Computer GK Quiz-2

Computer GK Quiz-2

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    21. Which one of the following companies announced sometime back the launch of India’s first personal computer with one terabyte hard drive capacity?

    (1) Infosys Technologies
    (2) Wipro
    (3) HCL Infosystems
    (4) IBM
    Answer:
    21. (3) On 15th July, 2007, HCL InfoSystem Ltd. India’s premier information and the country’s largest PC manufacturer announced the launch of India’s first personal computer with one terabyte hard drive capacity in the market.

    22. Nano technology deals with objects with dimensions in the range of

    (1) 10–3 m 
    (2) 10–6 m
    (3) 10–9 m 
    (4) 10–12 m
    Answer:
    22. (3) Nanotechnology (sometimes shortened to “nanotech”) is the manipulation of matter on an atomic and molecular scale. Generally, nanotechnology works with materials, devices, and other structures with at least one dimension sized from 1 to 100 nanometres which is equal to 10–9 m.

    23. An Intelligent terminal

    (1) has a microprocessor, but cannot be programmed by the user
    (2) can process small data processing jobs, with the use of a large CPU
    (3) interacts with the user in English
    (4) cannot take data from the user
    Answer:
    23. (2) An Intelligent terminal is A terminal with built-in processing capability, but no local disk or tape storage. It may use a general-purpose CPU or may have specialized circuitry as part of a distributed intelligence system. Intelligent terminals include memory and a processor to perform special display operations.

    24. Processor’s speed of a computer is measured in

    (1) BPS 
    (2) MIPS
    (3) Baud 
    (4) Hertz
    Answer:
    24. (2) million instructions per second (MIPS) is a measure of a computer’s processor speed. Many reported IPS values have represented “peak” execution rates on artificial instruction sequences with few branches, whereas realistic workloads typically lead to significantly lower IPS values.

    25. ‘C’ language is a

    (1) Low level language
    (2) High level language
    (3) Machine level language
    (4) Assembly level language
    Answer:
    25. (2) C is a high level language. In computing is a general-purpose programming language initially developed by Dennis Ritchie between 1969 and 1973 at Bell Labs. C is one of the most widely used programming languages of all time, Many later languages have borrowed directly or indirectly from C, including C#, D, Go, Java, JavaScript, Limbo, LPC, Perl, PHP, Python, and Unix’s C shell.

    26. Window 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ....... Indian languages fonts.

    (1) 14 
    (2) 26
    (3) 37 
    (4) 49
    Answer:
    26. (4) Windows 7 is the first version of Windows to ship with more fonts for non-Latin scripts than for Latinbased scripts. One major area of improvement is for the languages of India. earlier windows have nine (9) fonts for Indian languages that shipped in Vista, Windows 7 adds forty (40) more. Windows 7 will now include multiple fonts (often in multiple weights) for each of the official languages of India.

    27. In a 14" TV or computer monitor, the dimension of 14" stands for

    (1) the length of the screen
    (2) the breadth of the screen
    (3) the diagonal of the screen
    (4) the maximum length of the screen
    Answer:
    27. (3) The size of a display is usually by monitor manufacturers given by the diagonal, i.e. the distance between two opposite screen corners. This method of measurement is inherited from the method used for the first generation of CRT television, when picture tubes with circular faces were in common use. Being circular, only their diameter was needed to describe their size. Since these circular tubes were used to display rectangular images, the diagonal measurement of the rectangle was equivalent to the diameter of the tube’s face.

    28. Who is called the Father of Computer ?

    (1) Charles Babbage
    (2) Stephen Hawking
    (3) W.G. Grace
    (4) John Lennon
    Answer:
    28. (1) Charles Babbage, was an English mathematician, philosopher, inventor and mechanical engineer who originated the concept of a programmable computer. Considered as “father of the computer”, Babbage is credited with inventing the first mechanical computer that eventually led to more complex designs.

    29. What is clickjacking ?

    (1) Malicious technique of tricking Web usear into revealing confidential information
    (2) A device that sends and receives data in a bit second
    (3) A form of Computer Engineering
    (4) A digital process that is used to display an image on monitor
    Answer:
    29. (1) Clickjacking is a malicious technique of tricking a Web user into clicking on something different to what the user perceives they are clicking on, thus potentially revealing confidential information or taking control of their computer while clicking on seemingly innocuous web pages. It is a browser security issue that is vulnerability across a variety of browsers and platforms. A clickjack takes the form of embedded code or a script that can execute without the user’s knowledge, such as clicking on a button that appears to perform another function. The term “clickjacking” was coined by Jeremiah Grossman and Robert Hansen in 2008.

    30. As announced by the Finance Minister in his Budget speech on 28th February, 2011, with a view to assist States in modernising their stamp and registration administration, E-stamping is expected to be rolled out in all the districts of different States in a period of

    (1) one year 
    (2) two years
    (3) three years
    (4) five years
    Answer:
    30. (3) Finance Minister in his Budget speech on 28th February, 2011 said that “Five years ago, we took an initiative to introduce a modern and people-friendly e-stamping facility in the country. Only six States have introduced this system so far. I propose to launch a new scheme with an outlay of Rs 300 crore to provide assistance to States to modernise their stamp and registration administration and roll out estamping in all the districts in the next three years.”

