Books & Authors Quiz-8

Books & Authors Quiz-8

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    141. Who is the author of the book “Magic Seeds” ?

    (1) Cyrus Mistry
    (2) V.S. Naipaul
    (3) Jhumpa Lahiri
    (4) Vikram Seth
    Answer:
    141. (2) Magic Seeds is a 2004 novel by Nobel laureate V. S. Naipaul published by Alfred A. Knopf (US). The novel is set in India and Europe (Berlin and London). It is a sequel to Naipaul’s 2001 novel Half a Life. 

    142. Arundhati Roy is the author of :

    (1) God of Small Things
    (2) Disgrace
    (3) The Tin Drum
    (4) My Childhood Days
    Answer:
    142. (1) The God of Small Things is the debut novel of Indian writer Arundhati Roy. It is a story about the childhood experiences of fraternal twins whose lives are destroyed by the "Love Laws" that lay down "who should be loved, and how much’. It won the Booker Prize in 1997.

    143. Who is the author of the book “Romancing with Life”?

    (1) Kapil Dev
    (2) Dev Anand
    (3) Shashi Tharoor
    (4) Bill Clinton
    Answer:
    143. (2) Romancing with Life is the autobiography of Dev Anand. It was released in September 2007. In this book, the first-ever full-fledged memoir by a leading Bollywood star, Dev Anand tells his remarkable life story including tales from his youth in 1930s Gurdaspur and Lahore; his years of struggle in 1940s Bombay; his doomed romance with Suraiya; his marriage to co-star Kalpana Kartik; and his relationships with his many luminous heroines.

    144. Arundhati Roy is the author of the book :

    (1) The Rising Sun
    (2) Truth, Love and a Little Malice
    (3) Half a Life
    (4) The Algebra of Infinite Justice
    Answer:
    144. (4) The Algebra of Infinite Justice (2001) is a collection of essays written by Booker Prize winner
    Arundhati Roy. The book discusses several perspectives of global and local concerns, among them one
    being the abuse of Nuclear bomb showoffs. Published by the Penguin Books India, the book discusses the political euphoria in India over its successful nuclear bomb tests.

    145. ‘Origin of Life by Natural Selection’ is a book written by:

    (1) Hugo de Veris
    (2) Lamarck
    (3) Charles Darwin
    (4) Charles Dickens
    Answer:
    145. (3) ‘On the Origin of Species,’ published on 24 November 1859, is a work of scientific literature by Charles Darwin which is considered to be the foundation of evolutionary biology. Its full title was ‘On the Origin of Species by Means of Natural Selection.’ It introduced the scientific theory that populations evolve over the course of generations through a process of natural selection.

    146. Who is the author of ‘Indica’ ?

    (1) Megasthanese
    (2) Fa-Hien
    (3) Selucas
    (4) Hiuen Tsang
    Answer:
    146. (1) Indica is an account of India that was authored by Megasthenes, an ancient Greek historian and diplomat. He was sent by the Hellenistic king Seleucus I on embassies to the Mauryan emperor Chandragupta. He gave the most complete account of India then known to the Greek world and was the source for work by the later historians.

    147. Who wrote ‘Discovery of India’?

    (1) Mahatama Gandhi
    (2) Jawahar Lal Nehru
    (3) APJ Abdul Kalam
    (4) Bal Gangadhar Tilak
    Answer:
    147. (2) The Discovery of India was written by India’s first Prime Minister Jawaharlal Nehru during his imprisonment in 1942–46 at Ahmednagar fort in Maharashtra. The book is widely considered one of the finest modern works on Indian history.

    148. Who is the author of the book “The Three Mistakes In My Life”?

    (1) Ruskin Bond
    (2) Chetan Bhagat
    (3) Amrita Pritam
    (4) Jhumpa Lahiri
    Answer:
    148. (2) ‘The 3 Mistakes of My Life’ is the third novel written by Chetan Bhagat. The book was published in May 2008. The novel follows the story of three friends and is based in the city of Ahmedabad, Gujarat. The movie version of the novel is Kai Po Che!

    149. Who has authored the book “The Kingdom of God is Within You”?

    (1) Leo Tolstoy
    (2) Henry David
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) John Ruskin
    Answer:
    149. (1) ‘The Kingdom of God Is Within You’ is a non-fiction book written by Leo Tolstoy. A philosophical treatise, the book was first published in Germany in 1894 after being banned in his home country of Russia. Gandhi cited the book as one of the most important modern influences in his life.

    150. The novel ‘When the River Sleeps’ is written by

    (1) Anuradha Roy
    (2) Vikram Seth
    (3) Shobhaa De
    (4) Easterine Kire
    Answer:
    150. (4) ‘When the River Sleeps' is a novel by Easterine Kire. It won The Hindu Prize for Best Fiction 2015. First published by Zubaan in 2014, the novel is about the lives and hearts of the people of Nagaland: the rituals and beliefs, their reverence for the land, their close-knit communities with their natural surroundings.

