Chemistry GK Questions Quiz-38

Chemistry GK Questions Quiz-38

Chemistry Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Chemistry for competitive examinations.

    741. Aluminium salt commonly used to stop bleeding is

    (1) Aluminium nitrate
    (2) Aluminium sulphate
    (3) Aluminium Chloride
    (4) Potash alum
    Answer:
    741. (2) Alum (Aluminium Sulfate) is used to stop bleeding. For example, Styptic pencils containing aluminium sulfate are used as astringents to prevent bleeding from small shaving cuts. It constricts blood vessels to stop the flow of blood.

    742. Nitrogen in water is commonly found in the form of

    (1) Nitrous oxide 
    (2) Nitrate
    (3) Nitric oxide 
    (4) Nitrite
    Answer:
    742. (2) Nitrate (NO3) is the most common form of inorganic nitrogen in unpolluted waters. Nitrate moves readily through soils and into ground water, where concentrations can be much higher than in surface waters. Water in coastal areas mainly contains elementary nitrogen gas (N2).

    743. Chemical name of Gammaxane is

    (1) Toluene
    (2) Chloro benzene
    (3) Aniline
    (4) Benzene hexachloride
    Answer:
    743. (4) Gammexane is an insecticide that is the gamma isomer of benzene hexachloride. It is also known as lindane. Benzene hexachloride is any of several stereoisomers of 1,2,3,4,5,6-hexachlorocyclohexane formed by the light-induced addition of chlorine to benzene.

    744. Which element behaves chemically both as metal and nonmetal ?

    (1) Argon 
    (2) Boron
    (3) Xenon 
    (4) Carbon
    Answer:
    744. (2) Some elements behave chemically both as metals and nonmetals, and are called metalloids. Their examples include Boron, Silicon, Germanium and Antimony. Elements which are neither metals nor nonmetals are called Noble Gases.

    745. The amount of oxygen in the atmosphere remains relatively constant because it is given off by

    (1) Oceans 
    (2) Animals
    (3) Rocks 
    (4) Plants
    Answer:
    745. (4) Just as water moves from the sky to the earth and back in the hydrologic cycle, oxygen is also cycled through the environment. Plants mark the beginning of the oxygen cycle. They use the energy of sunlight to convert carbon dioxide and water into carbohydrates and oxygen in a process called photosynthesis. O2 + Carbohydrates ® CO2 + H2O + Energy This means that plants “breathe” in carbon dioxide and “breathe” out oxygen.

    746. Water gas is the combination of

    (1) CO and H2 
    (2) CO2 and H2
    (3) CO and H2O 
    (4) CO2 and CO
    Answer:
    746. (1) Water gas is a synthesis gas, containing carbon monoxide (CO) and hydrogen gas (H2). It is made by passing steam over a red-hot carbon fuel such as coke. The reaction between steam and hydrocarbons produce the gas mixture.

    747. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?

    (1) Iodine 
    (2) Vanadium
    (3) Argon 
    (4) Sulphur
    Answer:
    747. (1) Seaweed is rich in iodine, a trace element essential for healthy thyroid function and a healthy metabolism. Iodine is particularly vital for pregnant and lactating women. Seaweed also contains zinc and antioxidants, which help strengthen immunity.

    748. Acid Rain is caused due to pollution of atmosphere by

    (1) Oxides of nitrogen and phosphorus
    (2) Oxides of carbon and nitrogen
    (3) Oxides of nitrogen and sulphur
    (4) None of these
    Answer:
    748. (3) Acid rain is caused by emissions of oxides of Sulfur and Nitrogen (Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide), which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids. The emissions of sulfur dioxide (SO2) and nitrogen oxides (NOx) result from fossil fuel combustion.

    749. Carbon footprint can be reduced by

    (1) All of these
    (2) Recycling waste materials
    (3) Using energy efficient appliances
    (4) Commuting by public transport
    Answer:
    749. (1) A carbon footprint is historically defined as “the total sets of greenhouse gas emissions caused by an organization, event, product or person.” The most common way to reduce the carbon footprint of humans is to Reduce, Reuse, Recycle, Refuse. Recycling waste materials, using energy efficient appliances and using public transportation for commutation can all serve to reduce greenhouse gas emissions and, thus, reduce Carbon footprint.

    750. Which one of the following is found in Vinegar ?

    (1) Acetic acid
    (2) Propionic acid
    (3) Formic acid
    (4) Butyric acid
    Answer:
    750. (1) Vinegar is a liquid consisting mainly of acetic acid (CH3COOH) and water. The acetic acid is produced by the fermentation of ethanol by acetic acid bacteria. It is mainly used as a cooking ingredient.

    751. Peroxyacetyl nitrate is a

    (1) Acidic dye
    (2) Plant hormone
    (3) Vitamin
    (4) Secondary pollutant
    Answer:
    751. (4) Peroxyacetyl nitrate is a secondary pollutant present in photochemical smog (a mixture of air pollutants) that includes both gases and particulates. It is thermally unstable and decomposes into peroxyethanoyl radicals and nitrogen dioxide gas. It is a lachrymatory substance.


