Computer GK Quiz-1

Computer GK Quiz-1

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    1. What is the size of Floppy Diskette which is used normally ?

    (1) 3½" 
    (2) 5"
    (3) 4" 
    (4) 3"
    Answer:
    1. (1) A floppy disk is a thin magnetic-coated disk contained in a flexible or semi-rigid protective jacket. Data is stored in tracks and sectors. The floppy disks are usually 3.5" in size. However, older floppy disks may be in use; these would be 5.25" in size. Double sided high density 3.5" disks can hold 1.44 Mb of data.

    2. A compact disc (CD) is a data storage system of the type :

    (1) Magnetic
    (2) Optical
    (3) Electrical
    (4) Electromechanical
    Answer:
    2. (2) The Compact Disc, or CD for short, is an optical disc used to store digital data. It was originally developed to store and play back sound recordings only, but the format was later adapted for storage of data (CD-ROM). Standard CDs have a diameter of 12 mm (4.7 in) and can hold up to 80 minutes of uncompressed audio or 700 MB (700 × 106 bytes) of data. The encoding material sits atop a thicker substrate (usually polycarbonate) which makes up the bulk of the disc and forms a dust defocusing layer. The encoding pattern follows a continuous, spiral path covering the entire disc surface and extending from the innermost track to the outermost track. The data is stored on the disc with a laser or stamping machine.

    3. Where is the National Institute of Excellence in the field of Information Technology and Allied Sciences proposed to be set up?

    (1) Bangalore 
    (2) Hyderabad
    (3) Pune 
    (4) Allahabad
    Answer:
    3. (4) The Indian Institute of Information Technology Allahabad (IIIT-A) was established in 1999, as a center of excellence in Information Technology and allied areas. The mission of IIIT, Allahabad is to be a unique and world class nucleating “Apex Center of Excellence” in the area of Information Technology and Allied Sciences, so as to enhance India’s Technological strength in IT and for become a pace-setting institution for other similar institutes to be established in the future. IIIT seeks to derive its strength from a linkage with sound Indian traditions of centuries past, and sets out to create knowledge-based resources in regional languages.

    4. Which of the following circuit is used as 'Memory device' in computers ?

    (1) Rectifier
    (2) Flip-Flop
    (3) Comparator
    (4) Attenuator
    Answer:
    4. (2) A flip-flop is a circuit that has two stable states and can be used to store state information. The circuit can be made to change state by signals applied to one or more control inputs and will have one or two outputs. It is the basic storage element in sequential logic. Flip-flops and latches are a fundamental building block of digital electronics systems used in computers, communications, and many other types of systems.

    5. Which of the following is not a role assigned to Science and Technology Entrepreneurship Parks ?

    (1) Training
    (2) Testing and Calibration
    (3) Technology development
    (4) Raising funds for entre-preneurs
    Answer:
    5. (4) The Science and Technology Entrepreneurs’ Park (STEP) was established at IIT Kharagpur in Dec. 1986 with financial support from DST New Delhi, DST West Bengal, IDBI, IFCI, ICICI. Approval was accorded by DST on Aug.14, 1987.the role of training, Testing and Calibration and Technology development has been assigned to it.

    6. Which of the following is not reckoned as a ‘value added’ telecommunication service?

    (1) Electronic Mail
    (2) STD 
    (3) FAX
    (4) Radio-Paging Service
    Answer:
    6. (3) Value-added telecommunication services are telecommunications for which suppliers “add value” to the customer’s information by enhancing its form or content or by providing for its storage and retrieval. FAX is not considered to be a Value-added telecommunication services.

    7. The basic application of an ‘AND’ gate in computers is for:

    (1) addition
    (2) subtraction
    (3) multiplication
    (4) division
    Answer:
    7. (3) The ‘AND’ gate in computers has basic application of multiplication. It has two or more inputs and one output. An ‘AND’ gate produces an output of 1 if all the inputs are 1 if any of the inputs is zero then it produces an output of zero.

    8. Who developed the concept of email ?

    (1) Bill Gates
    (2) Arthur C. Clark
    (3) Ray Tomlinson
    (4) Sabir Bhatia
    Answer:
    8. (3) Ray Tomlinson is credited with developing the first viable e-mail program in 1971 for use on the
    ARPANET. Although text messages were occasionally sent over the network, Tomlinson created the first program. it is a method of exchanging digital messages from an author to one or more recipients. Modern email operates across the Internet or other computer networks. Some early email systems required that the author and the recipient both be online at the same time, in common with instant messaging. Today’s email systems are based on a store-and-forward model.

    9. What is an organisation’s introductory web page called?

    (1) Portal 
    (2) Vortal
    (3) Homepage 
    (4) Web site
    Answer:
    9. (4) The introductory web page of an organisation is called website. A website (also called an Internet site) is a group of HTML files connected by hypertext links and stored on a web server, i.e. a computer that hosts webpages and is permanently connected to the Internet.

    10. The first computer language developed was

    (1) COBOL 
    (2) BASIC
    (3) FORTRAN 
    (4) PASCAL
    Answer:
    10. (3) The first programming languages predate the modern computer. At first, the languages were codes. The first modern programming language was FORTRAN (1955), the “FORMULA TRANSLATOR”, invented by John Backus, then COBOL,(1959) the Common Business Oriented Language, was used. Then PASCAL and BASIC came into existence.

