Books & Authors Quiz-9

Books & Authors Quiz-9

Books & Authors Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Books & Authors for competitive examinations.

    161. The song “Vande Mataram” occurs in the book

    (1) Geetanjali
    (2) Anandmath
    (3) Indian People
    (4) Poverty and UN-British Rule in India
    Answer:
    161. (2) Vande Mataram is a poem from Bankim Chandra Chattopadhyay’s 1882 novel Anandamath. An Ode to Mother Bengal as Mother goddess, it was written in Bengali and Sanskrit. It is a hymn to the Mother Land and played a vital role in the Indian Independence movement.

    162. Which of the following books is called the ‘Bible of Socialism’?

    (1) Economics of Welfare
    (2) Das Capital
    (3) Value and Capital
    (4) Asian Drama
    Answer:
    162. (2) In 1867, Karl Marx wrote the first volume of Capital: Critique of Political Economy (Das Kapital) which became known as the “Bible of the Working Class” or the “Bible of Socialism.” The book is a foundational theoretical text in communist philosophy, economics and politics. It offered a critique of the political economy of capitalism.

    163. What is the name of the book written by Panini ?

    (1) Mahabhashya
    (2) Mitakshara
    (3) Madhyamika Karika
    (4) Ashtadhyayi
    Answer:
    163. (4) Ashtadhyayi is a Sanskrit treatise on grammar written in the 6thto 5thcentury B.C by the Indian grammarian Panini. This work set the linguistic standards for Classical Sanskrit. It sums up in 4,000 sutras the science of phonetics and grammar that had evolved in the Vedic religion.

    164. Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?

    (1) Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
    (2) New India:Bipin Chandra Pal
    (3) Yugantar:Bhupendranath Dutta
    (4) Sandhya:Barindra Ghosh
    Answer:
    164. (4) Brahmabandhav Upadhyaya was the founder editor of Sandhya. He was an Indian freedom fighter, journalist, theologian, and mystic.

    165. The book entitled, ‘Playing it my way’ has been authored by

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) V V S Laxman
    (3) Saurav Ganguly
    (4) Chetan Chauhan
    Answer:
    165. (1) Playing It My Way is the autobiography of former Indian cricketer Sachin Tendulkar. It was launched on 5 November 2014 in Mumbai. The book summarizes Tendulkar’s early days, his 24 years of international career and aspects of his life that have not been shared publicly.

    166. Who is the author of Meghdoot?

    (1) Shundraka
    (2) Vishakhadatta
    (3) Kalidasa 
    (4) Chanakya
    Answer:
    166. (3) Meghdoot (literally “cloud messenger”) is a lyric poem written by Kalidasa, considered to be one of the greatest Sanskrit poets. A poem of 111 stanzas, it is one of Kalidasa’s most famous works.

    167. Who is the writer of the famous book ‘Kabuliwala’?

    (1) Bankim Chandra Chatterjee
    (2) Ravindra Nath Tagore
    (3) Munshi Prem Chand
    (4) Khan Abdul Gaffar Khan
    Answer:
    167. (2) Kabuliwala is a short story by Rabindranath Tagore. It is about the friendship between small Bengali girl called Mini and Abdur Rehman Khan, a middle-aged dry fruit seller from Kabul (Afghanistan), who comes to Calcutta to hawk his merchandise.

    168. The important book written by Kautilya is

    (1) Arthashastra
    (2) Indica
    (3) Arya Manju Sri Mula Kapa
    (4) Rajatarangini
    Answer:
    168. (1) The Arthashastra, an ancient Indian treatise on statecraft, economic policy and military strategy, was authored by Kautilya. Kautilya, also known as Chanakya, was a scholar at Takshashila and served as the teacher and guardian of Emperor Chandragupta Maurya.

    169. Charles Darwin, the famous evolutionist, proposed his theory in which one of his books ?

    (1) The families of flowering plant
    (2) The origin of species
    (3) The life on earth
    (4) The story of the living world
    Answer:
    169. (2) On the Origin of Species (On the Origin of Species by Means of Natural Selection), published on 24 November 1859, is a work of scientific literature by Charles Darwin which is considered to be the foundation of evolutionary biology. It introduced the scientific theory that populations evolve over the course of generations through a process of natural selection.

    170. Which of the following books is not written by Munshi Premchand?

    (1) Gaban 
    (2) Godan
    (3) Guide 
    (4) Nirmala
    Answer:
    170. (3) The Guide is a 1958 novel by R. K. Narayan. Like most of his works the novel is based on Malgudi, the fictional town in South India. The novel describes the transformation of the protagonist, Raju, from a tour guide to a spiritual guide and then one of the greatest holy men of India. The novel brought its author the 1960 Sahitya Akademi Award for English.

    171. Who is the author of “I Too Had A Love Story”?

    (1) Jhumpa Lahiri
    (2) Amish Tripathi
    (3) Ravinder Singh
    (4) Salman Rushdie
    Answer:
    171. (3) I Too Had a Love Story is an English autobiographical novel written by Ravinder Singh. This was the debut novel of the author and was first published in 2008 by Srishti Publishers andrepublished by Penguin India in 2012. The book remained in the bestseller’s list in India even after 6 years of its first publication.

    172. Who is the author of “Interpreter of Maladies”?

    (1) Jhumpa Lahiri
    (2) Amish Tripathi
    (3) Ravinder Singh
    (4) Salman Rushdie
    Answer:
    172. (1) Interpreter of Maladies is a book collection of nine short stories by Indian American author Jhumpa Lahiri published in 1999. It won the Pulitzer Prize for Fiction and the Hemingway Foundation/PEN Award in the year 2000. The book has sold over 15 million copies worldwide and is on Oprah Winfrey’s Top Ten Book List.


    Post a Comment

    0 Comments