Chemistry GK Questions Quiz-28

Chemistry GK Questions Quiz-28

Chemistry Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Chemistry for competitive examinations.

    541. Synthetic detergents are made from

    (1) Sodium stearate
    (2) Sodium salt of benzene sulphonic acid
    (3) Sodium salt of benzene carboxylic acid
    (4) Sodium palmitate
    Answer:
    541. (2) Synthetic detergents are made from sodium salt of benezene sulphonic acid.

    542. The sewage obtained from water closets and urinals is known as

    (1) Sanitary waste
    (2) Industrial waste
    (3) Garbage 
    (4) Sullage
    Answer:
    542. (1) The sewage obtained from water closets and urinals in known as Sanitary waste.

    543. Maximum permissible concentration of total hardness in drinking water is

    (1) 50 
    (2) 100
    (3) 200 
    (4) 500
    Answer:
    543. (3) Maximum permissible concentration of total hardness in drinking water in 200.

    544. Electric fuse is an alloy of

    (1) tin and lead
    (2) zinc and lead
    (3) copper and iron
    (4) carbon and tin
    Answer:
    544. (1) Electric fuse is an alloy of tin and lead.

    545. The chemical used for cloud seeding for artificial rains is

    (1) Silver Nitrate
    (2) Potassium Bromide
    (3) Silver Iodide
    (4) Potassium Nitrate
    Answer:
    545. (3) The chemical used for cloud seeding for artificial rains is silver iodide.

    546. Which among the following is liquid non-metal ?

    (1) Mercury 
    (2) Bromine
    (3) Water 
    (4) Alcohol
    Answer:
    546. (2) Bromine, a non-metal of halogen group, is found in liquid state. Mercury is a metal. Water and alcohol are compounds.

    547. In silvery paints, the main constituent present is

    (1) Aluminium powder
    (2) Silver powder
    (3) Lead powder
    (4) White lead
    Answer:
    547. (1) In silvery paints, the main constituent is aluminium powder.

    548. Which one of the following is a greenhouse gas ?

    (1) Nitrogen
    (2) Helium
    (3) Carbon dioxide
    (4) Sulphur dioxide
    Answer:
    548. (3) Gases which absorb outgoing terrestrial rediation are called greenhouse gases, such as water vapour, methane, chloro-fluorocarbons, and carbon dioxide.

    549. Which of the following is a method/process of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled ?

    (1) Landfills
    (2) Incineration
    (3) Pyrolysis and Gasification
    (4) All the above
    Answer:
    549. (4) Landfills, Incineration, Pyrolysis and Gasification are methods of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled.

    550. Laughing gas is

    (1) Nitric oxide
    (2) Nitrous oxide
    (3) Nitrogen trioxide
    (4) Nitrogen pentoxide
    Answer:
    550. (2) Laughing gas is Nitrous Oxide (N2O).

    551. Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful

    (1) solar ultraviolet radiation
    (2) solar infrared radiation
    (3) CO2 in the air
    (4) SO2 in the air
    Answer:
    551. (1) Ozone layer serves as a protective shield against harmful solar ultraviolet radiation.

    552. Which of the following is colourless ?

    (1) Chlorine 
    (2) Oxygen
    (3) Phosphorus 
    (4) Sulphur
    Answer:
    552. (2) Oxygen

    553. Hard water and soft water can be distinguished by using

    (1) dilute acid
    (2) ordinary soap
    (3) detergent
    (4) liquid soap
    Answer:
    553. (3) detergent

    554. Water cycle refers to

    (1) an integrated attempt to recycle water in relatively arid regions
    (2) constant movement of water from ocean to land and back to ocean once again
    (3) scientific management of water in areas excessively plagued with water-logging
    (4) water distribution in relatively dry areas
    Answer:
    554. (2) constant movement of water from ocean to land and back to ocean once again

    555. Ferrous sulphate is used in water treatment as a/an

    (1) Oxidizing agent
    (2) Reducing agent
    (3) Coagulant aid
    (4) Adsorbent
    Answer:
    555. (3) Coagulant aid

    556. Hardness of the water is commonly measured in terms of

    (1) Calcium carbonate equivalents
    (2) Calcium sulphate equivalents
    (3) Magnesium carbonate equivalents
    (4) Magnesium sulphate equivalents
    Answer:
    556. (1) Calcium carbonate equivalents

    557. The unit to measure the flow of water is

    (1) Micro Mho 
    (2) Ohm meter
    (3) Milli curie 
    (4) Cusecs
    Answer:
    557. (4) The unit to measure the flow of water is cusecs. Cusecs is short form of Cubic feet per second.

    558. Surface water is a better source of drinking water because it is poor in

    (1) Dust 
    (2) Bacteria
    (3) Arsenic 
    (4) Algae
    Answer:
    558. (3) Surface water is a better source of drinking water because it is poor in arsenic.

    559. The enormous amount of energy released in an explosion of an atmoic bomb is due to the

    (1) conversion of mass into energy
    (2) conversion of chemical energy into heat energy
    (3) conversion of mechnical energy into nuclear energy
    (4) conversion of neutrons into protons
    Answer:
    559. (4) The enormous amount of energy released in an explosion of an atomic bomb is due to the converson of neutrons into protons. When a neutron strikes the nucleus of an atom of the isotopes uranium 235 or plutonium 239, it causes that nucleus to split into two fragmens, each of which is a nucleus with about half the protons and neutrons of the original nucleus . In the process of splitting, a great amount of thermal energy as well as gamma rays and two or more neutrons, are released.

    560. The oxidation number of nickel in K4[Ni(CN)4] is

    (1) Zero 
    (2) +4
    (3) –4 
    (4) +8
    Answer:
    560. (1) The oxidation number of nickel in K4 [Ni (CN)4] is zero.


    यह भी देखे :




















    Post a Comment

    0 Comments