Computer GK Quiz-10

Computer GK Quiz-10

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    181. The term used to describe a person who spends plenty of time online exploring the Internet is

    (1) Netaddict 
    (2) Netguru
    (3) Cybernaut 
    (4) Cyberphile
    Answer:
    181. (1) Cyberphile refers to a person who loves computers, internet and electronic gadgets. However, net addict is the correct word for a person who spends plenty of time online exploring the Internet. Internet addiction is a serious condition for parents and families.

    182. The second most used language on the world wide web is

    (1) German 
    (2) Franch
    (3) Chinese 
    (4) English
    Answer:
    182. (3) According to the Internet World Stats, the top languages in the internet as on June 30, 2010 were English, Chinese, Spanish, Japanese and Portuguese.

    183. Different computers are connected to a LAN by a cable and a

    (1) modem
    (2) interface card
    (3) special wires
    (4) telephone lines
    Answer:
    183. (2) A Network Interface Card (NIC) is a device that allows computers to be joined together in a network, typically a Local Area Network (LAN). The network interface card acts as an interpreter, allowing the machine to both send and receive data on a LAN. Information Technology (IT) specialists often use these cards to setup wired or wireless networks.

    184. Which one of the following was the top exporter company of software in 2001 in India ?

    (1) Infosys 
    (2) TCS
    (3) Sun 
    (4) Wipro
    Answer:
    184. (2) Tata Consultancy Services emerged the country’s No. 1 software exporter in 2001-02 with an export earning of Rs. 3,882 crore. Infosys occupied the second position with Rs. 2,553 crore while Wipro was the third-largest software exporter with export revenue of Rs. 2,298 crore.

    185. Which one of the following converts assembly language into machine language ?

    (1) Algorithm 
    (2) Interpreter
    (3) Compiler 
    (4) Assembler
    Answer:
    185. (4) Assembly language is converted into executable machine code by a utility program referred to as an assembler. The conversion process is referred to as assembly, or assembling the code.

    186. How many bytes are equal to one kilobyte ?

    (1) 1050 
    (2) 1000
    (3) 976 
    (4) 1024
    Answer:
    186. (4) The kilobyte is a multiple of the unit byte for digital information. It refers to either 1024 (210) bytes or 1000 (103) bytes, dependent upon context, in the fields of computer science and information technology.

    187. Which application in Microsoft Office is feasible for preparing presentations ?

    (1) Microsoft Excel
    (2) Microsoft Word
    (3) Microsoft Power Point
    (4) Microsoft Publishers
    Answer:
    187. (3) Microsoft PowerPoint is a slide show presentation program developed by Microsoft. It was officially launched on May 22, 1990, as a part of the Microsoft Office suite.

    188. The language which was used to build Internet Pages in the beginning of Internet Technology is

    (1) XML 
    (2) HTML
    (3) DHTML 
    (4) ASP
    Answer:
    188. (2) Initially released in 1993, HTML or HyperText Markup Language is the standard markup language used to create web pages. The first important extension to HTML itself was called Dynamic HTML (DHTML). Active Server Pages (ASP) was released in 1996; XML was also started in the same year.

    189. The most advanced form Of Read Only Memory (ROM) is

    (1) PROM
    (2) RAM
    (3) Cache Memory
    (4) EEPROM
    Answer:
    189. (4) EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) is a special type of non-volatile memory used in computers to store small amounts of data that must be saved when power is removed, e.g., calibration tables or device configuration. 

    190. A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/an

    (1) Interpreter 
    (2) Compiler
    (3) Simulator 
    (4) Commander
    Answer:
    190. (1) An interpreter translates one instruction at a time, and then executes that instruction immediately. It directly executes, i.e. performs, instructions written in a programming or scripting language, without previously compiling them into a machine language program.

