Chemistry GK Questions Quiz-27

Chemistry GK Questions Quiz-27

Chemistry Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Chemistry for competitive examinations.

    521. Alcohol prepared by the distillation of wood is :

    (1) Propyl alcohol
    (2) Methyl alcohol
    (3) Ethyl alcohol
    (4) Glycerolx
    Answer:
    521. (2) Alcohol prepared by the distillation of wood is Methyl alcohol. It is also called wood spirit.

    522. Substance used as an anti - freeze in radiators of automobiles is :

    (1) Methyl alcohol and H2O
    (2) Methyl alcohol
    (3) Ethyl alcohol
    (4) Ethyl alcohol and H2O
    Answer:
    522. (1) Methyl alcohol and water are used as an anti-freeze in radiators of automobiles.

    523. The function of sedimentation tank in sewage treatment is to:

    (1) Disinfect the sewage
    (2) Remove water content
    (3) Aerate the sewage
    (4) Remove suspended solids
    Answer:
    523. (4) THe function of sedimentation tank in the sewage treatment is to remove suspended solids.

    524. The two metal ions that cause hardness to water are:

    (1) Calcium, Magnesium
    (2) Sodium, Calcium
    (3) Sodium, Potassium
    (4) Sodium, Magnesium
    Answer:
    524. (1) Calcium and magnesium ion cause hardness of water.

    525. The liquid waste from kitchens and baths, of residences is known as :

    (1) Domestic sewage
    (2) Storm water
    (3) Sullage 
    (4) Refuse
    Answer:
    525. (3) The liquid waste from kitchens and baths, of residence is known as sullage.

    526. The lightest radioactive element is

    (1) deuterium 
    (2) polonium
    (3) tritium 
    (4) uranium
    Answer:
    526. (3) Tritium is a radioactive isotope of hydrogen. It is the lightest radioactive element.

    527. The chemical used in developing photographic films is

    (1) silver bromide
    (2) hypo
    (3) sodium sulphate
    (4) hydroquinone
    Answer:
    527. (1) In photography, silver bromide is used on photographic film, because it is unusually sensitive
    to light exposure.

    528. A mixture of water and alcohol can be separated by

    (1) Filtration 
    (2) Evaporation
    (3) Decantation 
    (4) Distillation
    Answer:
    528. (4) A mixture of water and alcohol is separated by the process of distillation. At 780C, alcohol starts to vaporize. The vapours are condensed in the condenser and alcohol is collected in the receiver.

    529. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

    (1) oxides of carbon and nitrogen
    (2) oxides of nitrogen and sulphur
    (3) oxides of nitrogen and phosphorous
    (4) None of these
    Answer:
    529. (2) Acid rain is caused by emissions of sulfur dioxide and nitrogen oxides, which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids.

    530. Which of the following is biodegradable ?

    (1) Paper 
    (2) D.D.T.
    (3) Aluminium 
    (4) Plastic
    Answer:
    530. (1) Paper is produced by pressing together moist fibers, typically cellulose pulp derived from wood, rags or grasses, and drying them into flexible sheets.

    531. The ‘Green House effect’ is produced due to the presence of excess amount of

    (1) Sulphur dioxide
    (2) Nitrogen dioxide
    (3) Carbon monoxide
    (4) Methane
    Answer:
    531. (4) By their percentage contribution to the greenhouse effect on Earth the four major gases are: Water vapour (36-70%), Carbon dioxide (9-26%), Methane (4-9%) and Ozone (3-7%).

    532. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is

    (1) thorium 
    (2) radium
    (3) plutonium 
    (4) uranium
    Answer:
    532. (3) Plutonium does not occur in nature.

    533. Chloroform can be used as

    (1) Analgesic 
    (2) Anaesthetic
    (3) Antimalarial
    (4) Antibiotic
    Answer:
    533. (2) Chloroform can be used as Anaesthetic. Chloroform (CHCl3) on heating with silver powder undergoes dehalogenation to form Ethyne.

    534. The manufacture of iron from iron ore involves the process of

    (1) oxidation
    (2) reduction
    (3) fractional distillation
    (4) electrolysis
    Answer:
    534. (2) The manufacture of iron ore involves the process of reduction. Important ores of iron : Haematite, Magnetite.

    535. Which of the following is caused by the higher concentration of Nitrogen and Phosphorous ?

    (1) Eutrophication
    (2) Hardness
    (3) Alkalinity
    (4) Acidity
    Answer:
    535. (1) Higher concentration of Nitrogen and Phosphorus causes Eutrophication.

    536. Earth’s atmosphere is an envelope of gases extending to a height of

    (1) 100 km 
    (2) 150 km
    (3) 200 km 
    (4) 300 km
    Answer:
    536. (3) The atmosphere of the Earth is an envelope of gases extending to a height of 200 km.

    537. In its reaction with silver nitrate, C2H2 shows

    (1) Oxidising property
    (2) Reducing property
    (3) Basic property
    (4) Acidic property
    Answer:
    537. (4) When treated with ammoniacal silver nitrate solution alkynes form white precipitate of silver
    acetylides.

    538. The main source of carbon monoxide is

    (1) Industrial process
    (2) Fuel combustion
    (3) Transportation
    (4) Solid waste disposal
    Answer:
    538. (3) The main source of carbon monoxide is burning of fossil fuel.

    539. ‘Aerosol’ is

    (1) Suspended solid particles in air
    (2) Pollutant gas, present in air
    (3) Microbes, present in air
    (4) Green house gas present in air
    Answer:
    539. (1) Aerosol is suspended solid particles in the air.

    540. Philosopher’s Wool is

    (1) Zinc carbonate
    (2) Zinc sulphate
    (3) Zinc oxide
    (4) Zinc blende
    Answer:
    540. (3) Philosopher’s wool is chemically zinc oxide.


    यह भी देखे :




















    Post a Comment

    0 Comments