    752. The term ‘brown air’ is used for

    (1) Acid fumes
    (2) Photochemical smog
    (3) Sulphurous smog
    (4) Industrial smog
    Answer:
    752. (2)Photochemical smog which is mainly composed of ozone (O3), Peroxyacetyl nitrate (PAN) and Nox, is also known as brown air where solar radiation is intense. In seasons of lesser solar radiation or areas, smog formation is incomplete and the air is referred to as grey air.

    753. What happens when a drop of glycerol is added to crushed KMnO4 spread on a paper ?

    (1) There is a crackling sound.
    (2) There is a violent explosion.
    (3) There is no reaction.
    (4) The paper ignites.
    Answer:
    753. (2) When solid Potassium Permanganate (KMnO4) is mixed with pure glycerol or other simple alcohols, it will result in a violent combustion reaction. Potassium Permanganate is an extremely powerful oxidizer which spontaneously ignites after coming in contact with glycerol. The glycerol is oxidized so quickly that heat is generated faster than it can be dissipated.
    3 C3H5(OH)3 + 14 KMnO4 14 MnO2 + 7 K2CO3 +2 CO2 + 12 H2O

    754. Most commonly used bleaching agent is

    (1) Sodium chloride
    (2) Alcohol
    (3) Carbon dioxide
    (4) Chlorine
    Answer:
    754. (4) Chlorine is used to disinfect water and is part of the sanitation process for sewage and industrial waste. During the production of paper and cloth, it is used as a bleaching agent. It is also used in cleaning products; including household bleach which is chlorine dissolved in water Bleaching powder is an important and a commonly used bleaching agent prepared from chlorine.

    755. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India? Select the correct answer using the code given below.

    (A) Arsenic
    (B) Sorbitol
    (C) Fluoride
    (D) Formaldehyde
    (E) Uranium
    (1) B, D and E
    (2) A, B, C, D and E
    (3) A, C and E
    (4) A and C
    Answer:
    755. (3) Recent research has shown that India’s groundwater faces the problem of presence of uranium, arsenic, and heavy metals in ground water used for drinking. Sorbitol (used as artificial sweetener) and
    Formaldehyde (used in coating, etc) are not famous as water pollutants.

    756. Cyanide poisoning causes death in seconds because

    (1) It denatures enzymes of the heart/muscle
    (2) It breaks the electron transport chain
    (3) It causes Lysis of red blood cells.
    (4) It causes cardiac arrest
    Answer:
    756. (4) Cyanide poisoning occurs on exposure to a compound that produces cyanide ions when dissolved in water. The cyanide ion halts cellular respiration by inhibiting an enzyme in the mitochondria called cytochrome c oxidase. If cyanide is inhaled it causes a coma with seizures, apnea, and cardiac arrest, with death following in a matter of seconds.

    757. The ore of Aluminium is

    (1) Fluorspar 
    (2) Bauxite
    (3) Chalco pyrites 
    (4) Hematite
    Answer:
    757. (2) Bauxite, an aluminium ore, is the world’s main source of aluminium. Bauxite is primarily comprised of aluminum oxide compounds (alumina), silica, iron oxides and titanium dioxide. It is refined through the Bayer chemical process into alumina. Alumina is refined into pure aluminum metal through the Hall– Héroult electrolytic process.

    758. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have

    (1) Higher densities
    (2) Higher atomic masses
    (3) Higher atomic numbers
    (4) Higher atomic radii
    Answer:
    758. (2) Arsenic, beryllium, cadmium, chromium, lead, manganese, mercury, nickel, and selenium are some of the metals called ‘heavy’ because of their high relative atomic mass. They persist in nature and can cause damage or death in animals, humans, and plants even at very low concentrations.

    759. Photo chemical smog is a resultant of the reaction among

    (1) High concentration of NO2,O3, and CO in the evening
    (2) CO, CO2 and NO2at low temperature.
    (3) CO, O2 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight
    (4) NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight
    Answer:
    759. (4) Photochemical smog is a unique type of air pollution which is caused by reactions between sunlight and pollutants like hydrocarbons and nitrogen dioxide (NO and NO2). Other components of the photochemical smog include Ozone (O3) formaldehyde, peroxy benzoyl nitrate (PBzN), peroxy acetyl nitrate (PAN) and acrolein. The formation of photochemical smog can be expressed in the simple terms as: Hydrocarbons + NOx + sunlight

    760. Which of the following particles has the dual nature of particle– wave?

    (1) Electron 
    (2) Meson
    (3) Proton 
    (4) Neutron
    Answer:
    760. (1) n 1905, it was Einstein who suggested the concept of light having a dual nature; particle and wave nature. In a similar way, Louise de Broglie suggested that electron also exhibits a dual nature. Broglie derived a mathematical expression to prove the wave nature of electron along with particle nature. He gave the following relation:- ë =h/mí, where ë is the wavelength of electron, m is mass of an electron and í is the frequency.


    यह भी देखे :




















    Post a Comment

    0 Comments