    31. Where was India’s first computer installed ?

    (1) Indian Institute of Technology, Delhi
    (2) Indian Institute of Science, Bangalore
    (3) Indian Iron’& Steel Co. Ltd., Burnpur
    (4) Indian Statistical Institute, Calcutta
    Answer:
    31. (4) First Computer came in India in 1956, in Calcutta now Kolkata In Indian statistical institute Kolkata under doctors Dutta, Majumdar and Roy .It was not only the first computer of India but also Asia’s first computer outside Japan.

    32. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission ?

    (1) Mega Hertz
    (2) Characters per second
    (3) Bits per second
    (4) Nano seconds
    Answer:
    32. (3) the commonly used unit for measuring the speed of data transmission is bits per second, abbreviated bps. The baud rate is actually the measure of transitions per second. A 56 kbps modem actually only changes its output amplitude, phase, and frequency 1200 times a second, but uses amplitude and phase to encode multiple bits into a single state.

    33. In which of the following areas, a spreadsheet software is more useful ?

    (1) Psychology
    (2) Publishing
    (3) Statistics
    (4) Message sending
    Answer:
    33. (3) A spreadsheet is an interactive computer application program for organization and analysis of information in tabular form. Spreadsheets developed as computerized simulations of paper accounting worksheets. The program operates on data represented as cells of an array, organized in rows and columns. Each cell of the array is a model–view–controller element that can contain either numeric or text data, or the results of formulas that automatically calculate and display a value based on the contents of other cells. It is more useful in Statistics.

    34. A Group Ware is a

    (1) Hardware 
    (2) Network
    (3) Software 
    (4) Firmware
    Answer:
    34. (3) Collaborative software or groupware is computer software designed to help people involved in a common task achieve goals. The design intent of collaborative software is to transform the way documents and rich media are shared to enable more effective team collaboration. Collaboration requires individuals working together in a coordinated fashion, towards a common goal. Accomplishing the goal is the primary purpose for bringing the team together.

    35. A communication network which is used by large organizations over regional, national or global area is called

    (1) LAN 
    (2) WAN
    (3) MAN 
    (4) VAN
    Answer:
    35. (2) A Wide Area Network (WAN) is a network that covers a broad area (i.e., any telecommunications network that links across metropolitan, regional, or national boundaries) using private or public network transports. Business an-d government entities utilize WANs to relay data among employees, clients, buyers, and suppliers from various geographical locations. In essence, this mode of telecommunication allows a business to effectively carry out its daily function regardless of location.

    36. Microsoft Office’s personal information manager is

    (1) Outlook
    (2) Internet Explorer
    (3) Organizer 
    (4) Access
    Answer:
    36. (1) Microsoft Outlook is a personal information manager from Microsoft, available as a part of the Microsoft Office suite. Although often used mainly as an email application, it also includes a calendar, task manager, contact manager, note taking, a journal and web browsing.

    37. WIKILEAKS, a whistle blowers website is an international organisation based in

    (1) U.S.A. 
    (2) U.K.
    (3) Sweden 
    (4) Norway
    Answer:
    37. (1) WikiLeaks is an international, online, self-described not-for-profit organisation publishing submissions of secret information, news leaks, and classified media from anonymous news sources and whistleblowers. Its website, launched in 2006 under the Sunshine Press organisation, claimed a database of more than 1.2 million documents within a year of its launch. Julian Assange, an Australian Internet activist, is generally described as its founder, editor-in-chief, and director. it is based in USA.

    38. A parallel port is most often used by a –

    (1) Printer
    (2) Monitor
    (3) Mouse
    (4) External storage device
    Answer:
    38. (1) A parallel port can be used to connect a large number of devices. The most common usage was for printers, although scanners, external disk drives, and network adapters also used this port. With a special cable, two computers could also be connected directly for sharing files.

    39. The symbols used in an assembly language are

    (1) Codes
    (2) Mnemonics
    (3) Assembler
    (4) Machine codes
    Answer:
    39. (2) Assembly language uses a mnemonics to represent each low-level machine operation or opcode.
    Some opcodes require one or more operands as part of the instruction, and most assemblers can take
    labels and symbols as operands to represent addresses and constants, instead of hard coding them into
    the program.

    40. The ‘NOSHADE’ attribute in HTML

    (1) defines the thickness of the line
    (2) displays the line in red
    (3) displays the line in dark grey
    (4) displays the example in red
    Answer:
    40. (2) The ‘NOSHADE’ attribute in HTML specifies that a horizontal line should render in one solid color (no shaded), instead of a shaded color. So, it displays the line in red.

    Post a Comment

    0 Comments