Computer GK Quiz-11

Computer GK Quiz-11

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    201. The section of the CPU that selects, interprects and monitors the execution of program instructions is

    (1) Memory 
    (2) Register
    (3) Control unit 
    (4) ALU
    Answer:
    201. (3) The Control Unit, considered as the “Central nervous System” of computer, obtains the instructions from the memory, interprets them and directs the operation of the computer. It selects, interprets and monitors the execution of the program instructions by generating the timing and control signals.

    202. Who among the following introduced the world’s first laptop computer in the market ?

    (1) Hewlett - Packard
    (2) Epson
    (3) Laplink travelling software Inc
    (4) Microsoft
    Answer:
    202. (2) The Epson HX-20 (also known as the HC-20) is generally regarded as the first laptop computer, announced in November 1981, although first sold widely in 1983. It was hailed by Business Week magazine as the “fourth revolution in personal computing”.

    203. Fifth Generation Computers are

    (1) Data Processors
    (2) Knowledge Processors
    (3) Sound waves
    (4) Ultrasonic waves
    Answer:
    203. (2) Fifth generation computing devices, based on artificial intelligence, make use of parallel processing and superconductors. Built around the concepts of logic programming, they will be applicable to knowledge information processing systems. The goal of the fifth generation is to develop the device which could respond to natural language input and are capable of learning and self-organization.

    204. The Indian Supercomputer built by CRL, Pune which ranked fourth fastest in the world and most powerful in Asia is called

    (1) Virgo 
    (2) Param
    (3) EKA 
    (4) SAGA
    Answer:
    204. (3) EKA (the Sanskrit name for number one) was ranked fourth fastest supercomputer in the world in November 2007. It was built by the supercomputer facility at Computational Research Laboratories (CRL), a wholly owned subsidiary of Tata Sons, in Pune. A Hewlett-Packard Cluster Platform 3000 BL460c system, EKA uses nearly 1,800 computing nodes and has a peak performance of 170 teraflops.

    205. In the field of internet, www stands for

    (1) world wide wrestling
    (2) world wide web
    (3) world wide wordstar
    (4) world without wrestling
    Answer:
    205. (2) www stands for the World Wide Web which is a system of Internet servers that support specially formatted documents. The documents are formatted in a markup language called HTML (HyperText Markup Language) that supports links to other documents, as well as graphics, audio, and video files.

    206. Which application is used for accessing the information on internet ?

    (1) operating system
    (2) web browzer
    (3) microsoft word
    (4) system software
    Answer:
    206. (2) A web browser is a software application for accessing information resources on the World Wide Web. An information resource is identified by a Uniform Resource Identifier (URL). The major web browsers are Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera, etc.

    207. In a computer system, which device is functionally opposite of a Key-board ?

    (1) Trackball 
    (2) Joystick
    (3) Mouse 
    (4) Printer
    Answer:
    207. (4) In a Computer System, Printer is functionally Opposite of a Keyboard. A keyboard is the most common input device that comprises a set of typewriterlike keys used to enter data into a computer. On the contrary, a printer is an output device capable of printing text and graphics on a paper. Printers convert processed data from a combination of electronic impulses into a printed form called hard copy.

    208. RAM is used as a short memory in a computer because it:

    (1) Is volatile
    (2) Is programmable
    (3) Has less capacity
    (4) Is very expensive
    Answer:
    208. (1) Random-Access Memory (RAM) is a type of short memory because it is volatile. The stored information is lost if power is removed. All RAM except the CMOS RAM used for the BIOS is volatile. ROM, on the other hand, is nonvolatile. RAM is the most common type of memory found in computers and other devices, such as printers.

    209. DTP stands for

    (1) Digital Transmission Protocol
    (2) Desktop Publishing
    (3) Data Type Programming
    (4) Document Type Processing
    Answer:
    209. (2) Desktop publishing (abbreviated DTP) is the creation of documents using page layout skills on a personal computer. This technology allows individuals, businesses, and other organizations to self-publish a wide range of printed matter.

    210. Which of the following is used as a primary memory of computer ?

    (1) Optical storge device
    (2) Magnetic storage device
    (3) RAM
    (4) Magneto-Optical storage device
    Answer:
    210. (3) Primary storage, also known as main storage or memory, is the area in a computer in which data is stored for quick access by the computer’s processor. The terms random access memory (RAM) and memory are often as synonyms for primary or main storage.

    211. What is used to identify whether a data word has an odd or even number of 1’s ?

    (1) Carry bit 
    (2) Sign bit
    (3) Zero bit 
    (4) Parity bit
    Answer:
    211. (4) Parity bit is a term used to identify whether a data word has an odd or even number of 1’s. If a data word contains an odd number of 1’s, the word is said to have odd parity. The binary word 0110111 with five 1’s has odd parity. The binary word 0110000 has an even number of 1’s (two), so it has even parity.