    151. Which of the following works of Plato is primarily a ‘treatise’ on justice ?

    (1) Phaedo
    (2) The Statesman
    (3) The Republic
    (4) Apology
    Answer:
    151. (3) The concept of justice occupies the most important part of Plato’s ‘The Republic’. Sabine says: “The theory of the state in The Republic culminates in the conception of justice.” Plato has treated justice as the bond which holds a society together. The purpose of The Republic is to ensure justice. So it is called a “treatise concerning justice.”

    152. Who laid the foundation of the ‘School of Possibilism’?

    (1) Brunches 
    (2) La Blache
    (3) Humboldt 
    (4) Ratzel
    Answer:
    152. (2) French geographer Vidal de Lablache laid the foundations of possibilism. He declared that man is not a passive agent ruled by the forces of nature which play their role and determine man’s destiny and shape human society. He developed this geographical approach as a reaction to environmental determinism that regarded all the facets of human activity as ultimately determined in character by the natural-environmental context.

    153. The famous work ‘Anandmath’ was written by

    (1) Sri Aurobindo
    (2) Sri Bankim Chandra Chatterjee
    (3) Sri Rabindra Nath Tagore
    (4) Sri Aarti Chaudhary
    Answer:
    153. (2) Anandmath is a Bengali fiction, written by Bankim Chandra Chatterjee and published in 1882. Set in the background of the Sanyasi Rebellion in the late 18th century, it is considered one of the most important novels in the history of Bengali and Indian literature. The national song of India, Vande Mataram, was first published in this novel.

    154. Who introduced the term ‘Hindu rate of growth’ ?

    (1) Amartya Sen
    (2) Raj Krishna
    (3) V. K. R. V. Rao
    (4) Kaushik Basu
    Answer:
    154. (2) The term ‘’Hindu rate of growth’ was coined by Indian economist Raj Krishna. It refers to the low annual growth rate of the planned economy of India before the liberalization of 1991, which stagnated around 3.5% from 1950s to 1980s, while per capita income growth averaged 1.3%. The term contrasts with South Korea’s Miracle on the Han River and the Taiwan Miracle.

    155. Which of the following mythological epic was re-written by Guru Gobind Singh ?

    (1) Buddha’s Journey
    (2) Mahabharata
    (3) Ramayana
    (4) Samrat Ashoka’s Journey
    Answer:
    155. (3) Guru Gobind Singh, the 10th Sikh guru, rewrote a new version of Hindu mythological epic Ramayana which formed part of the Dasam Granth, a Sikh religious text. This version was known as ‘Govind Ramayana.’ In this version of Ramayana, Guru Gobind Singh did not treat Lord Rama as a god. He equated Ramachandra with a common man by calling him insect, though he called himself insect, too.

    156. ‘Grammar of Politics’ is written by :

    (1) Karl Marx
    (2) Harold Luski
    (3) Woodrow Wilson
    (4) Bertrand Russell
    Answer:
    156. (2) A Grammar of Politics is the magnum opus work of Harold Laski, a British political theorist, economist, and author. Published in 1925 by the Oxford University Press, the book discusses such issues as necessity of government; state and society; rights and power; liberty and equality; property as a theory of industrial organisation; the nature of nationalism; etc.

    157. National Anthem of Bangladesh ‘Amar Sonar Bangla’ was written by

    (1) Rabindranath Tagore
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Kazi Nazrul Islam
    (4) Taslima Nasrin
    Answer:
    157. (1) Amar Sonar Banglawas written by Bengali polymath Rabindranath Tagore in 1905. The melody of the hymn derived from the Baul singer Gagan Harkara’s song “Ami Kothay Pabo Tare” set to Dadra Tala. It is an Ode to Mother Bengal. The song was written in 1905 during the first partition of Bengal.

    158. Who is the author of the new book “Knowledge Innovation Strategy”?

    (1) Darjoy Datta
    (2) Ravinder Singh
    (3) Amish Tripathi
    (4) Parag Kulkarni
    Answer:
    158. (4) “Knowledge Innovation Strategy’ is authored by Parag Kulkarni, one of India’s most senior management consultants. It was published by Bloomsbury India in February 2015. The book advocates a new concept of Systemic Knowledge Innovation for professionals.

    159. Which among the following books was an autobiography written by Jawaharlal Nehru in prison?

    (1) Glimpses of World History
    (2) Discovery of India
    (3) Nehru Benakaab
    (4) Toward Freedom
    Answer:
    159. (4) An Autobiography also known as Toward Freedom, (1936) is an autobiographical book written by the first Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru while he was in prison. First published by The Bodley Head in 1936, the book explores why he took the path of civil disobedience that in turn led to his imprisonment.

    160. “A Thing of Beauty is a Joy Forever” is a poem by 

    (1) William Shakespeare
    (2) J.K. Rowling
    (3) John Keats
    (4) George Eliot
    Answer:
    160. (3) ‘A thing of beauty is a joy for ever’ is the famous beginning line of ‘Endymion,’ a poem by John Keats that was first published in 1818.Keats based the poem on the Greek myth of Endymion, the shepherd beloved by the moon goddess Selene. The poem elaborates on the original story and renames Selene “Cynthia” (an alternative name for Artemis).

    Post a Comment

    0 Comments