    11. Who among the following developed World Wide Web (WWW), which gave a new type of information exhibition ?

    (1) Bob Cohen
    (2) Tim Berners-Lee
    (3) Robert Morris Jr.
    (4) Michel Derstuses
    Answer:
    11. (2) The World Wide Web (abbreviated as WWW or W3, commonly known as the Web), is a system of interlinked hypertext documents accessed via the Internet. Using concepts from his earlier hypertext systems like ENQUIRE, British engineer, computer scientist and at that time employee of CERN, Sir Tim Berners-Lee, now Director of the World Wide Web Consortium (W3C), wrote a proposal in March 1989 for what would eventually become the World Wide Web.

    12. Which among the following is a distinctive feature by which a CD ROM drive is classified in a personal computer ?

    (1) Software bundle
    (2) Data transfer rate
    (3) Memory capacity
    (4) Storage period
    Answer:
    12. (2) a CD-ROM drive, a device that can read information from a CD-ROM. CD-ROM players can be either internal, or external. There are a number of features that distinguish CD-ROM players, the most important of which is probably their speed or data transfer rate. CD-ROM players are generally classified as single-speed or some multiple of single-speed.

    13. What is ‘Teletext’ ?

    (1) Flashing of telephone conversation on TV screen.
    (2) Printing the text of the message on the telex machine.
    (3) Connecting the local telephone with outstation telephones without STD codes.
    (4) Flashing of the text of news and information on the TV screen.
    Answer:
    13. (4) Teletext is a Data broadcasting service in which pre-programmed sequences of frames of data are broadcast cyclically, and a user, equipped with a standard television receiver and a special decoder, selects the desired frames for viewing.

    14. Processing of a data file to reduce its size for storage on disk is termed :

    (1) Amplification
    (2) Reduction
    (3) Compression
    (4) Rarefaction
    Answer:
    14. (3) The process of reducing the size of a data file is popularly referred to as data compression, although its formal name is source coding. Compression is useful because it helps reduce resources usage, such as data storage space or transmission capacity. Because compressed data must be decompressed to use, this extra processing imposes computational or other costs through decompression.

    15. Which of the following mobile telephone network is not based on GSM technology ?

    (1) Idea
    (2) BPL Mobile
    (3) Airtel
    (4) Reliance Infocomm
    Answer:
    15. (4 ) GSM stands for Global System for Mobile Communications. Just like computers, mobile phones have evolved over time. There were first generation mobile phones in the 70’s, there are 2nd generation mobile phones in the 80’s and 90’s, and now there are 3rd gen phones which are about to enter the Indian market. GSM is called a 2nd generation, or 2G communications technology. Idea, Airtel, and BPL Mobile are based on GSM technology while Reliance Infocommis not based on GSM technology.

    16. A compact disc (CD) is a data storage system of the type

    (1) magnetic
    (2) optical
    (3) electrical
    (4) electro-mechanical
    Answer:
    16. (2) The Compact Disc, or CD for short, is an optical disc used to store digital data. It was originally developed to store and play back sound recordings only, but the format was later adapted for storage of data (CD-ROM).Standard CDs have a diameter of 120 millimetres (4.7 in) and can hold up to 80 minutes of uncompressed audio or 700 MB (700 × 106 bytes) of data.

    17. Who developed the concept ‘World Wide Web’ ?

    (1) Tim Berners-Lee
    (2) Microsoft
    (3) Arthur Clarke
    (4) AT & T Bell Lab
    Answer:
    17. (2) The World Wide Web (abbreviated as WWW or W3, commonly known as the Web), is a system of interlinked hypertext documents accessed via the Internet. Using concepts from his earlier hypertext
    systems like ENQUIRE, British engineer, computer scientist and at that time employee of CERN, Sir Tim Berners-Lee, now Director of the World Wide Web Consortium (W3C), wrote a proposal in March 1989 for what would eventually become the World Wide Web.

    18. ‘IC’ in computers stands for

    (1) Integrated Charge
    (2) Integrated Current
    (3) Integrated Circuits
    (4) Internal Circuits
    Answer:
    18. (3) IC, or An integrated circuit is a small wafer, usually made of silicon, that can hold anywhere from hundreds to millions of transistors, resistors, and capacitors. These extremely small electronics can perform calculations and store data using either digital or analog technology.

    19. WLL stands for

    (1) Walking Land Line
    (2) Walking Loop Line
    (3) Wireless Land Line
    (4) Wireless in Local Loop
    Answer:
    19. (4) WLL stands for Wireless in local loop, is a term for the use of a wireless communications link as the “last mile / first mile” connection for delivering plain old telephone service (POTS) and/or broadband Internet to telecommunications customers.

    20. A computer virus is

    (1) a chemical that attacks silicon.
    (2) a micro-organism that destroys integrated circuits.
    (3) data that the computer fails to handle.
    (4) a special kind of computer programme.
    Answer:
    20. (4) A computer virus is a computer programme that can replicate itself and spread from one computer to another. The term “virus” is also commonly, but erroneously, used to refer to other types of malware, including but not limited to adware and spyware programs that do not have a reproductive ability. Malware includes computer viruses, computer worms, Trojan horses, most rootkits, spyware, dishonest adware and other malicious or unwanted software, including true viruses.

    Post a Comment

    0 Comments