (4) Dr. Jonathan Swift
    Answer:
    136. (2) ‘A thing of beauty is a joy for ever’ is the opening line of ‘Endymion,’ a poem by John Keats that was first published in 1818. Endymion is written in rhyming couplets in iambic pentameter (also known as heroic couplets). Keats based the poem on the Greek myth of Endymion, the shepherd beloved by the moon goddess Selene.

    137. “Don’t Laugh : We are Police”, this book was compiled by

    (1) Shanti Swaroop I.G.
    (2) None of the options
    (3) Bishan Lal Vohra I. G. P
    (4) K.P.S. Gill D.G.P
    Answer:
    137. (3) ‘Don’t laugh, We are Police’ has been authored by Bishan Lal Vohra, an IPS Officer from the 1967 batch of Indian Police Service, Manipur- Tripura Cadre. It was published by Konark Publication in 1995. His other famous works include: Rebels of the valley: The Thorns (1983), A novel (1987), The Spider’s Web (1991), etc.

    138. The author of the book “Zest for Life” is :

    (1) Emile Zola 
    (2) H.G. Walls
    (3) Virginia Wolf 
    (4) Mark Twain
    Answer:
    138. (1) ‘Zest for Life’ is a famous book by Emile Zola. It was originally published in 1884 as ‘La Joie de vivre.’ It was translated into English by Ernest A. Vizetelly as How Jolly Life Is! in 1888 (reissued in 1901 as The Joy of Life) and by Jean Stewart as Zest for Life in 1955.

    139. Who has authored the book ‘One Life is Not Enough’?

    (1) V.S. Naipal
    (2) Natwar Singh
    (3) K.P.S. Gill
    (4) Khushwant Singh
    Answer:
    139. (2) ‘One Life Is Not Enough’ is an autobiography of K. Natwar Singh, former Minister of External Affairs and senior Indian National Congress politician. Published by Rupa in July 2014, this book gives an account of his career as a politician and bureaucrat.

    140. Who wrote the famous novel ‘The Guide’?

    (1) R.K. Narayan
    (2) Chetan Bhagat
    (3) Arundhati Roy
    (4) Satyajit Ray
    Answer:
    140. (1) ‘The Guide’ is a 1958 novel written in English by R. K. Narayan. It is based on Malgudi, the fictional town in South India. The novel describes the transformation of the protagonist, Raju, from a tour guide to a spiritual guide and then one of the greatest holy men of India. The novel brought its author the 1960 Sahitya Akademi Award for English.

    Post a Comment

    0 Comments