    191. An aspect of Input/Output controller of data logic is called

    (1) General Buffering
    (2) Zero Buffering
    (3) Buffering
    (4) Data Buffering
    Answer:
    191. (3) I/O is the process of transferring data between a program and an external device. A buffer is a temporary storage location for data while the data is being transferred.

    192. What does BIOS stand for ?

    (1) Basic Internal Output System
    (2) Basic Intra Operating System
    (3) Basic Internal Organ System
    (4) Basic Input Outpur System
    Answer:
    192. (4) In IBM PC compatible computers, the Basic Input/Output System (BIOS), is the de facto standard defining a firmware interface. The name originated from the Basic Input/Output System used in the CP/ M operating system in 1975.

    193. The process of combining strings is known as

    (1) compiling 
    (2) Combining
    (3) Attaching 
    (4) Concatenation
    Answer:
    193. (4) Concatenation is the process of appending one string to the end of another string. When we concatenate string literals or string constants by using the + operator, the compiler creates a single string. No run time concatenation occurs. However, string variables can be concatenated only at run time.

    194. Which component is mainly responsible for doing calculation in computer ?

    (1) Random access memory
    (2) Control unit
    (3) Arithmetic logic unit
    (4) Hard disk
    Answer:
    194. (3) An arithmetic-logic unit (ALU) is the part of a computer processor (CPU) that carries out arithmetic and logic operations on the operands in computer instruction words. It performs all arithmetic computations, such as addition and multiplication, and all comparison operations.

    195. Hard copies can be obtained from

    (1) Scanner 
    (2) Speaker
    (3) Printer 
    (4) Recorder
    Answer:
    195. (3) A hard copy is a printed copy of information from a computer. Sometimes referred to as a printout, a hard copy is so-called because it exists as a physical object. The same information, viewed on a computer display or sent as an e-mail attachment, is referred to as a soft copy.

    196. Telnet stands for

    (1) Telephone Network
    (2) Television Network
    (3) Teletype Network
    (4) Telefax Network
    Answer:
    196. (1) TELNET stands for TELephone NETwork. Telnet is a network protocol used on the Internet or local area networks to provide a bidirectional interactive text-oriented communication facility using a virtual terminal connection.

    197. What is the full form of ALU ?

    (1) Alternative Logic Unit
    (2) Arithmetic Logic Unit
    (3) Arithmetic Least Unit
    (4) Arithmetic Local Unit
    Answer:
    197. (2) ALU stands for arithmetic-logic unit which is the part of a computer processor (CPU) that carries out arithmetic and logic operations on the operands in computer instruction words. It is a fundamental building block of the central processing unit found in digital computers.

    198. The popular search engine “Google” derives its name from the word “Googol”. What does the word mean ?

    (1) To search 
    (2) To index
    (3) To crawl
    (4) The numeral one followed by a hundred zeros
    Answer:
    198. (4) Google derived its name from the word “googol”, a term coined by then nine-year-old Milton Sirotta, nephew of the American mathematician Edward Kasner. The story goes, Kasner had asked his nephew to invent a name for a very large number - ten to the power of one hundred (the numeral one followed by 100 zeros), and Milton called it a googol.

    199. The time between program input and output is called

    (1) Turn around time
    (2) Waiting time
    (3) Execution time
    (4) Delay time
    Answer:
    199. (1) System management is designed to balance processing and input/output, with the aim of providing reasonable minimum turnaround and maximum throughput. Turnaround is the amount of time elapsing between a request to the computer to execute a program or input and the availability of output.

    200. Which of the following devices is generally used to check multiple choice questions ?

    (1) OCR
    (2) OMR
    (3) MICR
    (4) Bar Code Reader
    Answer:
    200. (2) Optical Mark Reader (OMR) is a special type of optical scanner used to recognize the type of mark made by pen or pencil. It is used where one out of a few alternatives is to be selected and marked. It is specially used for checking the answer sheets of examinations having multiple choice questions.

    Post a Comment

    0 Comments