    212. Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called

    (1) Networking
    (2) Multiprogramming
    (3) Multitasking
    (4) Memory Management
    Answer:
    212. (4) Memory management provides ways to dynamically allocate portions of memory to programs at their request, and free it for reuse when no longer needed. It enables the allocation of additional memory space or release of unwanted space at run time for optimizing the use of storage space. It provides flexibility in adding, deleting or rearranging data items at run time.

    213. The father of computer is

    (1) Oliver Twist
    (2) Charles Dickens
    (3) Charles Babbage
    (4) Love Lice
    Answer:
    213. (3) Charles Babbage was considered to be the father of computing after his invention and concept of the Analytical Engine in 1837. Babbage is credited with inventing the first mechanical computer that eventually led to more complex designs. He was an English polymath.

    214. PSW stands for

    (1) Program status word
    (2) Processor status word
    (3) Process status word
    (4) Primitive status word
    Answer:
    214. (1) PSW stands for Program Status Word. It is an IBM System/360 architecture and successors control register which performs the function of a Status register and Program counter in other architectures, and more. It contains status bits that reflect the current CPU state.

    215. The technology used in the electronic printer is called

    (1) Micro array
    (2) Micro millimetric
    (3) Micro technology
    (4) Micro encapsulation
    Answer:
    215. (4) Micro encapsulation is one of the several technologies used in Electronic printing. It is widely used in “carbonless” carbon paper and “scratch-and-sniff” cologne and perfume advertisements in magazines. This technology involves the usage of millions of transparent fluid-filled capsules containing microscopic particles (Chemistry By Steven Zumdahl, Susan Zumdahl, p. 488).

    216. Which of the following is in the ascending order of Data hierarchy?

    (1) Byte–Bit–File–Record–Database–Field
    (2) Field–Byte–Bit–Record–File– Database
    (3) Bit–Byte–Record–Field–Database–File
    (4) Bit–Byte–Field–Record–File– Database
    Answer:
    216. (4) Data is organized in a data storage hierarchy of increasingly complex levels: bits, bytes (characters), fields, records, files, and databases. Data are logically organized into: l Bits (characters): - a bit is the smallest unit of data representation (0 or 1); l Byte: a unit of digital information that most commonly consists of 8 bits; l Field: a field consists of a grouping of characters; l Record: record consists of fields, with each field describing an attribute of the entity; l File: a group of related records;
    l Database: an integrated collection of logically related records or files.

    217. A computer executes programs in the sequence of :

    (1) Execute, Fetch, Decode
    (2) Store, Fetch, Execute
    (3) Fetch, Decode, Execute
    (4) Decode, Fetch, Execute
    Answer:
    217. (3) Fetch-Decode-Execute Cycle is the basic operation cycle of a computer. It is the process by which a computer retrieves a program instruction from its memory (fetch), determines what actions the instruction requires (decode), and carries out those actions (execute). It is repeated continuously by the central processing unit, from boot up to when the computer is shut down.

    218. The two specific heats of gases are related by :

    (1) Cp + Cv = RJ
    (2) Cp –Cv = R/J
    (3) Cp – Cv = RJ
    (4) Cp /Cv = R
    Answer:
    218. (2) There are two specific heats of gases- Specific Heat at Constant Pressure (Cp) and Specific Heat at Constant Volume (Cv). Heat supplied at constant pressure is used up in two ways: (a) for doing work in expansion and (b) for raising the temperature by 1o C, while at constant volume heat supplied is used only for rise of temperature. Therefore, Cp is always greater than Cv. They are related as: Cp-Cv = R/J. This relation is called Mayer’s Relation.

    219. In a Database Managemnt System (DBMS), the content and the location of the data is defined by the ____.

    (1) Multi Dimensional data
    (2) Sequence data
    (3) Meta data
    (4) Sub data
    Answer:
    219. (3) In a Database Management System (DBMS), the content and the location of the data is defined by the Metadata. Metadata is “data about data”. It assists in resource discovery by allowing resources to be found by relevant criteria, identifying resources, bringing similar resources together, distinguishing dissimilar resources, and giving location information.

    220. What is the speciality of WINDOWS–NT?

    (1) supports real–time processing
    (2) supports LAN and WAN
    (3) supports Batch processing
    (4) supports multi–processing
    Answer:
    220. (4) Windows NT is designed for multi-processor systems. It supports symmetrical multiprocessing which enables multiple microprocessors to be productive at all times, increasing overall system throughout and taking advantage of available processing power. Multiprocessing enables multiple tasks or applications to run in parallel on different microprocessors. Personal workstations are designed to operate with more than one microprocessor in order to take advantage of the multiprocessing capabilities of Windows NT (The GIS Book by G.B. Corte)

    Post a Comment

    0 Comments